Munajuhlan aattona

17.4.2014 |

Tervehdys taas! Suuri vuotuinen munajuhla, elikkä pääsiäinen, alkaa taas olla varsin ajankohtainen. Henkilökohtaisesti tähän ajankohtaan ei liity mitään erityistä, mutta tällainen pidennetty viikonloppu kevään aherruksen keskellä on kyllä varsin tervetullut.

Itselläni tuo pääsiäislomailu alkoi jo hyvissä ajoin, sillä koko pääsiäistä edeltävä viikko on luentovapaa. Päätinpä sitten tulla kotikonnuilla Etelä-Pohjanmaalla pyörähtämään. Takaisin pohjoisemmille leveysasteille palaillaan sitten pääsiäispyhien jälkeen seuraavalla viikolla.

Viikko on kulunut varsin rattoisasti ”Hydrotermiset malmiesiintymät” -kurssin harjoitusten parissa. Tarkoituksena on vertailla malmin sivukivestä otettuja vierekkäisiä kairasydännäytteitä alkuaineanalyysien perusteella ja selvittää muutoksia mineraalikoostumuksessa. Aina yhtä mielenkiintoinen Excel on käynyt tässä varsin tutuksi. Sen verran monta tuntia päivässä on elämää uhrattu viikon aikana taulukoiden tuijotteluun että verkkokalvoon on ”palanut kiinni” loputon määrä XY-diagrammeja ja numerot vilisevät mielessä vielä nukkuessakin. Tuntuu välillä järjettömältä tämä työmäärä, mitä joutuu tekemään opintopisteiden eteen. Sinänsä on kyllä hyvä, että kurssien suorittaminen vaatii muutakin, kuin pelkästään tenttiin lukemista. Osa tuosta suuresta työmäärästä menee kyllä oman tyhmyyden piikkiin. Joskus pelkkä pisteen erottaminen pilkusta voi olla ylivoimainen tehtävä…

Rankan taulukoiden takomisen ja käppyrän piirtämisen jälkeen on mukava ottaa muutama päivä vähän rennommin. Jopa tenttimateriaalien lukeminen tuntuu todella rentouttavalta tuon päiväkausia jatkuneen itsekidutuksen jälkeen. Alkuperäinen suunnitelmani tälle viikolle oli lukea hieman rästiinjääneitä asioita edellämainittuun malmikurssiin liittyen, mutta yllättävän työlääksi osoittautunut harjoitustehtävä veikin aikaa odotettua enemmän. Kiirastorstain jos käyttää lueskeluun niin voi sitten hyvällä omallatunnolla alkaa nauttia pääsiäisenpyhistä.

Mitä sitten kuuluu allekirjoittaneen pääsiäisperinteisiin täällä Etelä-Pohjanmaalla? Jos aloitetaan ruokapuolesta, niin vuosittainen mämmi- ja pashakiintiö tulee ainakin täyteen. Muulloinhan noihin herkkuihin ei tule koskettua. Tuo mämmi varmaan jakaa ihmisten mielipiteet: toiset rakastavat ja toiset eivät edes miellä ruoaksi. Muutaman vuoden takaisen ruokavalioremontin jälkeen noiden runsashiilihydraattisten ruokien kulutus on omalla kohdallani ollut hieman vaisumpaa, mutta kyllähän sitä kerran vuodessa kunnon mämmit kermakastikkeella vetäisee naamariin. :D Pashasta pidän kyllä sitäkin enempi, kun noita rahkapohjaisia ruokia tulee muutenkin aika paljon syötyä. Entäs sitten munahommat? No ehkä sitä yhden Kinderin tai Mignonin voi pääsiäisenä nautiskella, mutta yleensä ottaen tuo munasuklaa on omaan makuuni liian makeaa. Kunnon prosenttisuklaata (>60%) sen olla pitää.

