LUMA-keskus Lappi

Tammikuu onkin mennyt matikkaa laskiessa. Kun koe alkoi lähestyä, täytyi vanhat asiat palauttaa mieliin. Kolmas jakso starttasi jo paljon ennen joulua, joten mieleenpalauttamista oli paljon.

MAOL ry:llä on ollut jo vuosikymmenien ajan tapana kokoontua pohtimaan ylioppilaskirjoituksiin liittyvää valmistavaa arviointia. MAOL ry vetoaa opetusviranomaisiin, ettei hyvää käytäntöä muutettaisi huonommaksi.

Verkkosivusto, jossa julkaistaan Suomen Geogebra-verkostoon kuuluvien opettajien Geogebra-töitä. Monet niistä on suunniteltu suoraan opetuksen avuksi, mutta mukana on myös sellaista, joka on tehty opeteltaessa ohjelman käyttöä. Samoja töitä löydät myös GeoGebraWikin suomenkielisiltä sivuilta.

Geologit ja rikastajat esittelivät Oulun yliopiston kaivannaisalan tiedekunnan toimintaa keskiviikkona 7.10. kello 9-16. Myös käynnissä oleva rikastustehdas oli avoinna yleisölle.

Aika ja paikka: tiistai 8.12.2015 klo 9.45-16.05 Oulun yliopisto, Saalastinsali, Linnanmaan kampus, Pentti Kaiteran katu 1 Sisältö: ”Geneettinen tulevaisuutemme” on monitieteinen, …

Aika ja paikka tiistai 26.2.2019 klo 18–20 Kaukovainion koulu, Hiirihaukantie 4, Oulu HUOMIO: Tapahtuma on peruttu vähäisen ilmoittautuneiden määrän vuoksi. …

Aika ja paikka lauantai 14.10.2017 klo 13.00 alkaen Pakkalan sali, Oulun pääkirjasto Sisältö Poliisiammattikorkeakoulun rehtorin, professori Kimmo Himbergin yleisöluento rikostutkinnan …

Aika ja paikka: 14.–17.10.2015 Tiedekeskus Tietomaa Sisältö: Osana kansainvälisen valon juhlavuoden 2015 tapahtumia järjestetään ”Nyt välähti – Asiaa valosta” -teematapahtuma …

Aika ja paikka: keskiviikko 23.3.2016 kello 18–19.30 Tiedekeskus Tietomaan auditorio, Oulu Sisältö: Bioteknologiset tuotantoteknologiat ja niiden avaamat tutkimus- ja tuotekehityskymät …

Suosittu brittiläinen matemaatikko ja matematiikan popularisoija Katie Steckles vieraili Oulussa 2.–3.12.2016. Miten Steckles päätyi popularisoimaan matematiikkaa ja miksi hänen mielestään matematiikalla on merkitystä ihan jokaiselle meistä?

Toissa viikon maanantaina useimmat lukiot ja peruskoulut jatkoivat joululomiaan, mutta me palasimme takaisin kouluun.

Emma Leppälä väitteli filosofian tohtoriksi. Löysikö matematiikka Emman vai Emma matematiikan? Mitä kaikkea väitöskirjamatkaan sisältyi?

Kesän lähestyessä alkavat deadlinet painaa päälle. Keväällä on yleensä paljon tenttejä, ja tänä vuonna aikaa on vienyt myös kandin loppurutistus. Silti olen järjestänyt itselleni myös muuta tekemistä.

Yliopistossa riittävä opiskelumäärä täytyy määritellä itse. Ei ole jatkuvaa kotitehtävien virtaa jonka tehtyään voi sanoa tehneensä tarpeeksi. Aloitan toista vuotta biologialla. Opiskelijana ongelmanani on tasapainon löytäminen ja priorisointi.

10monkeys-matematiikkaohjelmassa lapsi voi harjoitella matematiikan perustaitoja ja soveltamista hauskassa pelillisessä ympäristössä. 10monkeys on suunniteltu alakouluihin sekä harjoitteluun kotona.

Perinteiset Päässälaskukilpailut järjestetään Oulun torilla lauantaina 28.4.2012.

Rakennetaan jalkapallo eli typistetty ikosaedri 4DFrame-rakennuspalasista! Materiaali sisältää myös 7.-9.-luokille sopivan tehtävämonisteen, jossa pohditaan typistetyn ikosaedrin rakennetta, sen särmien ja kärkien lukumäärää sekä viisi-ja kuusikulmioiden kulmien suuruuksia.

Rakennetaan lumihiutaleita 4DFrame-rakennuspalasista! Lumihiutaleita ei periaatteessa pysty syntymään kahta samanlaista, mutta jotain yhteistä niillä kaikilla silti on.

Rakentaminen 4DFrame-palasilla sopii kaiken ikäisille. Käytä 4DFrame-rakennussarjaa, kun haluat opettaa geometriaa luovalla ja inspiroivalla tavalla. Rakennussarjan voit lainata OuLUMA-keskuksesta.

Tällä viikolla kuhina täyttää yliopiston käytävät. On vuosittaisten abipäivien aika. Muistan itse käyneeni Oulun yliopistossa abipäivillä jopa kahdesti.

Tervetuloa tutustumaan Oulun yliopistoon Abipäivillä! Aika keskiviikkona 6.11.2019 klo 9.00-15.00 torstaina 7.11.2019 klo 9.00-15.00 Ohjelma on sama molempina päivinä. Paikka Oulun …

Kaksipäiväiset abipäivät yliopistolla ovat taas takana. Mitä fysiikan kohtuullisen suosittu ständi jokavuotisen perinteen mukaan sisälsi? Ja mikäli fysiikan opiskelu kiinnostaa, mitä fysiikan opiskelemisen vaihtoehtoja Oulun yliopistossa on?

Oulun yliopistolla järjestettiin 10.-11.11.2010 Abi-päivät jo 22. kerran. Kahden päivän aikana yliopistolla vieraili yli 4000 korkeakouluopinnoista kiinnostunutta lukiolaista.

Abipäivät vietettiin Oulun yliopistolla 12.–13.11. Maantiedekin oli edustettuna omalla ständillään, jolla pystyi testaamaan oman kuntatietoutensa sijoittamalla kuntavisassa paikannimet oikeille paikoilleen Suomen kartalla.

Kepit on heitetty jorpakkoon, mutta lääkärisetä kertoi harmillisesti, että eturistiside on nipsnaps napsahtanut poikki. Sellaiset pienet viat on onneksi helppo korjata, (tähystysleikkaus ja puoli vuotta kuntoutusta).

Aika ja paikka keskiviikko 17.1.2018 klo 14.00–17.00 Oulun normaalikoulu lukion (Kaitoväylä 7) Abitti-luokka 122. Omia koneita ei tarvitse ottaa mukaan. …

Aika ja paikka lauantai 25.11.2017 klo 8.45–14.00 Oulun normaalikoulu lukion (Kaitoväylä 7) Abitti-luokka 122. Omia koneita ei tarvitse ottaa mukaan. …

Isot onnittelut kaikille ylioppilaille! Yksi etappi on nyt takana ja uusia tulevaisuuden ovia avoinna.

Ensimmäinen periodi alkaa olla lopuillaan, syksy and. On aika mietiskellä hieman, mitä uusi opiskeluympäristö ja syksy ovat tuoneet tullessaan ennen kuin käännetään lehteä talveen ja toiseen, vähän intensiivisempään opiskelujaksoon ennen lomaa ja mahdollista napapiirin partaukon vierailua.

Kyllähän se kevät etenee nopeasti! Viikot vilahtaa ohitse ennen kuin huomaakaan. Tekemistä on riittänyt hirmuisesti, mutta onneksi se on enimmäkseen ollut mieluista. Ehkä mieluisin on ollut lentokauden avaus Pudasjärvellä viikko sitten. :)

Viime syksynä tuli oltua yliopistolla laskupäiväavustajana mekaniikan kurssilaisille ja tämän vuoden puolelle sain jatkoa työsopimukseeni.

Tällä tehtävällä oppilas voi kerrata tietojaan aineiden olomuodoista ja niiden muutoksista.

Kuten aikaisemmin kerroin, opiskelen kemiaa aineenopettajan suuntautumisvaihtoehdon linjalla. Tästä aiheesta varmaan joku on täällä jo kirjoitellut, mutta kirjoittelenpa nyt vähän omasta näkökulmastani.

Virallisesti viikolla 41 ollutta energiansäästöviikkoa vietettiin Oulun kouluissa viikolla 45. Tähän liittyen Oulun yliopiston matemaattisten aineiden aineenopettajaopiskelijat kiertelivät kouluilla pitämässä energiansäästö-aiheisia opetustuokioita.

Mieleeni tuli ajatus, että juuri tähän aikaan moni varmasti miettii lähteäkö mukaan opiskelijatoimintaan.

Oulun Normaalikoulu juhlii 50-vuotispäiväänsä juhlaviikolla, jonka jokaiselle päivälle on oma teema. Keskiviikon teemana oli tiede ja tekniikka. Päivän aikana oppilaat pääsivät tutustumaan aivoihin, uniin, muistiin ja näköaistiin.

Teen kurssitehtäviä konemaisesti hakaten päätäni seinään, mutta lopulta ymmärrän. Katson peiliin ja tajuan olevani. Mutta mutta... Ymmärränkö tosiaan olevani vai olenko vain ymmärtävinäni?

Tällä kertaa ajattelin kertoilla lyhyesti kuulumisia ja vähän itsestäni sekä harrastuksistani.

Tehtävän taikakorttien avulla saat selville, mitä lukua ystäväsi ajattelee. Miten nämä neljä korttia riittävät 15 luvun muodostamiseen?

Tehtävän taikakorttien avulla saat selville, mitä lukua ystäväsi ajattelee. Miten nämä viisi korttia riittävät 31 luvun muodostamiseen ja millaista matematiikka niiden taustalla on?

Oulun yliopiston opiskelijapalvelun päällikkö Sakari Jussi-Pekka kertoi akateemisesta työllisyydestä opinto-ohjaajien koulutuspäivässä 28.1.2011.

Yhteistyö Haapaveden lukion ja Oulun yliopiston välillä on ollut tiivistä jo vuosien ajan. Yksi esimerkki tästä yhteistyöstä ovat lukiolaisten vierailut yliopistolle.

"Tiedekerho-ohjaajana on ollut mukava huomata, miten tiede kiinnostaa alakoululaisia. Oma innostus ja ryhmän innostus ovat tarttuneet toisiin, ja siksi tiedekerhojen vetäminen on ollut todella antoisaa. Ensimmäisellä kerhokerralla rakensimme laavalamppuja vedestä, öljystä, elintarvikeväristä ja poretableteista."

Oletko aina halunnut päästä tutkimaan kemian ja fysiikan ilmiöitä sekä ratkomaan matemaattisia pulmia? Tule mukaan Jippo-tiedekerhoon!

Alakoulun aritmetiikkaa uusin silmin -hankkeessa kehitetään kansainvälisen tutkimuksen pohjalta opetuksellisia lähestymistapoja ja ideoita, joilla pohjustetaan jo alakoulussa varsinaisesti yläkoulussa alkavaa algebran opiskelua.

Pelissä vallataan alaa paperilta piirtämällä sille erisäteisiä ympyröitä. Pelin avulla opitaan käsittelemään harppia paremmin ja ymmärtämään säteen käsite.

Tässä oppimispelissä harjoitellaan peruslaskutoimituksia pienillä luvuilla. Lisäksi peli pohjustaa muuttujan ja negatiivisten lukujen oppimista ja ymmärtämistä.

Minä ja Mikko oltiin tänä vuonna järjestämässä Alka-kurssia Oulussa. Kurssille osallistui aineenopettaja- ja luokanopettajaopiskelijoita ja heidän opettajiaan Pohjoismaista.

Se olisi sitten siinä. Neljäs vuosi geotieteiden opintoja pulkassa ja pikku hiljaa alkaa loppusuora häämöttää. Tosin jonkin verran tässä näyttäisi vielä olevan esteitä ylitettävänä ennenkuin finaali-kierrokselle päästään.

Ilmoittautuminen avoimen yliopiston opintoihin on käynnissä! Oulun yliopiston kaikille avoimessa opetustarjonnassa on opintoja myös tekniikan ja luonnontieteiden aloilta.

Alueelliset ympäristökasvatuspäivät ovat Pohjois-Suomen aluehallintoviraston järjestämä koulutustilaisuus, jonka tavoitteena on tarjota osallistujille tietoa, keskustelua ja toimintaa ympäristöasioiden ja kestävän kehityksen teemaan liittyen.

Tekniikan Opettajat TOP ry. järjestää vuosittain ammatillisen toiseen asteen opiskelijoille matematiikan osaamisen lisäämiseen tähtäävän kilpailun, AMMATIKKAtopin. Tänä vuonna järjestetään jo yhdeksäs peräkkäinen kilpailu.

Hyvä opiskelija, Oulun seudun ammattiopisto (OSAO) on monialainen ammatillinen oppilaitos, jossa opiskelee 8500 nuorta ja aikuista. Toimimme kahdessatoista yksikössä Oulun …

Marja Happosen työpajassa Kemian opetuksen päivillä tutustuttiin analyysilaitteiden käyttöön kemian opetuksessa ja lisäksi tarkemmin spektrofotometrin toimintaperiaatteisiin ja tehtiin spektrofotometrisia mittauksia sekä esitteltiin spektrofotometrin monia mahdollisuuksia opetuskäytössä.

Aika tiistaina 11.4.2017 klo 13.00–16.00 Paikka Oulun yliopisto, Linnanmaan kampus, sali MA336 Sisältö Animaatioilla on hyvä havainnollistaa fysiikan ja kemian …

Aika ja paikka: lauantai 24.11.2018 13:00–14:30 Tiedekeskus Tietomaan auditorio, Nahkatehtaankatu 6, Oulu Sisältö: Mistä kemisti inspiroituu joulupöydän äärellä ja minkälaista …

Internetissä tietokoneen tai tablettitietokoneen avulla käytettävän, pedagogisesti laadukkaan 10monkeys.com-matematiikkasovelluksen avulla lapsi voi harjoitella matematiikan perustaitoja hauskassa, pelillisessä ympäristössä.

Aika ja paikka maanantai 26.2.2018 klo 14.30-17.30 Laanilan koulu, Hintantie 66, 90650 Oulu Sisältö Koulutus on uusinta 29.1.2018 järjestetystä samannimisestä koulutuksesta. …

Aika ja paikka maanantai 29.1.2018 klo 15-18 luokka 112, Oulun normaalikoulu, Kaitoväylä 7, 90570 Oulu Sisältö Arduino-koulutuksen tarkoitus on tukea …

Aika ja paikka: Maanantai 28.11.2016, klo 9.00-15.45, Hotelli Lasaretti, Aurora-sali, Kasarmintie 13b, 90130 Oulu Kohderyhmä: Seminaari on maksuton ja avoin …

Aika ja paikka tiistai 1.10.2019 klo 13.15–15.30 (kahvit klo 13 alkaen) Tellus Stage, Oulun yliopiston Linnanmaan kampus Linnanmaan kampuskartta Sisältö …

Tiedekeskus Tietomaa osallistuu kansainvälisen kemian vuoden viettoon järjestämällä lauantaina 9.4. teemapäivän ”Arjen ihmeitä”.

Demonstraatioiden avulla tutustutaan tilavuuden ja massan käsitteisiin sekä nosteeseen.

Tehtävässä tutustutaan matematiikan historiaan ja harjoitellaan geometrisen tehtävän ratkaisemista sekä suorakulmaisen kolmion trigonometriaa.

Lokakuu, joka hujahti melkein nopeammin kuin syyskuu, toi tullessaan arkista aherrusta, mutta myös ensimmäisen ”syysloman” yliopisto-opiskelujeni aikana. Tulinpa myös heittäneeksi villasukat nurkkaan pariksi illaksi, etten ihan sammaloidu. :)

Arkkitehdiksi.fi-sivustolta saat tietoa hakemisesta, pääsykokeista, arkkitehtuurin opiskelusta ja urapoluista. Sivusto tarjoaa myös mahdollisuuden kysyä sinua askarruttavia kysymyksiä.

Viimeiset pari viikkoa ovat olleet hieman erikoisia tähänastisen opiskelu-urani aikana. Ei sen takia että fuksiaiset olivat ja menivät, vaan..

Aika ja paikka: 11.3.2014, Scandic, Saaristonkatu 4, Oulu Kohderyhmä: Lukion matematiikan opettajat Sisältö: Koulutuksen tavoitteena on tukea opettajien matematiikan yo-kokeen …

Miten hyvin tunnet Suomen eläimistön? Näissä arvoituksissa ja pähkinöissä kerrotaan yllättäviä yksityiskohtia Suomen luonnon eläimistä.

Suomen luonto on pullollaan erikoisia herkkuja ja kiehtovia rohtoja. Näiden arvoitusten myötä huomaat, että ympäriltäsi löytyy paljon muutakin kuin metsää, mustikoita ja muurahaisia.

Talvi on suomalaisille itsestäänselvä asia, mutta nämä pähkinät eivät. Testaa, kuinka paljon tiedät Suomen talvisesta luonnosta!

Kuu kiurusta kesään... Lintujen kevätmuutto on vilkkaimmillaan ja pesimäkausi alkamassa. Tutustu maamme muuttolintuihin tämän tehtävän avulla!

Ärsyttävätkö tietyt opintojaksot? Onko tenttiin valmistautuminen epäinhimillisen haastavaa? Nukutko mielelläsi luentojen ohi? Sinulla saattaa olla asennevamma, mutta ei huolta, se on parannettavissa.

Asiantuntijaverkosto on verkkopalvelu, josta yläkoulun ja lukion opettaja voi etsiä haluamansa alan asiantuntijan ja ottaa häneen yhteyttä. Sovittuna aikana asiantuntija …

Jo pari vuotta sitten Atlas ry:n hallituksessa alettiin haaveilla omasta excursiosta. Sellaista ei ollut useampaan vuoteen järjestetty ja meinasipa se jäädä nytkin järjestämättä.

Tätä opetuspakettia käyttäen lukion opettaja pystyy tutustuttamaan oppilaita atomin elektronirakenteen tutkimukseen synkrotronisäteilyn avulla ja siihen miten tällaista tutkimusta tehdään Oulun yliopistossa.

Lähin tähtemme Aurinko on Maahan verrattuna suuri, mutta osaatko arvioida, kuinka suuri?

Hei! Koulusta oli mukava tulla kotiin hyvässä säässä. Hymy tulee väkisinkin huulille. Nyt painiskelen fysiikan ja matematiikan tehtävien parissa musiikkia kuunnellen.

Oulun yliopiston monitieteisen AVAIN-tutkimusyhteisön esityksistä selviää, miten lukion ainevalinnat ja ylioppilastodistuksen arvosanat näkyvät yliopiston opiskelijavalinnoissa.

AVAIN on Oulun yliopiston monitieteinen tutkimusyhteisö, jonka tutkimuskohteena ovat opiskelijoiden opintopolut yläkoulusta ammatilliseen koulutukseen tai lukioon ja edelleen ammattikorkeakouluihin ja …

Oulun yliopiston fysiikan laitoksella työskentelevä Ilpo Virtanen kertoo jatko-opiskelusta ja avaruusfysiikan tutkimuksesta.

Pohjois-Suomen Nuoret Tutkijat järjesti 1.10. tutustumiskäynnin Oulun yliopiston fysiikan tutkimusryhmiin. Vierailulle osallistui kolmisenkymmentä fysiikasta kiinnostunutta nuorta, joista suurin osa oli lukiolaisia.

Tehtävän tavoitteena on rohkaista opettajaa ja varsinkin oppilaita rakentamaan avaruuskappaleita konkreettisesti ja havainnoida, tunnistaa, nimetä ja mitata mallista geometrisiä ominaisuuksia.

Rekkaan rakennettu avaruusnäyttely kiertää Suomea 3.–17. lokakuuta, käy kahdeksalla paikkakunnalla etelästä pohjoiseen ja tuo astronautteja vierailemaan Heurekassa ja Oulussa. Avaruusrekan mukana matkaa Aalto-yliopiston liikkuva laboratorio, missä kävijät pääsevät itse rakentamaan Aalto-1:tä, Suomen ensimmäistä satelliittia.

Aika ja paikka 27.–28.9.2017 klo 10–17 Tiedekeskus Tietomaa, Nahkatehtaankatu 6, Oulu Sisältö Tiedekeskus Tietomaa toimii nyt kolmannen kerran Avaruusrekan pysähdyspaikkana …

Mitä avaruussäällä tarkoitetaan ja mitä ilmiöitä siihen liittyy? Näiden materiaalipakettien avulla on mahdollista tutustua aiheeseen yläkoulun ja lukion oppitunneilla.

Avoimet ovet turvesoille tarjoavat esimerkiksi opettajalle loistavan mahdollisuuden päivittää tietojaan ja opetusmateriaalejaan jatkuvasti kehittyvien biopolttoaineiden ja varsinkin turpeen käytön suhteen.

Projektin tavoitteena on luoda oppikirjoja avoimella lisenssillä kaikkien vapaaseen käyttöön.

Aika ja paikka: torstai 17.6.2010 klo 17-21 Kempeleen Ekokortteli, Koivikkohaka 9 Sisältö: Fortel Components Oy järjestää avointen ovien päivän Kempeleen Ekokorttelissa. …

Bagdad ja äärettömyys -näyttely tutustutti eri-ikäisiä oppilasryhmiä matematiikan saloihin toiminnallisuuden sekä erilaisten pelien, pulmien ja ongelmien avustuksella.

Baltian Tie on vuosittain marraskuun alussa järjestettävä lukiolaisten matematiikkamaaottelu. Vuoden 2016 Baltian Tie -kilpailu järjestettiin 3.–7.11. Oulussa. Kilpailuun osallistuivat viisihenkiset lukiolaisjoukkueet Suomesta, Ruotsista, Norjasta, Islannista, Tanskasta, Latviasta, Virosta, Liettuasta, Saksasta, Puolasta sekä Venäjää edustavasta Pietarista.

Olinpa ensimmäistä kertaa elämässäni mielenosoituksessa, mistäpä muusta kuin opintotukileikkauksista. Oulussa järjestetty mielenosoitus oli Helsinkiin verrattuna säälittävää nyhjäystä, mutta on se parempi kuin tyhjän nyhjäämistä. Paikalla oli varovaisen arvion mukaan 50-100 mielenosoittajaa.

