Ongelmanratkaisua MatikkaPysäkillä

tiistaina 12. toukokuuta 2015 | | Ei kommentteja

OngelmanratkaisuaMatikkaPysakilla01

29.4. MatikkaPysäkillä pidettiin toiminnallinen ongelmanratkaisutuokio. Tehtävänä oli rakentaa sanomalehdistä mahdollisimman korkea torni käyttämättä mitään sidosmateriaaleja apuvälineinä. Aikaa tornin tekemiseen oli 15 minuuttia.

Ryhmät lähtivät innokkaasti rakentamaan omia visioita torneistaan. Keskustelua käytiin tekemisen lomassa siitä, millä tekniikalla ja tyylillä tornista saataisiin mahdollisimman korkea ja kestävä niin, että se pysyisi mahdollisimman hyvin pystyssä. Tekniikoita vaihdettiin kesken kisan ja toisten joukkueiden vakoiluakin harrastettiin.

15 minuuttia meni kuin siivillä ja tuntui, että parhaat ideat keksittiin juuri viime minuuteilla, joten tehtävä jäi kutkuttelemaan mieleen vielä, kun aika julistettiinkin jo päättyneeksi. Voiton tehtävässä vei tyttären (Tiila Tikkanen 10 v.) ja äidin (Heli Rautjärvi) ryhmä.

OngelmanratkaisuaMatikkaPysakilla02

Haastattelin voittajia ja kyselin hieman, miltä tehtävä heistä tuntui. Tiilasta tehtävä tuntui helpolta. Hänellä oli tullut tornin rakentamisessa ensimmäiseksi mieleen tekniikka, jolla ryhmä voitti tehtävän. Alussa oli kokeiltu kuitenkin eri tekniikoita. Tiila oli lopputulokseen ja voittoon tyytyväinen.

”Pedagogisesti loistava tehtävä!”, Heli Rautjärvi huudahtaa heti tehtävän päätyttyä. Haastattelussa kyselin, miten Heli perusteli näkemystään. Heli piti kovasti tehtävän rakennusteknisestä haasteesta. Tällaisessa tehtävässä lapset oppivat ymmärtämään käytännön ongelmanratkaisun kautta, että on tärkeää että rakennelmalla on tukeva perusta. Helin mukaan tehtävää helpottaa se, että keskitytään vain yhteen dimensioon, tässä tapauksessa korkeuteen. Hän totesi myös, että tehtävässä tulee hyvin esille ryhmädynamiikka sekä roolitus. Kuka ottaa tehtävässä vetovastuun tai johtajuuden? Kenen ideaa aletaan toteuttaa? Kuunnellaanko kaikkien ehdotukset?

Heli pohti, että tehtävää on helpompi tehdä esim. kahdestaan kuin viiden hengen porukalla juuri siksi, että suunnittelu- ja rakennusvastuuta tulee enemmän henkeä kohden. Hän totesi, että huono ja toimimaton projekti myös kannattaa lopettaa aikaisin ja jatkaa paremmalla ja ”vakaammalla” idealla. Kyseisen ongelmanratkaisutehtävän voisi tehdä myös siten, että jokainen ryhmä tekisi oman torninsa toisilta salassa, jolloin toisten ryhmien ideoita ei voisi varastaa. Vakoilun ansiosta ryhmien ”tukevin” ja paras idea kuitenkin voittaa, Heli totesi. Helin mukaan tehtävä on loistava siksi, että materiaali on ilmaista.

MatikkaPysäkki jatkuu keväällä 20.5. saakka ja käynnistyy syksyllä keskiviikkona 16.9.

Tarkemmin MatikkaPysäkistä: http://ouluma.fi/2014/08/matikkapysakki-oulun-yliopistolla/

OngelmanratkaisuaMatikkaPysakilla03
Kuvat: Riikka Palkki

Karoliina Aittola suorittaa luokanopettajan opintoihin kuuluvaa teemaharjoittelua MatikkaPysäkillä.

Ei kommentteja artikkelille “Ongelmanratkaisua MatikkaPysäkillä

Kirjoita kommentti