Matematiikan pro gradu -tutkielma menestyi kansainvälisessä kilpailussa

maanantaina 8. kesäkuuta 2015 | | Ei kommentteja
VisaVallivaara
Visa Vallivaara vastaanottamassa palkintoa 29.5.2015. Kuva: https://twitter.com/ccdcoe/status/604215357671346176/photo/1

 

Visa Vallivaaran Oulun yliopiston Matemaattisten tieteiden laitokselle tekemä pro gradu -tutkielma sijoittui toiseksi kansainvälisen kyberturvallisuuskonferenssin CyCon 2015 Student Award -kilpailussa.

CyCon 2015 -gradukilpailu

CyCon 2015 -kilpailuun etsittiin vuoden 2014 alusta lähtien tehtyjä graduja, jotka liittyivät cyber-avaruuden arkkitehtuuriin, cyber-konflikteihin ja tietoturvaan. Osallistujan kotimaata ei ollut rajattu. Osallistujilta pyydettiin korkeintaan 2500 sanan englanninkielinen teksti heidän tutkielmastaan sekä suosituskirje yliopistolta tai ohjaajalta. Kolme parasta kutsuttiin kansainväliseen CyCon -konferenssiin (International Conference on Cyber Conflict) Tallinnaan pitämään puolen tunnin esitelmä tutkielmastaan ja vastaamaan kysymyksiin. Vuosittaisen konferenssin järjestävä taho on NATO Cooperative Cyber Defence Centre of Excellence.

Voiton vei italialainen parivaljakko Andrea Braschi ja Andrea Continella yhteisellä pro gradu -tutkielmallaan “Prometheus: A Web-based Platform for Analysing Banking Trojans” ja Vallivaara sai toisen palkinnon tutkielmallaan “Designing Information Secure Networks with Graph Theory”/ ”Tietoturvallisten verkkojen suunnittelu graafiteorian avulla” ja kolmas palkinto meni yhdysvaltalaiselle, joka ei päässyt paikalle Tallinnaan.

Uusia keinoja tiedon suojelemiseen

Vallivaaran pro gradu -tutkielma liittyy graafiteoriaan, jossa tutkitaan graafien eli verkkojen ominaisuuksia. Graafit ovat tärkeitä tietoliikenneverkkojen suunnittelussa, analysoinnissa ja optimoinnissa. Tutkielma käsitteli verkon tietoturvaa ja luotettavuutta lisääviä algoritmipuita. Algoritmiin liittyvä verkkoteknologia ei vielä ole yleisesti käytössä, mutta tulevaisuudessa ratkaisuja on mahdollista hyödyntää isojen verkkojen (kuten tehtaiden tai puolustusvoimien verkkojen) suunnittelussa. Vallivaara teki tutkielmansa suorittaessaan harjoittelua VTT:llä. Ohjaajana toimi Erkki Laitinen Oulun yliopiston Matemaattisten tieteiden laitokselta. Vallivaara valmistui syksyllä 2014 matematiikan ja tietotekniikan linjalta pro gradu -tutkielmansa arvosanana erinomainen (5).

Kyselyihin kiinnostuksesta työskennellä NATO:n tutkimusyksikössä Vallivaara vastasi Tallinnan konferenssissa kielteisesti, sillä hän jatkaisi mielellään VTT:llä tietoturvatutkijana, jos vain ”nykyisen hallituksen rahoitusleikkaukset tutkimukseen eivät estä sitä”, kuten hän kommentoi. Vallivaara haluaisi luoda uusia salausmenetelmiä, jotta tavalliset nettikäyttäjät voisivat helpommin suojautua vakoilulta. Hän suorittaa matematiikan jatko-opintoja aihepiirinään kryptografia.

Vallivaara: ”Näin entisenä kortinpeluun ammattilaisena voin sanoa, että matematiikka ja tietoturva sopii nuorille, joita kiinnostaa ongelmanratkaisu ja pelaaminen. Työmme on pääasiassa etsiä uusia ratkaisuja, joilla pystymme voittamaan vihollisen eli hakkerit pelissä tiedon suojelemisessa. Tämä on jotain johon tietokoneet eivät pysty, ja tulee olemaan erittäin tärkeää tulevaisuudessa.”

 

Linkkejä:

Visa Vallivaaran pro gradu -tutkielma: http://www.researchgate.net/publication/266210230_
Tietoturvallisten_verkkojen_suunnittelu_graafiteorian_avulla

NATO Cooperative Cyber Defence Centre of Excellence: https://ccdcoe.org/cycon/home.html

 


Riikka Palkki on matematiikan ja fysiikan aineenopettaja, joka tekee matematiikan didaktiikan tutkimusta MALU-tohtorikoulutusohjelmassa.

Ei kommentteja artikkelille “Matematiikan pro gradu -tutkielma menestyi kansainvälisessä kilpailussa

Kirjoita kommentti