Avoin Tiedeteatteri vieraili Ritaharjun ja Talvikankaan kouluissa esityksellään "Kuinka tietokone ajattelee?".

Aika ja paikka: tiistai 28.4.2015 kello 17-19 Oulun yliopisto, Kontinkankaan kampus, Aapistie 7A Kohderyhmä: biologian opettajat, kemian opettajat ja muut aiheesta kiinnostuneet

Biokemia on mielenkiintoinen ala, jossa yhdistyy biologian ja kemian parhaimmat puolet. Biokemian opiskelusta ja opetuksesta Oulussa kertovat opiskelijat Ella, Henna, Mikko ja Lauri sekä yliopistonlehtori Tuomo ja alumni Maarit.

Tänä syksynä biologian opiskelun aloitti Oulun yliopistossa 54 uutta ja innokasta opiskelijaa. Heidän ensimmäisen viikon ohjelmansa täyttyi erilaisista esittely- ja infotilaisuuksista.

Biologian opetuksen resurssikeskus BioPop toimii Helsingin yliopiston Viikin kampuksella, bio- ja ympäristötieteellisen tiedekunnan biotieteiden laitoksella. Keskuksen verkkosivuilla on tarjolla erityisesti biologian opettajille ja oppilaille suunnattua materiaalia. Lajintuntemuksen oppimisympäristö Pinkka puolestaan tarjoaa verkossa tietoa Suomen tavallisimmista kasveista sekä suuresta joukosta eksoottisempia eliöitä - jopa Kenian Taitavuorilta saakka!

Tervetuloa keskustelemaan matematiikan ylioppilaskokeen kehittämisestä YTL:n matematiikan kokeen kehittämis- ja seurantaryhmän puheenjohtajan Peter Hästön blogiin!

BMOL ry on biologian ja maantieteen opettajien ja opettajaksi opiskelevien yhteinen pedagoginen järjestö, joka luo näiden aineiden opettajille mahdollisuuden toimia …

Caesarin salakirjoituksen avulla voidaan tutustua salaukseen. Materiaalissa on ohjeet salauskiekon tekemiseen ja käyttöön sekä joitakin tehtäviä.

The meetings will consist of a short presentation about a topic of the night and general discussion.

Aika ja paikka: 16.–17.2.2013, Tiedekeskus Pilke, Rovaniemi Kohderyhmä: Opettajat varhaiskasvatuksesta yläkouluun Sisältö: Kurssilla perehdytään motivoivaan ja innostavaan oppimismenetelmään, joka perustuu …

Aika ja paikka: keskiviikko 2.9. klo 16-19 Oulunsalon lukio, Mäntypellonpolku 10 Sisältö: Koulutus on avoin kaikille ja osallistujille maksuton. Ylärajaa …

ICT-ala on monipuolinen, työllistävä ja kansainvälinen. Fiksu nuori valitsee ICT-alan opinnot! Tässä PowerPoint-tiedostossa esitellään ICT-alan näkymiä Oulun seudulla.

15.11.2017, 9.00–16.00 University of Oulu, Linnanmaa Campus Register to the event through the form found at: https://goo.gl/forms/oWzZdJ48uuDGrSuh1 latest 8.11.2017. Seminar …

Lue Pohjois-Suomen Nuoret Tutkijat ry:n perustajajäsenen Aleksi Tukiaisen kuulumisia Cambridgen yliopiston aurinkoautoprojektista CUER:sta (Cambridge University Eco Racing), jolla osallistutaan World Solar Challengeen.

Opetuksessa voidaan havainnollistaa mitä kulkukaavion tekemisessä todellisuudessa tapahtuu. Samalla havaitaan funktion tangentin ja derivaattafunktion välinen yhteys.

Artikkeli sisältää kaksi derivaattafunktioiden tunnistukseen liittyvää tehtävää. Koordinaatistoon on piirretty seitsemän eri funktion kuvaajat sekä niiden derivaattafunktioiden kuvaajat. Osa derivaattafunktioista on kuitenkin virheellisiä. Lukijaa pyydetään etsimään virheelliset derivaattafunktiot.

Derivointipaketista löytyy kattavasti derivointitehtäviä ja se sopii hyvin esimerkiksi Derivaatta -kurssin kertausmateriaaliksi.

Diplomi-insinööri- ja arkkitehti-koulutuksen yhteisvalinnan sivusto tarjoaa tietoa koulutusvaihtoehdoista ja niihin hakemisesta. Sivustolta löytyy myös uusin valintaopas ja koearkisto.

Kustannusosakeyhtiö Otava ja MAOL ry aloittivat syksyllä 2012 yhteisen kehityshankkeen, jonka tavoitteena on kehittää kaikille lukiolaisille tutusta MAOL-taulukkokirjasta digitaalinen sovellus.

Iloinen puheensorina aloittaa oppitunnin. Koulun läppärit on purettu säilytysrullakosta pulpeteille. Kuudesluokkalaiset puhkuvat innosta, nyt pelataan peliä.

Aika ja paikka: 13.3.-12.5.2017, Oulun yliopisto, Linnanmaan kampus, FabLab Ilmoittautuminen: 1.12.2016 klo 15 mennessä sähköpostitse osoitteeseen antti.mantyniemi(ät)oulu.fi Kohderyhmä: 1. vuoden …

Aika ja paikka 1. osa lauantaina 10.2.2018, klo 9.30–16.00 2. osa lauantaina 7.4.2018, klo 9.30–16.00 Oulun normaalikoulu, Kaitoväylä 7, 90570 Oulu Sisältö …

Aika lauantai 17.11.2018 klo 10-16 (kahvit klo 9.30 alkaen) ja toinen koulutuspäivä webinaarina Paikka Oulun normaalikoulun lukio ja yläkoulu, Kaitoväylä …

Animaatio pyrkii antamaan mielikuvan dodekaedrin rakenteesta. Mukana neljä tehtävää dodekaedrin rakenteeseen liittyen.

Dominopalikat-materiaalissa selvitetään ensin kuinka monta erilaista dominopalikkaa on olemassa, kun käytössä ovat silmäluvut 1–6 tai 0–6. Seuraavissa tehtävissä tulee selvittää dominopalikoiden järjestys nelikulmion sisällä piirtämällä kehys kunkin palikan ympärille.

Käväsin tuossa Lontoon puolella katsomassa yhtä parhaista kavereistani ja serkkuani. Oli tosi kiva nähdä molempia piiitkästä aikaa!

Saksalainen taidemaalari Albrecht Dürer kaiversi tämän 4 x 4 taikaneliön Melankolia-teokseensa jo vuonna 1514. Taikaneliöillä on maagisia ominaisuuksia.

Aika ja paikka: 24.-29.3.2014, koko Suomi Kohderyhmä: Perusopetuksen koulut, lukiot, päiväkodit ja nuorisotalot Sisältö: WWF Suomi tarjoaa päiväkodeille, kouluille, nuorisotaloille …

EDUMOL – Mallinnusympäristö soveltuu sekä opettajien että opiskelijoiden käyttöön osaksi jokaista kemian oppituntia. Mallinnusympäristö koostuu opetussuunnitelmien mukaisista mallinnusharjoituksista, kattavasta molekyylitietokannasta …

Tarkoituksena oli tällä kertaa kirjoittaa vähän lisää suuntautumisesta, kun Mikko aloitti viime viikolla kertomalla luonnonmaantieteen opiskelusta. Mun on kuitenkin ihan pakko kertoa teille viime viikosta ja EGEA:sta.

Kansainväliset International LUMA StarT Award –palkinnot jaetaan gaalatilaisuudessa 5.6.2018 Tampereella. Luonnontieteiden, matematiikan ja teknologian monialaista projektioppimista, oppimisen iloa ja ideoiden jakamista …

Eikä koskaan pidä sanoa ei koskaan -- syksyllä 2012 aloitin rakennustekniikan opinnot Oulun ammattikorkeakoulussa. Opintoni suuntautuvat talonrakennukseen ja ankaran tietojen päähän paukuttamisen seurauksena valmistun rakennusinsinööriksi muutaman vuoden sisällä.

Katinkulta sisältää metallia, mutta kyseessä ei ole kulta, vaan eräs toinen metalli. Tiedätkö, mikä?

Osaatko ratkaista Albert Einsteinin keksimän arvoituksen annettujen vihjeiden perusteella? Käytä halutessasi havainnollisia kuvakortteja ja taulukkoa helpottamaan ratkaisemista!

Ensimmäinen lehti on julkaistu ja samalla laitettiin ensimmäinen teksti Valenssin omaan blogiin. Mielestäni lehdestä tuli hyvä, koska löytyi tiukkaa asiatekstiä ja hassun hauskaa tekstiä myös.

Herättävätkö ilmastonmuutos ja ympäristöasiat kysymyksiä teidän luokassa? Kaipaavatko oppilaat kokonaiskäsitystä siitä, miten asiat toimivat, ihan jokaisen lähipiirissä, omassa kotikaupungissa? Sen sijaan, että oppilaat perehtyisivät näihin asioihin tavallisilla oppitunneilla, mitä jos heidän annettaisiin rakentaa oma unelmakaupunkinsa Ekokaupunkipelin puitteissa?

Mitä on ekologinen velka ja miten se liittyy Suomeen? Mitä tekemistä ilmastonmuutoksella ja ympäristöoikeudenmukaisuudella on keskenään? Näitä kysymyksiä pohditaan Ekologinen velka -oppitunneilla, ammattikasvattajien koulutuksissa ja yhdessä nuorten kanssa tehtävillä kaupunkikävelyillä.

Kansallisteatterin Kiertuenäyttämö yhdistää ympäristö- ja taidekasvatusta ansiokkaasti Globen uupuneet -ympäristökasvatushankkeessa.

Sovellus sopii hyvin eksponentti- ja logaritmifunktion havainnollistamiseen.

Tehtävässä on esitetty eksponenttifunktion f(x) kuvaaja. Samaan koordinaatistoon on piirretty myös 4f(x), f(x-1), f(2x) ja f(x)-2 funktioiden kuvaajat. Tehtävänä on tunnistaa kuvaajat.

Koin biologian Maaeläimistön kenttäkurssin Oulangalla varsin eheyttäväksi kesän työkiireiden jälkeen. Reilu viikko Oulangan kauniissa maisemissa oli antoisa, niin opetuksen kuin vapaa-ajankin puitteissa.

Aika ja paikka: lauantai 17.1.2015 kello 9-15 Oulun yliopisto, Linnanmaan kampus Kohderyhmä: Oulun kaupungin biologianopettajat

Oulun Seudun Eläinsuojeluyhdistys ry toimii eläinten hyväksi tekemällä käytännön eläinsuojelutyötä sekä valistusta koulu- ja oppilaitosvierailujen muodossa. Yhdistys vieraili Maikkulan koululla 28.9.2010.

Pikkupoikana ollessani lyhyt tattipää en pystynyt avaamaan ovea, koska en yltänyt kahvaan. Kun kasvoin pidemmäksi ja juuri ja juuri ylsin kahvaan, tunnuin osaavan oven avaamisen aivan kuin olisin tehnyt sen ennenkin.

Oulun Seudun Eläinsuojeluyhdistys ylläpitää sijaiskotitoimintaa, jonka tarkoituksena on auttaa huostaanotettuja tai muista sosiaalisista syistä kodittomaksi jääneitä eläimiä. "Sijaiskodiksi alkaminen on ollut ehkä elämäni paras päätös", kommentoi toiminnassa mukana oleva Essi Petäjäniemi.

Aika ja paikka: lauantai 14.12.2013 klo 11-15, Liminganlahden luontokeskus (Rantakurvi 6), Liminka Sisältö: Maksuton koko perheen Eläinten talvi -tapahtuma tulee …

Eläinten viikko on vuosittain 4.-10. lokakuuta vietettävä kampanja, jonka vuoden 2011 teemana on kanien ja pikkujyrsijöiden hyvinvointi ja hoito. SEY on avannut Eläinten viikon toteuttamisen tueksi verkkosivuston ja tuottanut opetuskäyttöön valmista materiaalia.

Valtakunnallista Eläinten viikkoa vietetään 4.-10.10. Eläinten viikon tämän vuoden teemana on sikojen hyvinvointi. Lasten ja nuorten sikatietoutta vahvistetaan SEY:n ja Eläinsuojeluliitto Animalian yhdessä tuottamalla materiaalilla alakouluikäisille sekä yläkoulu- ja lukioikäisille.

Etelä-Varangin kunnassa ei voi olla huomaamatta vanhan rautakaivoksen läsnäoloa. Vuosien 1906 ja 1996 välillä 25 neliökilometrin alueelle levittäytyvästä avokaivoksesta on louhittu 488 miljoonaa tonnia kiveä, eli määrä, jolla voisi rakentaa 2500 kilometriä 10 x 6 metristä tietä.

Moni Linnanmaalla kulkeneista on varmasti miettinyt, mitä yliopiston arki oikeastaan on? Mitä ison moniosaisen betonisen rakennuksen sisällä tapahtuu?

Oletko 7–16-vuotias ja kaipaatko tekemistä tulevalle kesälle? Tiedekeskus Tietomaan kesäleireillä ja Lasten ja nuorten kesäyliopiston työpajoissa on tarjolla mielenkiintoista puuhaa moneen makuun!

Aika on taas lentänyt kuin siivillä, eikä ole kerennyt puuhasteluiltaan juuri blogeja kirjoitella. Tätäkin blogia aloitin kirjoittamaan jo juhannuksena, mutta niin se tekeminen taas hieman venähti. Sen verran pitkää päivää on tullut töissä tehtyä, ettei iltaisin juuri ole jaksanut kuin syödä, saunassa käydä ja mennä sitten nukkumaan. Nyt viikonloppuvapaalla Oulussa on sen verran ylimääräistä aikaa, että voi hieman kuulumisiakin kertoilla.

Cabri-Geometria-ohjelmalla laadittu dynaaminen kuvio helpottaa hahmottamaan ellipsiin liittyviä käsitteitä.

LUMA-toiminnan profiilissa esiintyvät sanat luonnontieteet, matematiikka, tietotekniikka ja teknologia, eikä määrittelyssä sinänsä ole mitään vikaa. Koska LUMA-toiminnan tarve on ollut suurinta matematiikan, fysiikan ja kemian kohdalla, tuo profiili saattaa kuitenkin näyttäytyä kovana ja teknologisena. Tämän takia on hyvä nostaa esille luonnontieteiden elollista puolta.

Aika on taas vierähtänyt kuin huomaamatta. Vastahan tuossa olevinaan joululomailuista palattiin ja nyt mennään jo pitkällä huhtikuussa. Vuodenaika on vaihtunut talvesta kevääksi ja kesääkin kohti tässä ollaan kovaa vauhtia menossa. Onkin varmaan pienen tilannekatsauksen paikka.

Roolipeli perehdyttää oppilaat mielenkiintoisella ja innostavalla tavalla eri energiantuotantotapoihin, niiden etuihin ja haittoihin, energia-aiheiseen päätöksentekoon sekä suurten energiantuotantohankkeiden yhteiskunnallisiin- ja ympäristövaikutuksiin.

Näiden Teknokkaan tuottamien tehtävien avulla tutustutaan liike-energian muuntamiseen sähköenergiaksi. Oppilaat ideoivat, suunnittelevat ja toteuttavat ryhmätyönä laitteen, jonka avulla voidaan tuottaa sähköenergiaa tuulen avulla.

Energia-ala on monipuolinen työllistäjä. Energiamaailma-sivuilta löydät yleistietoa energiasta, energia-alan ammateista, työpaikoista sekä eri koulutusvaihtoehdoista.

Tämä tehtävä tutustuttaa oppilaan erilaisiin energiantuotantotapoihin sekä niiden ominaisuuksiin ja ympäristövaikutuksiin.

Tietokilpailun tavoitteena on aktivoida oppilaat miettimään, miten kukin voi omalla toiminnallaan vaikuttaa energiankulutukseen arkielämässä.

Energiateollisuus ry on sähkö- ja kaukolämpöalaa edustava elinkeinopoliittinen ja työmarkkinapoliittinen etujärjestö.

Tehtävässä vertaillaan arkielämää mukailevassa tilanteessa omakotitalon energiankulutusta öljylämmityksen ja puuhakelämmityksen välillä.

Energiavisa lisää opiskelijan tietämystä niin kotimaisesta kuin globaalista energiantuotannosta, energiankulutuksesta ja kasvihuonekaasupäästöistä.

Avoin asenne vei kulttuurimaantieteilijä Marja Salon pääkaupunkiseudulle liikennetutkijan tehtäviin. Omien kiinnostuksen kohteiden seuraaminen tuotti tulosta.

Näin on siis lähtenyt käyntiin toisen vuoden ensimmäinen koeviikko, joka on samalla ensimmäisen jakson viimeinen viikko.

Lukuvuosi käynnistyi Oulun normaalikoulun lukiossa 11.8.2011, jossa opintonsa aloitti 82 uutta lukiolaista. Ensimmäisenä päivänä opiskelijat tutustuivat kouluun, sen käytäntöihin ja toisiinsa.

Yliopistoon saapuminen oli hyvin jännittävä kokemus. Se toi mukanaan suuria muutoksia: muuttoa Sotkamosta uuteen ja vieraaseen kaupunkiin Ouluun, asettumista omaan asuntoon, tutustumista uusiin kavereihin ja tottumista yliopiston ilmapiiriin ja käytäntöihin.

Oulun yliopisto ja Innolukio järjestivät ensimmäisen Pohjanmaan Innovaatiolukio -kilpailun. Erityisen turnauksesta teki se, että koko kilpailu käytiin internetissä.

Maantieteen laitos palkittiin keväällä 2011 hyvin sujuneista ensimmäisen vuoden opinnoista. Menestyksen takana ovat motivoituneet opiskelijat ja laitoksen intensiivinen periodijärjestelmä.

Oulun Energian omistamassa Laanilan ekovoimalaitoksessa poltettiin ensimmäisen kerran jätettä huhtikuun toisena päivänä. Pitkää kokemusta ei jätteiden polttamisesta Oulussa näin ollen vielä ole, mutta muutamia havaintoja voidaan esittää jo nyt.

Morjens! Keväthän se sieltä alkaa kirkastaa päiviä. Kouluunkin jaksaa herätä paremmin, kun pimeää on enää yöllä.

Kesäloma häämöttää jo edessä, ja kursseihin liittyvät työt ja muut velvoitteet on palautettava. Kiirettä pitää siis niiden kanssa. Viikon päästä koittaa koeviikko, ja pienestä väsymyksestä huolimatta olisi jaksettava vetää kakkosluokka kunnialla loppuun.

Oulun yliopistosta kemistiksi valmistunut Heidi Pyhtilä kertoo kemian opiskelusta, jonka parhaita puolia on laboratoriossa työskentely. Epäorgaaniseen kemiaan suuntautunut Heidi on muun muassa analysoinut kasvi- ja maaperänäytteitä.

Sovellus on interaktiivinen animaatio, jolla voidaan havainnollistaa funktion jatkuvuuden epsilon-delta -todistusta.

Kurssilla käsitellään erilaisia työtapoja erilaisten oppilaiden huomioimiseksi opetuksessa.

Timo Perälän pro gradu -tutkielmassa perehdytään eriyttämisen ja tasoryhmiin jaon vaikutuksiin.

Aika ja paikka: keskiviikko 12.12.2018 18:00–19:30 Tiedekeskus Tietomaan auditorio, Nahkatehtaankatu 6, Oulu Sisältö: Tiedekeskus Tietomaan 30-vuotisjuhlavuoden syksyn luentosarjassa informaatiotutkimuksen ja …

GeoGebran avulla voidaan helposti havainnollistaa mitä raja-arvon ottaminen erotusosamäärästä tarkoittaa.

ESERO Finland järjestää maksuttomia täydennyskoulutuksia Tiedekeskus Tietomaassa 30.11.-3.12.2021. Tarjolla on kolme koulutusta: CanSat-tölkkisatelliitti, KitSat-cubesatelliitti ja Tutkitaan ympäristöä. Täydennyskoulutuksissa huomioidaan opetussuunnitelmien tavoitteet …

Ensimmäiset muistot esiintymisestä koulussa ajoittuvat monella varmasti alakouluun. Omalta kohdaltani mieleen on jäänyt koko luokan edessä pidetty lyhyt esitelmä itse valitusta kirjasta.

Oulun yliopiston perinteisillä ABI-päivillä lukiolaiset ovat jo saaneet maistiaisia opiskelumahdollisuuksista Pohjois-Suomessa. Nyt tällaista tutustumismahdollisuuksia halutaan tarjota myös yläkoululaisille yliopistoon suunnattujen tutustumiskäyntien muodossa.

Edukustannus järjestää esittelytilaisuuden yläkoulun matematiikan Suora-oppimateriaalista Oulussa, Paloaseman Ullakolla 24.2 klo 17.

Kemia - osaa hyvää elämää! on kansainvälisen kemian vuoden 2011 iskulauseena. Vuoden teemaan liittyen on julkaistu video kemian merkityksestä nykyaikana.

Aika ja paikka: torstai 13.9.2018 18:00 – 19:30 Tiedekeskus Tietomaan auditorio, Nahkatehtaankatu 6 Sisältö: Avaruustähtitieteen professori Esko Valtaojan Tiedon avulla …

Oulun yliopiston kasvitieteellisen puutarhan aulassa on avattu näyttely, joka esittelee kasvien etäsuojelua. Kasvien etäsuojelu Oulussa on osa Euroopan unionin rahoittamaa Suomen luonnonvaraisten kasvien ex situ- eli etäsuojeluhanketta (ESCAPE).

Pohjois-Suomen messut ry järjesti 22.-23.9.2010 Ouluhallissa Eteenpäin Koulutus- ja työelämämessut jo kahdeksatta kertaa. Ouluhalliin oli saapunut näytteilleasettajia noin 150 kappaletta ja messujen kävijämäärä on vakiintunut viime vuosina 8000-9000 kävijään.

Tämän pelin avulla opettaja voi kerrata prosenttikäsitettä ja yksinkertaisia prosenttilaskuja esimerkiksi tunnin alussa.

Eukleides-kirjat on oululainen pienkustantaja, joka julkaisee matemaattista kirjallisuutta, pääosin yleistajuista.

