Opiskeluissa eteenpäin apinan raivolla

27.11.2014 |

Taas sitä istutaan junassa, tällä kertaa varsin aikaisessa sellaisessa. Kello on puoli seitsemän aamulla. Suuntana on jälleen kerran tuttu Seinäjoki. Kolmena edellisenä viikkona on tullut ylitettyä itsensä ja pitkään tekemättömänä lojuneita asioita on saanut tehtyä eteenpäin.

Kromiittikiteitä heijastavassa tasopolarisoidussa valossa.

Viime blogailussa mainitsin, että tauolla ollut kandin tutkielmani oli alkanut hieman kiinnostaa. Punnitsin ”kulta-kurssin” aineiston ja kandin tekemisen välillä ja järkeilin, että tuo kandi on ollut tekeillä niin pitkään, että se on ehdoton ykkösprioriteetti. Kultajuttuja ehtii tenttimään vielä tammikuussakin.

Päätin sitten kirjoittaa kandini teoria-osuuden valmiiksi. Kovin paljoahan siitä ei enää puuttunutkaan; lähinnä kaipasi viimeistelyä. Pitkän tauon aikana kuitenkin olin kadottanut tekstistäni ”punaisen langan”, joten jouduin käymään kirjoitetun asian uudestaan läpi. Jotenkin nyt sai paremmin kuvan kokonaisuudesta ja mahdollisista puutteista. Kesällä olin kirjoitellut kandia hyvin pirstaleisesti sieltä täältä. Joka päivä olin kertonut jostain eri asiasta, yleensä aina sen mukaan, mikä tuntui sillä hetkellä helpoimmalta kirjoittaa. Nyt kuitenkin uudelleen tarkastelun jälkeen huomasin, mitkä kohdat vaikuttivat puutteellisilta ja mitä kohtia piti hieman hioa. Kävin lähdeaineistoja läpi ja palaset alkoivat pikku hiljaa loksahdella kohdilleen. Harmikseni täytyy sanoa, että lähdeaineisto oli osittain puutteellinen. En ollut alkujaankaan saanut käsiini muutamaa tutkimusartikkelia, jotka olisin ehdottomasti halunnut. Lisäksi jouduin palauttamaan yhden keskeisimmistä lähdeteoksista kirjastoon, koska siitä oli varaus. Puutteellisten lähteiden vuoksi työskentely aiheutti hieman päänvaivaa, mutta isommilta ongelmilta silti vältyin. Yleensähän nuo artikkeleiden keskeisimmät asiat löytyvät muistakin artikkeleista viittauksina.

Teoria-osuuden valmiiksi saattamiseen meni reilu viikko, jonka jälkeen laitoin sen kandini ohjaajalle tarkastettavaksi. Jonkin verran siitä löytyi korjattavaa, jotka pääosin liittyivät viittausmerkintöihin, kielioppiin tai englanninkielisten termien suomennoksiin. Korjauksissa ja tekstin hiomisessa meni pari päivää, jonka jälkeen olin valmis empiiristä osuutta varten.

Ouluun palattuani vietin viikon verran melko intensiivisesti mikroskoopin ääressä tutkien ohuthieitä.. Varmaan liki 30 tuntia tuli käytettyä pelkästään hieiden katseluun. Tämän lisäksi täytyi vielä kertailla mineraalien optisia ominaisuuksia, että niistä ohuthieistä ylipäätään sai jonkinlaista kuvailua aikaan. Kromiitin tunnisti helposti, mutta varsinkin muuttuneimmissa hieissä mineraaliseurueen selvittäminen vaati jonkin verran tietämystä. Taisipa melkoisella mutu-tuntumallakin välillä oltua liikkeellä.

Aikani pähkäiltyäni mineraalien tunnistamisen parissa olin saanut aikaan riittävästi muistiinpanoja hiekuvausten kirjoittamiseksi. Naputteluhommissa meni päivän verran, jonka jälkeen täytyi vielä jonkinlaista omaa tulkintaa tehdä noiden havaintojen perusteella. Kovin syvällistä analyysia en alkanut tekemään, vaan lähinnä vertailin tekemiäni havaintojani aiemmin tehtyihin. Melko pitkältihän ne olivat samankaltaisia.

Viimeisenä asiana oli kuvien liittäminen hiekuvausten yhteyteen ja tiivistelmän kirjoittaminen. Nämä olivat melko pikaisesti tehtyjä juttuja. Ohjaaja kävi työn perusteelliseesti läpi ja kaikki näyttäisi olevan OK. Eilen korjasin vielä viimeiset pienet yhdyssanavirheet ja nyt työ olisi valmis tulostettavaksi.

Kypsyysnäytteen kävin suorittamassa myös eilen. Konseptillinen kandin aiheeseen liittyvää asiaa syntyi melko helposti, vaikka myönnettäköön, että kaikilta osin työ ei ihan täysin muistissani ollutkaan, koska olin tehnyt sitä niin pitkän ajan. Varsinkin kesällä kirjoitetut osiot, joihin en nyt syksyllä ollut tehnyt lisäyksiä, olivat hieman huonosti muistissa. Mutta pääpiirteittäin varsin hyvä essee syntyi vajaan kahden tunnin kirjoittamisen aikana.

Usean viikon ahkeroinnin jälkeen on nyt hyvä pitää pieni breikki, koska parhaimmillaan yli 12 tunnin päivittäin työskentely on henkisesti melko kuluttavaa. Varmaan viikon verran tässä nyt olen ihan hissunkissun ja sen jälkeen alan miettimään vaikka sitä kultakurssin tenttiä. Voi olla että suoritan sen vasta ensi vuoden puolella, eihän tässä sen suhteen kiirettä ole. Luulen, että jossain määrin tyhjä olo tulee jonkin ajan päästä, kun on nyt tottunut päivittäiseen kirjoitusrytmiin. Täytyy varmaan tuota olotilan tyhjyyttä täyttää sitten vaikka tällä blogin kirjoittamisella.

Näihin kuviin ja tunnelmiin!

Ohuthie polarisaatiomikroskoopissa. Isot pyöreät kiteet oliviiniä, opaakit kromiittia, välitilassa pyrokseenia.

 

– Ville K.

 

 

Ei kommentteja artikkelille “Opiskeluissa eteenpäin apinan raivolla

Kirjoita kommentti