Viides vuosi paketissa, kesä edessä

22.5.2015 |

Aikaa edellisestä blogautuksesta on päässyt kulumaan jo toista kuukautta. Kiireisen kevään jälkeen tässä on nyt hetkisen aikaa hengähtää ennen kesäkuvioita, joten kerrotaanpas sitten miten kevääni on mennyt.

LKABn vierailukeskus Kiirunavaarassa, 450 m maan pinnan alapuolella.

Edellisessä blogissa kertoilin hieman geologian pääsykokeista. Yhteishaku ylilopistoihin on nyt ollut ja mennyt ja toivotaan, että joku sinne geotieteiden puolellekin on hakupapereitaan laittanut menemään. Ensi syksynähän aloittavat ensimmäiset opiskelijat uudentyyppisessä geotieteiden koulutusohjelmassa Kaivannaisalan tiedekunnassa.

Itselläni kevät on sujunut mukavasti muutaman kurssin parissa, mm. arkeeisen kallioperän geologiaa ja ilmakuvatulkintaa. Tuo viimeksi mainittu saatiinkiin pakettiin ihan viime päivinä. Opintopisteitä vielä odotellaan.

Vapun riennoista en tänä keväänä juuri ehtinyt nautiskelemaan, vaan toukokuun vaihde kului muuttopuuhissa. Yli neljän vuoden soluasumisen jälkeen tuli muutettua viimein vähän isompaan luukkuun. Tavarapuoli alkaa olla pikkuhiljaa paikallaan, mutta taitaa tuossa vielä muutama laatikollinen tavaraa hakea paikkaansa. Kivikokoelmani esim. on vielä sijoituspaikkaa vailla.

Jällivaaran kaupunki, horisontissa Malmbergetin kaivostorni (1)
Jällivaaran kaupunki, horisontissa Malmbergetin kaivostorni.

Toukokuu on ollut itselläni varsin kiireinen ja suuren osan ajasta olen ollut reissussa. Opiskeluihin liittyvä ekskursio Ruotsiin ja Norjaan oli 7.-17.5. Viime sunnuntaina palailin reissusta kotiin. Kauaa en ehtinyt kotosalla olla, sillä maanantaina piti lähteä Jyväskylän suunnalla graduun liittyviä maastotöitä tekemään. Parisen päivää vierähti sillä reissulla ja keskiviikkona 20.5. palailin sieltä. Kauaa tässä ei nytkään ehdi kotosalla vaikuttaa, sillä viikonloppuna on lähtö etelän suuntaan muutamaksi päiväksi, mm. kotopuolessa Kurikassa käymään. Kesäkuun alusta sitten siirtymä vaihteeksi pohjoiseen, työhommiin nimittäin.

Ruotsin ja Norjan ekskursio oli hieno kokemus, josta riittää kirjoitettavaa hieman enemmänkin. Ekskuun liittyvä päiväkirja on vielä hieman kesken, joten ajattelin kirjoitella ekskusta tähän blogiin sitten, kun päiväkirja on valmis. Tässä vaiheessa voin kuitenkin sanoa, että monenlaista maastoa ja maisemaa mahtui retkeen: Ruotsin Skellefteån alue, Luulajan kaupunki, Jällivaaran ja Kiirunan kaivokset, Pohjois-Norjan tuntureita ja vuonoja, Senjan saari ja Tromssan kaupunki. Paluumatkalla Suomen puolella katseltiin vielä Käsivarren maisemia, käväistiin Levitunturilla ja vierailtiin Kittilässä pienellä yksityisellä kultakaivoksella. Reissulta mukaan tarttui uusia kivenmurikoita omiin kokelmiin, pääosin malmilohkareita.

 

Rantakallioita Senjan saarella (1)
Rantakallioita Senjan saarella.

Jyväskylän reissullani kävin ihmettelemässä graduaiheeseeni liittyviä kalliopaljastumia Muuramessa Ysitien läheisyydessä. Kivien näkeminen paikan päällä jossain määrin selkeytti kokonaisuutta; tai sitten teki siitä entistä monimutkaisemman. Kallioperähavaintoja, valokuvia ja kalliopinnasta otettuja kairausnäytteitä maastokäynniltä saatiin useita. Niiden pohjalta tehdään vielä muutamia lisäanalyyseja ja ohuthieitä tarkasteltavaksi. Kaiken kaikkiaan koko aineisto gradua varten pitäisi olla koossa viimeistään syksyllä, jolloin ajattelin aloittaa gradun tekemisen täysipäiväisesti. Kesä tulee kulumaan ihan muissa jutuissa.

Niin, siitä kesästä. Huhtikuun vaihteessa sain kuulla pääseväni kesätöihin luonnonkivi- ja kiviaineskartoitusprojektiin Itä-Lappiin. Hanke on saman tyyppinen, missä olin muutama vuosi sitten Länsi-Lapin alueella. Työporukkakin on suurelta osin sama. Maanantaina 1.6. pitäisi allekirjoittaneen siirtää luunsa Rovaniemelle, josta siirrytään eteenpäin varsinaiselle tutkimusalueelle.

Kirjoittelen jatkossa vielä lisää tuosta ekskursiota ja mahdollisesti raportoin kesän aikana kesätöiden sujumisesta, nyt kun niitä taas vaihteeksi pääsee tekemään. Syksyllä sitten graduprojekti käyntiin.

Näihin kuviin ja tunnelmiin!

– Ville K.

 

Luulaja (1)
Luulaja.
Norjan tienvarsimaisemia (1)
Norjan tienvarsimaisemia.
Aitik, Euroopan suurin avolouhos (1)
Aitik, Euroopan suurin avolouhos.

 

 

Ei kommentteja artikkelille “Viides vuosi paketissa, kesä edessä

Kirjoita kommentti