Kesä tulee!

28.5.2015 |

Opiskelut alkaa olla pikkuhiljaa tältä keväältä paketissa. Tänä kesänä jatkan töitä elektronispektroskopian tutkimusryhmässä toukokuusta syyskuun loppuun. Tässä tekstissä tarkoitus olisikin kertoa hieman tämän hetken kuulumisia ja lyhyesti summata kulunutta kevättä.

Kesätöitä jatkan luminesenssitutkimuksen parissa. Aiemmin olen tutkinut täytteitä, jotka on syntetisoitu (tuotettu) erilaisissa ilmakehissä ja syntetisointi-ilmakehän vaikutusta aineen ominaisuuksiin onkin siis tutkittu. Tänä kesänä olen aloittanut mittaukset tutkien edelleen syntetisoinnin aikana vallinneen ilmakehän vaikutusta, tosin erilaisille näytteille. Viimeviikolla sain tehtyä mittaukset tutkittaville näytteille ja seuraavaksi onkin tällä viikolla ollut vuorossa kuvaajien muodostamista ja tulosten analysointia.

Perjantai-iltapäivällä tarkoitus olisi suunnata kohti pohjoista juhlimaan sukulaispojan valmistujaisia. Siinä sivussa tulee toki juhlistettua myös vähän omiakin saavutuksia – otin nimittäin luonnontieteiden kandidaatin tutkinnon ulos tämän kuun alussa. Kandidaatin tutkinto tosin tuntuu monien ja myös minun mielestä lähinnä välietapilta maisterin tutkintoa kohti. Eräs opiskelija tokaisikin saadessaan myöskin kandidaatin paperit, että tämähän on ikään kuin siirtyisi alakoulusta yläkouluun. Mutta toisaalta onhan tämänkin tutkinnon eteen töitä muutama vuosi pakerrettu, joten kyllähän sen kunniaksi voi muutaman kakun ansaitusti leipasta. Paljon onnea myös kaikille muille tänä keväänä valmistuville!

Tämä kevät on ollut täynnä mielenkiintoista tekemistä. Olen saanut olla mukana OuLUMA-keskuksen tiedekerhojen järjestämisessä ja sitä kautta päässyt kouluttamaan kerho-ohjaajia sekä organisoimaan kerhojen järjestämistä ympäri Oulun alueen alakouluja. Fysiikkaan liittyen taas olen päässyt pohtimaan sopivaa optiikkaa luminesenssilaitteistoa varten. Luminesenssilaitteistoon on nimittäin tilattu uusi ultraviolettilamppu, jonka lähettämää säteilyä täytyy pystyä keräämään, kohdistamaan ja suodattamaan käyttäen oikeanlaisia linssejä sekä filttereitä. Opiskeluita unohtamatta tänä keväänä viimeiset maisterivaiheen syventävät kurssitkin ovat olleet varsin kiinnostavia ja täytyy myöntää, että osa myös itselle varsin haasteellisia. Niistäkin on kuitenkin kunnialla selvitty ja pitkälti siitä syystä, että kursseihin on ollut aikaa kunnolla paneutua. Tähän väliin pakko on mainita myöskin opiskelutoverit, joiden kanssa kurssitehtäviä on voitu yhdessä pähkäillä.

Opiskelijaelämääkään ei tietenkään sovi unohtaa. Olen toiminut syksystä asti Oulun fysiikan opiskelijoiden kerhon (FOK) puheenjohtajana ja siihen liittyen olenkin päässyt juhlistamaan tänä vuonna 15 vuotta täyttävää fysiikan opiskelijoiden kerhoa. 15-vuotiasta FOKia juhlistimme järjestämällä pienimuotoiset vuosijuhlat sitsien muodossa. Vuosijuhlille saapui jonkin verran fyysikoita myös muualta Suomesta: Turusta, Tampereelta ja Helsingistä. Olikin mahtavaa päästä näkemään myös etelän fyysikoita, keitä tapaa yleensä vain kerran vuodessa Suomen fysiikan opiskelijoille järjestettävillä FysikerFesteillä. Opiskelijaelämästä pääsin nauttimaan luonnollisesti myös opiskelijawapun aikaan. Tuolloin tuli käytyä monenlaisissa tapahtumissa suunnistuksesta grillaukseen ja erilaisiin saunailtoihin. Myöskään Wesibussia ei sovi unohtaa! Vasen, vasen…

Kesatulee02
FOKin vuosijuhlasitseillä ennen vieraiden saapumista.

Opiskelijaelämän ulkopuoleisella vapaa-ajalla ollaan kotosalla kokeiltu kevään aikana muutamia erikoisia ruokia ja jälkiruokia. Viimeisimpänä viikonlopun euroviisuihin tehdyt basilika-lime ja dooleys sorbetit. Oikeastaan niistä oli tarkoitus tulla jäätelöä, mutta jostain syystä rakenteesta tulikin sorbettimainen. Tultiin siihen tulokseen, että ensi kerralla täytynee lisätä enemmän kermaa ja sekoittaa useammin, mikäli jäätelömäisempää rakennetta toivoo. Tänä keväänä kokeilussa ovat olleet myös erilaiset avokadoreseptit ja avokadosta onkin tehty monenlaista syötävää keitoista pieniin suupaloihin. Yllättävänä huomiona avokadoihin liittyen on ollut se, kuinka hyvältä ne leivän päällä sellaisenaan maistuvat. Kesän tullessa takapihalle pääsee taas istuttamaan kaikenlaista syötävää, muun muassa chilejä, salaattia ja erilaisia yrttejä. Niistä saakin varmasti jotakin uutta inspiraatiota kokkauskokeiluihin.

Kesatulee03
Jäätelöä vai sorbettiako sittenkin?

Mukavan kevään jälkeen voikin odotella innolla tulevaa kesää. Melko varmasti tulen vielä kesän aikana tekstejä kirjoittelemaan, tosin en välttämättä aivan yhtä useasti. Ehkä saadaan vielä viides fysiikan tutkimusmatkakin julkaistua, ainakin minulla olisi sitä varten jo aihe valmiiksi mietittynä. :)

Kuulemisiin,
Anu

 

 

Ei kommentteja artikkelille “Kesä tulee!

Kirjoita kommentti