Aika: lauantai 2.10.2010 ja sunnuntai 3.10.2010 Sisältö: Lokakuun ensimmäisenä viikonloppuna BirdLife järjestää maailman suurimman lintutapahtuman; koko Euroopan laajuisen EuroBirdwatch-viikonlopun. Tapahtuman tarkoituksena …

Viime keväänä Atlaksen listalle tuli mailia jossa meiän luonnonmantsan professori kyseli että haluaisiko joku lähteä Norjaan excursiolle jonka aiheena on ikirouta. Minähän innostuin aiheesta heti ja laitoin mailia takasin että kyllä kiinnostaa ja kovasti!

Raubergstulenissa söimme illallisen, jonka jälkeen matkan järjestäjät kertoivat seuraavien päivien ohjelmasta. Lisäksi eräs tutkija kertoi ikiroutaan ja ilmastonmuutokseen liittyvästä tutkimuksesta, jota he tekevät Jotunheimin vuoristoalueella.

Moi! Huomenna olisi tarkoitus mennä kouluun viimeistä kertaa tälle lukuvuodelle, ja olo on todella helpottunut. Pari viimeistä viikkoa tuntuivat etenevän erittäin hitaasti, mutta niistä selvittiin.

Haluaisitko oppijoiden kyselevän enemmän ja osuvammin? Tahtoisitko nähdä heidän ajattelevan aktiivisesti ja oma-aloitteisesti haastaen toisiaan? Matematiikasta ja luonnontieteistä filosofoidessa kiinnitetään huomio kysymyksiin, väitteisiin ja perusteluihin sekä luodaan edellytykset omaehtoiselle ja aktiiviselle pohdinnalle.

Syksyisin Oulun yliopistossa riittää vilinää ja vilskettä. Syynä on tietenkin opiskelujen aloitus kesätauon jälkeen, mutta suurin syy on uudet opiskelijat eli fuksit joita saapuu reilusti yli tuhat vuosittain.

Muuttuvatko luvut samalla tavalla? Jos edellinen luku muuttui noin ja seuraava muuttuu tällä tavoin, miten sitä seuraava luku voisi muuttua? Mikä laskutoimitus on kyseessä?

Ääriarvotehtävissä voidaan hyödyntää GeoGebraa ja se auttaa tehtävien havainnollistamisessa.

Tehtävässä on esitetty kolmen erilaisen funktion kuvaajat ja pyydetään pohtimaan ovatko funktiot aidosti väheneviä.

Artikkeli sisältää kaksi tehtävää, joissa pyydetään konstruoimaan tietyt ehdot täyttäviä funktioita.

Oulun yliopiston fysiikan ja matematiikan opiskelijoiden Sigma-kilta, Fysiikan Opiskelijoiden Kerho ja Oulun Yliopiston Biofyysikot ry järjestivät jälleen tänä keväänä perinteisen Hyvä Opettaja -äänestyksen.

Peruskoulun opetussuunnitelma korostaa kokeellisuuden merkitystä fysiikan ja kemian opettamisessa ja opiskelussa. Kokeellisessa opetuksessa opettajalla on erityinen vastuu oppilaiden ja työskentelyn turvallisuudesta.

Aika ja paikka: torstai 3.6.2010 klo 14.15 alkaen Oulun yliopiston sali L5

Hyvä opiskelija, Fysiikka on tiede, joka pyrkii antamaan tieteellisiä vastauksia maailmankaikkeutta koskeviin perimmäisiin kysymyksiin. Näillä vastauksilla on tärkeä kulttuurinen merkitys, …

Viime tekstissä lupailin kertoa jonkin verran fysiikan ja matematiikan yhteisestä ainejärjestöstä Sigma-killasta. Mikä ainejärjestö? Mitä se oikein tekee? Hyötyvätkö opiskelijat siitä todella jotain? Tekstin lukaistuaan muun muassa näihin kysymyksiin voi saada vastauksen.

Fysiikka on tiede, joka pyrkii antamaan tieteellisiä vastauksia maailmankaikkeutta koskeviin perimmäisiin kysymyksiin. Koko nykyinen hyvinvointimme perustuu ratkaisevalla tavalla fysiikan ja siihen pohjautuvien soveltavien tieteiden tuottamaan tietoon.

Suomen fyysikkoseuran järjestämät 45. Fysiikan päivät kokosivat Helsinkiin 29.-31.3.2011 yli 400 fysiikan asiantuntijaa. Päivien mottona oli "Sharing methods, exchanging ideas".

Oulun yliopistossa fysiikkaa opiskeleva Anne Selent kertoo fysiikan opiskelusta ja gradun tekemisestä. Sen yhteydessä NMR-spektroskopiaan erikoistuva Anne on päässyt myös suunnittelemaan ja testaamaan uusia mittauslaitteistoja.

Aika ja paikka: Koulutus on peruttu. Kohderyhmä: Alakoulussa fysiikkaa ja kemiaa opettavat opettajat ja erityisopettajat sekä muut aiheesta kiinnostuneet. Koulutus …

Tällä kertaa ajattelin kirjoittaa tekstin fuksin näkökulmasta. Fuksi tarkoittaa siis ensimmäisen vuoden opiskelijaa. Mikäli joku teistä lukijoista on siis kiinnostunut fysiikan opiskelusta Oulun yliopistossa, kannattaa tämän tekstin ”Fuksivuoteni ABC ja D” lukaista läpi.

Vuoden 2010 fysiikka kilpailun jäljiltä pääsin viikonloppuna 19. - 20.3 osallistumaan kokeellisen työskentelyn fysiikkaleirille Jyväskylän Yliopiston fysiikanlaitoksella.

Paikka Tiedekeskus Tietomaa, Nahkatehtaankatu 6, Oulu Sisältö Perinteinen Tietomaan fysiikkaviikko tutustuttaa tällä kertaa muun muassa hiukkasfysiikkaan, kaivostoimintaan, avaruusilmastoon ja koodauksen …

Jokavuotinen fysiikan opiskelijoiden opiskelijakonferenssi järjestettiin viime viikonloppuna (20.-22.11.) Tampereen Hervannassa, jonne kokoontui fyysikoita yliopistoista ympäri Suomen. Luvassa on pieni reportaasi viikonlopun tapahtumista.

Fysmat-sivusto sisältää lukion pitkää matematiikkaa ja fysiikkaa elävöittäviä tehtäviä, jotka on sidottu insinööri-tieteisiin. Tehtävät on kehitetty Teknologiateollisuus ry:n rahoittamassa hankkeessa Oulun yliopiston sähkö- …

Seuraavia blogitekstejä varten olen haastatellut muutamia opiskelutovereitani heidän roolistaan fysiikan opiskelijana.

Tämänkertaisella fysiikan tutkimusmatkalla pääsemme tutustumaan Juuso Ketolan ja Tanja Lehdon opiskeluarkeen.

Tällä kertaa pääsemme tutustumaan tähtitieteen suuntautumisvaihtoehdon valinneen Mikko Laineen opiskeluarkeen ja avaruusfysiikkaan erikoistuneen Pauli Väisäsen opintoihin sekä työntekoon.

Fysiikan tutkimusmatka jatkuu kohti fysiikan opettajuutta. Tällä kertaa saamme kuulla Markku Pohjolan ja Anne-Elina Kinnusen matkasta opettajan opintoihin sekä heidän yleisiä ajatuksia opettajuudesta.

Eräänä kesäisenä päivänä gallup-kyselijä tekee markkinatutkimusta. Ratkaise, miten hän selvitti Maijan lasten iät.

Kouluajan ulkopuolella pidettävä matematiikan Galois-kerho antaa oululaisille matematiikasta kiinnostuneille nuorille mahdollisuuden syventää tietojaan. He perehtyvät muun muassa geometrisiin ongelmiin, kompleksilukuihin ja lukuteorian käsitteisiin.

Koulutus sisältää ajankohtaista tietoa genetiikan aihealueelta sekä koululuokissa toteutettavia käytännön töitä.

Aika ja paikka: Tiistai 12.4.2016 klo 12.50-17.00 Oulun yliopisto, Luentosali 2, Linnanmaan kampus Sisältö: Genomitieto eli ihmisen koko perimästä saatava …

Oulun yliopistossa fysiikan koulutusohjelmassa opiskeleva Toni Kortelainen kertoo geofysiikan opiskelusta.

Aika ja paikka maanantai 10.12.2018 klo 15.00–17.00 Oulun Suomalaisen Yhteiskoulun lukio Sisältö Neliosaisen koulutuksen toisessa osassa tutustutaan GeoGebran hyödyntämiseen vektoreihin …

Aika ja paikka maanantai 21.1.2019 klo 15.00–17.00 Oulun Suomalaisen Yhteiskoulun lukio Sisältö Neliosaisen koulutuksen kolmannessa osassa tutustutaan GeoGebran hyödyntämiseen funktioihin …

Aika ja paikka maanantai 18.2.2019 klo 15.00–17.00 Oulun Suomalaisen Yhteiskoulun lukio Sisältö Neliosaisen koulutuksen viimeisessä osassa tutustutaan GeoGebran hyödyntämiseen tilastoihin …

Aika ja paikka keskiviikko 13.12.2017 klo 15.00–18.00 Oulun Suomalaisen Yhteiskoulun lukio, luokka 17, Maunonkatu 1, 90100 Oulu Sisältö Koulutuksessa käsitellään …

Aika ja paikka keskiviikko 18.10.2017 klo 15.00–18.00 Oulun Suomalaisen Yhteiskoulun lukio, luokka 17, Maunonkatu 1, 90100 Oulu Sisältö Koulutuksessa käsitellään …

Aika ja paikka keskiviikko 25.4.2018 klo 15.00–18.00 Oulun Suomalaisen Yhteiskoulun lukio, luokka 17, Maunonkatu 1, 90100 Oulu Sisältö Koulutuksessa käsitellään GeoGebran …

Aika ja paikka tiistai 9.5.2017 klo 15.00–18.00 Oulun Suomalaisen Yhteiskoulun lukio, luokka 17, Maunonkatu 1, 90100 Oulu Sisältö Koulutuksessa tutustutaan …

Aika: perjantai 4.5. klo 10:00 alkaen Paikka: Oulun yliopisto, Linnanmaa, Matemaattisten tieteiden laitos, seminaarisali M203 (2. kerros). Opasteet saliin ovelta …

Aika ja paikka: 1. osa 12.2.2013, kello 18:00-19:30 2. osa 12.3.2013, kello 18:00-19:30 3. osa 9.4.2013, kello 18:00-19:30 Paikkana Oulun …

Aika ja paikka: 1. osa tiistaina 2.4.2013, kello 18:00-19:30 2. osa tiistaina 23.4.2013, kello 18:00-19:30 3. osa tiistaina 7.5.2013, kello 18:00-19:30 Paikkana …

GeoGebraa yläkoulun ja lukion matematiikkaan, aihealueina geometria, trigonometria, funktion kuvaajat, yhtälöparit, analyyttinen geometria, tilastot, symbolinen laskenta ja analyysi.

Geogebra on ilmainen, suomenkielinen dynaamisen geometrian ohjelma. Koulutuksen tavoitteena on perehtyä sen käyttöön opettajan havainnollistamisvälineenä ja oppilaiden työkaluna yläkoulun ja lukion matematiikan opetuksessa.

Nooran mielestä maantiedettä on ilo opiskella sen monipuolisuuden vuoksi. Työharjoittelussa hän on oppinut työelämässä tarvittavia projektityötaitoja.

Geologia tutkii maapallon syntyä, kehitystä, koostumusta ja rakennetta. Sen tavoitteena on oppia menneisyydestä, ymmärtää nykyisyys sekä niiden pohjalta ennustaa tulevaa.

Geologia.fi-sivustolle on koottu tietoa esimerkiksi Suomen geologiasta, mineraaleista, kivistä ja jalokivistä. Sivustolta löytyy myös geologinen sanakirja ja linkkejä geologiaan liittyviin oppiaineistoihin.

Geologiaa helposti on käsikirja opettajille geologian perusteista ja luonnonvarojen kestävästä käytöstä. Käsikirja sisältää erilaisia tehtäviä peruskouluun.

Geologian päivän 25.9. vietto laajenee tänä syksynä Suomessa valtakunnalliseksi yleisötapahtumaksi. Tavoitteena on lisätä tietoisuutta geologisen luonnon monimuotoisuudesta eli geodiversiteetistä.

Aika ja paikka: torstai 7.4.2016 kello 13-16 sali M336, Linnanmaan kampus, Oulun yliopisto Sisältö: Geomedian työpaja koostuu lyhyestä johdannosta ja …

Aika ja paikka 1. osa tiistaina 14.11.2017 klo 17–20 2. osa torstaina 16.11.2017 klo 17–20 Oulun yliopiston Linnanmaan kampus, Matemaattisten …

Oppimispelin tarkoituksena on kerrata geometrian käsitteitä joko luokittelemalla tai määrittelemällä käsitteitä.

Geometrian opettaminen on periaatteessa hyvin helppoa. Geometria on visuaalisen maailman matemaattinen kuvaus, näin ainakin perusopetuksessa. Geometrian opettaminen on yksinkertaisiin, visuaalista maailmaa koskeviin kysymyksiin vastaamista. Kappaleisiin ja kuvioihin voidaan tutustua vastamalla kysymyksiin: Mistä näitä löytyy? Mitä tällaisella kuvataan? Mitä ilmiöitä tämä aiheuttaa? Mikä tämän nimi on?

Geometriapeli Salamassa pelaajien tulee tunnistaa erilaisia geometristen muotojen ja värien yhdistelmiä mahdollisimman nopeasti saadakseen kortin itselleen. Peliä voi pelata myös käyttämällä vuoroja, jolloin pelissä ei kilpailla nopeudesta.

GeometriaTwisterissä opetellaan tunnistamaan geometrisiä tasokuvioita hauskalla ja liikunnallisella tavalla alkuperäisen Twister-pelin tapaan.

Gradun kokeellinen osa on nyt korkattu ja ensimmäiset geopolymeerinäytteet ovat jo selviytyneet uunista ulos.

Aika ja paikka Oulu: ti 28.2. klo 13-16, Taka-Lyötyn katu 4, 4.krs Rovaniemi: ma 27.2. klo 13-16, Valtion virastotalo, 1.krs …

Maan ystävät ry:n tuottama monipuolinen materiaalipaketti, joka tukee ammattikasvattajien ympäristö- ja globaalikasvatustyötä.

Aika ja paikka: torstai 31.10.2013 klo 12.30–16.00, Timosenkosken luontokoulu, Timosenkoskentie 44, Oulu Kohderyhmä: 13–19 -vuotiaiden nuorten kanssa toimivat kasvattajat Sisältö: …

Viime viikolla ja sitä edellisellä oli pitkästä aikaa jopa muutama luentokin, kun maisterivaiheen kursseihin kuuluva GPS-kurssi (GPS paikannus ja paikannuspalvelut) alkoi.

Kandin jälkeen ovella kolkutteli vielä pari juttua ennen valmistumista. Gradu taitaa olla melkoinen mörkö monelle opiskelijalle, onhan sen nimikin, pro gradu, melkoisen mahtipontinen. Kuitenkin sen laajuus vaihtelee hyvinkin paljon riippuen tiedekunnasta ja suuntautumisvaihtoehdosta.

Lokakuu on lusittu loppuun ja ilmatkin ovat kylmenneet siihen malliin, että sitä lunta saa tosissaan alkaa pikku hiljaa odottelemaan.

Miksi gradun tekemisestä voi tulla ylitsepääsemätön este? Suomessa on 15 000 gradua vaille valmista maisteria.

Yleisöesitelmä kaikille kosmologiasta, tähtitieteestä ja suhteellisuusteoriasta kiinnostuneille! Puhuja Prof. Richard Ellis, University College, London Aika ja paikka perjantai 10.5.2019 klo …

Lukiolaiset pääsivät kokeilemaan kemian opiskelua yliopistossa tekemällä laboratoriossa samoja töitä kuin yliopisto-opiskelijatkin.

Oulun yliopiston kemian laitos sai vieraita lauantaina 22.5., kun ryhmä Haapaveden lukion opiskelijoita saapui yliopistolle tekemään kemian laboratoriotöitä. "Kyseessä on monivuotinen perinne", lukiolaisia luotsannut kemian lehtori Heidi Nurkkala kertoo.

Sain loistavan tilaisuuden haastatella tulevaa fysiikan opiskelijaa. Tällä kertaa rupattelin siis syksyllä opintonsa aloittavan Arttu Mankisen kanssa hänen päätymisestään fysiikan koulutusohjelmaan ja hänen ajatuksistaan fysiikan opiskelusta.

Taijan työ Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksessa on vaihtelevaa ja haasteellista. Työ palkitsee tekijänsä ympäristön kuormituksen vähenemisenä.

Yliopistossa opiskelu on ollut erilaista, mutta antoisaa. Aloitin juuri kolmannen vuoteni yliopistossa ja tänä syksynä aloitan pedagogiset opintoni.

StarT-toiminta huipentuu näin keväisin yhteisöllisiin tapahtumiin – alueellisille tiedefestareille sekä kansalliseen/kansainväliseen StarT-gaalaan, joissa ansioituneimpia palkitaan! Hakekaa mukaan kertomalla tekemistänne projekteista ja/tai oman yhteisönne hyvästä opetuskäytänteestä viimeistään 18.2.2018 verkkolomakkeella.

Haku avoimiin ammattikorkeakouluopintoihin on juuri nyt käynnissä! Avoimen ammattikorkeakoulun opintojen avulla voit koulutustaustasta riippumatta ylläpitää ja laajentaa ammattitaitoasi.

Oulun yliopiston Tieto- ja sähkötekniikan tiedekunta palkkaa 15–17-vuotiaita koululaisia kesätyösetelillä kesätöihin kahdeksi viikoksi 4.–15.6.2018. Haku avautuu 10.4. klo 9.00. Kannattaa olla nopea, sillä hakuaika loppuu, kun hakemuksia on saatu tarpeeksi!

Haalaribileiden jälkeen sitten tietenkin piti järjestää haalarimerkkien ompeluilta.

Molekyylievoluution laskut, englannin puhekurssi, kemian perustyöt viimevuodelta, joudunko lajintuntemuksiin, menevätkö mitkä kurssit päällekkäin, pitää muistaa tulostaa kurssimoniste, missä avaimet.

Haluatko vaikuttaa siihen, miltä maailma näyttää ympärilläsi? Arkkitehdiksi -sivustolta saat tietoa hakemisesta, pääsykokeista, arkkitehtuurin opiskelusta ja urapoluista.

Vaikkei näin lähellä joululomaa juurikaan ole luentoja tekemistä silti riittää, sillä ainedidaktinen tutkielma täytyisi viimeistellä ja korjaukset tehdä viimeisiin työselostuksiin.

Aika ja paikka: torstai 27.3.2014, klo 9-16, Liminganlahden luontokeskus, Liminka Sisältö: Ympäristökasvattajan jaksaminen ja oppimisen filosofiaa Miten kehittää työssä jaksamista …

Osaatko ratkaista vanhan matemaattisen pulman ja siirtää Hanoin tornin laatikko kerrallaan toiselle alustalle?

Minulta loppui nyt sitten 31.12. harjoittelu Oulun kaupungilla. Siitä jäi kyllä todella kivat muistot ja tietty työkavereita tulee ikävä. Opin paljon uusia asioita ja sain hyvää kokemusta tulevaisuutta varten.

Jos minun pitäisi valita kaksi sanaa kertomaan kesästäni, ne olisivat matkustaminen ja vastakohtaisuudet. Kilometrejä on kertynyt, erityisesti junien penkkejä on kulutettu, on shoppailtu pääkaupungissa ja lyllerretty sian kakassa ympäri Suomen maaseutua.

Joulukuun alussa meillä käynnistyi opetusharjoittelu, jonka kanssa sitä ollaankin sitten pääsiäiseen asti työn touhussa.

Suomessa yliopisto-opiskelijat juhlivat vappua parin viikon ajan, mutta täällä jouduin tyytymään vain yhden päivän juhlaan. Toisaalta on jäänyt aikaa matkustelulle ja siinä sivussa harjoittelupaikan etsimisellekin.

Monipuolisen ja toiminnallisen materiaalin avulla tutustutaan sähköön ja yksinkertaisiin virtapiireihin.

Ratkaise tehtävät niin saat aikaan hauskoja matemaattisia säännönmukaisuuksia ja kuvioita.

Oletko jo tutustunut Tilastokilpailuun ja Tilastokouluun? Tilastokilpailussa yläkoulu- ja lukioikäiset pääsevät joukkueina näyttämään tutkimuksentekotaitonsa. Tilastokoulun oppimateriaaleja voivat hyödyntää kaikki tilastotiedosta ja tilastoista kiinnostuneet!

Olen Joonas Uusitalo, 20-vuotias fuksi matemaattisten tieteiden laitokselta. Tarkoituksenani on suuntautua tilastotieteisiin eli siis valmistua tilastotieteilijäksi.

Heimon ja Hilman kanssa oppilaat voivat tutustua, kuinka energiaa voidaan säästää kotona.

Heimo ja Hilma seikkailevat jälleen. Tällä kertaa he pohtivat kuinka käyttää kotona olevia sähkölaitteita oikein ja turvallisesti.

Olen Hertta Hjelt, 23-vuotias toisen vuoden arkkitehtiopiskelija. Elämäni pyörii koulun, kissani ja ystävien ympärillä. Olen kotoisin Tampereelta, mutta muutin Ouluun syksyllä 2013 opiskelujen perässä ja oikealla tiellä ollaan.

Helteestä huolimatta – tai ehkä juuri sen vuoksi – MatikkaPysäkille oli jälleen saapunut lapsia pelailemaan yliopiston mukavan vilpoisiin tiloihin. MatikkaPysäkki oli avoinna viimeistä kertaa tälle keväälle, toiminnan jäädessä kesän mittaiselle tauolle.

Terve vaan kaikille, mä oon Jasmiina, 24-vuotias Oulussa maantiedettä opiskeleva varsinaissuomalainen. Toista vuotta oon nyt opiskellu mantsaa ja täytyy sanoa, että oikee ala on löytynyt! Pääaineekseni oon valinnu aluepolitiikan ja aluekehityksen.

Tervehdys taas! Uusi kuukausi ja uudet kujeet; tai oikeastaan vanhat kujeet. Aika tuntuu näin keväällä kuluvan niin nopeasti, ettei tunnu ehtivän tekemään yhtään mitään ja nuo tekemättömät työt stressaavat entistä enemmän.

