Alkavaa kesää odotellessa

16.5.2014 |

Se olisi sitten siinä. Neljäs vuosi geotieteiden opintoja pulkassa ja pikku hiljaa alkaa loppusuora häämöttää. Tosin jonkin verran tässä näyttäisi vielä olevan esteitä ylitettävänä ennenkuin finaali-kierrokselle päästään.

Päivä on harmaa ja pilvinen. Eilisestä auringonpaisteesta ei ole kuin muisto vain, tosin taitaa tuo pilvipeite tuossa aavistuksen verran repeillä. Tällä hetkellä tuolla ei taida sataa mitään. Säätila kyllä vastaa aika lailla sisäistä olotilaani..

Keskiviikkona sain kevään viimeisen tentin pakettiin. Nyt perjantaina olisi ollut vielä toinenkin tentti, mutta huonon valmistautumiseni vuoksi katsoin viisaaksi siirtää sitä syksyyn. Kyseessä ei kuitenkaan ole mikään kriittisen tärkeä kurssi.

Viimeiset pari viikkoa ovat kyllä olleet melkoisen värikkäitä, enkä tarkoita nyt positiivisessa mielessä. Edellisessä kirjoituksessa mainitsemani iskias-oireyhtymä ei oikein ole ottanut rauhoittuakseen, vaan tuntuu elävän ihan omaa elämäänsä. Onhan tuon saman ongelman kanssa tullut väännettyä vuosikaudet, mutta tuntuu että ajan mittaan alkaa mennä yhä mahdottomammaksi. Toissatalvena tuli kärsittyä kolme kuukautta pirullisesti terävästä jalkakivusta, ja kuukauden verran taisi mennä suurin osa ajasta makuulla neljän seinän sisällä. Nyt tuo oireisto ei ole ehkä yhtä kivulias, mutta huomattavasti moninaisempi ja arvaamattomampi.

Jos jotain hyvää tämän hetken tilasta etsii, niin selkä itsessään ei ole kipeä. Mutta tuo moninainen hermoperäinen oireisto alkaa kyllä pikku hiljaa olemaan varsin raastavaa, varsinkaan kun normaalit, vahvatkaan tulehduskipulääkkeet eivät noihin teräviin sähköiskukipuihin toimi.. Noh, mennään päivä kerrallaan ja katsotaan mihin päin tuo kääntyy. Kerranhan tuo alaselkä on jo puukkoa saanut, vuosia sitten, kun alimmaisia välilevyjä hieman ronklattiin. Sieltä samojen välilevyjen suunnalta tuo oireisto taas tulee. Aika näyttää miten tuon selän kanssa tulee pärjäämään. Opiskeluja ja työkuvioitahan tuo haittaa todella paljon, kun ei pitkiä aikoja pysty istumaan eikä oikein muutakaan tekemään. Ei tässä kuitenkaan vielä eläkehommiakaan viitsisi miettiä, joten mennään päivä kerrallaan ja seurataan tilannetta.

Mutta jos jotain muutakin juttua kuin pelkkiä sairaskertomuksia. Keskiviikkona todellakin sain sen kevään viimeisen tentin pakettiin. Hydrotermisiä malmiesiintymiä tuli tankattua varsin intensiivisesti edeltävä viikonloppu ja alkuviikko. Välillä kyllä tuntui älyttömän suurelta työtaakalta, koska nippelitietoa oli todella paljon, eikä aina oikein tiennyt mihin asioihin olisi syytä painottua. Tentti itsessään ei mitenkään kovin vaikea ollut, koska suurin osa kysymyksistä oli lyhyitä ja painottuivat jonkin pikkuasian muistamiseen. Yleensä ne liittyivät johonkin diagrammiin. Kysymysten lyhyys kompensoitui tosin kysymysten määrällä: niitä oli parikymmentä. Sinänsä kyllä pidin tämän tyylisestä tentistä, koska kysymykset kattoivat käytännössä koko kurssin aihealueen. Pelkällä parin asian kunnolla opettelulla ei päässyt vielä pitkälle (monen muun kurssin osalta tuollainen tärppeihin panostaminen voi olla hyvinkin tuloksellista). Kurssin arvostelu myöskään ei painotu 100 % tenttiin, vaan noin 40 % suorituksesta tulee labra-läsnäoloista ja kotona tehtävistä harjoituksista. Mielestäni tämä on ihan hyvä systeemi, mitä voitaisiin soveltaa enemmänkin.

