Kevään yhteishaku – geotieteitäkö opiskelemaan?

1.4.2015 |

Taas alkaa olla se aika vuodesta kun moni miettii kuumeisesti minne niitä hakupapereita oikein laittaisi. Joku on hakemassa ensimmäistä opiskelupaikkaansa, joku miettii alan vaihtoa. Itsekin viisi vuotta sitten olin samassa tilanteessa.

Millaisia mietteitä itselläni tuolloin oli hakupapereita laittaessani? Miten päädyin valitsemaan juuri geologian? Miten opinnot ovat vastanneet odotuksiani? Näistä asioista ajattelin kertoa tässä blogissa ja samalla hieman siitä, miten geotieteitä pääsee opiskelemaan tällä hetkellä.

Ihan ensimmäisessä blogissani (http://ouluma.fi/2014/01/kiveen-hakattu-tulevaisuus/) kerroin siitä, millaisten mutkien kautta geotieteisiin päädyin. Aikaisemmat liiketalouden opinnot eivät oikein koskaan tuntuneet omalta jutultani, vaikka tradenomi-tutkinnon suoritinkin.  Pitkän pähkäilyn jälkeen ymmärsin haluavani jotain luonnonläheistä juttua, joka sisältäisi muutakin kuin tietokoneen ääressä istuskelua tai enemmän tai vähemmän tarpeellisten tavaroiden tuputtamista ihmisille.  Metsässä (tai luonnossa ylipäätään) liikuskelu on itselleni ollut aina jotenkin sellainen tärkeä juttu, josta nautin. Opiskelupaikkaa viisi vuotta sitten miettiessä olin hieman kahden vaiheilla: metsätalous vai geologia? Kivet kuitenkin tuntuivat kiinnostavammilta kuin puut, joten valinta osui geologiaan.

Kevaanyhteishaku02

Opiskelupaikakseni valikoitui Oulu, joka veti pitemmän korren omassa vertailussani Helsingin ja Turun kanssa. Suuri syy oli varmaan Oulun malmigeologia-painotteinen kurssitarjonta ja ehkä parempi mahdollisuus työllistyä nimenomaan kaivossektorilla (mutu-tuntumalla arvioituna). Tutkijan uraa mielivä saattaisi ehkä valita Helsingin, sillä uskoakseni siellä on panostettu enemmän juurikin tähän tutkimuspuoleen ja resurssit ovat paremmat. Aikaisemmin Seinäjoella asuneena muutto Ouluun oli myös varsin helppo ja uuteen kaupunkiin tottui äkkiä. Molemmissa on jotain samanlaista, sellaista maalaiskaupungin tuntua. Omalla mittapuullani Oulu on ihan sopivan kokoinen, sellainen suuri pikkukaupunki. Asuinympäristökseni valikoitui Syynimaa, joka sijaitsee sopivasti pohjois-eteläsuuntaisen pääväylän varrella. Tästä on noin kilometrin verran yliopistolle ja keskustaan noin viisi kilometriä. Seutu on varsin rauhallista ja luonnonläheistä, ehkä Oulun mukavimpia asuinalueita; jos siis pitää rauhallisuudesta. Pyykösjärven rantaan on alle kilometri eikä meren rantaankaan ole kuin reilu kolme kilometriä.

