Ensimmäisen Pohjanmaan Innovaatiolukio -kilpailun voitti Nurmon lukio Seinäjoelta

perjantaina 22. marraskuuta 2013 | | Ei kommentteja

Oulun yliopiston ja lukiolaisten ideakilpailu Innolukion järjestämän ensimmäisen Pohjanmaan Innovaatiolukio -kilpailun voitti Nurmon lukio Seinäjoelta.

Nurmon lukio keräsi kisassa 80 pistettä. Nurmon lukio kävi tiukkaa kilpailua toiseksi sijoittuneen Kokkolan lukion kanssa, joka keräsi 70 pistettä kilpailussa. Kolmanneksi turnauksessa sijoittui Kannuksen lukio (66 pistettä) ja neljänneksi Kurikan lukio (53 pistettä).

Erityisen turnauksesta teki se, että koko kilpailu käytiin internetissä. Tuomaristo oli siis Oulun yliopistossa ja kilpailijat omilla lukioillaan kilpailujohtajien kanssa. Kilpailussa hyödynnettiin Innovaatiomestareiden kehittämää turnausmenetelmää, jossa pisteet annettiin ja niiden kertymistä seurattiin reaaliajassa Scoreo-ohjelmistolla.

Pohjanmaan Innovaatiolukio –pokaali meni tänä vuonna Nurmon lukiolle. Palkinnon vastaanottivat rehtori Pekka Manninen ja vararehtori Reijo Tuovinen.
Pohjanmaan Innovaatiolukio –pokaali meni tänä vuonna Nurmon lukiolle. Palkinnon vastaanottivat rehtori Pekka Manninen ja vararehtori Reijo Tuovinen.

Paras idea patentin arvoinen

Turnauksessa lukiolaisten tehtävänä oli vastata Oulun yliopiston tutkijoiden tekemiin kysymyksiin. Kysymyksien kautta haettiin uusia innovaatioita biokemian, prosessi- ja ympäristötekniikan, tietotekniikan sekä taloustieteen aloille. Lukiolaiset ratkoivat tehtäviä 2-5 hengen joukkueissa. Loppupisteissä huomioitiin neljän parhaan tiimin pisteet.

Oulun yliopiston kahdeksasta asiantuntijasta muodostunut tuomaristo piti vastauksia hyvinä. Erityisesti Nurmon lukion P=IRI -tiimin vastaukset biokemian alalla tekivät vaikutuksen. Tuomarina toiminut yliopistonlehtori, dosentti Tuomo Glumoff piti joukkueen syöpätutkimukseen liittynyttä ratkaisua loistavana.

– Idea ja innovaatio olisi jopa patentoitavissa, mutta se vaatisi ensin hieman tutkimustyötä, hän totesi.

P=IRI -tiimissä työskentelivät Kalle Kalliovalkama, Jesse Kitinoja, Mikaeli Lappi ja Arttu Rintala Nurmon lukiosta.

Turnauksen voittanut koulu sai palkinnoksi Pohjanmaan Innovaatiolukion tunnustuksen sekä kiertopalkintopokaalin. Jokaisen koulun paras tiimi puolestaan palkittiin VIP-vierailulla Oulun yliopistoon, jolloin he pääsevät jatkamaan keskustelua innovaatioista sekä tutustumaan alan tutkijoihin ja opiskeluun.

 

Kiviniityn lukio tuli turnauksessa toiseksi. Kuvassa vastausta antamassa on Peetu Virkkala, joka voitti turnauksen ennakkopelin, vierellään Jusa Myllymäki. Pelinjohtaja Esko Olkoniemi auttoi tarvittaessa tekniikan kanssa.
Kiviniityn lukio tuli turnauksessa toiseksi. Kuvassa vastausta antamassa on Peetu Virkkala, joka voitti turnauksen ennakkopelin, vierellään Jusa Myllymäki. Pelinjohtaja Esko Olkoniemi auttoi tarvittaessa tekniikan kanssa.

Virtuaalikisa yksilökilpailuna

Turnaukseen liittyi myös yksilökilpailu, jossa lukiolaiset ideoivat vapaasti uusia tutkimusaiheita Oulun yliopistoon. Pisteitä kertyi sekä ideoista, kaverikutsuista että toisten vastausten kommentoimisesta.

Eniten pisteitä virtuaalikisassa keräsi Peetu Virkkala Kiviniityn lukiosta. Hän saa palkinnoksi ensimmäisen lukuvuoden lounasruokailut Oulun yliopistossa Unirestan ravintoloissa, jos hän saa ja ottaa vastaan opiskelupaikan Oulun yliopistossa.

Pohjanmaan Innovaatiolukio –kilpailuun osallistuvien koulujen oppilaille, jotka osallistuivat virtuaalikisaan, annettiin vielä lisäpalkinnot. Kunkin lukion paras vastaus palkitaan Kindle lukulaitteella. Lukulaitteet voittivat Otto Uusipaikka Kiviniityn lukiosta, Mia Pihlaja Nurmon lukiosta, Renate Särkioja Kannuksen lukiosta ja Riikka Kyttä Kurikan lukiosta.

 

Tomi Panula, Jussi Nisula ja Mustafa Al-Jubouri Kiviniityn lukiosta miettivät yhdessä innovaatioita.
Tomi Panula, Jussi Nisula ja Mustafa Al-Jubouri Kiviniityn lukiosta miettivät yhdessä innovaatioita.

Innovaatioturnauksen taustaa

Pohjanmaan Innovaatiolukio –kilpailun tavoitteena on haastaa lukiolaiset ideoimaan uusia innovaatioita. Turnaus toimii myös hyväntahtoisena Etelä ja Keski-Pohjanmaan lukioiden keskinäisenä innovaatiokykyjen mittelönä, joka kannustaa aktiiviseen oivaltamiseen ja rakentaa tiimihenkeä lukiolaisten välille. Lisäksi Innolukion kautta lukiolaiset saavat mahdollisuuden tutustua opiskeluun ja tutkimukseen Oulun yliopistossa hyvin käytännöllisellä ja hauskalla tavalla.

Tänä vuonna kilpailuun osallistui 120 lukiolaista. Mukana olleet lukiot olivat kiinnostuneita osallistumaan myös ensi vuonna turnaukseen. Järjestäjien tavoitteena on innostaa muutkin Etelä- ja Keski-Pohjanmaan lukiot osallistumaan Pohjanmaan Innovaatiolukio –kilpailuun vuonna 2014.

Innovaatioturnauksen järjestäjinä toimivat Oulun yliopisto ja Innolukio. Käytännön toteutuksesta vastasivat Innokampus Oy ja oululainen Innovaatiomestarit Oy.

 

Kannuksen lukion oppilas Saila Ranta-Nilkku antaa vastauksensa nettiyhteyden kautta. Muut oppilaat pystyivät seuraamaan valkokankaalta Oulun yliopiston tietotekniikan osastoa edustaneiden tuomareiden Riku Hietaniemen ja Satu Tammisen työskentelyä.
Kannuksen lukion oppilas Saila Ranta-Nilkku antaa vastauksensa nettiyhteyden kautta. Muut oppilaat pystyivät seuraamaan valkokankaalta Oulun yliopiston tietotekniikan osastoa edustaneiden tuomareiden Riku Hietaniemen ja Satu Tammisen työskentelyä.

 


Tiina Haapalainen toimii projektisuunnittelijana Oulun LUMA-keskuksessa.

Ei kommentteja artikkelille “Ensimmäisen Pohjanmaan Innovaatiolukio -kilpailun voitti Nurmon lukio Seinäjoelta

Kirjoita kommentti