Abit tulee, oletko valmis?

20.11.2014 |

Abipäivät vietettiin Oulun yliopistolla 12.–13.11. Maantiedekin oli edustettuna omalla ständillään, jolla pystyi testaamaan oman kuntatietoutensa sijoittamalla kuntavisassa paikannimet oikeille paikoilleen Suomen kartalla.

Abipäivät nostavat aina tuoreesti mieleen oman abiajan ja sen ihmettelyn ajanjakson, kun piti alkaa miettimään mitä sitä tekisi tulevaisuudessa. En suoraan sanottuna vieläkään tiedä täysin, mitä teen sitten ”isona”, mutta ainakin löysin sen alan, josta haluan sen keksiä.

Meidän ständillämme kävi tyttö kuuntelemassa infoa maantieteestä. Kysyin häneltä maantieteen kirjoittamisesta yo-kokeissa, johon hän kuvaili, ettei ole kirjoittanut vielä maantiedettä, ja että minun pitäisi suostutella hänet maantieteelle opiskelemaan. Näin hänessä itseäni, sillä en minäkään abina tiennyt vielä mitä halusin tehdä. Kirjoituksien jälkeen tuntui kuitenkin voittamattomalta, kuin koko maailma olisi ollut avoinna. Niin paljon mahdollisuuksia, että alkoi loppupeleissä vallan ahdistaa!

Abipäivillä kävin myös samaisella maantieteen ständillä, ja kysyin nopeasti, ”pääseekö teille helposti sisään?”. Ei päässyt. Pitää jaksaa opiskella enemmän kuin hetken lukiokirjojen parissa, ja se minun olisi pitänyt saada silloin kuulla. Ensimmäisellä kerralla pyrkiessäni skippasin GE4 kirjan, koska se oli minusta tylsin. Nykyään tekisi mieli antaa lukiominälleni läpsy takaraivolle.

Vaikkei tiedä, mitä haluaa tehdä, ei kuitenkaan voi heittäytyä vain tuulen vietäväksi. Kannattaa käydä kokeilemassa siipiään ja pohtia tosissaan eri opiskelualoja. Itse kävin kokeilemassa Liiketalouden opiskelua. Pidin alasta, koska se oli niin nopeatempoista ja innovatiivista! Se ei kuitenkaan tuntunut ”omalta”. Hain sinnikkäästi opiskelemaan mantsaa, ja oi sitä riemua, kun sain ison kirjekuoren kotiin täynnä infosälää ”tulevalle maantieteen opiskelijalle”. Jokaisen abin pitäisi saada tuntea sama riemu päästessään opiskelemaan sitä mikä tuntuu oikealle alalle, ja mistä on todella kiinnostunut.

Mutta siihen pitää pyrkiä ja tavoitella. Vierailin Oulun Lyseolla abeille järjestetyssä paneelikeskustelussa. Ilokseni huomasin abien olevan samanlaisia kuin ennenkin, toisille on selvää mitä haluavat ja toisille ei. Yksi panelistimme hoksasi tätä kysyäkin; ”Kuinka monelle ei ole lainkaan selvää, mitä haluavat isona tehdä?” Kymmenisen kättä nousi pystyyn. Ei se ole lainkaan selvää, ja siksi pitää ottaa aikaa selvittää se. Abipäivillä on paras tilaisuus päästä tutustumaan kymmeniin eri tieteenaloihin, ja päästä kyselemään niitä opiskelevilta neuvoja ja vinkkejä pääsykokeisiin.

Vaikka yo-kokeet rasittavat ja kuluttavat, niin kannattaa alkaa miettimään mitä haluaa sitten isona tehdä. Ainakin keksii samalla, mitä ei halua tehdä, ja ehkä jäljelle jäävät alkavat vaikuttaa yhä kiinnostavammilta.

-Sara

 

 

 

Ei kommentteja artikkelille “Abit tulee, oletko valmis?

Kirjoita kommentti