Jotain itse pääsykokeesta.. Kuten ensimmäisessä blogissani viime vuonna kerroin, oma pääsykokeeni perustui  kahteen kirjaan, joista toinen käsitteli kallioperä- ja toinen maaperägeologiaa. Tuolloin aloituspaikkoja taisi olla 20. Ihan mielenkiinnosta otin selvää, millainen tilanne on tänä vuonna. Pääsykoetta on näköjään hieman muutettu, todennäköisesti ihan hyvään suuntaan,  en osaa sanoa kun en ole nähnyt kysymyksiä. Tällä hetkellä aloituspaikkoja on 30. Vuoden 2015 pääsykoe perustuu neljään kirjaan, joista kaksi on lukion maantieteen oppikirjoja (peruskurssi ja  ns. hasardimaantieteen syventävä kurssi). Näiden kirjojen tarkoituksena on antaa yksinkertainen johdanto liittyen maapallolla vaikuttaviin geologisiin prosesseihin ja kertoa lyhyesti kivilajeista. Omaan muistinkuvaani pohjautuen näihin maantieteen oppikirjoihin perustuva johdanto on kylläkin melko pintapuolinen, mutta varmasti pääsykokeeseen ihan riittävä. Omassa pääsykokeessani geologian alakohtainen opiskelumateriaali tuntui melko syvälliseltä monin paikoin, kun ei osannut erottaa mikä on pääsykokeen kannalta oleellista ja mikä ei. Niinpä sitä tuli tankattua sellaisiakin asioita, jotka opiskeluissakin tulivat vastaan vasta joskus kolmantena vuotena. Nykypääsykokeessa on materiaaliksi otettu lisäksi lukion peruskurssien kirjat kemiasta ja fysiikasta, mitä en näe huonona asiana. Varsinkin kemiaa tulee jossain muodossa vastaan geologian opintojen puitteissa useampaan otteeseen ja sitä tulisi osata ainakin jossain määrin. Omien havaintojeni perusteella nimenomaan kemian puutteellinen osaaminen on aiheuttanut opinnoissa hankaluuksia monen kohdalla. Niinpä perusasioiden opettelu jo pääsykoevaiheessa ei ole mitenkään huono asia. Luulen kyllä, että varsinaisia kemian laskutehtäviä ei pääsykokeessa ole (mutu-tuntuma), vaan kysymykset ovat essee-tyyppisiä.  Fysiikan kohdalla sama juttu. Vuoden 2015 geologian pääsykoekirjat  on ilmoitettu hakijanoppaassa (http://www.oulu.fi/external/hakijapalvelut/oy_hakijanopas_2015.pdf) sivulla 38.

Kevaanyhteishaku03

Mikäli on kiinnostunut geologiasta, kannattaa tutustua myös  seuraavaan sivuun (http://www.oulu.fi/koulutustarjonta/education-programmes/geotieteiden-koulutusohjelma), jossa on kerrottu Oulun yliopiston geotieteiden koulutusohjelman sisällöstä.  Käytännön työkokemuksia kesätöistä voi lukea vaikkapa allekirjoittaneen osalta täältä: http://ouluma.fi/2014/07/kesalomaa-geologin-nakokulmasta-osa-1/.  Mainitsemisen arvoinen opiskeluihin liittyvä juttu ovat myös ekskursiot, joita pyritään tekemään ainejärjestön budjetin salliessa. Todella hyvänä esimerkkinä voin mainita toissasyksyisen reissun Islantiin, josta laadittua matkakertomusta pääsee lukemaan ainejärjestömme sivuilta (http://nikoli.org/toiminta/excut-2/islannin-excursio-2013/). Tänä keväänä on luvassa myös ekskuilua, tosin vaatimattomasti ”vain” Ruotsiin ja Norjaan. Tosin alan asiantuntijoiden opastamana näistä ”lähikohteistakin” saa huomattavasti enemmän irti kuin itsekseen matkaillessaan.

