Haastattelussa syksyllä aloittava fysiikan opiskelija!

25.8.2015 |

Sain loistavan tilaisuuden haastatella tulevaa fysiikan opiskelijaa. Tällä kertaa rupattelin siis syksyllä opintonsa aloittavan Arttu Mankisen kanssa hänen päätymisestään fysiikan koulutusohjelmaan ja hänen ajatuksistaan fysiikan opiskelusta.

Kartta, joka ensimmäisen vuoden opiskelijoille tulee varmasti tutuksi.

Arttu elää monien muiden opiskelun aloittavien tapaan yhtä elämänsä muutosvaiheista. Hän on asunut tähänastisen elämänsä Tyrnävällä ja opiskellut lukioaikansa Kempeleen lukiossa. Ouluun Arttu muutti kotoaan heinäkuussa, joten hetken aikaa hän on jo ehtinyt olla niin sanotusti virallisesti oululainen. Arttu haki yliopistoon opiskelemaan fysiikkaa jo alakoulusta asti kypsyneen opettajahaaveen vuoksi. ”Matemaattisten aineiden opettaja on ehkä minulle se luonnollisin vaihtoehto. Tämän lisäksi minua kiinnostaa, miten meidän maailmamme toimii ja haluan tietää siitä aina vain enemmän”, hän kertoo. Opettajuuden lisäksi Arttua kiinnostaakin myös teoreettinen fysiikka.

Lukioaikojen fysiikan opiskeluun liittyvistä mukavista muistoista Artulle muistuu ensimmäisenä mieleen hänen paikkansa luokassa sekä kaverit hänen paikkansa ympärillä. Samat kaverit istuivat kyseisillä paikoilla aina toiselta fysiikan kurssilta yhdeksännelle kurssille asti. ”He tekivät fysiikan opiskelusta mukavampaa ja samalla joskus vähän hankalampaakin, sillä keskittyminen jäi välillä sille tielle, kun rupateltavaa kaikista arjen asioista riitti”, Arttu toteaa kavereistaan ja opiskelustaan hymyissä suin.

Tulevaan syksyyn Arttu lähtee avoimin mielin ilman suurempia ennakko-odotuksia. Hän on tietysti pyrkinyt olemaan luomatta erityisempiä ennakkoluuloja fysiikan opiskelusta ja haluaakin luoda ajatukset itse opiskelun aikana. Joissain kohtaa tämä on saattanut tuottaa jopa hieman vaikeuksiakin, sillä Artun veljellä on jo useampi vuosi fysiikan opiskelua takana ja häneltä Arttu onkin kuullut monenlaisia tarinoita fysiikan opiskelusta ja myös opiskelijaelämästä. Osa hänen kavereistaan taas on opiskellut fysiikkaa, mutta jättäneet opiskelun kesken ja siirtyneet opiskelemaan toista alaa.

Arttu itse palaa armeijavuoden jälkeen takaisin opiskelijan asemaan ja toteaa: ”Uskon opiskelun olevan mukavaa ja uskon, että koulun penkille palaaminen välivuoden jälkeen on ihan virkistävää”. Hän kuitenkin myöntää, että pientä opiskelun alkuun liittyvää jännitystäkin on ilmassa: ”Tämä valinta on tuntunut aina luonnolliselta, mutta nyt mitä lähemmäs opiskelun alkamista päästään, sitä enemmän olen epävarma. Kaippa tuo johtuu nimenomaan tuosta jännittämisestä”.

Muun muassa tuon jännityksen lieventämiseksi ja ensimmäisen vuoden opiskelijoiden, ”fuksien”, tutustumista varten on tapana järjestää syksyisin tapahtumia laidasta laitaan. Myös fysiikan ja matematiikan opiskelijoiden yhteisellä ainejärjestöllä Sigma-killalla on syksyisin perinteinen fuksipäivä ja -sauna, joka järjestetään tänä vuonna 19. syyskuuta. Fuksipäivän tapahtumassa tutustuminen sekä muihin ensimmäisen vuoden opiskelijoihin että ainejärjestön hallituksen jäseniin tapahtuu rastikilpailun avulla. Fuksipäivän jälkeen samana iltana jatkuva Fuksisauna on vapaamuotoisempi tapahtuma, jolloin jutustella voi esimerkiksi korttia tai lautapelejä pelaillen. Kyseisistä tapahtumista Sigma ja fuksien pienryhmäohjaajat tiedottavat varmasti lisää myöhemmin.

Sigman fuksisauna ei kuitenkaan suinkaan ole ainoa aloittaville fyysikoille ja matemaatikoille tarkoitettu tapahtuma. Oulun Luonnontieteilijät järjestää perinteisesti fuksikisat ja fuksisuunnistuksen ensimmäisen vuoden luonnontieteiden opiskelijoita varten. Fuksitapahtumien lisäksi kannattaa tietysti kulkea myös muissa ainejärjestön ja OLuTin tapahtumissa, joista tiedotus kulkee varmasti ainakin sähköpostilistojen kautta. Ensimmäinen vuosi opiskellaan kuitenkin vain kerran (ainakin samassa koulutusohjelmassa), joten kannattaa tietysti ottaa siitä kaikki irti ja pyrkiä tutustumaan mahdollisimman moneen kanssaopiskelijaan – opiskeluja tietysti kuitenkaan unohtamatta. Mitä enemmän kanssatovereita on ympärillä, sitä mukavampaa ja antoisampaa opiskelu on – saman seikan voi havaita Artunkin lukioaikojen fysiikan opiskeluun liittyvistä muistoista.

Mukavaa opiskeluiden alkua sekä fukseille että muillekin kanssaopiskelijoille!
Anu

 

 

 

Ei kommentteja artikkelille “Haastattelussa syksyllä aloittava fysiikan opiskelija!

Kirjoita kommentti