Harvardin apulaisprofessori Jon R. Star Yhdysvalloista on perehtynyt joustavuuteen useiden vuosien ajan. Hänen tutkimustensa mukaan joustavuus on avainasemassa hyvän ongelmanratkaisutaidon kehittymisessä. Joustavuuden hän on määritellyt tiedoksi a) useista ratkaisutavoista ja b) niiden tehokkaasta käytöstä. (Star & Rittle-Johnson, 2008.)
Oulun yliopiston luennolla 1.9.2014 Star laittoi kuulijansa ratkaisemaan viisi yhtälöä, joihin on useampia ratkaisutapoja. Esimerkiksi lineaarisen yhtälön 3(x+1)=15 ratkaisu voidaan aloittaa kertomalla ensin sulut auki tai vaihtoehtoisesti jakamalla ensin molemmat puolet kolmella. Ratkaisutavoista valittiin keskustellen sopivin. Star myös vertasi kahden samanhintaisen kameran ominaisuuksia. Katsomalla kameroiden tietoja yksi kerrallaan toisen tiedot unohtuivat ennen kuin ehti avata toisen tiedot. Katsomalla ominaisuuksia rinnakkain vertailu helpottui huomattavasti. Yhtälöiden erilaisia ratkaisuja tulisi Starin mukaan niin ikään esittää rinnakkain, ei peräkkäin.
Pitkän tutkimustyön perusteella apulaisprofessori Jon R. Star on löytänyt helposti käyttöön otettavan joustavuutta kehittävän opetustuokion:
1. Esitä samaan tehtävän useita ratkaisuja rinnakkain.
2. Opiskelijat vertailevat eri ratkaisutapoja opettajan vain hienovaraisesti ohjaillessa keskustelua.
3. Oppilaat keksivät lisää uusia lähestymistapoja ja vertailevat niitä toisiinsa.
Lisää Starin johdannosta aiheeseen voit lukea hänen diaesityksestään.
Joustavasta yhtälönratkaisusta mm. tehtäviä englanniksi: http://scholar.harvard.edu/contrastingcases
Lähteet:
Star, J. R. Luento Oulun yliopistolla 1.9.2014
Star, J.R. & Rittle-Johnson, B. (2008). Flexibility in problem solving: The case of equation solving. Learning and Instruction, 18, 565-579.