Mitä itselleni on sitten jäänyt käteen tähän astisista opinnoista? Tällä hetkellä pakollisia juttuja on enää gradun tekeminen, joskin muutamaa kurssia olen ihan ”omaksi ilokseni” ja tiedon kartuttamiseksi suorittanut. Yli neljä vuotta kivien sielunelämää opiskelleena täytyy sanoa, että tietoa ja osaamista on kyllä karttunut varsin paljon. Jos vertaa geologian kursseilla opittuja asioita siihen, mitä oppi ammattikorkeassa liiketalouden opinnoissa, niin huomattavasti enemmän on jäänyt geologiasta käteen (ja päähän). Osasyynä voi olla se, että geologin töitä on päässyt tekemään myös ihan käytännössä kesätöiden puitteissa. Soveltava työ onkin juuri se, missä parhaiten oppii. Kursseilla läpikäyty teoria unohtuu melko äkkiä, mikäli sitä ei pysty soveltamana käytäntöön.  Voin myös suositella, että geologiaan liittyviä juttuja käy läpi myös normaalilla vapaa-ajalla. Käytännössä tarkoitan sitä, että ulkona luonnossa kuljeskellessaan voi pohtia havaitsemiaan geologisia juttuja ja miettiä niiden syntyperää ja miten ne ovat päätyneet sellaisiksi mitä nyt ovat. Helpoitenhan tätä voi soveltaa ihan vaan maastosta löytyviä kiviä ja kalliopaljastumia tutkailemalla. Kun hankkii itselleen luupin voi tutkia kivistä löytyviä mineraaleja ja kiven maailman avautuu paljon paremmin (tällä pääsee hyvin alkuun http://www.dx.com/p/20x18mm-jewelers-loupe-magnifier-8200).

Työtilanne ei tällä hetkellä ehkä ole niin hyvä mitä se oli aloittaissani opinnot. Varsinkin kaivosala on varsin suhdanneherkkä ja taloudellinen taantumavaihe vaikuttaa siihen melko paljon. Positiivista on kuitenkin todeta, että laskuja seuraa aina nousu ja luullakseni työtilanne tulee paranemaan muutaman vuoden kuluessa. Geologia on alana myös hyvin kansainvälinen ja mikäli työskentely ulkomailla kiinnostaa, työmahdollisuudetkin paranevat huomattavasti.

Kevään yhteishaku geologiaan on auki keväällä 2015 9. huhtikuuta saakka, eli vielä reilun viikon. Voin suositella, että jos vähänkin kivet ja luonnonläheinen ala kiinnostaa, kannattaa ilman muuta hakea. Sen verran voin vielä mainita, että vaikka alana geologia on melko pieni, on yhteisöllisyys opiskelijapiireissä aivan omaa luokkaansa ja kaikenlaiseen toimintaan on helppo lähteä mukaan. Mikäli ainejärjestötoiminta kiinnostaa, ei tarvitse kuin avata suunsa ja ilmaista mielenkiintonsa, niin jotain hommaa aina löytyy.

Mutta, tällä kertaa tällaisia tunnelmia tässä blogissa. Ensi kerralla varmaan taas gradujuttuja ja muita kurssikuvioita. Se vappukin siellä jossain kaukaisuudessa jo siintää näköpiirissä. Mutta kärsitään nyt ensin tuo pitkäperjantai ja Via Dolorosa alta pois. Itse lähden omaa pääsiäistäni Etelä-Pohjanmaalle ”kärsimään”. :)

Hauskaa pääsiäistä ja muistetaan pitää ne munat korissa ja puput aisoissa. ;)

– Ville K.

 

 

 

4 kommenttia artikkelille “Kevään yhteishaku – geotieteitäkö opiskelemaan?

 1. Hei,

  Olet valinnut malmigeologian pääaineeksi ?
  Miten sillä puolella tuo englanninkielen taito on vaatimuksena? Osa kursseista on varmaan englanniksi niin mietin, että pärjääkö vähän huonommallakin englannilla malmipuolella.

  PetriM | lauantaina 11. heinäkuuta klo 22:37 #

 2. Nuo malmipuolen kurssit, ainakin syventävät, taitavat kaikki olla englanniksi. Itselläkään ei tuo englanti mikään hirveän vahva puoli ole ollut, mutta ihan hyvin sitä on pärjännyt,
  Tuo ammattisanasto on pitkälti sama suomeksi ja englanniksi, joten kun sen tuntee, niin nuo englanninkieliset luennotkin taittuvat ihan mukavasti. Ja kurssikirjjallisuushan on käytännössä kaikki kuitenkin englanniksi, oli kurssi sitten suomeksi tai englanniksi luennoitu.

