Monipuolisia matematiikan oppimisvälineitä

tiistaina 14. toukokuuta 2013 | | Yksi kommentti

Keskiviikkona 8.5. eräästä Oulun yliopiston kasvatustieteiden tiedekunnan luentosalista kuuluu iloista puheensorinaa ja naurua. Ovi on auki. Kun kurkistaa ovesta sisään, näkee joukon opiskelijoita ja yliopiston henkilökuntaa, jotka tutkivat ja kokeilevat pöydillä esillä olevia värikkäitä oppimisvälineitä opiskelijoiden opastuksella. Kyseessä on jo tammikuun alussa alkaneen Matematiikan oppimisvälineet -kurssin huipentumaksi järjestetty oppimisvälinenäyttely.

Matematiikan oppimisvälineet -kurssi kuuluu Oulun yliopiston teknologiapainotteisen luokanopettajakoulutuksen opiskelijoiden toisen vuoden opintoihin. Kurssi koostuu luennoista, harjoituksista, lyhyestä opetuskokeilusta ja suuresta määrästä itsenäistä työtä sekä raportoinnista.

Kurssin aluksi opiskelijat ovat tutustuneet erilaisiin matematiikan oppimisvälineisiin kurssin opettajan Vesa-Matti Sareniuksen johdolla. Seuraavaksi vuorossa on ollut omien oppimisvälineiden ideointi, suunnittelu ja valmistus. Tämän jälkeen itse tehtyjä oppimisvälineitä on kokeiltu lyhyessä opetuskokeilussa.

”Kurssin alkoi muutamalla yhteisellä tapaamisella, joissa tutustuttiin erilaisiin matematiikan oppimisvälineisiin. Sitten saimme ryhmissä alkaa ideoida, suunnitella ja toteuttaa omia oppimisvälineitä. Tavoitteena on ollut se, että jokainen ryhmä tuottaa vähintään kaksi oppimisvälinettä, jotka on tehty ryhmäläisten omista ideoista valmiiksi käytettäväksi oppimateriaaliksi itse. Kaikki ovat myös itse kehitelleet oppimisvälineiden käyttötarkoitukset ja -tavat, kuten esimerkiksi pelien säännöt.” kertoo Aleksi Palosaari.

Aleksin kassa samassa ryhmässä työskennellyt Eemil Suviaro kertoo heidän ryhmänsä tuottaneen kolme erilaista oppimisvälinettä vaaditun kahden sijaan. Ryhmän tuottamat oppimisvälineet olivat orsivaaka, lukugeneraattori ja Matemaattinen tornipeli.

Teknologiapainotteisen luokanopettajakoulutuksen opiskelijat Eemil Suviaro ja Aleksi Palosaari sekä ryhmän tuottamista oppimisvälineistä orsivaaka ja matemaattinen huojuva torni -peli

 

Opiskelijat kertovat kokeneensa Matematiikan oppimisvälineet -kurssin hyödylliseksi ja hauskaksi. He ovat saaneet kurssilta esimerkiksi kokemusta oppimisvälineiden ideoimisesta ja valmistamisesta. Lisäksi kaikki tietysti saavat itse tekemänsä oppimisvälineet omikseen ja toistensa ideat käyttöönsä.

Tekno-opiskelijat lupasivat myös, että OuLUMA.fi-sivusto saa verkkoon soveltuvan osan materiaaleista käyttöönsä. Murtokakut-materiaali, Geometriapeli Salama ja Matemaattinen tornipeli on jo julkaistu OuLUMA.fi-sivustolla. Myös muuta materiaalia, kuten IQ-twist-pulmapeli, tullaan julkaisemaan OuLUMA.fi-sivustolla. Materiaalit tulevat esille omille sivuilleen, jotka löytää OuLUMA.fi-sivuston materiaalit osiosta. Lisäksi linkit kunkin materiaalin omalle sivulle lisätään tämän kolumnin yhteyteen.

Pelilaudat laskutoimitusten harjoitteluun lukualueella 1–20

Tunnustelupussi, jota voi käyttää  vaikkapa geometristen muotojen opettelussa.

Pienet värisauvat oppilaiden käyttöön…

…ja isot värisauvat käytettäväksi koko luokan kesken opetustilanteissa.

Orsivaaka

Oppimisavaimet, joissa osassa on vaihdettava tehtäväkortti.

Opetuskello, jossa numerot ja viisarit ovat kiinni tarroilla.

Opetuskello, jossa on käytetty neppareita tarrojen asemesta ja siksi viisareita voi pyörittää.

Murtokakut murtolukujen havainnollistamiseen.

Montessorihelmet, ensimmäinen versio…

…montessorihelmien toinen versio…

…kolmas versio…

…ja neljäs versio montessorihelmistä.

Lukugeneraattori

Kertolaskudomino

Matemaattinen tornipeli

Helmitaulu

Geometriapeli Salama geometristen muotojen harjoitteluun

Antivirus-pulmapeli

Kymmenjärjestelmävälineet

10-hajottajat

IQ-twist-pulmapeli


Heli Vaara toimii suunnittelijana OuLUMA-keskuksessa. Hän on kasvatustieteilijä, jolla on myös luokanopettajan ja maantieteen aineenopettajan pätevyys.

Yksi kommentti artikkelille “Monipuolisia matematiikan oppimisvälineitä

 1. Myydäänkö noita helmitauluja ??

  Yhteistyöterveisin ;
  ———————————————-
  Ari Kiviniemi, tj
  Satagroup Oy
  Vammaksentie 1
  38210 Sastamala
  gsm. 0400-123 500
  ———————————————-
  * tarkastaa* toimii *tehostaa*
  http://www.satagroup.fi

  Ari Kiviniemi | perjantaina 3. maaliskuuta klo 17:10 #

Kirjoita kommentti