Tammikuu oli ja meni. Jos ei muuta niin ainakin kunnon talvikelit se toi. Pari viikkoa on mennyt aika pitkälti kesätyöhakemuksia kirjoitellessa ja satunnaisesti luennoilla istuessa. Helmikuu näyttäisi alustavasti noudattelevan vähän samanlaista kaavaa.

Yliopisto-opiskelusta liikkuu varmaankin hyvin monenlaisia huhuja ja stereotypioita - hirveästi lukemista, pänttäämistä, kirjottamista, höyrähtäneitä proffia syrjäisillä käytävillä…

Helsingin yliopiston LUMA-keskuksen tavoitteena on luonnontieteiden, matematiikan, tietotekniikan ja teknologian oppimisen, opiskelun ja opetuksen edistäminen kaikilla tasoilla. Helsingin yliopiston LUMA-keskus …

Kesä alkoi vedellä viimeisiään, mutta vielä yksi reissu oli tehtävä kun vapaata sattui!

Nyt on työssäoppiminen ohi eikä nuoren mielen tarvitse miettiä työntekoa ennen ensi kesää. Itse lähdin lomille jo melkein kaksi viikkoa sitten ja Satu pääsi vapaaksi viime keskiviikkona.

Hiihtolomalla meillä oli melko paljon ohjelmaa. Ensin kävimme olemassa avomieheni vanhempien kanssa Katinkullassa yhden yön. Oli ihanaa pulikoida altaissa ja olla poreissa.

Yliopistossa ei varsinaista talvilomaa ole. Muutamia pakollisia harjoituksia on peruttu, mutta esim. tentit ja luennot ovat melko yleistä ajanviettoa ”lomaviikolla”. Ne eivät kuitenkaan ole ehdoton este pienen loman viettoon, sillä yliopistossa omaloma on onneksi lähes aina mahdollinen!

Ensimmäinen hiihtoloma vietettiin jo kuukausi sitten, mutta palataanpas lomatunnelmiin hetkeksi :)

MAOL on huolestunut opiskelijoiden matematiikan ymmärtämisestä. Huolta lisää entisestään se, että ensi kevään ylioppilaskirjoituksissa sallitaan myös symboliset laskimet. MAOL ehdottaakin matematiikkaan kaksiosaista koetta monipuolistamaan lukion matematiikan arviointia.

Yliopiston käytävät ja ruokalat ovat jo suurimmalta osin hiljentyneet. Facebook tukee kampuksella tehtyjä empiirisiä havaintoja; jo viikon ajan kaveri toisensa jälkeen on ilmoittanut facebook-kansalle aloittavansa joululoman.

Kuinka vähän on vähän? Kotikokin kannalta hyppysellinen on melko pieni maustemäärä.

Aikoinaan luultiin, että atomit ovat pienimpiä aineen rakenneosia. Tämähän on osoitettu kuitenkin vääräksi kauan aikaa sitten. Mistä kaikki sitten koostuu ja miksi ovatkin nykyään perimmäiset kysymykset.

Aika ja paikka: 18.–23.11.2013, Tiedekeskus Tietomaa, Nahkatehtaankatu 6, Oulu

Neljän ihmisen on päästävä sillan yli. Silta kestää kahden ihmisen painon kerrallaan. On pilkkopimeää ja heillä on vain yksi taskulamppu.

Hyödynnämme luontoa -rastitehtävien tavoitteena on herättää oppilaita miettimään kuluttamiseen ja luonnonvarojen kestävään käyttöön liittyviä asioita. Tehtävät käsittelevät monipuolisesti näitä aiheita ja saavat oppilaat pohtimaan myös omia vaikutusmahdollisuuksiaan ympäristön tilan parantamiseksi.

Hyönteisten maailma on materiaalipaketti yläkoulun biologian opetukseen. Toiminnallisissa tehtävissä käsitellään hyönteisten elämänkiertoa, niiden ominaisuuksia, anatomiaa, ravintoa ja jaottelua. Materiaalissa tarkastellaan myös hyönteisten merkitystä niin ilmastonmuutoksen torjujana kuin ihmisen ravintona, oppilaan itse tietoa etsien, sekä tutustutaan tarkemmin 18 ei niin tuttuun hyönteislajiin, joista jokaisen voi tavata Suomessa. Tehtävissä keskustellaan ja pohditaan asioita yhdessä ja vuorovaikutteisesti.

Sovelluksessa tutustutaan yhteen epäeuklidisen geometrian muotoon.

Tarkoituksena on saada negatiivisia lukuja ja vähennyslaskua tutummaksi arkipäiväisten esimerkkien sekä pelin avulla.

Vaihtoonlähtö on aiheuttanut varsin hassun tunteen, tuntuu siltä kuin elämä loppuisi. Kaikki kaverit ja perheenjäsenet puhuvat jatkuvasti miten pitää ehtiä nähdä ennen kuin lähden kauas pois pitkäksi ajaksi.

Hyväksi havaittua -aineisto on koottu Fennoskandian vihreän vyöhykkeen luonnonsuojelualueiden ja eräiden Baltian ympäristökasvatuksen toimijoiden parhaista opastus- ja opetusmateriaaleista. Lisäksi aineistoon on koottu hyödyllistä tietoa ja työvälineitä erilaisten vierailuohjelmien, leirikoulujen ym. ohjelmien suunnitteluun. Opetusaineisto on jaoteltu aihepiireittäin: luonnon monimuotoisuus, luonnon toiminta ja ihmisen ja luonnon suhde.

Oulun normaalikoulussa on matematiikassa kokeiltu eritasoisten rinnakkaisten tehtävien käyttöä yläkoulun 7. ja 8. luokan kokeissa. Saamme nyt tarjota kaksi tällaista koetta esimerkkinä käyttöönne.

Hyvä opiskelija, Hyvinvointiteknologia tarkoittaa teknisten ratkaisujen hyödyntämistä ihmisen hyvinvoinnin edistämiseksi. Hyvinvointiteknologian insinööri ymmärtää siis tekniikan lisäksi myös ihmisen hyvinvointiin ja …

Osallistu Valtakunnallisille LUMA-päiville Helsingissä 22.–24.5. Ilmoittaudu 15.5. mennessä.

Varmoja merkkejä syyslukukauden alkamisesta ovat Vulcanalia, järjestömessut ja fuksisuunnistus. Tällä iällä bilettäminen on jäänyt vähemmälle, mieluummin kääriydyn nykyään iltaisin sohvan nurkkaan villasukat jalassa katsomaan jotain sarjaa.

Tarkoitus on arkielämään liittyvien tehtävien kautta saada oppilaat huomaamaan, että geometriaa on joka puolella ympärillämme. Tehtävissä käsitellään kulmiin, suorakulmaisen kolmion trigonometriaan ja ympyrään liittyviä ongelmia.

Aika ja paikka lauantai 26.10.2019 klo 11–17 Tiedekeskus Tietomaa, Nahkatehtaankatu 6, Oulu Sisältö Pohjois-Suomen Kemistiseura ry järjestää yhdessä Tiedekeskus Tietomaan …

Ihmettele ja oivalla! -materiaalissa tutustutaan helppoihin tiedekerhoissa tai oppitunneilla toteutettaviin tehtäviin. Tehtävät on helppo mukauttaa oppilaiden ikää ja tasoa vastaaviksi. Oppaan tehtävät on ryhmitelty kahdeksaan teemaan, joiden tavoitteena on perehdyttää luonnontieteilijän tarvitsemiin taitoihin ja lisätä kiinnostusta luonnontieteisiin.

Kuinka nopeasti ihmisen iho uusiutuu? Entä mitkä elimet osallistuvat kuona-aineiden poistoon? Tässä pähkinässä käsitellään yksityiskohtia ihmiskehon toiminnasta.

Ihmisen evoluutio -diasarjassa ja tehtävässä käsitellään ihmisen kehittymistä etelänapinasta nykyihmiseksi.

Pedagogisissa opinnoissa on ollut hankaluuksia, sillä käytössä on paljon käsitteitä, joista ei minulla ole tietoakaan. Vaikeat sanat saavat lauseet hankaliksi, kun joku artikuloi implisiittisesti antropogeenisiä edellytyksiä intentionaaliteetin ja metodiikan pohjalta.

Iisalmen lukiolaisten opintoretki Oulun yliopiston kemian laitokselle johdatti heidät muun muassa hivenainelaboratorioon ja kalkogeenikemian saloihin.

Viime syyskuussa edellistä gradupäivitystäni kirjoittaessani ajattelin olevani jo lähellä urakan loppua. Tuolloin kasailin graduni pääpiirteistä koostuvaa tiivistelmää GTK:n mineraalipotentiaalin arviointiprojektin loppuraporttia varten. Varsinainen gradun pohdinta-osio oli tuossa vaiheessa vielä melko alkutekijöissään, mutta ajattelin, että sen kirjoittaminen olisi pikainen juttu. No sitä se ei todellakaan ollut.

Tällä tehtävällä oppilas voi testata tietonsa maapallon ilmakehän ominaisuuksista ja siihen liittyvistä ilmiöistä.

Tämä materiaali sopii yläkoulun ja lukion aaltoliikkeen ja lämpöopin kurssien jatkoksi. Materiaali alkaa siirtämällä lämpöopin ja aaltoliikkeen käsitteitä arkielämään ja siten selittämällä ilmakehän perusilmiöitä. Materiaali syvenee ilmakehän fysikaaliseen tutkimukseen, missä biologiasta ja maantieteestä tuttuja ilmiöitä käsitellään keskustelun avulla.

Oikein valittu, asennettu ja käytetty ilmalämpöpumppu säästää Pohjois-Suomen kylmien talvien aikana energiaa ja ympäristöä.

Ilmasto-opas.fi -portaali kokoaa hajallaan olevaa tutkimusperäistä ilmastonmuutostietoa yhtenäiseen muotoon. Portaalin ovat toteuttaneet yhdessä Ilmatieteen laitos, Suomen ympäristökeskus ja Aalto-yliopiston Yhdyskuntasuunnittelun …

Ilmastonmuutosta ja otsonikerrosta käsitteleviä tehtäviä ja ryhmätöiden ohjeet.

Tehtävässä käsitellään kasvihuonekaasupäästöjä, niiden lähteitä ja niihin vaikuttavia tekijöitä paikallistasolla eri puolilla Suomea.

Ilmastonmuutos-ristikossa käsitellään ilmastonmuutokseen liittyviä ilmiöitä; sitä aiheuttavia tekijöitä ja sen vaikutuksia luontoon.

Tilaisuus on siirtynyt Oulun yliopiston ja Oulun seudun ammattikorkeakoulun järjestämän Ilmastonmuutos pohjoisilla alueilla – Kestävän kehityksen teemapäivän yhteyteen. Tilaisuuteen ilmoittautuminen …

Lokakuun 20. päivänä avattu Ilmasto-opas.fi –sivusto tarjoaa myös opettajille ja opiskelijoille tietoa ilmastonmuutoksesta. Sivustolta löytyy tietoa ilmaston muuttumisesta monelta eri kantilta.

Ennakkoilmoittautuminen StarT-kaudelle 2019–2020 on avattu. Ilmoittautuminen kannattaa, sillä ilmoittautumalla voitte päästä mukaan uuteen LUMA-kehittämisyhteisöjen verkostoon! Hakuaikaa on jatkettu 22.9.2019 saakka.

Lukuvuonna 2021-22 on tarjolla useita matematiikan täydennyskoulutuksia: LUMATIKKA, Joustavaan Matematiikkaan ja Konkretiaa ja vaikuttavuutta matematiikan opetukseen. Matematiikan täydennyskoulutukset on suunnattu …

Ilmoittaudu nyt mukaan StarT-projektioppimiskilpailuun! Kilpailuun voit osallistua joko lasten ja nuorten projektityöllä tai hyvällä oppimiskäytänteellä. Projektien tulisi linkittyä LUMA-aineiden (luonnontieteet, …

Innolukion syyslukukausi käynnistyy 16.8. valtakunnallisella verkkolähetyksellä ja kestää sen jälkeen kolme kuukautta. Lukukauden aikana Innolukio pyrkii kannustamaan lukiolaisia luovuuteen, toisinajatteluun ja kriittisyyteen sekä tehtävävetoisesti kehittämään heidän ongelmanratkaisutaitoaan ja ryhmätyökykyä.

Tutkittaessa oman idean ainutlaatuisuutta tulee perehdyttyä samalla menetelmiin, miten aikaisemmin jotain ongelmaa on yritetty ratkaista.

Tommi Niskanen osallistui INNOlukio-kilpailuun ja kertoo nyt ideoistaan ja kokemuksistaan.

Kokemuksieni perusteella voin sanoa, että INNOlukio-kilpailu oli helposti lähestyttävä ja mielenkiintoinen sekä kannusti omien ajatuksien ja keksintöjen esille tuomiseen. Se myös antoi luottamusta omiin ideoihin.

Innolukio-kilpailun voittajia juhlittiin keskiviikkona 23.1. Helsingin kaupungintalon juhlasalissa. Kilpailuun tuli satoja töitä, joista palkittiin 30 parasta yhteensä yli 30 000 € arvoisilla palkinnoilla. Oulun yliopiston tehtävässä palkittiin Kaisa-Leena Launonen Ylivieskan lukiosta.

Kertokaa Innolukiosta lukiolaisillenne ja kannustakaa heitä osallistumaan! Heillä on nyt erinomainen tilaisuus päästä kokemaan oma ideointi- tai tuotekehitysprosessi maamme parhaiden ammattilaisten ohjauksessa.

Innolukio-kilpailun tehtävät julkistetaan 1.10.2012 klo 8.00. Innolukio-kilpailussa lukiolaiset pääsevät ratkomaan Innolukion yhteistyökumppanien laatimia tehtäviä. Esimerkiksi Oulun yliopisto on mukana kuudella erinomaisella tehtävällä!

Abipäivillä julkistetaan Oulun yliopiston uusi Innolukio tehtävä. Lukiolaisten tehtävänä on keksiä erilaisia sovelluksia Indoor Atlaksen kehittämälle sisätilojen paikannukselle. Opettajat …

Lukiessani tehtävänannot, mieleeni tuli, että tässäkin voisi olla tilanne, jossa monta päätä yhdessä rikastuttaisivat yhden pään ideavarastoa. Miettiessämme tehtäviä, pohdimme aluksi, mikä olisi meistä itsestämme mieluisin vaihtoehto, jos ja kun olisimme itse samassa tilanteessa joskus.

Aika ja paikka Sama koulutus järjestetään kahteen kertaan: Kemissä maanantaina 10.9.2018 klo 13–16, paikkana Syväkankaan koulu, Kulmatie 7 Kittilässä tiistaina …

Vuoden 2004 opetussuunnitelmauudistus toi perusopetukseen ihminen ja teknologia -aihekokonaisuuden. Opettajille aihekokonaisuuden käsittelyyn annetaan eväitä Teknokkaan täydennyskoulutuksilla ja verkkomateriaaleilla.

Ylivieskan lukiossa kehitetyssä INNOlukio –kilpailussa lukiolaiset saavat yrityksiltä ja yhteisöiltä aitoja ideointitehtäviä. Kilpailuun voivat tänä syksynä osallistua Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan, Kainuun ja Lapin maakuntien noin 22 500 lukiolaista.

Samoile luokkasi kanssa matematiikan saloihin! LUMA-keskus Suomi -verkosto tarjoaa inspiroivat luennot yläkoulu- ja lukioluokille Mahtavaa matematiikkaa -teemaviikon kunniaksi. Tarjolla on myös virtuaalityöpajoja alakoululuokille, kerhoja ja virtuaalivierailuita sekä paljon muuta.

Integrointipaketti on nimensä mukaisesti paketti integroimistehtäviä vastauksineen. Tehtävät sopivat esimerkiksi kertausmateriaaliksi lukion integaalilaskennan kurssille.

Aika ja paikka luennot tiistai-iltaisin 17.9.2019 alkaen Aalto-yliopiston kampus Maarintie 8, Espoo, luentosali AS2 tai verkossa livenä ja tallenteina Sisältö: Sanotaan, …

INTO-tapahtumassa paikalliset yritykset esittelevät tuotteitaan.

Niin se taas kuukausi vaihtui toiseksi. Maaliskuun alussa mennään ja kelit alkavat pikku hiljaa olemaan vähän keväisemmät, ainakin lämpötilojen puolesta. Oma kalenteri näyttää luentojen suhteen melkoisen tyhjältä, vaan haittaako tuo loppupeleissä?

Tehtäväkokoelma. Osa on tehtävistä on kokoelmaa varten laadittuja, osa vanhoja ylioppilastehtäviä ja teknillisten korkeakoulujen valintakoetehtäviä. Jokaiseen tehtävään liittyy asteittain tarkentuvat vihjeet ja ratkaisu.

Muistan vielä elävästi, kun yhdeksännellä luokalla piti tehdä se omaa elämää koskeva ensimmäinen iso valinta. Lukio vai ammattikoulu, mikä kaupunki, mikä linja.

Itä-Suomen yliopiston Luonnontieteiden ja metsätieteiden tiedekunnan yhteydessä toimiva Itä-Suomen yliopiston LUMA-keskus on osa valtakunnallista LUMA-keskusten verkostoa.

Villa Victorissa torstai-iltaisin järjestettävät Itämaisten pelien illat ovat avoimia kaikille!

Milloin mannerjäätikkö on vetäytynyt Suomen päältä ja miten vetäytyminen vaikutti Itämeren kehitykseen?

Luonto-Liiton tuottamat Itämeri-opetuskalvot kertovat millainen on Itämeri, miten ihmistoiminta vaikuttaa siihen ja mitä meistä jokainen voi tehdä sen suojelemiseksi.

Jääkauden jäljillä - Rokua Geopark seikkailupelissä liikutaan Suomen ainoan ja maailman pohjoisimman geoparkin maisemissa. Peli kätkee sisäänsä jääkauden perinnön, pohjolan luontoa, tervan tuoksua ja historian jännitystä.

JakolaskuTwisterissä harjoitellaan sujuvaa päässälaskua yhteen-, vähennys- ja jakolaskuilla hauskalla ja liikunnallisella tavalla alkuperäisen Twister-pelin tapaan.

Metsä voi vaikuttaa kaikessa hiljaisuudessaan autiolta, mutta oletko katsonut tarkemmin ympärillesi? Eläimet jättävät luontoon mitä erilaisempia merkkejä olemassaolostaan. Luonnon tutkimisen voi aloittaa vaikka omalta takapihalta!

Bittejä ja palasia – Digitaalisen maailman salat paljastuvat Aika ja paikka Lauantai 8.9. klo 13-14 Tiedekeskus Tietomaan auditorio, Nahkatehtaankatu 6, …

Hei! Olen Rosa Haapala, kemian fuksi ja Valenssin hallituksen myyntivastaava. Kemialla aloitin siis viime syksynä ja ihan mahtavaa on ollut!

Viime keväänä yritin katsella töitä vähän kaikkialta, mutta töiden saanti tuntui olevan erittäin vaikeaa ja olin vielä toukokuun puolessa välissä täysin tietämätön mitä teen kesänajan. Sain kuitenkin elämäni parhaimman kesätyön!

Tutkitaan erilaisten materiaalien ominaisuuksia. Käytä aistejasi apuna selvittämään, mitä minkäkin ilmapallon sisällä on. Tunnustele, puristele, haistele ja yritä arvata sen sisältö.

Jännittäviä faktoja eläimistä -materiaali sopii ympäristöopin ja biologian tunnin kevennykseksi kaikilla luokka-asteilla tai vaikkapa aamunavaukseksi.

Jännittäviä faktoja eläimistä -materiaali saa nyt jatkoa osalla 2. Tämä ympäristöopin ja biologian lisämateriaali tutustuttaa oppilaan eläinkunnan ihmeellisyyksiin mielenkiintoisten faktojen kautta.

Tämä ympäristöopin ja biologian lisämateriaali tutustuttaa oppilaan kasvikunnan ihmeellisyyksiin mielenkiintoisten faktojen kautta.

Ratkaise japanilainen päättelykykyä vaativa piirtämistehtävä. Tulosta tehtävä paperille ja väritä lyijykynällä.

Yliopiston käytävillä liikkuu monenlaisia ihmisiä, joilla jokaisella on omat mielenkiinnonkohteensa ja harrastuksensa. Niinpä yliopiston sisällä on paljon erilaista harrastustoimintaa, joille jokaiselle on oma järjestönsä.

Järviwiki on verkkopalvelu, jota rakennetaan ja julkaistaan viranomaisten ja kansalaisten yhteistyöllä. Järviwikistä löytyy perustiedot kaikista vähintään hehtaarin kokoisista järvistämme ja …

Martinlaakson lukion opinto-ohjaaja Laura Makkosen laatima kooste fysiikan alan jatko-opintovaihtoehdoista yliopistoissa ja ammattikorkeakouluissa sekä fysiikan alan työtehtävistä.

Martinlaakson lukion opinto-ohjaaja Laura Makkosen laatima kooste kemian alan jatko-opintovaihtoehdoista yliopistoissa ja ammattikorkeakouluissa sekä kemian alan työtehtävistä.

Martinlaakson lukion opinto-ohjaaja Laura Makkosen laatima kooste matematiikan alan jatko-opintovaihtoehdoista yliopistoissa ja ammattikorkeakouluissa sekä matematiikan alan työtehtävistä.

Jepen jakojäännöspelin avulla harjoitellaan jakolaskua ja jakojäännöksen laskemista päässälaskuna.

Jeppe Jääkarhun jännittävä noppapeli on hyvä esimerkiksi jakokulman kertaukseen. Pelissä esiintyy jakojäännöstä, nollaa osamäärän alussa, nollaa osamäärässä ja ”peruslaskua”.

Jeppe Jääkarhun kaveripelin avulla harjoitetaan jakolaskua ja matemaattista päättelyä sekä yhteenlaskua.

Jippo on 7-12 -vuotiaille lapsille suunnattu luonnontiedeverkkolehti. Jippo tarjoaa lapsille kiehtovaa tekemistä matematiikan, luonnontieteiden ja teknologian parissa. Lapset voivat myös itse osallistua …

Aika ja paikka: lauantai 10.5.2014, kello 10-16 Normaalikoulun alakoulu

Aika ja paikka: lauantai 22.3.2014, kello 9.15-15 Kajaanissa

lauantai 22.3.2014, kello 10-16 Lyseonpuiston lukio, Ruokasenkatu 18, Rovaniemi

Valtion ympäristöhallinnon yhteiseen verkkopalveluun on koottu tietoa jokamiehenoikeuksista. Saatavilla on mm. ladattavia julkaisuja ja usein kysyttyjä kysymyksiä vastauksineen.

