LUMA-keskus Suomi vahvistaa LUMA-aineiden osaamista maassamme

perjantaina 8. marraskuuta 2013 | | Ei kommentteja

Suomi tunnetaan hyvästä PISA-menestyksestä ja maana, jossa on moniin muihin maihin verrattuna hyvä osaamisen taso ja opettajien koulutus. Korkeatasoista osaamista ja opettajien elinikäistä koulutusta vahvistamaan avataan Helsingissä perjantaina 8.11.2013  LUMA-keskus Suomi (ruots. LUMA-center Finland, engl. LUMA Centre Finland). Se tulee edistämään LUMA-aineiden osaamista matematiikan, luonnontieteiden ja teknologian (lyhenne LUMA) yhteisen kansallisen strategian ja toimintasuunnitelman mukaisesti.

Oulun yliopistoa verkostossa edustaa Oulun LUMA-keskus OuLUMA

LUMA-keskus Suomi on katto-organisaatio kansalliselle ja kansainväliselle LUMA-toiminnalle. Oulun yliopistoa verkostossa edustaa Oulun LUMA-keskus OuLUMA. Keskusten toiminnassa lapsia ja nuoria innostetaan matematiikan, luonnontieteiden ja teknologian mielekkääseen opiskeluun uusilla lähestymistavoilla, tuetaan opettajia elinikäiseen oppimiseen varhaiskasvatuksesta korkeakouluihin sekä vahvistetaan tutkimuspohjaista opetuksen kehittämistä yliopistoissa. Opetusministeri Krista Kiuru avaa LUMA-keskus Suomen toiminnan 8.11.2013 Helsingin yliopiston Kumpulan tiedekampuksella osana valtakunnallisia LUMA-tiede- ja teknologiapäiviä.

LUMA-keskus Suomi tekee läheistä yhteistyötä oppilaitosten, opetushallinnon ja elinkeinoelämän kanssa

LUMA-keskus Suomi tekee läheistä yhteistyötä oppilaitosten, opetushallinnon ja elinkeinoelämän kanssa. Kansainvälinen yhteistyö on osa sen keskeistä toimintaa. Johdettuna verkostona toimivaan keskukseen kuuluu kymmenen LUMA-keskusta suomalaisten yliopistojen tai yliopistokeskusten yhteydessä:

Helsingin yliopiston LUMA-keskus (Helsingin yliopisto), Itä-Suomen yliopiston LUMA-keskus (Itä-Suomen yliopisto), Keski-Pohjanmaan LUMA-keskus (Kokkolan yliopistokeskus Chydenius), Keski-Suomen LUMA-keskus (Jyväskylän yliopisto), Lounais-Suomen LUMA-keskus (Turun yliopisto), LUMA-keskus Aalto (Aalto-yliopisto), LUMA-keskus Saimaa (Lappeenrannan teknillinen yliopisto), OuLUMA-keskus (Oulun yliopisto), Päijät-Hämeen LUMA-keskus (Lahden yliopistokeskus) ja Tampereen LUMATE-keskus (Tampereen teknillinen yliopisto & Tampereen yliopisto).

10 vuotta LUMA-keskustoimintaa Suomessa

LUMA-keskustoimintaa on toteutettu Suomessa vuodesta 2003 alkaen, jolloin ensimmäinen LUMA-keskus perustettiin Helsingin yliopiston yhteyteen. Oulun LUMA-keskus OuLUMA on perustettu vuonna 2007. Oulun LUMA keskuksen OuLUMAn toimintaan voi tutustua osoitteessa http://ouluma.fi.

”Suomen hyvä tulevaisuus on taitavissa opettajissa sekä matematiikasta, luonnontieteistä ja teknologiasta innostuneissa lapsissa ja nuorissa. LUMA-keskus Suomen myötä olemme kaikki tällä tärkeällä yhteisellä asialla. Yhdessä olemme enemmän!”, summaa keskuksen johtajaksi nimitetty professori Maija Aksela Helsingin yliopistosta, joka vastaa keskuksen hallinnosta.

”Huolimatta suomalaisten koululaisten hyvästä menestyksestä kansainvälisissä oppimistulosvertailuissa, LUMA-aineiden opettamisen, oppimisen ja opiskelun arvostuksen eteen täytyy tehdä määrätietoisesti työtä. Arvon, arvostuksen ja tieteenalojen merkitysten tunnistamisella rakennetaan pohjaa sekä opettajien että oppilaiden motivaatiolle kehittää omaa työskentelyään. LUMA-aineiden arvostuskeskustelu voisi toimia kimmokkeena tieteen ja koulutuksen arvostuskampanjalle”, LUMA-keskus Suomen johtokunnan puheenjohtajaksi valittu apulaisprofessori Pekka Hirvonen toteaa.

LUMA-keskus Suomen puheenjohtaja Pekka Hirvonen
LUMA-keskus Suomen johtokunnan puheenjohtaja apulaisprofessori Pekka Hirvonen

Lisätietoja antavat:

LUMA-keskus Suomen johtaja & Helsingin yliopiston LUMA-keskuksen johtaja, professori Maija Aksela, puh. 050 514 1450, maija.aksela(ät)helsinki.fi

LUMA-keskus Suomen johtokunnan varapuheenjohtaja & OuLUMA-keskuksen johtaja, professori Peter Hästö, puh. 029 448 1740, peter.hasto(ät)oulu.fi

 


LUMA-keskus Suomi on katto-organisaatio kansalliselle ja kansainväliselle LUMA-toiminnalle. Sen muodostavat suomalaisten yliopistojen tai yliopistokeskusten yhteydessä toimivat LUMA-keskukset.

Ei kommentteja artikkelille “LUMA-keskus Suomi vahvistaa LUMA-aineiden osaamista maassamme

Kirjoita kommentti