Pitkäperjantaille ei varmaan kummempaa suunnitelmaa, muuta kuin hiljaiseloa ja leffan katselua. Tai sitten jotain ihan muuta… Lauantaille sitten perinteiseen tapaan sosiaalista aktiviteettia, joka todennäköisesti tarkoittaa illanistumista jonkin kaverin luona. Takavuosina harrastettiin paljon kokoilla kiertelyä alkuillasta ja oltiin muutenkin enemmän liikenteessä (jos löytyi selvä kuski), mutta nykyään kun porukka on hieman harventunut ja hajaantunut omiin piireihinsä, niin nuo aktiviteetitkin ovat käyneet vaatimattomammiksi. Kaipa osalla porukasta tuo perheellistyminen on aika iso tekijä.

Pääsiäisvalakioita näkyy taas joka puolella. Tuohon lähipellollekin on kasattu taas semmoinen rovio, että se savuttaa varmaan viikonkin päästä, jos vanhat merkit paikkansa pitää. Ei ole kyllä niitä helpoimpia hommia tuo kokon sytyttäminen, ainakaan jos ei esivalmisteluita ole tehty huolella. Viime vuoden pääsiäisen suurena ohjelmanumerona oli vanhan ladon rähjän polttaminen, jota eräs kaveri oli suunnitellut pidemmän aikaa. Täsmennettäköön kuitenkin, että tuohon operaatio oli kuitenkin lupa, ettei missään pahanteossa sentään oltu. Noh, tulipa todettua, ettei meistä kovin hyviä pyromaaneja ainakaan tulisi, koska edes ihmeaineilla ei tuota lahonnutta mörskää saatu poltettua. Kyllähän se iloisesti syttyi, mutta ilmeisesti yhtälössä oli pari muuttujaa liikaa, koska haluttuun lopputulokseen ei päästy. Siispä parempi jättää homma osaavampiin käsiin…

Onko elämää pääsiäisen jälkeen? Tätä kysymystä varmaan mietti eräs parrakas pitkätukkakin aikoinaan.. Noh, melko keveältä tuo seuraava viikko ainakin vaikuttaa: Pari päivää luentoja ja that’s it. Sitä seuraava viikko jälleen tyhjää täynnä ja sitten onkin jo vappu. Tuntuu kyllä yhä nopeammin ja nopeammin kuluvan tämä kevät. Kandi-projektini on ollut hieman jäissä tämän kevään suurista lupauksistani huolimatta. Tosin siinä mielessä olen edistynyt, että teoria-osaan tarvittavat referenssit alkavat olla kasassa, enää tarvitsee vain siirtää asia paperille. Miten yksinkertaista! Viime viikolla sain empiiristä osuutta varten 10 kpl ohuthieitä tutkittavaksi. Suunnitelmana olisikin nyt loppukevään aikana tutkia hieet mikroskoopilla ja kirjoittaa jokaisesta jonkinnäköinen kuvailu. Kuvailu sisältää pääsääntöisesti mineraalien tunnistamisen ja millä tavoin ne esiintyvät hieessä.

Kesätöiden suhteen taisi tämä vuosi mennä vähän ohi, ainakin sellaiselta nyt pahasti vaikuttaa. Panostukseni kesätöiden haussa ei välttämättä ollut paras mahdollinen aktiivisuuden suhteen, mutta olen silti itseeni tyytyväinen. Tilanne alan työmarkkinoilla on vaikea ja varsinkin malminetsintä on usealla yrityksellä täysin jäissä. Kilpailu vähäisistä paikoista on kova. Hyvä silti, että edes osa on löytänyt kesätöitä. Toivon mukaan ensi vuonna on jo hieman parempi tilanne.

Toisaalta en näe asiaa pelkästään huonona: itselläni on nyt koko kesä aikaa tehdä tuo kandi valmiiksi ja siinä sivussa suorittaa muutama kurssi tenttimällä. Ja kerrankin on aikaa tehdä niitä juttuja, joille parina edellisenä kesänä ei ole riittänyt aikaa.

Taidankin tästä nyt siirtyä noiden muiden asioiden pariin ja lähteä sen jälkeen tutkiskelemaan kevään etenemistä tuonne ulkomaailmaan.

Palaillaanpa astialle taas pääsiäisen jälkeen!

– Ville K.

 

Ei kommentteja artikkelille “Munajuhlan aattona

Kirjoita kommentti