Aika ja paikka: Oulu: torstai 17.10.2013 klo 10-12. Kaarlenväylä 3, pääkirjasto, Pakkala-sali. Kajaani: perjantai 18.10.2013 klo 18-20. Katinkullantie 15, Vuokatti. Kylpylä …

Gradun kokeellinen osa ei tosiaan ole sujunut ongelmitta. 31 valmistetusta näytteestä vain 17 on ollut analysointikelpoisia… No onhan se kuitenkin yli puolet.

Jouluristeilystä toivuttua vuoden viimeiset viikot hurahtivat tentti-selkkarin-palautus-hysteriassa niin että humahti.

Näin sitä ollaan taas tutuissa maisemissa koulun käytävillä, vaikkakin aika löysästihän tämä koulunkäynti on alkanut.

Koko syksy on ollut varsin kiireinen, mutta varsinkin joulukuu, koska omien opintojen lisäksi olen ollut sijaisena yläkoulussa. Olen opettanut 9 luokkalaisille fysiikka eli ei kovin vaikeaa asiaa. Haastavaa opetuksesta on kuitenkin tehnyt se, että maanantaisin on kolme kaksoistuntia peräkkäin.

Joulukuussa tapahtuikin kaikennäköstä, kuukausi aloitettiin risteilyllä ja vuosikin kerkesi jo vaihtua.

Tonttu Näppärä on saanut tehtäväkseen kuuseen ripustettavien joulukoristeiden askartelemisen. Kuinka monta erilaista kuusenkoristetta Näppärä voi ohjeita noudattaen rakentaa?

Viimeiset päivät Dublinissa herättää ristiriitaisia tunteita, toisaalta harmittaa näin lyhyt vaihtoaika, kun juuri alkoi olla tosissaan hauskaa niin pitääkin lähteä, mutta on jo perhettä ja kavereita sen verran ikävä, että innolla olen lähdössä kotiin.

Tiedekeskus Tietomaan tornitonttu Sampo on nyt 192 vuotta vanha, mutta mikähän mahtaa olla Petteri-poron ikä.

Harvardin apulaisprofessorin Jon R. Starin mukaan joustavuus on avainasemassa hyvän ongelmanratkaisutaidon kehittymisessä. Star luennoi aiheesta Oulun yliopistolla 1.9.2014.

Syksyiset joutsenet kartoitetaan Joutsenbongaus-viikonloppuna 26.-27.10.2013. BirdLife Suomi kutsuu kaikki mukaan lisäämään tietoja Suomen kansallislinnun syysmääristä.

Aika: lauantai 9.10.2010 klo 7.20-17.00 Sisältö: Tule nauttimaan luonnosta Hailuodon rannoilla! Käymme myös Siikamarkkinoilla, luotolaisen perinneruoan ja käsityötuotteiden syystapahtumassa. Bussissa mm. arvontaa, luonto- ja …

Aika: lauantai 6.11.2010 klo 7.30-17 Sisältö: Joutsenretki Yrjö Kokon Laulujoutsen-kirjan 60-vuotisjuhlan kunniaksi. Laulujoutsenen paluu yleiseksi pesimälinnuksi on yksi luonnonsuojelun hienoimpia saavutuksia Suomessa. …

Aika vilahtaa taas niin nopeasti että tämäkin taitaa päivittyä kuukauden myöhässä, mutta toisaalta, väliäkös tuolla..

Parisen viikkoa edellisestä blogautuksesta taitaa olla kulunut ja allekirjoittanutkin on vaihtanut majapaikkaa eteläisimmille leveysasteille. Kovin kesäiseltä täällä Etelä-Pohjanmaallakaan ei tällä hetkellä tunnu, mutta mielestäni ailahteleva sää on normaalia ennen juhannusta.

Miksi neliö ja ympyrä ovat topologeille sama asia? Voiko neuleella olla kolme eri puolta? Muun muassa näihin kysymyksiin kuultiin vastaukset, kun tohtori Julia Collins Edingburghin yliopistosta luennoi Oulussa 12.5.2015.

Pendolino Oulusta Helsinkiin joutuu hidastamaan kulkuaan routavaurioiden vuoksi. Selvitä, mihin aikaan juna on perillä Helsingissä!

Aika ja paikka: 6.5.–30.6.2014 ti–pe klo 8–15, la–su klo 12–15 Oulun yliopiston kasvitieteellisen puutarhan kasvihuoneet, Linnanmaan yliopistoalueen pohjoislaidalla lähellä Kuivasjärveä, …

Tehtävässä on esitetty erään juurifunktion f(x) kuvaaja. Samaan koordinaatistoon on piirretty myös 4f(x), f(x-1), f(2x) ja f(x)-2 funktioiden kuvaajat. Tehtävänä on tunnistaa kuvaajat.

Kadonneen ekotiedon metsästys -nettipelillä oppilas voi hauskalla tavalla tutustua luonnonvarojen kulutukseen.

Marras–joulukuun 2012 aikana Tiedekeskus Tietomaan ja Oulun yliopiston varhaiskasvatuksen opiskelijoiden yhteistyönä toteutettiin Kadonneen tiedon arvoitus -tiedeseikkailu.

Pelin tavoitteena on vallata ruutuja yksi kerrallaan. Eniten ruutuja itselleen vallannut on voittaja.

Tule tekemään joululahjoja hyväntekeväisyyteen! Linnanmaan kampuksella sijaitsevassa digitaalisen pienvalmistuksen tilassa Fab Labissa on avoimet ovet ma-to 14.-17.12.2015 klo 12.00 – …

Tietotekniikka-alalla naisena? No se on helppoa ja luontevaa, DI Milla Wallin vakuuttaa.

Minussa on aina asunut pieni tiedemies, joka haluaa tietää, miten asiat toimivat. Jo päiväkodissa askartelin kartongista ”keksintöjä” Muumien Niiskun innoittamana.

Vaikka viisi vuotta opiskelua lukion jälkeen tuntuu pitkältä ajalta ennen mahdollista työelämään siirtymistä, on tuosta ajasta jäljellä enää viimeinen vuosi.

Pääsin pitämään ensimmäistä kertaa kemian tutkinto-ohjelman esittelyn yhdeksäsluokkalaisille. Oli jännä koittaa miettiä mitä sen ikäisille kannattaisi kertoa, koska osa ei ollut vielä edes varma lukioon menosta saatikka sitten yliopistoon tulosta.

Innolukion syksyn 2013 kilpailukausi on parhaillaan käynnissä. Kilpailuaika kestää aina joulukuun 15. päivään saakka, joten ehdit vielä hyvin mukaan! Innolukioon osallistuminen on helppoa.

Kaiva.fi-sivustolta löydät perustietoa mineraalialasta, kaivannaisten hyödyntämisestä ja niiden käyttökohteista.

Nyt mennään kesäkuun alkua ja uudessa työssä on tullut oltua pian parisen kuukautta. Käydään hieman läpi sitä, mitä tämä työ pitää sisällään.

Tänä syksynä päätin (taas), että nyt otan vähemmän kursseja, että jaksan paremmin. Tällä kertaa onnistuinkin siinä, ja tarkoitus olisi suorittaa noin 30 opintopistettä.

Huh! Eka viikko meni niin nopeasti, ettei edes kissaa ehtinyt sanoa. Oli kyllä sellainen shokkialoitus tähän kevääseen, että koko viikonloppu kuluikin toipuessa järkytyksestä.

Oulun seudun ammattiopiston Myllytullin yksikössä kaksoistutkintoa suorittava Satu Piirainen kertoo opiskelustaan.

Millainen lintu kana on? Millaista on kanan hyvä elämä? Kanatieto.fi -sivustolta löydät runsaasti tietoa kanoista ja kanaloista sekä aiheeseen liittyviä tehtäviä. Sivut on suunniteltu erityisesti peruskoulun opettajien ja oppilaiden tarpeisiin.

Pitkästä aikaa! Viikot ovat hurahtaneet niin nopeaa, ettei ole edes muistanut kirjoitellakaan! Mitäpäs tässä onkaan tapahtunut? No, ainakin se, että vihdoin ja viimein sain otettua itseä niskasta kiinni, ja sain aikaiseksi hakea kandin aihe.

Usein sanotaan, että eihän sillä nyt niin ole väliä, se on vain kandi. Tässä kandiani kirjoittaessa heräsin kuitenkin miettimään, onko se sittenkään niin turha juttu.

Ensimmäisestä syysmyrskystä on toivottavasti kunnialla ja ilman havereita selvitty! Itse ainakin otin siitä ilon irti, luonto harvoin esittelee voimiaan meidän seudulla tuolla tavoin.

Nyt alkaa joululoma toden teolla lähestyä. Vielä kun reilun viikon jaksaisi pinnistää niin olisi syksy paketissa!

Voi miten paljon aikaa on kulunut viime kirjoituksesta! Ihan hävettää, mutta tuskaa lievittää hieman se, että olen tosissaan ahkeroinut.

Tämä värikäs ja monikansallinen porukka perehtyi tekniikan yksikössä työpajaviikon kautta tuotekehitykseen. Oppilaat saivat tehtäväkseen suunnitella asiakkaalle vesillä liikkuvan työlautan prototyypin.

Aika ja paikka: Perjantai 21.10.2016, avoimet ovet VTT:llä klo 9-15 (Kaitoväylä 1, 90570 Oulu) Kohderyhmä: Tapahatuma on kaikille avoin ja …

Elektroniikan ja tietoliikennetekniikan osaajien tarve kasvaa hurjaa vauhtia. Yhä nopeammat langattomat yhteydet, joustava elektroniikka, ympäristön energiaa hyödyntävät sekä ihmisen jatkuvaa terveydentilaa seuraavat laitteet tarvitsevat tekijänsä.

Oletko tullut ajatelleeksi etätyön ympäristövaikutuksia? Suomen ympäristökeskuksen ja Microsoftin järjestämä Kansallinen etätyöpäivä -kampanja yhdistää niin työnantajia kuin työntekijöitä.

Koko Suomen LUMA-toiminnan näkökulmasta ehkä merkittävintä vuonna 2010 oli kansallisen LUMA-neuvottelukunnan perustaminen.

Tukholman yliopisto on monen vuoden ajan järjestänyt Ruotsin peruskoulujen ja lukioiden matematiikanopettajille matematiikkakilpailun, nimeltään Kappa. Nyt ruotsalaiset tarjoavat myös Suomen …

Sinulla on yhteensä yhdeksän kolikkoa. Niistä yksi on kuitenkin väärennetty.

Karkkipeli on strateginen kaksinpeli, jossa tavoitteena on saada karkki pois pelilaudalta.

MatikkaPysäkillä heittäydyttiin Halloween-tunnelmaan keskiviikkoiltana 30.10.2019, kun Ötököiden kuningatar joukkoineen johdatti kerholaiset hämärään pakohuoneeseen, keskelle karmivia appelsiininaamoja.

Eräällä kurssilla viime keväänä jokaiselle työparille jaettiin lasipullo, jonka sisällä oli valkosilmäisiä kärpäsiä. Tehtävänä oli selvittää minkä geenin mutaatiosta valkosilmäisyys kyseisessä kannassa johtui.

Tervehdys! Olen 22 vuotias luonnonmantsan opiskelija. Maantiedettä on menossa kolmas vuosi, ja viime syksynä tuli aloitettua myös aineenopettajan opit. Lähtöisin olen Iistä, Oulun pohjoispuolelta, ja kylläpä minut tarkkasilmäinen ja -korvainen erottaakin puhtaasta oululaisesta!

Kasper päätti alkaa luontokuvaajaksi. Aloittelevan luontokuvaajan ensimmäinen kuvausretki tuotti kuitenkin yllättävän tuloksen!

Aika ja paikka: 18.9.2014 – 19.9.2014, Oulu Kohderyhmä: Perusopetuksen ja lukion opettajat, varhaiskasvattajat sekä metsäalan ammattilaiset Sisältö: Seminaarin aihealueita ovat …

Joulukuun alussa alkaneet kasvatustieteen maisterivaiheen opinnot alkaa olla kohta opiskeltu. Opetusharjoittelu loppui pääsiäiseen.

Aika ja paikka: lauantai 3.12. klo 11.00-11.45 ja 13.00-13.45, Tiedekeskus Tietomaa, Nahkatehtaankatu 6, Oulu Ohjelma: Suosittu matemaatikko ja matematiikan popularisoija …

Harjoittelu lähestyy uhkaavaa vauhtia, ja sekös vasta herättää ties minkäsorttista fiilistä.

Kauppapelin avulla harjoitellaan rahoilla laskemista, kaupassa asiointia ja sen suunnittelua. Peliä voidaan pelata yksin, pareittain tai ryhmässä.

Kauppasienineuvojan koulutus on noin viikon mittainen koulutus, joka antaa kauppasienineuvojan pätevyyden.

Kaupungistuminen-kalvosarjassa ja -tehtävämonisteessa käsitellään kaupungistumisen vaikutuksia ihmiseen ja ympäristöön, kaupunkirakenteita ja niihin vaikuttavia tekijöitä sekä kaupungin ja maaseudun vuorovaikutusta.

Oulun seudun ammattikorkeakoulussa kone- ja tuotantotekniikkaa opiskeleva Jenni Kallunki kertoo opinnoistaan.

Oulun seudun ammattikorkeakoulussa hyvinvointiteknologiaa opiskeleva Jonna Herva kertoo hyvinvointialan opiskelusta. Hyvinvointialalla pääset mukaan suunnittelemaan uutta teknologiaa ja voit hyödyntää innovaatioitasi!

Paljon erilaisia termejä on viime aikoina vilissyt silmien edessä. Opetusharjoittelu loppui 8.4. Sitten piti vain kirjoittaa sähköinen raportti ja nyt vielä viimeisiä kursseja maisterivaiheen pedagogisiin liittyen.

Oulun yliopiston aineenopettajaopiskelijat jalkautuivat kymmenelle Oulun koululle pitämään hieman erilaisen oppitunnin. Lue, millainen oli "Suomalainen osaaminen- keksinnöt ja innovaatiot" -aiheinen oppitunti Terva-Toppilan koululla.

Keksitään lisää -materiaalin tavoitteena on tarjota esimerkiksi kerho-ohjaajalle työkaluja kekseliään ilmapiirin virittämiseen ja ohjaukseen.

Kiirettä on ollut niin kamalasti, ettei edes sivun mittaista blogitekstiä ole ehtinyt kirjoittaa! Minuuttiaikataululla meni koko lokakuu, sillä syventävän harjoittelun 2 rinnalle täytyi ottaa fysikaalisen kemian tutkimusharjoittelun labrat.

Tämän hauskan kellonaikapelin avulla kellonajat ja perinteinen kellotaulu tulevat tutuiksi.

UNESCO:n nimeämä kemian vuosi on lähtenyt Suomessakin käyntiin Helsingissä ja Tampereella pidetyissä yleisötilaisuuksissa. Lisäksi kansainvälisen Unesco Courier –verkkolehden tammi-maaliskuun numero on omistettu kemian vuodelle.

Oulun yliopistossa kemiaa opiskeleva Antti Moilanen kertoo kemian opiskelusta ja työharjoittelusta.

Oulun seudun ammattikorkeakoulussa laboratorioalaa opiskeleva Juho Kemppainen kertoo opinnoistaan.

Projektityön toteuttamista varten tuotettu materiaali, jonka tavoitteena on suunnitella ja toteutettaa kemiaan liittyvä luonnontieteellinen työ ja raportoida sen tuloksista.

Hyvä opiskelija, Kemia on vanha tieteenala, jonka perusteet ovat vakiintuneet, mutta joka edelleen kehittyy vauhdilla. Modernin yhteiskunnan hyvinvointi rakentuu …

Kemian opetuksen päivät on eri oppilaitoksissa toimivien kemian opettajien ja kemian opetuksesta kiinnostuneiden vuorovaikutus-, oppimis- ja täydennyskoulutustapahtuma.

Toistasataa kemian opettajaa ja kemian opetuksesta kiinnostunutta kokoontui 13.–14.4.2012 Ouluun seitsemänsille valtakunnallisille Kemian opetuksen päiville oppimaan uutta, saamaan ideoita kemian opetukseen ja tapaamaan kollegojaan.

13.-14.4. järjestettiin Oulussa Kemian opetuksen päivät, joille osallistuimme opiskelukaverini kanssa. Oulun ammattikorkeakoulun tekniikan yksikkö kokosi yhteen mukavan kokoisen joukon kemian alan ammattilaisia, opettajia sekä opiskelijoita.

Osana valtakunnallista LUMA-toimintaa järjestetään vuosittain Kemian opetuksen päivät. Vuonna 2012 tapahtuma on tarkoitus järjestää Oulussa, ja nyt on aika kokoontua ideoimaan tapahtumaa yhdessä. Tule mukaan suunnittelemaan Kemian opetuksen päiviä!

Osana valtakunnallista LUMA-toimintaa järjestetään vuosittain Kemian opetuksen päivät. Vuoden 2012 tapahtuma järjestää Oulussa ja nyt maanantaina 19.9.2011 on tarkoituksena jatkaa keväällä aloitettua ideointia tapahtuman järjestelyihin liittyen.

Kemia on vanha tieteenala, jonka perusteet ovat vakiintuneet, mutta joka edelleen kehittyy vauhdilla. Nyky-yhteiskunnan ongelmat ovat usein luonteeltaan kemiallisia ja vain sen avulla ne ovat ratkaistavissa. Kemistejä siis tarvitaan myös tulevaisuudessa.

Kemianteollisuus ry järjestää journalismista kiinnostuneille opiskelijoille juttukilpailun, joka kannustaa pureutumaan kemian kiinnostavimpiin ilmiöihin ja tarinoihin sekä arjen että yhteiskunnan näkökulmasta. Osallistu kilpailuun ja lähetä työsi 30.4.2016 mennessä!

Kemianteollisuus ry:n Anni Siltasen esityksen avulla voi tutustua monipuoliseen kemianteollisuuteen ja alan tarjoamiin urapolkuihin.

Kemianteollisuus ry on kemianteollisuuden ja sen lähialojen elinkeino- ja työmarkkinapoliittinen edunvalvontajärjestö, jonka tehtävänä on toimialan kilpailukyvyn ja toimintaedellytysten edistäminen.

Aika ja paikka: torstai 18.10.2018 klo 16–19 Oulun Lyseon lukio Lisätietoja ja ilmoittautuminen: Tämän koulutuksen järjestää Opetushallituksen rahoittama Kemikaalivarastojen vastuuhenkilöiden …

Kemikaalivastaavan opas on suunnattu peruskoulun ja lukion kemikaaleista vastaaville henkilöille. Oppaassa käydään läpi kemikaalivastaavan tehtävät ja vastuut ja tarkastellaan lisäksi myös rehtorille ja työnantajalle kuuluvia velvoitteita kemikaalivastaavan työn osalta.

LUMA-taajuudella-blogi sai uusia kirjoittajia. Tässä Anni ja Sonja kertovat hieman itsestään.

OuLUMA-keskus järjestää yhteistyössä Suomen GeoGebra-verkoston kanssa koulutuksen Keminmaassa. Koulutuksessa perehdytään GeoGebran lisäksi toiminnallisiin materiaaleihin ja teknologiasovelluksiin, jotka tukevat LUMA-aineiden opetusta.

Aika ja paikka: 9.12.2016 klo 8.15-11, Oulun yliopisto, Linnanmaan kampus, Tellus Stage ja Tellus Frost club Sisältö: Ohjelmassa on erilaisia …

Vapun aloittaminen tuntuu aikaistuvan vuosi vuodelta. Tänä vuonna kemian laitoksen opiskelijoiden ja henkilökunnan perinteisiä Maljankohottajaisia vietettiin jo ennen Pääsiäistä.

Aika ja paikka Vuoden 2017 Kengurukilpailun virallinen kilpailupäivä on 16.3.2017. Kilpailun voi pitää myös jonain muuna päivänä ajalla 16.3.-15.4.2017. Kilpailu …

Aika ja paikka Vuoden 2018 Kengurukilpailun virallinen kilpailupäivä on torstai 15.3. ja kilpailuaika jatkuu 15.4. saakka. Kilpailu järjestetään omalla koululla. …

Aika ja paikka Torstai 15.3.2012, oma koulusi Sisältö Kenguru on erilainen, ilmainen ja kaikille kouluille avoin matematiikkakilpailu. Kengurutehtävät eivät ole …

Sijoita numerot 1-6 Kenken ruudukkoon siten, että ne esiintyvät yhden kerran jokaisella pysty- ja vaakarivillä. Alueiden kulmiin pienellä merkitty luku on kyseisellä alueella olevien numeroiden yhteenlaskettu summa. Viimeisessä kenken-ristikossa käytetään myös muita laskutoimituksia.

Elokuun aikana osallistuin luonnonmaantieteen Pohjoisen luonnon tutkimus -kenttäkurssille Kilpisjärvellä. Kurssi oli kaikkea mitä odotinkin, ja vieläkin enemmän.

Kirjottelin jo maaliskuun blogissani vähän EGEA:sta. Meillä oli siis seitsemän saksalaista maantieteen opiskelijaa viikon ajan tutustumassa Ouluun. Toukokuun lopussa viisi oululaista maantieteen opiskelijaa lähti kohti Tübingeniä vastavierailulle.

Tänä syksynä en voi sanoa että tämän vuoden opinnot alkoivat syyskuun alussa, koska kesä kului opiskelujen parissa. Syksyn opinnot kuitenkin käynnistyivät Kilpisjärvellä kenttäkurssin muodossa syyskuun ekalla viikolla.

Ihan mielenkiintoista huomata, että keppien kanssa kulkiessa saa erityskohtelua! Tai siis enhän minä mitenkään kykenemätön ole avaamaan ovia, kyllä nämä kädet toimii, mutta eipä se haittaakaan kun ovia availlaan.

Kilpailuteema voi innostaa lapsia ja nuoria tavoitteelliseen kerhotoimintaan. Hyvä esimerkki tällaisesta on Tutki-Kokeile-Kehitä -kilpailu, johon jo kolmen vuosikymmenen aikana on osallistunut lapsia ja nuoria harraste- ja koulutoiminnan yhteydessä syntyneillä tuotoksilla.

