Maantieteen rooli ja kevään suunnitelmia

19.12.2014 |

Tänä vuonna maantieteen osalta minuun teki suurimman vaikutuksen Maantieteen Päivillä 2014 kuultu Gerard Manley Hopkinsin runo:

Glory be to God for dappled things—
For skies of couple-colour as a brindled cow;
For rose-moles all in stipple upon trout that swim;
Fresh-firecoal chestnut-falls; finches’ wings;
Landscape plotted and pieced—fold, fallow, and plough;
And all trades, their gear and tackle and trim.
All things counter, original, spare, strange;
Whatever is fickle, freckled (who knows how?)
With swift, slow; sweet, sour; adazzle, dim;
He fathers-forth whose beauty is past change:
him.

Trevos J. Barnes oli Maantieteen päivien keynote-luennoitsijana, ja tulkitsi sadoille maantieteilijöille kyseisen runon. Hänestä se kuvasi maantiedettä monitieteisenä ja -näkökulmaisena tieteenä. Olen Herra Barnesin kanssa samaa mieltä.

Maantiede on näkökulmatiede, jonka kaikessa hienoudessaan piileekin, että voi olla salaa biologi, geologi, sosiologi, yhteiskuntatieteilijä, antropologi, terveystieteilijä, historioitsija, kemisti ja paljon muuta.. Näkökulmana sijainti, pohdinnan alla paikka ja alue, niin asia on maantiedettä!

Ei välttämättä näin simppelisti voi rajata maantieteen osallisuutta monimutkaisessa tieteen toimintakentässä, mutta periaatteessa ajattelu ei ole täysin väärä. ”Maantiede on sitä mitä maantieteilijä tekee” sanoi aikaisempi amanuenssimme. Tällä hän minusta alleviivasi maantieteen roolia tiedeyhteisössä; avoin ja monimuotoinen, laaja-alainen ja samalla spesifi…

Ensi vuonna kohdallani alkaa terveystiedon opinnot, joita käyn saadakseni kolmannen opetettavan aineen maantieteen ja biologian lisäksi. Kolmen opetettavan aineen hallinta ei ole välttämätöntä opettajakentällä, mutta ei sitä katsota huonollakaan. Varsinkin pienemmissä kouluissa on parempi, että yhdellä opettajalla on kyky hallita useampia ainesisältöjä.

Maantiedettä opiskelenkin vähemmän.. Maisteriopinnoista kurssit ajoittuvat pääasiassa syksylle, ja kevät on ainakin luonnonmaantieteen osalta rauhoitettu esimerkiksi gradun tekoa varten. Itse ajattelin hyödyntää tyhjän kevään sen kandin tekemiseen (VIHDOIN). Näin saan pitää maantieteen osana arkeani sivuaineista riippumatta <3

-Sara

 

 

Ei kommentteja artikkelille “Maantieteen rooli ja kevään suunnitelmia

Kirjoita kommentti