”Västäräkistä vähäsen…”

25.5.2015 |

Kesän lähestyessä alkavat deadlinet painaa päälle. Keväällä on yleensä paljon tenttejä, ja tänä vuonna aikaa on vienyt myös kandin loppurutistus. Silti olen järjestänyt itselleni myös muuta tekemistä.

Näin helposti voi rakentaa linnuille uima-altaan.

Sain kandidaatin tutkielmani palautettua vapun jälkeen ja samalla viikolla tein kypsyysnäytteen. Kypsyysnäyte testaa kirjoittajan suomenkielen taitoa sekä asiaosaamista liittyen kandin aiheeseen. Toisin sanoen sillä varmistetaan, ettei kandia ole plagioitu. Ranne meinasi olla hieman kovilla, kun joutui pitkästä aikaa kirjoittamaan konseptillisen tekstiä käsin. Kypsärin tehtyäni keskityin lukemaan LuK-loppukuulusteluun. Biologialla kandin tutkintoon nimittäin kuuluu 5 opintopisteen laajuinen lopputentti. Lähemmäs 600 sivua luettuna. Puuh. Yliopisto-opiskelu todella vaatii istumalihaksia.

Vuoden ensimmäinen Lehdykkäkin (ainejärjestön lehti) saatiin vapuksi valmiiksi, mutta kauan en ehtinyt huokaista, sillä keväällä tehdään Lehdykän erikoisnumero, joka lähetetään kesällä bilsan uusille fukseille. Vaikka monet lehden jutut ovatkin vuodesta toiseen samoja, on suunnittelussa silti jonkin verran tekemistä. Tänä vuonna myös amanuenssin kirjoittama koulutusohjelmasta kertova teksti täytyy pistää uusiksi tutkinto-ohjelman muutosten vuoksi. Yliopistolla on tehty uudistuksia, jotka vaikuttavat myös biologian opiskeluun. Omalla kohdallani suurin muutos tulee olemaan varmaan pääaineessa, joka ei olekaan eläinekologia, vaan ekologia. Nuorempiin vuosikursseihin ja uusiin fukseihin nämä vaikuttavat enemmän, sillä kursseihin tulee jonkin verran muutoksia.

Kalenteriin täytettä toi myös WWF:n järjestämä öljyntorjuntakoulutus. Vaikka tekemistä olisi ollut jo muutenkin ihan riittävästi, päätin kuitenkin osallistua. Viime kesäisen öljyonnettomuuden puhdistustöihin en päässyt, koska olin etelässä työharjoittelussa, mutta haluan kantaa korteni kekoon vastaisuuden varalle. Parina päivänä siis matkustettiin Oulun ja Raahen väliä, ja tunnin bussimatkat menivät lopputenttikirjoja lukiessa.

Koulutuksessa käytiin läpi öljyn puhdistamista rannoilta, vaikutuksia luontoon ja lintuihin sekä lintujen puhdistamista. Perämeren rannikko on tärkeä alue monille linnuille sekä lisääntymisympäristönä että muuttoaikaan välilaskupaikkana. Suurempi öljyvahinko saattaisi vaarantaa jopa joidenkin lajien olemassa olon. Öljyntorjuntavalmius on siis erittäin tärkeä asia luonnonsuojelun näkökulmasta.

Teorian lisäksi pääsimme harjoittelemaan käytännössä. Puhdistimme hiekkarantaa ”öljystä”, joka oli tällä kertaa turvetta. Lintujen käsittelyä ja pesemistä harjoiteltiin loukkaantumisen takia lopetetuilla linnuilla. Elävä lintu on tietenkin aivan eri asia kuin kuollut, ja sen takia mietinkin osallistumista varsinaiselle öljyynteneiden eläinten hoitamisen kurssille, koska siellä harjoitellaan elävien lintujen käsittelyä. Joka tapauksessa tämäkin kurssi oli mielenkiintoinen ja varmasti hyödyllinen mahdollisen onnettomuuden sattuessa (jota ei toivottavasti koskaan satu…) jo pelkästään työturvallisuuden kannalta.

-Anna

 

 

Ei kommentteja artikkelille “”Västäräkistä vähäsen…”

Kirjoita kommentti