Neljä takana, yksi edessä. Jaksot ovat vilahtaneet ohi, ajantaju on menetetty ja älytön kiire ei hellitä millään. Jäljellä olisi enää puolentoista kuukauden rutistus ennen kesälomaa.

Viivakertolasku on vaihtoehtoinen tapa moninumeroisten lukujen kertolaskulle perinteisen allekkainlaskun rinnalle.

KertolaskuTwisterissä harjoitellaan sujuvaa päässälaskua yhteen-, vähennys- ja kertolaskuilla hauskalla ja liikunnallisella tavalla alkuperäisen Twister-pelin tapaan.

Kertotaulufutiksen pelaaminen kehittää nopeaa päässälaskutaitoa. Kertolaskujen lisäksi peliä voidaan soveltaa esimerkiksi geometrisiin kuvioihin sekä yhteen-, vähennys- ja jakolaskuihin.

Niin se sitten tämäkin kesä vilahti ohi, ennen kuin edes juuri ehti huomaamaan. Opintojen pariin on käännetty katseet jo muutama viikko sitten, ja viikon päästä lähdetäänkin sitten tositoimiin!

Opiskelut alkaa olla pikkuhiljaa tältä keväältä paketissa. Tänä kesänä jatkan töitä elektronispektroskopian tutkimusryhmässä toukokuusta syyskuun loppuun. Tässä tekstissä tarkoitus olisikin kertoa hieman tämän hetken kuulumisia ja lyhyesti summata kulunutta kevättä.

Kesä meni ja toka opiskeluviikko on lähtenyt käyntiin. Ajattelinkin palata taas blogien pariin ja pyhitettäköön tämä teksti kesän päivittelyyn ja muuhun tajunnanvirtaan.

Juuri ennen kesälomille lähtöä koitin tiukkojen labrapäivien välissä pitää vähän hauskaakin. Vapun hulinoissa pääsin potnapekan kyytiin rakkaan veljeni ansiosta. Vapun tohinoiden lisäksi osallistuin vaihtareiden kanssa Amazing Oulu kisaan.

Veikkaisinpa, etten ole ainoa, joka on ihan superfiiliksissä juuri alkaneesta kesästä!

Iloista kesää kaikille! Tässä tekstissä tarkoitus on päivitellä hieman kesän kuulumisia. Onhan sentään hetki siitä kun olen viimeksi jotakin kirjoitellut.

Tässä vaiheessa vuotta monet opiskelijat ovat hajaantuneet kesätöihin ja yliopistolla on ollut jo jonkin aikaa varsin hiljaista, vaikka peruskoulut ja lukiot sulkevat ovensa vasta lakkiaislauantain jälkeen.

Kesä alkaa kohta kääntymään elokuun puolelle ja samalla myös oma kesätyöurakkani alkaa olemaan loppusuoralla. Laskettuani muutama päivä sitten kesän aikana tehdyt työtunnit, huomasin, ettei töitä ole kuin reilu 10 päivää jäljellä. Sinällään ei ole ihme, että tunnit ovat tulleet täyteen jo näinkin aikaisessa vaiheessa, sillä työpäivän pituus on monesti venähtänyt 12 tunnin paikkeille. Ehkäpä voisin nyt kertoilla muutaman blogin verran siitä, mitä kaikkea kesätöissä ja niiden ohessa on tullut puuhasteltua.

Meinasi tämä kirjoitushomma taas venyä, vaikka oli tarkoitus melko nopeasti edellisen blogin jälkeen jatkaa juttua. Työkuviot tämän kesän osalta tulivat päätökseen reilu viikko sitten. Soppari kyllä on kuun loppuun asti, mutta lomapäiviä ja tasoitusvapaita kertyi kesän aikana sen verran reilusti, että tässä jäi pariksi viikoksi hyvin aikaa vähän ”lusmuillakin” ennenkuin siirtyy gradunkirjoitus-moodiin.

Edelliskerralla tuli päivitettyä hieman gradu-tilannetta. Tällä kertaa voisi jatkaa sitä kesken jäänyttä kesätyökertomusta. Edellisellä kerralla saatiin kartoituskuviot Pelkosenniemellä valmiiksi ja siirryttiin Kemihaaraan, josta meille oli varattu majoitus seuraavalle 10 päivän työjaksolle.

Niin se on aika taas vierähtänyt ikään kuin varkain. Jonkinlaisen gradupäivityksen ajattelin ensin kirjoittaa, mutta jätetään se nyt vielä vähän myöhemmäksi ja laitetaan tuolle kesätyötarinalle päätepiste ettei se jää kummittelemaan tuonne tekemättömien töiden loputtomaan listaan.

Hylkäsin ajatukset vaihto-opiskelusta jokin vuosi sitten, mutta kun minulle tarjottiin mahdollisuutta osallistua parin viikon kansainväliseen kesäkouluun, tartuin lyhyen harkinnan jälkeen tilaisuuteen.

Kesä on edennyt jo juhannuksen yli, vaikka tuntuu että se alkoi ihan vasta! Välissä vaikuttaa, että näin kesällä aika juoksee paljon nopeampaa kuin muulloin.. Nyt etenkin pari viime viikkoa on ollut kesätöissä melko kiirettä, ja se on varmasti osaltaan vaikuttanut ajan kulkuun.

”No tuota” oli fiilis fysiikan matematiikan tentin jälkeen eli aivan putkeen ei nyt mennyt. Säälipisteitä rukoillen on kuitenkin ehkä noin 20 % mahdollisuus, että ihmeen kaupalla pääsisin läpi.

Niin se aika vain rientää. Kesäkuu meni hurahtaen ja nyt aloitellaan heinäkuuta. Enemmän tai vähemmän epävakainen alkukesä on nyt takana päin ja näyttää siltä, että niitä lomailmoja viimein saataisiin; jos siis hellekeleistä tykkää. Minä en tykkää.

Taas sitä istutaan junassa, vaihteeksi etelän suuntaan. Pari viikkoa Oulussa pyörähti ihan tuosta vaan, mutta toisaalta aika oli juuri sen verran pitkä, että nyt on hyvä palailla lakeuksille. Paljon mahtui näihinkin pariin viikkoon asiaa. Tai mikä nyt on paljon, riippuu näkökulmasta.

Taas sitä istutaan junassa matkalla Ouluun. Pari viikkoa pyörähti mukavasti ja taas on aika vaihtaa maisemaa. Seuraavat pari viikkoa pitäisi sitten taas Oulussa viettää, ellei kämppä ole salamaniskusta palanut viime päivien ukkosten aikana.

Niin vierähti taas kaksi viikkoa Oulussa. Tässä sitä taas istutaan tutussa menopelissä ja kiidetään kiskoja pitkin kohti etelää. Kesä alkaa lähestyä loppuaan ja syksy, ja sen myötä arjen kuviot, alkavat kolkutella uhkaavasti kulman takana.

Pitkän kevään jälkeen koitti vihdoin kovasti odotettu kesäloma! Kevät tuntui olevan täynnä koulua ja töitä ja vapaita viikonloppuja (saatikka kokonaisia viikkoja) ei hirmuisesti näkynyt.

Keväällä haettu ja myönnetty yliopiston harjoittelutuki mahdollisti harjoittelupaikan Metsäntutkimuslaitoksessa kesäkuukausien ajaksi. Työtehtäväni eivät olleet kemistin, vaan laborantin tehtäviä, mutta mielestäni harjoittelu oli erittäin hyödyllinen.

Kesällä suuri osa opiskelijoista tekee töitä. Kesätöiden hakijoita on kuitenkin niin paljon, ettei kaikille riitä työpaikkoja.

Minulla kävi tuuri tällä kertaa, ja saan viettää kesätyöni ihan omaa koulutusta vastaavissa hommissa!

Aina keväisin opiskelijalla on paineita saada kesätöitä. Itse opiskelen siis tietotekniikan diplomi-insinööriksi ja matematiikan opettajaksi.

Joka vuosi viimeistään helmikuussa minulle iskee kesätyö-paniikki. Vaikka lomailu houkuttaisi, opiskelijan vuosiansioilla ei noin vain kesälomaa vietetä.

Oulun yliopiston sähkötekniikan ja tietoliikennetekniikan osastot palkkaavat taas nuoria kesätyösetelillä töihin 2.-13.6.2014! Haku alkaa torstaina 15.5.2014 klo 8.00.

Oulun yliopiston tieto- ja sähkötekniikan tiedekunta palkkaa viisitoista 15–17-vuotiasta koululaista kesätyösetelillä kesätöihin kahdeksi viikoksi 6.–18.6.2016. Haku avautuu 27.4. kello 9:00!

Olen aloittanut harjoittelijana Oulun kaupungilla uuden Oulun juhlavuodessa jo huhtikuussa. Sen takia en ole ehtinyt tännekään kirjoittamaan. On ollut niin paljon uutta mihin tutustua ja mitä oppia.

Keski-Pohjanmaan LUMA-keskus on osa valtakunnallista LUMA-keskusten verkostoa.

Jyväskylän matemaattis-luonnontieteellisen tiedekunnan koordinoima Keski-Suomen LUMA-keskus on osa valtakunnallista LUMA-keskusten verkostoa.

Maan ystävät tarjoaa kouluille Ekologinen velka -aiheisia vierailuja ja mahdollisuuden järjestää Globaalin ympäristökasvatuksen teemapäivän. Kouluvierailut ja teemapäivä tukevat opetussuunnitelman kansainvälisyyskasvatuksen sekä ympäristö- ja globaalikasvatuksen tavoitteita.

Aika ja paikka: perjantai 24.9.2010 klo 12.00-16.00 Oulu, Timosenkosken luontokoulu, Timosenkoskentie 44 Sisältö: Jokainen oululainen koulu laatii vuosittain oman ympäristöohjelman, joka …

Tutkimustehtävänä tarkkaillaan vedenkulutusta kotona ja lasketaan turhaan kulutetun veden tilavuus ja sen hinta. Samalla pohditaan vedensäästön mahdollisuuksia ja puhtaan veden merkitystä.

Sanokaa mitä sanotte vuorokauden keskilämpötiloista, mutta oli se yli tai ali nollan, niin minä väitän, että maalikuusta alkaa kevät.

Kevät alkaa olla jo pitkällä ja pääsykokeet lähestyvät! Maantieteen koulutusohjelman pääsykoe on maanantaina 23.5 klo 9-13. Pääsykokeeseen ei ole erillisiä kirjoja, vaan koe perustuu lukion kursseihin 1-4.

Opetusharjottelun syventävä kakkosesta on kulunut jo reilu kaks viikkoa, aika menee kuin siivillä! Jos sama tahti jatkuu, niin pääsiäinen ja harjoittelun loppu tulee hyvin nopeasti.

Haku kevään 2020 StarT-tapahtumiin on alkanut ja on auki 14.2.2020 saakka! Start-ohjelman parissa järjestettäviin jokakeväisiin tapahtumiin haetaan mukaan kertomalla toteutetuista …

Vihdoinkin on se aika lähellä kun saan luonnontieteiden kandidaatin tutkinnon ihan oikeasti tehtyä.

Taas alkaa olla se aika vuodesta kun moni miettii kuumeisesti minne niitä hakupapereita oikein laittaisi. Joku on hakemassa ensimmäistä opiskelupaikkaansa, joku miettii alan vaihtoa. Itsekin viisi vuotta sitten olin samassa tilanteessa.

Moi kaikille! Kevät on jo lähellä ja viimeinen jakso ennen kesälomaa on alkanut. Viimeinen jakso on pääosin työläs, mutta hieman rennompia kurssejakin löytyy. Koeviikon kokeet saa takaisin nyt parin viikon kuluttua kokeista ja saa nähdä miten on kokeissa menestynyt.

Morjens! Nyt se kevät viimein saapui ja toppatakit saa laittaa vaatekomeroon piiloon. Koulua on jäljellä enää 12 normaalia päivää oppitunteineen, minkä jälkeen koeviikko ja kevätjuhla.

Tämän kevään opiskelu painottuu kasvatustieteisiin. Minä ja Mikko siis suoritetaan nyt aineenopettajan maisterivaiheen opintoja.

Aika viikonloput 17.-18.3., 31.3.-1.4., 14.-15.4., 28.-29.4., 12.-13.5., 26.-27.5. ja 9.-10.6. Sisältö Luonto-Liiton Kevätseurannassa tutkitaan kevään edistymistä keväisten eläin- ja kasvilajien …

Hiihtoloma on jo takana ja paluu arkeen jälleen koittanut! Aikaisemmin jo manailin, että loma kuluu pelkästään koulutöiden merkeissä, mutta onneksi jäi myöskin vapaa-aikaa.

With a library of over 3,000 videos covering everything from arithmetic to physics, finance, and history and 317 practice exercises, the …

Pohjankartanon koulun 9-luokkalainen Kia Vuorenhuhta oli viikon mittaisen TET-jakson Oulun yliopistossa. Kia kertoo vierailuistaan tutkimusyksiköissä ja tutustumisestaan moniin tieteen osa-alueisiin.

Hei! Olen Essi Halonen, kolmannen vuoden kemian opiskelija, ja parin (..) vuoden päästä olisi tarkoitus valmistua aineenopettajaksi.

Galois-kerho on Oulun Lyseon ja Pohjois-Suomen Nuoret Tutkijat ry:n yhteinen matematiikan kerho, jonne ovat tervetulleita kaikki matematiikasta kiinnostuneet lukiolaiset koulusta ja luokka-asteesta riippumatta.

Aika maanantaina 20.11.2017 klo 11.45–16.00 Paikka Oulun yliopiston Saalastinsali, Pentti Kaiteran katu 1, Oulu Sisältö Kiehtovat geenit -seminaarissa asiantuntijat kertovat …

Aika ja paikka: tiistai 9.10.2018 klo 13–16 Oulun normaalikoulu (yläkoulu ja lukio), Kaitoväylä 7 Sisältö: Mitä on kiertotalous? Miten se …

Olen neljännen vuoden kemian opiskelija, jonka kutsumus on johdattanut valitsemaan puoli vuotta sitten epäorgaanisen analyyttisen kemian suuntautumisvaihtoehdon.

Kiinteän aineen fysiikka tutkii – yllätys, yllätys – kiinteän aineen ominaisuuksia. Näihin ominaisuuksiin kuuluu muun muassa hilarakenteet, hilavärähtelyt, sidosenergiat ja vaikka mitä muuta.

Härregyd, aivan järkyttävä alkuvuosi! Kolmannen jakson loppupuoli meni hurahtaen ohi tänne kirjoittamatta, kun wanhojen tanssit, koeviikko, yhteiskunta-, yritys- ja työelämäkurssi sekä leipomon teoriatehtävät ovat vieneet aivan kaiken ajan.

Nyt olisi vuorossa pedagogiset opinnot kandin, fysiikan sivuaineopintojen ja kemian omien opintojen ohessa.

En ole hetkeen ehtinyt kirjoitella, ja kevät on edennyt salakavalan nopeaa! Joulun aikaan lupasin itselleni, etten ota liikaa kursseja. Opiskelen muutenkin jo kaikkia vähänkään mielenkiintoiselta vaikuttavia kursseja, joten määrätietoisuutta olisi hyvä kasvattaa. Mutta, kun kaikki vaikuttaa kivalta?

pHuksien saapumispäivänä jännitti niin, että ajattelin kieltäytyä pro-kunniasta, mutta sehän oli auttamattomasti liian myöhäistä. Minun pienryhmä vaikutti mukavalta ja hyvin tultiin toimeen vaikka hieman jännityksestä sekaisin höpisin kaikki asiat mahdollisimman epäloogisessa järjestyksessä.

DNA eli deoksiribonukleiinihappo sisältää kaikkien eliöiden solujen geneettisen materiaalin. Tässä demovideossa eristetään kiivin DNA.

Suomen matemaattisen yhdistyksen Valmennusjaoston julkaisemassa kirjassa esitellään tiiviisti mutta melko kattavasti niitä matematiikan alueita, joilta erilaisten matematiikan koululaiskilpailujen tehtävät yleensä valitaan.

Kilpajuoksu banaanisaarelle -peli on muistipelin ja lautapelin yhdistelmä. Pelissä harjoitellaan yhteen- ja vähennyslaskua tai kertolaskua oman tason mukaan.

Matikan tunnilla Ninni ja Tuula saivat visaisen pulman opettajalta. Voiko tehtävää ratkaista?

Tervehdys kaikille! Olen Ville Kallio, neljännen vuoden geologian opiskelija Oulusta. Nyt olisi tarkoitus tämän blogin muodossa kertoa millaista tuo geologian opiskelu on käytännössä ja samassa yhteydessä hieman sivuta omaakin elämääni.

Johan tuo aika on taas vierähtänyt ja kesä alkaa hiljakseen kallistua syksyn puoleen. Melko pitkälti on töiden parissa aika mennyt, joskin siinä sivussa on päässyt kyllä mukavasti lomailunkin makuun.

Onpa tämä kirjoitusoperaatio taas venynyt. Tekstiä olen aloittanut joskus lokakuun loppupuolella ja nyt eletään joulukuun puoliväliä, joten on varmaan aika tämäkin raakile pusertaa valmiiksi. Johonkin se aika aina menee, vaikkei mitään erityistä tekisikään.

Työohje veden sisältämien humus- yms. orgaanisten yhdisteiden koagulaatioon ja flokkaukseen eli ns. kemialliseen saostukseen.

Mihin kotisi sähkö kuluu? Oulun Energian sivuilta löytyy tietoa energiankulutuksesta ja energian säästämisestä.

Toinen jakso alkaa olla jo loppupuolella ja koeviikko olisi jälleen edessä. Lukemista ja lukemista, tehtävien palauttamisia..

Moikka! Kesä on tullut ja koulua on jäljellä enää viikko. Koulupäivät koostuvat tällä hetkellä kokeesta, joka kestää muutaman tunnin, sekä sen jälkeen valmistelutunnista seuraavan päivän kokeeseen. Koulu loppuu siis viimeistään klo 13 joka päivä.

Koeviikko on nyt takana ja uusi jakso aluillaan, mikä tarkoittaa uusien aineiden kuvaan astumista, kirjojen ostoa ja lukujärjestysten opettelua. Koeviikosta selvittiin, taas kerran.

Tervehdys! Jep, vanha ystävämme koeviikko on saapunut jälleen. Jaksot vierähtävät paljon nopeammin kuin sitä osaa edes odottaa.

pHuksien kanssa on sujunut hyvin ja vain muutama ohjauskerta on jäljellä. Se onkin se paras, koska sinne tulee kaikki pHuksit ja kaikki ohjaajat!

Millä konsteilla energiankulutusta voi vähentää? Mistä tiedän, mihin energiaa kuluu? Näihin ja moniin muihin kysymyksiin saa apua Pohjois-Pohjanmaan energiatoimistosta eli Popentosta.

Opiskelijat lusmuilevat. Opiskelijat juovat liikaa kaljaa. Opiskelijat pitäisi lähettää Kiinaan näkemään todellista opiskelua.

Wappu hurahti ohi yhtä nopeasti kun tulikin, vielä olisi koulun osalta loppurutistuksen aika ennen kesää.

Moikka! Koeviikko saapui taas arjen vaihteluksi. Koeviikolla minulla on kaksi vapaapäivää, jotka yritän käyttää opiskeluun. On mukavaa saada nukkua muutamana päivänä oikein pitkään.

Kurssi sisältää kolme lähiopetuspäivää, joiden aikana tutustutaan alakouluopetukseen soveltuvaan luonnontieteiden kokeelliseen opetukseen. Lähiopetuspäivien välisenä aikana kokeillaan koulutuksessa opittua omassa opetustyössä.

Aika HUOMIO! Aikataulumuutos: 1. osa torstaina 27.4.2017 klo 14.00–17.00 2. osa torstaina 11.5.2017 klo 14.00–17.00 Koulutuksen 1. osan oli tarkoitus …

Tehtävissä tutustutaan neodyymimagneetteihin ja rakennetaan magneetteja käyttäen kompassi.

Tehtävissä tutustutaan neodyymimagneetteihin ja rakennetaan magneetteja käyttäen sähkömoottori.

Tehtävissä tutustutaan neodyymimagneetteihin ja rakennetaan magneetteja käyttäen kaiutin.

Geogebra on ilmainen suomenkielinen dynaamisen geometrian ohjelma. Hannu Mäkiö esittelee kolumnissaan ohjelman monipuolisia käyttömahdollisuuksia geometrian opetuksen tukena.

Oulun normaalikoululla syntyi 1990-luvun loppupuolella idea seitsemännen luokan projektista, jossa yhdistyisi matematiikan ja kotitalouden opetus. Tämän syksyn kokkiprojekti aloitettiin suunnittemalla omalle perheelle ateria, johon kuuluivat alku-, pää- ja jälkiruoka.

Kokki Matikan luokka on saanut tehtäväkseen suunnitella kotiväelleen aterian, johon kuuluu alku-, pää- ja jälkiruoka. Siispä tuumasta toimeen!

Pelissä on kolme laatikkoa, joista yhdessä on palkinto. Valitset laatikoista yhden. Oletko aivan varma valinnastasi?

Syksy alkaa olla jo pitkällä ja opiskelujenkin pitäisi olla jo täydessä tohinassa, mutta mitä tekee viidennen vuoden opiskelija? Töitä ja gradua!

Kolmiohaaste ja mutkikas neliö ovat palapelejä, joissa palasia yhdistelemällä tulee koota tasasivuinen kolmio ja neliö.

Oulun seudun ammattiopiston Myllytullin yksikössä elektroniikka-asentajaksi opiskeleva ja samalla lukiota suorittava Joonas Huhtala kertoo opinnoistaan.

Oulun seudun ammattiopiston Myllytullin yksikössä kolmoistutkintoa suorittava Anja Pääkkö kertoo opiskelustaan.

Toukokuun alussa järjestettiin Suomalaisten Kemistien Seura Ry:n ja Kemianteollisuus Ry:n vuosittainen Komppa-päivä syksyllä 2010 kemiakilpailussa menestyneille.

Kone- ja tuotantotekniikan koulutusohjelman tavoitteena on kouluttaa insinöörejä, jotka pystyvät vastaamaan koneellistuvan yhteiskuntamme vaatimuksiin. Kone- ja tuotantotekniikan koulutusohjelma tarjoaa opiskelijoiden käyttöön Suomen monipuolisimpiin lukeutuvat laboratoriot ja suunnittelutyökalut, joiden avulla työelämässä tarvittavasta osaamisen tasosta saa konkreettisen kuvan jo opintojen aikana.