Tänään olisi sitten illalla luvassa hieman olut-testailua. Osanottajamääräkin näyttää ihan lupaavalta tällä kertaa. Aiemmin hieman katoa on ollut sillä saralla. Aiemmin kun kutsun on lähettänyt 15 hengelle, paikalla on ollut 3-4 tyyppiä. Nyt kun kutsun laittoi 30:lle, osallistujia on peräti kahdeksan kappaletta. Jonkinlaista kevyttä korrelaatiota tuosta varmaan voisi päätellä.

Illan ohjelmassa olisi nyt sitten lähestyvän kesän kunniaksi maistella 7 kappaletta vehnäoluita, sokkotestinä tottakai. Tämän jälkeen ihan kuriositeettina ajattelin selvittää, miten hyvin porukka tunnistaa Suomi-lagereita toisistaan, jos etiketit ovat piilossa. Mielenkiintoista settiä siis tiedossa, mikäli siis olut-hommista on kiinnostunut.

Täytyy vain nyt toivoa, ettei tuo allekirjoittaneen ailahtelevainen välilevyn pullistuma ala turhan aktiivisesti olemassa olostaan muistuttelemaan. Alkoholilla tosin on jonkinlainen hillitsevä vaikutus noihin hermoperäisiin kipuihin, joten varmaan jonkinlaista helpotusta sen osalta luvassa.

Mitähän sitten ensi viikolla? Katsotaan jahka tästä viikonlopusta ensin selvitään. Ainakin lämmintä on luvassa, mikäli noita säänarvailijoita on uskominen. Itse en mitenkään suuri hellekelien ystävä ole, mutta sellainen 20 astetta on vielä ihan mukava lämpötila. Yli 25 onkin sitten jo ahdistavaa, ellei aio tuulisella rannalla aikaansa viettää.

Jos olotila tästä helpottaa niin jonkinlaista kevyttä pyöräilyä voisi suunnitella, se kun tuntuu olevan tällä hetkellä se kivuttomin liikuntamuoto. Lisäksi pitäisi varmaan tiedustella miten geotieteiden laitoksella on kesäaikana henkilöstöä paikalla, jos nimittäin innostun käymään kesäaikana kandihieitä mikroskopoimassa. Olenhan nuo hieet jo pariin kertaan alustavasti tutkinut läpi, mutta mitään tarkkoja muistiinpanoja en ole tehnyt. No eiköhän tuo homma selvinne.

Kotopuolessakin Etelä-Pohjanmaalla pitäisi varmaan jossain vaiheessa lähteä käymään. Viimeistään kesäkuussa varmaan sinne suuntaan kun Oulussa toiminta hiljenee, suurimman osan lähtiessä joko kesätöihin tai sitten kotikonnuilleen. Itsehän en noita kesätöitä tälle kesälle saanut, mutta kun ottaa huomioon tämän hetken terveydentilan, niin ehkä hyvä niin. En voi kunnolla kyllä sanoa nyt olevani oikein siinä kunnossa, että täyspäiväisesti lähtisin kairalle kävelemään ja kartoitushommia tekemään. Toisaalta, tuollainen pehmeässä maastossa kuljeskelu on kyllä sinällään ihan terapeuttista ja ainakin itselleni tehnyt pelkkää hyvää, jos on ollut pientä selkävaivaa.

Tämä blogautus nyt meni osittain alakuloisissa merkeissä, mutta täytyy toivoa, hieman kliseisesti, että se aurinko vielä risukasaankin paistaa.

Lisää juttua varmaan on tulossa taas viikon parin sisään, varmaankin vielä tässä toukokuun aikana.

– Ville K.

 

 

Ei kommentteja artikkelille “Alkavaa kesää odotellessa

Kirjoita kommentti