Pelipaketti LUMA-viikoille

torstaina 31. lokakuuta 2013 | | Ei kommentteja

LUMA-tiede- ja teknologiaviikko on kasvanut tänä vuonna kahden viikon mittaiseksi Suomen LUMA-toiminnan juhlavuoden kunniaksi. 10-vuotiasta LUMA-toimintaa juhlitaan LUMA-tiede- ja teknologiaviikoilla 30.10.–14.11.2013.

LUMA-tiede- ja teknologiaviikkojen tavoitteena on tukea biologian, fysiikan, kemian, maantieteen, matematiikan, tietotekniikan ja teknologian opetusta sekä harrastamista varhaiskasvatuksesta korkeakouluihin. Tarkoituksena on myös tutustua LUMA-aineiden ja teknologian opiskeluun sekä matemaattis-luonnontieteellisten ja teknologisten alojen ammatteihin erilaisten mielenkiintoisten aktiviteettien, elämysten ja kokemusten kautta.

Viimevuotiseen tapaan OuLUMA-keskuksen teemana LUMA-viikoilla on toiminnallinen matematiikka ja erityisesti pelit. Tarjoamme taas LUMA-viikoille pelipaketin, josta löytyy tekemistä kaikille alakoulusta lukioon!

Kaikki paketin pelit ovat ladattavissa ja tulostettavissa OuLUMA.fi-sivustolta esimerkiksi tämän kolumnin linkkien kautta. Pakettiin on koottu vain osa OuLUMA.fi-sivuston uusimmista peleistä. Kaikki OuLUMA.fi-sivustolla julkaistut pelit löydät täältä.

 

Pakkauspeli

Pakkauspelin avulla voi hauskalla tavalla oppia pinta-ala- ja tilavuuskäsitteitä sekä pinta-alan ja tilavuuden hahmottamista. Pelin pelaamiseen tarvitaan pelialustojen lisäksi unkarilaiset värisauvat ja noppia.

Peli tarjoaa pohdittavaa kaikille 3.-luokkalaisista alkaen. Peliä voi pelata 2–4 pelaajaa.

 

Seikkailu viidakossa

Seikkailu viidakossa -pelissä pelaajien tehtävänä on löytää aarteita saaresta. Jännittävässä pelissä tutustutaan samalla todennäköisyyteen.

Tulostettavan pelimateriaalin lisäksi tarvitset vain noppia. Peli soveltuu parhaiten alakoulun 3.–6.-luokkalaisille. Peliä voi pelata 2–4 pelaajaa.

 

Matematiikan kertauspeli

Matematiikan kertauspelin avulla voidaan kerrata perusopetuksen matematiikan oppimäärä hauskalla tavalla. Peli sopii perusopetuksen matematiikan oppimäärän opiskelleille.

Tulostetun pelimateriaalin lisäksi tarvitaan pelinappulat ja noppa. Peliä voidaan pelata 2–4 henkilön ryhmissä.

 

Geometriapeli Salama

Geometriapeli Salamassa pelaajien tehtävänä on tunnistaa erilaisia geometristen muotojen ja värien yhdistelmiä mahdollisimman nopeasti saadakseen kortin itselleen. Peliä voi pelata myös käyttämällä vuoroja, jolloin pelissä ei kilpailla nopeudesta.

Peli sopii parhaiten perusopetuksen 1.–5.-luokkalaisille, mutta sitä voivat pelata myös vanhemmat pelaajat.

 

Laivanupotus koordinaatistossa

Tässä laivanupotuspelissä laivat sijoitetaan tavallisesta pelistä poiketen koordinaatiston pisteisiin. Pelin avulla voidaan harjoitella koordinaatiston käyttöä helposti ja hauskasti.

Peli sopii 3.–5.-luokkalaisille. Pelaamiseen tarvitset vain pelimateriaalin tai ruutupaperia. Peliä pelataan pareittain.

 

Matikkamuistipeli 1.–2.-luokkalaisille

Matikkamuistipelissä harjoitellaan mm. matemaattisen symbolin ja sitä vastaavan käsitteen hahmottamista, kellotaulun ja digitaalisen kellonajan yhteyttä, kymppi- eli sydänpareja ja kertolaskupareja sekä havaintojen ja syy–seuraussuhteiden tekemistä. Peliä voidaan pelata pareittain tai isommissa ryhmissä.

 

Matikkamuistipeli 5.–6.-luokkalaisille

Pelin tavoitteena on harjoitella ja kerrata opetussuunnitelmassa esitettyjä matematiikan keskeisiä sisältöjä vuosiluokilla 3–6, kuten esimerkiksi piirin, pinta-alan, tilavuuden laskemista ja yksikkömuunnoksia. Peliä voidaan pelata pareittain tai isommissa ryhmissä.

 

Selitä jos osaat

Selitä jos osaat -pelejä on OuLUMA.fi-sivustolla useista eri aihealueista, kuten lukion kemiasta, mekaniikasta ja matematiikan kertauksesta, yläkoululaisille luvuista ja yhtälöistä sekä alakoululaisille geometriasta. Selitä jos osaat -pelit soveltuvat erityisen hyvin aihepiiriensä kertaamiseen.

 

Murtolukupeli

Murtolukupeli on strateginen oppimispeli, jossa harjoitellaan murtolukujen yhteen- ja vähennyslaskua mukavalla tavalla. Murtolukupeli sopii 6.–9.-luokkalaisille. Pelimateriaalin lisäksi tarvitset vain noppia ja pelinappuloita.

 

Kuva: Heli Vaara

Energia-aiheinen roolipeli

Roolipeli perehdyttää oppilaat mielenkiintoisella ja innostavalla tavalla eri energiantuotantotapoihin, niiden etuihin ja haittoihin, energia-aiheiseen päätöksentekoon sekä suurten energiantuotantohankkeiden yhteiskunnallisiin- ja ympäristövaikutuksiin. Roolipelissä harjoitellaan myös mielipiteen ilmaisua ja keskustelutilanteessa toimimista. Peli sopii 9.-luokkalaisille ja lukiolaisille. Pelaamiseen tarvitaan vähintään 6 henkilöä, joille kaikille annetaan eri roolit.

 

Pelejä alakoululaisille

Pakkauspeli

Seikkailu viidakossa

Geometriapeli Salama

Laivanupotus koordinaatistossa

Matikkamuistipeli 1.–2.-luokkalaisille

Matikkamuistipeli 5.–6.-luokkalaisille

Selitä jos osaat

Murtolukupeli

Pelejä yläkoululaisille

Pakkauspeli

Geometriapeli Salama

Selitä jos osaat

Murtolukupeli

Energia-aiheinen roolipeli

Pelejä lukiolaisille

Matematiikan kertauspeli

Selitä jos osaat

Energia-aiheinen roolipeli

 


Heli Vaara toimii suunnittelijana OuLUMA-keskuksessa. Hän on kasvatustieteilijä, jolla on myös luokanopettajan ja maantieteen aineenopettajan pätevyys.

Ei kommentteja artikkelille “Pelipaketti LUMA-viikoille

Kirjoita kommentti