Jos koneiden rakennus, terästuotanto tai tekniikka yleensä kiinnostaa, kannattaa valita kone- ja tuotantotekniikan linja.

Aika ja paikka: lauantai 4.10.2014 klo 11 ja klo 13 Tiedekeskus Tietomaa, Nahkatehtaankatu 6, Oulu Sisältö: Cambridgen yliopiston matemaatikko James …

Sen tunnistaa kirkkaista loisteputkista, kuluneista sohvista ja vanhasta pirttikalustosta. Seiniltä löytyy mitä erilaisimmista ansioista myönnettyjä kunniakirjoja, yhdet keltaiset haalarit ja pari jaksollista järjestelmää

Korkeakouluosaajat.fi on korkeakoulujen tuottama opiskelijarekrytoinnin tietopalvelu työnantajille.

Viimeiset päivät Koreassa olivat kiireisiä kaiken kotiinpaluuvalmistelujen vuoksi. Tilanne rajanaapurin kanssa näytti jälleen kiristyvän ja Euroopan lentokaaos huolestutti. En todellakaan halunnut viettää jouluani jossain päin Aasiaa tai Eurooppaa lentokentällä jumittaen!

Tammikuu ja lukukausi vetelee viimeistä viikkoa, ja voi miten hommaa riittäisi.

Koulun kestävän kehityksen ohjelman ja vuosittaisen toimintasuunnitelman tekemiseen tarjoaa apua Oulun opetustoimessa kehitetty Keke-työkalu.

Lumet alkavat jo pikkuhiljaa sulaa jopa täällä pohjoisessa ja päivä on jo pidentynyt mukavasti. Koulutyö ei kuitenkaan ole vielä ohitse. Kevätpuoli on osoittautunut hieman odotuksia raskaammaksi, mutta mukavat pikku lomat, kuten vappu, piristävät kevättä kivasti.

Töiden ohessa on ollut gradun kokeellisen osan kirjoittelua. Kirjallisen osan olen palauttanut tarkastettavaksi, mutta ohjaajien kiireisen kesän vuoksi tarkastus menee syksylle. Tässä nyt painiskelen sen kanssa, että pitäisikö yrittää parantaa tekstiä vielä tässä kesän aikana vai olla tyytyväinen tämän hetken tuotokseen.

Mitä eroja on matematiikan opetuksessa yliopiston ja lukion välillä? Kysymyksiin vastaa yliopisto-opettaja Marko Leinonen, jolla on kokemusta opettamisesta sekä yliopistosta että lukiosta.

Joulupukin neljä läheisintä tonttua ovat eri ikäisiä, pitävät eri ruoista, omaavat erilaisen ulkonäöllisen piirteen ja käyttävät erivärisiä tonttulakkeja. Kenen lempiruokaa ovat joulutortut?

Oulun yliopiston matemaattisten tieteiden laitos järjestää kesäkursseja lukiolaisille. Suurin osa kurssilaisista on erittäin motivoituneita, eikä kesällä opiskelu tuota vaikeuksia.

Ritva Kokkolan uudessa lastenkirjassa Ansku ja Armas seikkailevat matikkatädin apulaisina. Vielä hetki sitten Kokkola ei olisi uskonut kirjoittavansa matikka-aiheista kirjaa. Miten matematiikasta tuli yksi kirjan päähenkilöistä ja osa Ritva Kokkolan elämää?

Sovelluksessa konsturoidaan yksi mahdollinen ratkaisu kulman kolmijakoon. Miksi ratkaisu ei noudata klassisen geometrian sääntöjä?

Jo lukiossa maantiede on jaettu kulttuuri- ja luonnonmaantieteeseen. Lukiossa maantieteen opiskelu aloitetaan yläasteelle tutulla tavalla eli luonnonmaantieteellä. Toisella maantieteen kurssilla perehdytään sitten tarkemmin kulttuuripuolen asioihin.

Pelaamalla oppilas oppii yleisimmät kuluttamiseen, ympäristöön, kierrättämiseen ja kemikaaleihin liittyvät merkit ja niiden myöntämiseen vaadittavat kriteerit. Pelit ovat helppoja oppia ja hauskoja pelata.

Oulun kouluissa on menossa koko kaupungin yhteinen energiansäästökampanja. Koulut kisailevat paitsi energian konkreettisista säästölukemista, myös siitä, miten aihetta kouluissa käsitellään.

Aika lauantai 21.2.2015 kello 15 Paikka Tiedekeskus Tietomaan auditorio Nahkatehtaankatu 6, Oulu Sisältö Poliisiammattikorkeakoulun rehtorin, professori Kimmo Himbergin yleisöluento rikostutkinnan …

…vaikka opiskella. Linnanmaan kampuksella nälän tunnetta torjutaan kuudessa ravintolassa, jotka on ripoteltu ympäri laajaa taloa.

Valenssilla on ollut hieman talousvaikeuksia, sillä yliopiston ostettua uudet kopiokoneet yliopiston keskeisimmille alueille meidän syrjässä sijaitseva koneemme lakkasi myymästä kopiotilejä ja on siitä lähtien tuottanut tappiota.

Kesäni kului työharjoittelussa, jonka tarkoituksena oli saada siirrettyä E. coli -bakteeriin POC1-proteiinia tuottava geeni sekä tuottaa, eristää ja kiteyttää kyseinen proteiini. Mutta miten tämä kaikki tarkalleen ottaen tehtiin?

Työharjoitteluni alkuperäinen projekti ei edennytkään suunnitellulla tavalla, joten asiaa pähkäiltyämme päätimme antaa sen ryhmänjohtajan huoleksi ja sain uuden projektin huolekseni.

Vaativien ylioppilastehtävien kurssilta abiturientit saavat rutiinia vaikeampiinkin tehtäviin. He uskovat, että kurssin jälkeen on varmasti helpompi tarttua vaativiin tehtäviin myös ylioppilaskirjoituksissa.

Syventävä II alkoi viime viikolla. Meidät jaettiin 4-6 hengen ryhmiin ja saimme suunnitella alusta loppuun asti yhden kurssin kaverin kanssa.

Nyt olisi sitten tämän syksyn ensimmäinen hallituksen kokous tulossa ja viimeinen pienryhmäohjaajakoulutus ennen pHuksilaisten saapumista. Muistilistaa rustailen parhaillaan ja kuumeisesti yritän muistaa kaiken tärkeän informaation laittaa ylös.

Aika ja paikka: tiistai 12.5. klo 17.00-18.00 Oulun yliopisto, Linnanmaan kampus, sali L10 Salia lähinnä oleva ulko-ovi on yliopiston itäpuolella …

Opettaja vielä ehdit: Suomen tietokirjailijat ry rahoittaa kevään 2012 aikana kaksikymmentä vierailua lukioihin. Haku 31.1.2012 mennessä.

Aika on vilahtanut harjoittelussa todella, todella nopeasti, ja kohtapa sitä sekin huvi loppuu.

Viimeksi näköjään kuukausi sitten on tullut kirjoiteltua, ja tässähän on kerennyt tapahtua vaikka mitä!

Viime viikolla oli hulinaviikko, tiistaina vietettiin laskiaista ja viikonloppuna SOOLin elikkä Suomen Opettajaksi Opiskelevien Liiton talvipäiviä Kajaanissa.

Kuumailmapallopelissä harjoitellaan yhteenlaskua ja päässälaskua pienillä luvuilla. Peliä pelataan pareittain. Voittaja on se pelaaja, joka ensimmäisenä pääsee kuumailmapallon kyytiin.

Ensimmäinen päivä kesätöissä oli pelottava, kun taukotupaan astellessa vastassa oli tusinan verran Hulkeja ja itse on tällainen tsirpakka pikkutyttö. Onneksi Hulkit ovat todella mukavia ja sain ihan mahtavan ohjaajan, joka laittoi heti tositoimiin.

Mistä kuunpimennys johtuu? Miksi kuunpimennys ei näy joka kuukausi ja mitä pitäisi tapahtua, jotta näin olisi?

Mitä onkaan kuvassa? Kalvosarjaa eteenpäin selatessasi vihjeet helpottuvat. Missä vaiheessa arvaat mitä kuva esittää?

Tässä materiaalissa kerrotaan kvanttimekaniikan tärkeydestä modernissa tietotekniikassa sekä siihen liittyvästä kvanttioptiikan tutkimuksesta. Materiaali ei sinänsä varsinaisesti sovi suoraan oppitunnille, vaan sen avulla voi tukea asiasta yleisesti kiinnostuneita oppilaita.

Kymmenjärjestelmäkorttien ja niihin liittyven tehtävien avulla voi harjoitella kymmenjärjestelmä ja paikkajärjestelmää.

Hei Sinä opiskelija, Ei elämää ilman kemiaa. Me kaikki tarvitsemme ja käytämme kemiaa, mutta harvat meistä ovat kemian alan ammattilaisia …

Tyypillinen oppitunti Tekniikan yksikön rakennusosastolla eli tuttavallisemmin raksalla: luokkaan astuu silmälasipäinen keski-ikäinen miesopettaja, joka käynnistää piirtoheittimen tai powerpointin ja alkaa puhua. Tehdään muistiinpanoja ja kuunnellaan.

LUMA-keskus Suomi -verkosto kutsuu Suomi100 -juhlavuoden kunniaksi kaikki koulut, päiväkodit ja harrastusryhmät mukaan iloiseen yhdessä oppimiseen!

Jälleen on jaksokin päässyt vaihtumaan ja uudet tuulet puhaltavat meillekin; ammattikoulun puolelta loppuvuosi ollaankin ainoastaan työssäoppimassa.

Anni sai opettajaltaan digitaalisen mikroskoopin ja tehtäväkseen tutkia erilaisia kotoaan löytyviä asioita. Tavallisetkin esineet näyttivät mikroskoopilla hyvin erikoisilta. Keksitkö mitä on kuvissa?

Anni jatkoi mikroskooppitutkimuksiaan keittiössä. Mitä elintarvikkeita hän kuvasi?

Anni päätti tutkia, miltä valkoiset asiat näyttävät läheltä. Hän löysi tutkimuskohteikseen styroxia, kvartsia ja lunta. Mutta missä kuvassa on mitäkin?

Kuinka tarkkaan olet tutkinut oman lähiympäristösi? Tiedätkö missä menevät kätevät oikopolut tai missä on lähin puro, jonka rannalla vilvoitella varpaita? Kartta kertoo kaiken sen ja paljon muita mielenkiintoisia yksityiskohtia ympäristöstä.

51. Kansainväliset matematiikkaolympialaiset järjestettiin 2.-14.7.2010 Kazakstanin Astanassa. Matti Lehtinen oli Astanassa Suomen edustusjoukkueen mukana.

Tontut Tarmokas ja Tuulispää ovat pakkaamassa joulupukin rekeä aattoa varten. Auta heitä selvittämään sekaisin menneet lahjasäkit.

Tässä laivanupotuspelissä laivat sijoitetaan tavallisesta pelistä poiketen koordinaatiston pisteisiin. Pelin avulla voidaan harjoitella koordinaatiston käyttöä helposti ja hauskasti.

Lakeuksien kivikisan tavoitteena on kannustaa lapsia ja nuoria aloittamaan luontoharrastus jakamalla tietoa geologiasta.

Ritva Kokkolan uudessa lastenkirjassa Ansku ja Armas seikkailevat Piin pauloissa. Mutta mitä oli ensin? Geometria, matematiikka vai kasvit ja eliöt. Kuka otti mallia luonnosta? Kuka otti mallia geometriasta? Oliko matematiikka ensin ja luonto sitten? Oliko matemaatikko ennen kaikkea muuta? Onko asia päivän(kakkaran)selvä?

Marko Huhtanen luennoi laskennan matematiikasta Tiedekeskus Tietomaassa 26.9.2012.

Lasketaan langasta materiaali yhdistää elementtejä matematiikasta, fysiikasta, kemiasta ja tektiilityöstä.

Sattui niin mukavan sopivasti, että synttärit oli samana päivänä laskiaisen kanssa, siispä suuntana oli laskiainen kemian tyttöjengin kanssa.

Tavoitteena harjoitella yhteen- ja vähenyslaskua sekä kertolaskua dominopelin tai palapelin avulla.

Aika ja paikka: 13.-15.5.2011, Siikajoen Tauvon lintuasema Sisältö: Lasten ja nuorten lintuleiri on tarkoitettu noin 8-12-vuotiaille tytöille ja pojille. Ohjelmassa …

BirdLife Suomi ja Luonto-Liitto kutsuvat kaikki lapset ja nuoret viettämään Lasten ja nuorten lintupäivää 24.5.-6.6.2010. Tapahtumaan voi osallistua vaikkapa perheen, luokan tai muun ryhmän kanssa. Ideana on lähteä linturetkelle ja lähettää sen jälkeen retkikertomuksia, kuvia ja kysymyksiä tapahtuman Facebook-sivulle tai postitse. Asiantuntijat kommentoivat lähetettyjä kysymyksiä ja tunnistavat kuvista nimeämättä jääneet linnut. Kaikkien osallistuneiden kesken arvotaan kivoja lintuaiheisia palkintoja!

Lasten ja nuorten matemaattis-luonnontieteellisen osaamisen vahvistamiseksi käynnistetään valtakunnallinen kehittämisohjelma.

Aika: lauantai 19.3.2011 klo 10-18 Sisältö: Tietomaan teemapäivän aiheena on lauantaina 19.3. lasten lääketiede. Päivä on suunnattu sekä lapsille itselleen, …

Aika: ma-pe 30.5.-5.6.2011 Sisältö: Toukokuun lopulla monien lintujen pesimäaika on parhaimmillaan, ja lintuja on helppo nähdä ja kuulla kaikissa ympäristöissä. …

Aika: ma-su 21.5.-27.5.2012 Paikka: Missä vaan Sisältö: Toukokuun lopulla monien lintujen pesimäaika on parhaimmillaan, ja lintuja on helppo nähdä ja …

Odotettu lasten toimintapäivä järjestetään jälleen Tiedekeskus Tietomaassa.

Matti Lehtisen uuden kirjan matemaattiset "lastut" ovat matemaattisesti eksakteja, vaativuudeltaan vaihtelevia ja hauskojakin tarinoita matematiikasta.

Päättelytehtävä, jossa ratkotaan jääkiekkojoukkueiden sarjataulukko muutaman annetun ottelun ja maalimäärän perusteella.

Aika ja paikka: sunnuntai 7.11.2010 klo 12-16 Oulun kaupunginkirjasto, Pakkala-sali Kaarlenväylä 3, 90100 Oulu (katso kartta) Sisältö: Seminaari Yrjö Kokon Laulujoutsen-kirjan 60-vuotisjuhlan kunniaksi.

Aika ja paikka torstai 24.1.2019 klo 13.00–17.00 Oulun normaalikoulu, Kaitoväylä 7 Sisältö Koulutuksessa perehdytään LibreOffice:n ohjelmien, erityisesti piirto- ja taulukkolaskentaohjelmien, …

Liikkeelle! –oppimisympäristöä on jälleen kehitetty ja hankkeessa on luotu uusi opetuskokonaisuus jäkäläkartoitukseen. Hankkeeseen liittyen on lisäksi valmistunut Hannele Antikaisen Pro gradu –tutkielma.

Ensiksi muutama sananen opiskelijoille suunnatusta Oulun korkeakoululiikunnasta...

Meteorologia alkoi kiinnostaa purjehdusharrastuksen kautta, joten Jutta lähti opiskelemaan fysiikkaa.

Aika ja paikka: 24.-26.4.2015 Liminganlahden luontokeskus, Rantakurvi 6, 91900 Liminka Sisältö: Lennähdä paikalle, kun Liminganlahden Lintukuvafestivaali järjestetään jo yhdeksännen kerran! …

Tapahtuma on tarkoitettu kaikille linnuista, lintukuvauksesta ja luonnosta kiinnostuneille!

Keväällä 2013 Liminganlahden Ystävät ry yhdessä Liminganlahden ja Tupoksen yhtenäiskoulujen kanssa järjestävät Liminganlahden lintuvisan peruskoululaisille. Lintuvisassa tunnistetaan lintulajeja valokuvista. Finaali kouluista valituille kilpailijoille pidetään Liminganlahden luontokeskuksessa perjantaina 19.4. klo 9.00 alkaen.

Suomen hienoin lintuvesi Liminganlahti kutsuu sinua, joka viihdyt luonnossa ja lintujen seurassa. Tutustu verkkosivuilla Liminganlahden palveluihin.

Oulussa Kemian vuoden paikallistapahtumassa oli yleisölle tarjolla monta hienoa Arjen ihmettä.

Pelissä valloitetaan linnoja. Samalla harjoitellaan paikkajärjestelmää ja lukujen vertailua.

Kun maa jäätyy tai peittyy lumeen, on aika aloittaa lintujen talviruokinta. Tässäpä vinkki lintujen talviherkun valmistukseen.

Lintuharrastus on mukava tapa ulkoilla ja tutkia luontoa. Se sopii hyvin myös lapsille ja nuorille. Lue, mitä kaksi nuorta lintuharrastajaa kertoo harrastuksestaan!

Aika: sunnuntai 27.2.2011 klo 12.00 alkaen Sisältö: Retki alkaa Hyryltä Villa Pukkilan luota http://www.sll.fi/yhdistykset/olsy/pukkila/pukkila_1.gif. Oppaana Tea Swanljung (puh.040-7737353).

Aika: sunnuntai 13.2.2011 klo 9.00 alkaen Sisältö: Retki Hupisaarilta alkaen; kierros mitoitetaan pienimmän jaksamisen mukaan. Maksimissaan kierretään Tuiran-Hietasaaren Hyryn kautta …

Huh! Harjoittelusta selvittiin hengissä ja palaute oli hyvää. Parannettavaa löytyisi vielä taulutyöskentelystä eli täytyy harjoitella millaisia muistiinpanoja oppilaille olisi hyvä antaa kirjoitettavaksi.

Tässä lukioon soveltuvassa sähkökemian työssä selvitetään elektrolyyttisesti, kumpi annetuista natriumkloridiliuoksista on hyvin laimea ja kumpi väkevä.

Tehtävässä on esitetty erään logaritmifunktion f(x) kuvaaja. Samaan koordinaatistoon on piirretty myös 4f(x), f(x-1), f(2x) ja f(x)-2 funktioiden kuvaajat. Tehtävänä on tunnistaa kuvaajat.

Viime viikolla ja tällä viikolla koulutöiden määrä on alkanut hiipua, ja tuntuu jo melkein kuin olisi lomalla!! Viime viikolla oli yksi tentti ja yksi kuulustelu parista artikkelista, tällä viikolla olisi vielä yksi tentti.

Joulu lähestyy ja viimeinen koulupäiväkin oli perjantaina. Viimein syyslukukausi on kokonaan ohitse ja pääsee hieman lomailemaan pitkälle joululomalle.

Niinhän siinä kävi, että omaloman ottaminen ei kannata! Maaliskuun lopulla hyppäsin Ryanairin koneeseen ja suuntasin Lontooseen katsomaan au pairiksi lähtenyttä fuksi kemisti kaveria ja sukulaisia.

Toukokuu alkaa pikku hiljaa olla paketissa, viimeistä viikkoa viedään. Neljäs opintovuosi geotieteitä hienosti takana ja kesäloma edessä. Jonkinlaista välitilinpäätöstä myös tästä blogihommasta voisi tehdä.

Tällaista tuskaa ei ennen ole lomalta paluu ollut. Vaikkei opiskelu makeinta mannaa ole niin se on aina ollut ihan mukavaa.

Tervehdys taas! Aikaa edellisestä blogista on kulunut hieman enemmän kuin oli alunperin tarkoitus, mutta viime aikojen iso työmäärä on pitänyt sen verran kiireisenä, etten ole ehtinyt miettimään blogihommia.

Ensimmäinen hiihtoloma yliopistoaikana takana. Fysiikan laitoksella yleensä hiihtolomaa ei ole, ellei varaa ”omaa lomaa” kalenteriinsa.

Opiskelu ammattikorkeassa on käytännönosaamista painottavaa. Käytännössä tämä näkyy kurssien sisällöissä ja rakenteissa.

Tehtävässä on esitetty 16 erilaista epäyhtälöä ja yhtälöä. Niitä on merkitty kirjaimilla p tai q. Tehtävänä on muodostaa tosia väitelauseita, jotka ovat muotoa p → q tai p ↔ q. Epäyhtälöissä ja yhtälöissä esiintyy integraali-, polynomi- ja trigonometria funktioita.

Huhhuh, onhan tämä lukion ensimmäinen vuosi ollut aikamoista puurtamista, ja vielä vähän reilut pari kuukautta täytyy pinnistellä ja tehdä töitä!

Joulu tulee aina yhtä kavalasti; ensimmäiset joulumainokset ilmestyvät ennen kuin lumi ehtii kunnolla maahan, joten jouluun tuntuu koko ajan olevan pitkä aika.

Pariisista taisi olla kirjoiteltavaa vähän enemmänkin, niin höpistäänpä nyt loputkin!

Turun yliopiston yhteydessä toimiva Lounais-Suomen LUMA-keskus on osa valtakunnallista LUMA-keskusten verkostoa.

Aika ja paikka: sunnuntai 30.5.2010 klo 11-16 Hupisaaret, Oulu Sisältö: Löydä Luonnollinen Harrastus on oululaisten luontojärjestöjen jo perinteinen koko perheen luontoharrastuspäivä …

Löydä Luonnollinen Harrastus on oululaisten luontojärjestöjen jo perinteinen koko perheen luontoharrastuspäivä Hupisaarten puistossa. Tapahtuma on maksuton, eikä ennakkoilmoittautumista tarvita.

Koko perheen ilmainen ja avoin Löydä luonnollinen harrastus -luontotapahtuma järjestetään tänä vuonna Seurakuntien leirikeskuksessa Hietasaaressa. Tule opettelemaan, hoksaamaan, löytämään ja viettämään rentoa kesäpäivää luontoharrastusten parissa. Bongaa linnut, huomaa kasvit, veistä vene, vuole pajupilli, löydä hymy, tunnista tuoksut, ongi ja onnistu...