  En näkisi tuota kielitaitojuttua mitenkään kynnyskysymyksenä. Tietty voi joutua jonkin verran enemmän vaivaa näkemään kielitaidon parantamisessa jos englanninkielisen tekstin lukeminen tuottaa vaikeuksia. Se on kuitenkin vain hidaste, ei este. Itselläni oli tosi hidasta tuo englanninkielisen kurssikirjallisuuden läpikäyminen opintojen alussa, mutta nykyään sitä lukee melkein yhtä sujuvasti kuin suomenkielistä tekstiä.

  Ville Kallio | torstaina 16. heinäkuuta klo 11:29 #

 3. Hei,

  osaat varmaan kertoa sen, että tuottaisiko opiskelu hankaluuksia jos hakee ja sattuu pääseemään sisään pelkillä ammattikoulun papereilla, koska geologia kiinnostaa todella paljon, mutta vähän vielä askaruttaa juurikin tuo, että pärjääkö pelkällä ”amistaustalla”?
  Duunarihommia tehdessä on takaraivoon jo jonkin aikaa sitten hiipinyt ajatus siitä, että ei helvetti en minä kyllä näitä hommia eläkeikään asti halua tehdä.
  Itselläni tämä opiskeluinto heräsi myöhemmin kun en aiemmin oikeastaan osannut päättää mitä oikeasti haluaisin tehdä.

  Tiedän kyllä, että paikkoja ammattitutkinnon suorittaneille ei ole kovin montaa, mutta olen valmis uhraamaan vapaa-aikani opiskeluun ja pänttäämiseen, jotta suoriutuisin valintakokeesta mahdollisimman hyvin jos sinne asti pääsen.
  Pidätkö siis mahdollisena, että ahkeralla itseopiskelulla ja pänttäämisellä pärjäisi geotieteiden opinnoissa vaikka takana ei olisikaan lukiotaustaa?

  th | tiistaina 11. lokakuuta klo 18:02 #

 4. Kyllähän se lukiotausta jonkin verran helpottaa, ainakin jos ne opinnit ovat tureena muistissa. Tosin itelläkin oli lukio-opinnoista 7 vuotta aikaa kun geologiaa lähdin opiskelemaan ja melko lailla kaikki ”oleellinen” oli unohtunut, josta olisi voinut hyötyä olla. Eli uudestaan täytyi opetella asiat joka tapauksessa. Eli sikäli myös ammattikoilupohjalla on ihan hyvät mahdollisuudet, kunhan vain on sitä motivaatiota.

  Pääsykoe sinällään ei vaadi lukio-osaamista, koska ainakin ennen se koe perustui kahteen erikseen ilmoitettuun kirjaan, joista oli 5-6 esseetyyppistä kysymystä. En tiedä mikä on tämän hetken tilanne.

  Opinnoissa itsessään on aika paljon omista valinnoista kiinni, miten haastavia kursseja valitsee. Geologiassa itsessään ei kovin paljoa haastavaa matematiikkaa tai kemiaa ole. Sivuainepuolella sitten taas ihan toinen juttu. Tosin itsekin joitain teknillisen puolen kursseja valinnut ja ainakin peruskurssit ovat ihan helpohkoja.

  Englantia tulee opinnoissa melko paljon vastaan. Taitaa ainakin noista maisteritason kursseista suurin osa olla englanniksi, ainakin kallioperägeologian puolella. Ja alan kirjallisuus on oikeastaan kaikki englanniksi muutamaa perustason teosta lukuunottamatta.
  Mutta mikään kynnyskysynys tuo englanti ei pitäisi olla. Itsekin pärjännyt ihan kohtalaisesti vaikka aina ollut huono kielissä. Kirjoissa pyörii aika pitkälti tietty sanasto ja kun sen alkaa hallitsemaan niin homma alkaa sujumaan.

  Eli ei muuta kuin hakupapereita vain sisään. :)

  Ville K | keskiviikkona 12. lokakuuta klo 17:00 #

Kirjoita kommentti