Juhannusviikon mietteitä

18.6.2014 |

Parisen viikkoa edellisestä blogautuksesta taitaa olla kulunut ja allekirjoittanutkin on vaihtanut majapaikkaa eteläisimmille leveysasteille. Kovin kesäiseltä täällä Etelä-Pohjanmaallakaan ei tällä hetkellä tunnu, mutta mielestäni ailahteleva sää on normaalia ennen juhannusta.

Gneissejä Kiimanevalta.

Viimeiset pari viikkoa on mennyt tasapainoillessa opiskelu- ja lomailu-moodin välillä. Aamupäivän olen kirjoitellut kandin tutkielmaani ja iltapäivällä lueskellut jäätikön virtausmekanismeista ja muista aiheeseen liittyvistä jutuista. Illan olen sitten pyhittänyt aina vapaa-ajan kuvioille, jotka ovat usein venähtäneet reilustikin seuraavan vuorokauden puolelle. Tämä on sitten näkynyt siinä, että herääminen on siirtynyt lähellä puoltapäivää, joka tosin ei näin lomalla niin vaarallista ole.

Glasiaaligeologian tenttiin valmistautuminen meni kyllä varsin hyvin, vaikka motivaatio ei ollutkaan huippulukemissa. Parin viikon aikana ehdin sen verran hyvin perehtymään materiaaleihin, että loppuvaiheessa muistin kuvatekstitkin ulkoa. Tentin kävin tekemässä viime lauantaina. Kuten jo olin ennakkoon kuullutkin, kyseessä oli varsin helppo suoritus, josta olisi varmaan paljon vähäisemmälläkin panostamisella suoriutunut ihan hyvin. Halusin kuitenkin jonkin verran töitä opintopisteiden eteen, ja ehkä tällä tavoin nuo luetut asiat säilyvät päässä edes hieman kauemmin.

Lauantaisen tentin jälkeen suoritin maisemavaihdoksen Oulusta Etelä-Pohjanmaalle. Tällä kertaa kilometrit taittuivat ratin takana kumipyörien päällä kiskojen sijaan, sillä kuljetettavana oli sen verran paljon tavaraa, etten nähnyt järkeväksi lähteä rehaamaan sitä junalla. Ja sitä paitsi, viime lauantain junavuorot olivat Oulusta Seinäjoelle peruttuja ratatöiden vuoksi.

350 km matka autolla sujui varsin sukkelaan. Eihän tuo autossa istuminen mitään herkkua ole selkäongelmaiselle, mutta kyllähän tuon nyt aina silloin tällöin kärsii. Harvemminhan tuolla autolla muuten tulee ajeltuakaan, kun en Oulussa ollessani ole kokenut tarpeelliseksi autoa (vielä) hankkia. Pyörällä ja julkisilla liikennevälineillä on vielä tullut ihan hyvin toimeen.

Ajattelin nyt viettää juhannuksen ajan täällä EP:llä ja käydä sitten pikaisesti Oulussa pyörähtämässä, jonka jälkeen palailla heinäkuun ajaksi lakeuksille. Elokuussa voi sitten palata Ouluun ennen syyslukukauden alkua.

Karhuvuorelta.

Kandin tutkielmassani olen päässyt hyvään vauhtiin. Alkukankeuden jälkeen olen nyt saanut jo 20 sivua tekstiä aikaan ja yritän kirjoitella päivittäin lisää sivun tai kaksi. Työ etenee pala kerrallaan. Olen jakanut työn teoriaosuuden useampaan osa-alueeseen, joita kirjoittelen satunnaisessa järjestyksessä hieman fiiliksen mukaan. Varsin paljon tuota joutunee loppuvaiheessa korjailemaan ja hiomaan, mutta mielestäni on nyt tärkeää saada jonkinnäköisiä runko-kokonaisuuksia valmiiksi. Ajattelin nyt kesä-heinäkuun aikana saattaa tuon teoria-osuuden päätökseen, jolloin elokuulle jäisi ainoastaan empiirinen osuus. Koska empiirinen osuus on vain pieni osa kokonaisuutta, luulen sen valmistuvan muutamassa päivässä. Tosin ensin on käytävä uudestaan tutkimassa mikroskoopilla muutamia ohuthieitä ja otettava muutamia valokuvia. Alustavastihan nuo hieet kävin toukokuussa läpi, mutta tarkempien kuvausten tekemiseksi tarvitsee vielä tehdä pientä lisätutkimusta.

Lomailun kannalta sää ei nyt ehkä ole ollut paras mahdollinen, ainakin jos tykkää oikein lämpimistä ilmoista. Itse kun en kuumista keleistä perusta, niin tällainen 10-15 astetta ei tunnu ollenkaan pahalta, kunhan ei sada. Alkuviikostahan tässä kyllä oli melkoisen kylmää ja taisipa sitä luntakin tulla useassa paikassa. Mitenkään tavatontahan tällainen sää ei mielestäni ole, sillä viime kesänäkin satoi juhannuksen alla hieman räntää, ainakin Lapissa, ollessani kesätyöhommissa.

Tuntuu melko erikoiselta, näin vaihteeksi, viettää kesää ihan lomailun merkeissä. Kaksi edellistä kesää olen viettänyt Lapin erämaissa elokuun loppuun saakka, joten varsinainen lomailu on jäänyt vähiin. Noista edelliskesien kesätyökuvioistakin voisin varmaan kertoa jossain vaiheessa….

Juhannukseksi en ole vielä ehtinyt kehitellä minkäänlaisia suunnitelmia, mutta varmaan tässä jonkinlainen kuvio parin päivän sisään kehkeytyy.

Palaillaanpa taas astialle juhannuksen jälkeen.
Näihin kuviin ja tunnelmiin!

– Ville K.

 

Ei kommentteja artikkelille “Juhannusviikon mietteitä

Kirjoita kommentti