Aika ja paikka: tiistai 24.2.2015, klo 10.15-16.00, Oulun yliopisto, Linnanmaa, Pentti Kaiteran katu, 90570 Oulu Kohderyhmä: Lukiolaiset ja muut yliopisto-opinnoista …

Aika ja paikka: 22.–23.2.2017 Oulun yliopisto, Linnanmaan ja Kontinkankaan kampukset Sisältö: Luentorallissa yliopistomme opiskelijoilla ja Oulun seudun lukiolaisilla on mahdollisuus …

Oulun yliopiston ylioppilaskunta järjestää keskiviikkona 26.2. tempauksen, jossa kutsumme yliopiston opiskelijoita ja abiturientteja vierailemaan eri tieteenalojen luennoilla.

Hyvä oppilas, Lukiokoulutuksella on Suomessa pitkät ja kunniakkaat perinteet. Lukio on oppilaitos, joka jatkaa yleissivistävää koulutusta perusopetuksen jälkeen. Yrityksissä ja …

Ensimmäistä kertaa järjestetyllä Kestävyystieteen teemakurssilla Oulun lukiolaiset päästivät luovuutensa irti ja suunnittelivat projektin tarkoituksenaan vaikuttaa ihmisten ja ympäristön hyvinvointiin.

Joukko Pateniemen lukion oppilaita tutustui syyslukukauden ajan yliopisto-opiskeluun fysiikan valinnaiskurssillaan. Idean isä on yliopisto-opettaja Jari Hannu. ”Esittelimme lukiolaisille monipuolisesti sähkötekniikan eri osa-alueita, niin elektroniikkaa kuin tietoliikennetekniikkaakin."

Galois-kerho on Oulun Lyseon ja Pohjois-Suomen Nuoret Tutkijat ry:n yhteinen matematiikan kerho, jonne ovat tervetulleita kaikki matematiikasta kiinnostuneet lukiolaiset luokka-asteesta riippumatta. Kerho kokoontuu syyskaudella perjantaisin klo 14.45-16.00 Lyseon luokassa L26 31.8.2012 alkaen.

Oulun yliopistossa on käynnistynyt tutkimus koskien lukiolaisten ainevalintojen merkityksestä yliopistojen opiskelijavalinnassa. Jo alustavat tutkimukset koskien Oulun yliopiston opiskelijoita ovat nostaneet esiin ainevalintojen tasa-arvoulottuvuuden.

Oulun yliopiston Abipäivät järjestettiin 9.-10.11.2016. Opotuvassa Jouni Pursiainen kertoi Lukion ainevalintojen merkityksestä.

Oulun yliopiston info lukiolaisten vanhemmille järjestettiin 23.2.2016. Jouni Pursiainen piti tapahtumassa esityksen lukion ainevalintojen merkityksestä.

Aika ja paikka: lauantai 9.1.2016 klo 12-18 Huom! Muuttunut paikka: Oulun Lyseon lukio, Kajaaninkatu 3, 90100 Oulu Kohderyhmä: lukioiden fysiikan ja …

Keminmaan lukio teki "Lukion fysiikan ja pitkän matematiikan elävöittäminen ja liittäminen insinööritieteisiin" -hankkeen yhdessä Oulun yliopiston teknillisen tiedekunnan sähkö- ja tietotekniikan osaston kanssa vuosina 2007-2009. Pohja projektille löytyy lukion ja sähköosaston kummikouluyhteistyöstä. Molemmilla osapuolilla oli yhteinen huoli matemaattisten aineiden opiskelun suosion hiipumisesta Suomessa ja toisaalta kummallakin on perinteisesti ollut vahva kiinnostus opetuksen kehittämiseen.

Aika ja paikka: 5.-6.8.2010 Järvenpään lukiossa, Lukiokatu 1, 04400 Järvenpää Sisältö: Kurssilla käytetään Vernierin Logger Pro -ohjelmaa sekä tarvittavia antureita. …

Jouni Pursiaisen esitelmään on koottu tietoa siitä, miten Oulun yliopiston koulutusohjelmissa hyödynnetään valintaperusteena ylioppilaskirjoitusten eri oppiaineiden arvosanoja.

Lue yliopisto-opintoihin pääsemisen kannalta lukion tärkeimmästä ainevalinnasta!

Opiskelemme toista vuotta Keminmaan lukiossa. Päädyimme lukioon, kun ammatilliselta puolelta ei löytynyt mieleistä alaa.

Lukiotasoinen matematiikan tietosanakirja, jonka laajuus vastaa noin 400 kirjan sivua. Lukion syventäviä kursseja tietosanakirja ei kata.

Miten lukiolaisten ainevalinnat vaikuttavat heidän pääsyynsä Oulun yliopistoon yliopistotasolla ja koulutusalakohtaisesti? Minkä reaaliaineiden kirjoittamisen voidaan sanoa edistävän yliopistoon pääsyä?

Moni muukin on täällä kirjoittanut lukujärjestysten puuttumisesta. Yliopisto on vaihtanut uuteen järjestelmään jossa on ollut ongelmia. Itsellä on se onni, että olen harjoittelussa monta kuukautta tälle syksyä niin teen vain rästikursseja ja tenttejä.

Ristilukit ovat tehneet yhteistyötä ja kutoneet ison verkon. Nyt koittaa lukkien juhlaillallinen, sillä verkko notkuu saaliista. Selvitä vihjeiden perusteella hyönteisten nimet sekä lukumäärät.

Suurista luvuista voi olla hankala päätellä, millä luvuilla ne ovat jaollisia. Tehtävässä on esitetty pari näppärää jaollisuussääntöä.

Tehtävässä käytetään peruslaskutoimituksia ja peilataan lukuja. Kuinka alun eri valinnoista huolimatta päästään aina samaan lopputulokseen?

Tehtäväkokonaisuudessa tutkitaan kuuden luvun muodostamaa lukukolmiota ja lukujen välisiä riippuvuuksia yhtälöryhmien avulla.

Muistipelin avulla harjoitellaan lukumäärien ymmärtämistä laskemalla, hahmottamalla ja vertailemalla.

Aika perjantai 14.2.2020 kello 12:15–15:00 Sisältö Lukustartti-työpaja on suunnattu pitkässä matematiikassa hyviin arvosanoihin tähtääville abeille. Työpajassa tarkastellaan ja analysoidaan aikaisempien vuosien pitkän matematiikan …

Aika keskiviikko 18.2.2015 kello 12:15-15:00 Sisältö Lukustartti-työpaja on suunnattu pitkässä matematiikassa hyviin arvosanoihin tähtääville abeille.Työpajassa tarkastellaan ja analysoidaan aikaisempien vuosien pitkän …

Aika tiistai 20.2.2018 kello 11:15–14:00 Sisältö Lukustartti-työpaja on suunnattu pitkässä matematiikassa hyviin arvosanoihin tähtääville abeille. Työpajassa tarkastellaan ja analysoidaan aikaisempien vuosien pitkän matematiikan yo-tehtäviä. …

Aika keskiviikko 20.2.2019 kello 12:15–15:00 Sisältö Lukustartti-työpaja on suunnattu pitkässä matematiikassa hyviin arvosanoihin tähtääville abeille. Työpajassa tarkastellaan ja analysoidaan aikaisempien vuosien pitkän matematiikan yo-tehtäviä. …

Aika tiistai 21.2.2017 kello 11:15–14:00 Sisältö Lukustartti-työpaja on suunnattu pitkässä matematiikassa hyviin arvosanoihin tähtääville abeille. Työpajassa tarkastellaan ja analysoidaan aikaisempien vuosien pitkän matematiikan yo-tehtäviä. …

Aika keskiviikko 24.2.2016 kello 12:15-15:00 Sisältö Lukustartti-työpaja on suunnattu pitkässä matematiikassa hyviin arvosanoihin tähtääville abeille.Työpajassa tarkastellaan ja analysoidaan aikaisempien vuosien pitkän …

Aika ja paikka torstai 25.2.2021 kello 12.15–15.00 Zoom-etäyhteydellä Sisältö Lukustartti-työpaja on suunnattu pitkässä matematiikassa hyviin arvosanoihin tähtääville abeille. Työpajassa tarkastellaan ja analysoidaan aikaisempien vuosien …

Aika ja paikka perjantai 25.2.2022 kello 12.15–15.00 Zoom-etäyhteydellä Sisältö Lukustartti-työpaja on suunnattu pitkässä matematiikassa hyviin arvosanoihin tähtääville abeille. Työpajassa tarkastellaan ja analysoidaan aikaisempien vuosien …

Kansainväliset International LUMA StarT Award -palkinnot jaetaan neljättä kertaa 4.6.2020 koko kauden huipentavassa gaalassa, joka tänä vuonna järjestetään virtuaalisesti. Palkittavat valitaan tänään julkistettujen ehdokkaiden joukosta.

Lasten ja nuorten matemaattis-luonnontieteellisen osaamisen vahvistamiseksi on käynnissä valtakunnallinen esi- ja perusopetuksen kehittämisohjelma. Ohjelman tavoitteena on lisätä lasten ja nuorten motivaatiota opiskella luonnontieteitä ja matematiikkaa sekä uudistaa näiden aineiden opetusta.

Aika ja paikka: maanantai 1.9.2014 Oulun yliopisto, Linnanmaan kampus

LUMA tiede- ja teknologiaviikkoa vietetään 7.-13.11.2011. OuLUMA-keskus järjestää viikon kunniaksi tietokilpailun. Viikon jokaisena päivänä julkaistaan OuLUMA.fi-portaalin etusivulla ajankohtaista-osiossa linkki sovellusvideoon, jossa esitellään luonnontieteiden, matematiikan ja tekniikan sovelluksia työelämässä.

Viikolla 45 vietetään valtakunnallista LUMA- ja teknologiaviikkoa. OuLUMA-keskus järjestää viikon kunniaksi tietokilpailun. Viikon jokaisena päivänä julkaistaan OuLUMA.fi-portaalin etusivulla ajankohtaista-osiossa linkki sovellusvideoon, jossa esitellään luonnontieteiden, matematiikan ja tekniikan sovelluksia työelämässä.

Aika ja paikka: Kuudennet valtakunnalliset LUMA- tiede- ja teknologiapäivät järjestetään 15.- 16.4.2010 Helsingissä opettajankoulutuslaitoksella, Siltavuorenpenger 10 ja 5A. Kohderyhmä: Päiville …

Valtakunnallisen LUMA-keskuksen päätapahtuma, LUMA- tiede- ja teknologiapäivät, järjestettiin tänä vuonna 15.-16.4.2010 Helsingin yliopiston opettajan-koulutuslaitoksen tiloissa. Päivien teemoina olivat LUMA-keskuksen vuoden 2010 pääteemat: energia ja ympäristö, biodiversiteetti sekä moderni teknologia opetuksessa. Päivien yhteydessä myös palkittiin vuoden 2009 LUMA-kouluina Hämeenkylän koulu Vantaalta ja Oulun seudun ammattiopiston Myllytullin yksikkö Oulusta.

LUMA-aineita sisältyy kaikkiin ammattitutkintoihin, mutta millaisia ovat niiden opinnot Oulun seudun ammattiopistossa? OSAOssa LUMA-aineita opiskellaan monipuolisesti mm. oman ammattialan esimerkkien avulla ja hankitaan myös ammattialakohtaista erityisosaamista.

Jouni Pursiaisen esityksestä saat tietoa LUMA-aineiden ja ainevalintojen merkityksestä.

Oulun yliopistolla järjestettiin 1.-2.9.2014 kolme matematiikan ja luonnontieteiden opetukseen ja sen tutkimukseen liittyvää tapahtumaa: Valtakunnallinen matematiikan opetuksen päivä, LUMA SUOMI -kehittämisohjelman avajaiset ja Matematiikan ja luonnontieteiden opetuksen tutkimusseuran tutkimuspäivät.

Uudet bloggaajat, Kastellin lukiossa opiskelevat Akseli ja Mikko esittäytyvät.

Vid Åbo Akademi är LUMA-centret placerat vid Centret för livslångt lärande (CLL).

Aika ja paikka: torstai 10.5.2012 klo 15:30-18:00 Kuusamon lukio, Oulangantie 1, Kuusamo Kohderyhmä: yläkoulun ja lukion matematiikan, fysiikan, kemian, biologian, …

Tiedekeskus Tietomaassa järjestetään keskiviikkoiltaisin ohjattua ja maksutonta LUMA-kahvilatoimintaa 5-15 -vuotiaille lapsille ja nuorille. Myös vanhemmat ovat tervetulleita mukaan.

Tule kertomaan omat ideasi, toiveesi ja terveisesi sekä kuulemaan OuLUMA-keskuksen kuulumisia mukavan kahvittelun merkeissä.

Aalto-yliopiston yhteydessä toimiva LUMA-keskus Aalto on osa valtakunnallista LUMA-keskusten verkostoa.

Lappeenrannan teknillisen yliopiston yhteydessä toimiva LUMA-keskus Saimaa on osa valtakunnallista LUMA-keskusten verkostoa.

Torstaina 4.6. järjestetyssä kansainvälisessä StarT-gaalassa palkittiin International LUMA StarT 2020 -palkinnonsaajat. Palkinto jaettiin kolmelle parhaalle luonnontieteisiin, matematiikkaan tai teknologiaan liittyvälle projektityölle, joita lapset ja nuoret ympäri maailmaa ovat toteuttaneet.

LUMA-keskus Suomen StarT-hanke menestyi kansainvälisessä kilpailussa, jossa haettiin parhaita käytäntöjä luonnontieteen ja tekniikan opetukseen sekä koulujen ja elinkeinoelämän yhteistyöhön.

8.11.2013 avattu LUMA-keskus Suomi on katto-organisaatio kansalliselle ja kansainväliselle LUMA-toiminnalle. Sen muodostavat suomalaisten yliopistojen yhteydessä toimivat LUMA-keskukset.

Opettaja ja oppilaat voivat seurata verkon yli selaimen kautta, kun Oulun yliopiston huippututkijat esittelevät tieteenalaansa.

Tule kuulemaan ajankohtaista tietoa Oulun yliopiston tarjoamista luonnontieteiden ja tekniikan opiskelumahdollisuuksista ja opiskelijoiden hyvinvointiin liittyvistä palveluista!

Lämpimästi tervetuloa 16. valtakunnallisille LUMA-päiville ke 9.6.– to 10.6.2021! Päivät järjestetään tänä vuonna virtuaalisesti eli osallistuminen on mahdollista juuri sieltä, …

OuLUMA-portaalissa on nyt vajaan vuoden ajan ollut ulkoasultaan hieman erilainen blogi-osio LUMA-taajudella. Blogia lähdettiin alunperin kehittämään, koska halusimme tuoda esiin opiskelijoiden omia mietteitä opiskelusta ja opiskelijan arjesta.

OuLUMA-keskuksen LUMA-viikon teemana on toiminnallinen matematiikka ja erityisesti pelit. Julkaisemme pelipaketin, josta varmasti riittää tekemistä LUMA-viikon jokaiselle päivälle!

Valtakunnallista LUMA-viikkoa vietetään 7.-13.11.2016. Kokosimme mielenkiintoisia materiaaleja piristämään LUMA-viikkoa.

LUMA-viikolla kouluille tarjotaan mahdollisuus valmiiseen, ohjattuun energiansäästö-tuntiin, jonka tarkoitus on innostaa oppilaita ajattelemaan, tekemään ja näkemään energiansäästöön liittyviä asioita.

Tule kertomaan omat ideasi, toiveesi ja terveisesi sekä kuulemaan OuLUMA-keskuksen kuulumisia mukavan kahvittelun merkeissä.

LUMA.fi on luonnontieteiden, matematiikan, tietotekniikan ja teknologian opetuksen kansallinen verkkolehti.

Opetus-ja kulttuuriministeriön rahoittama ja LUMA-keskus Suomen, 11 korkeakoulun verkoston, toteuttama LUMA-aineiden opetuksen ja oppimisen kehittämisen ohjelma on alkanut.

LUMA2020-hankkeessa on tapahtunut paljon tämän lukuvuoden aikana. Hankkeessa mukana olevat päiväkodit ja oppilaitokset ovat toteuttaneet erilaisia projekteja ja kehittäneet uusia opetuskäytänteitä. Lukuvuoden aikana on innostettu luonnontieteiden pariin yli 1000 lasta ja nuorta, kymmeniä opettajia ja satoja perheitä.

Vuoden 2009 LUMA-kouluksi valitussa Oulun seudun ammattiopiston Myllytullin yksikössä LUMA-toiminta on yhteistyötä, jossa ovat mukana sekä koulun henkilökunta että opiskelijat. Yksi hieno tulos aktiivisesta toiminnasta on LUMA-wiki, joka sisältää mm. perinteisiä hyper-linkkejä, linkkejä videoihin, Hot Potatoes -tehtäviin, matematiikan lukutehtäviin ja toiminnallisiin tehtäviin.

LUMATIKKA on valtakunnallinen matematiikan opetuksen ja oppimisen täydennyskoulutusohjelma. – tutkittua tietoa matematiikan oppimisesta ja opettamisesta – Missio: Matematiikan osaaminen ja …

Mietityttääkö matematiikan opetus? LUMATIKKA-koulutus on suunnattu varhaiskasvatuksen, esiopetuksen, perusopetuksen ja toisen asteen opettajille. Syksyn verkko-opinnot ovat käynnissä 29.11.2020 saakka!

Opettaja, tervetuloa maksuttomille LUMATIKKA-verkkokursseille kehittämään matematiikan opetusta yhdessä kurssin kouluttajien ja kollegoidesi kanssa! Kevään kurssit ovat käynnissä 11.1.–18.4.2021.

Valtakunnallisen LUMATIKKA-täydennyskoulutuksen luokka-astekohtaiset kurssit pyörähtävät käyntiin alkuvuodesta 2019 tuoden LUMATIKKA-koulutuksen jälleen Pohjois-Suomeen.

Aika 31.8.–29.11.2020 Kohderyhmä Koulutus on suunnattu varhaiskasvatuksen, esiopetuksen, perusopetuksen ja toisen asteen opettajille. Sisältö Mietityttääkö matematiikan opetus? Tarvitsetko neuvoja matemaattisista …

Opettaja, tervetuloa maksuttomille LUMATIKKA-verkkokursseille kehittämään matematiikan opetusta yhdessä kurssin kouluttajien ja kollegoidesi kanssa! Koulutuksessa mietimme yhdessä esimerkiksi käytännöllisiä vinkkejä toiminnallisen …

Mitä eroa on kuvan paperilumihiutaleella ja aidolla lumihiutaleella? Keksi vähintään yksi tapa, jolla voit tehdä paperista aidolta näyttävän lumihiutaleen.

Kevään käynnistyminen on tuntunut jotenkin tahmealta. Olo on kuin muurahaisella BeBe-leivoksen kuorrutteessa. Pitäisi lukea kandi läpi ja aloittaa gradun kirjallista osaa, mutta aivot ja kroppa haluaisi vielä lomailla.

Pidin keskiviikkona elämäni ensimmäisen työryhmäseminaarin – Elektronispektroskopian työryhmässä. Tässä tekstissä paljastankin jotakin pitämäni seminaarin aiheesta.

Aika ja paikka 14.10.2019 klo 12.00-16.00 Oamk:n Teuvo Pakkalan kadun kampus Sisältö Mitä on ohjelmoinnin opetus perusasteella? Millaisia ohjelmoinnista tietoisia …

Luokanopettajat ovat paljon vartijoina: he opettavat oppilaille keskeiset matemaattiset perustaidot, mutta samalla he omalla asennoitumisellaan muokkaavat oppilaiden asennetta koko matematiikkaa kohtaan.

Suomen hyönteiset - Lahkojen tunnistusoppaan avulla kuka tahansa pystyy määrittämään löytämänsä hyönteiset lahkotasolle. Opasta voidaan käyttää opetuksen tukena esimerkiksi yläkoulun eliökokoelman koostamisessa.

Kouluja kannustetaan lähtemään luontoon yhdessä Millainen on Luonnon päiväsi? - haastekampanjan avulla.

Yhteispohjoismaisen Luonnonkukkien päivän tavoitteena on kasvituntemuksen ja -harrastuksen edistäminen sekä yhteisten luontokokemusten tarjoaminen mahdollisimman monelle. Luonnonkukkien päivän retket ovat 2–3 tunnin mittaisia, maksuttomia ja avoimia kaikille kiinnostuneille. Retkille ei tarvitse ilmoittautua etukäteen, ellei toisin mainita.

Aika: sunnuntai 20.6.2010 Sisältö: Lähde retkelle Luonnonkukkien päivänä! Retkiä järjestetään monilla paikkakunnilla ympäri Suomen, esimerkiksi Oulussa, Kiimingissä, Pudasjärvellä, Rovaniemellä, Sodankylässä, Enontekiöllä …

Lähde retkelle Luonnonkukkien päivänä! Retkiä järjestetään monilla paikkakunnilla ympäri Suomen, esimerkiksi Oulussa, Kiimingissä, Raahessa, Taivalkoskella, Kuusamossa, Kemijärvellä, Enontekiöllä ja Inarissa.Retket ovat muutaman tunnin mittaisia, kaikille avoimia ja maksuttomia. Retkille ei yleensä tarvitse ilmoittautua etukäteen. Suurin osa retkistä sopii hyvin lapsiperheille.

Opintoasiainpäällikkö Heikki Kuoppala kertoi Oulun yliopiston luonnontieteellisen tiedekunnan opintomahdollisuuksista opinto-ohjaajien koulutuspäivässä Oulun yliopistolla 28.1.2011.

Diaesitys Oulun yliopiston Luonnontieteellisen tiedekunnan opintomahdollisuuksista.

Oulun yliopiston luonnontieteellisen tiedekunnan opintoasiainpäällikkö Heikki Kuoppala esitteli tiedekunnan opiskelijavalintaa Sähköä ilmassa -koulutustilaisuudessa 03.03.2010.

Luonnontieteet.fi-sivusto kertoo luonnontieteiden opiskelusta ja merkityksestä yhteiskunnassamme.

Tämä Opetushallituksen julkaisu on tarkoitettu palvelemaan luonnontieteiden opetuksen kehittämistä perusopetuksessa. Se on syntynyt Opetushallituksessa vuosina 2010-2012 toteutetun luonnontieteiden oppimistulosten arvioinnin pohjalta. Julkaisu sisältää asiantuntijoiden laatimia artikkeleita, joiden tarkoituksena on kannustaa opettajia kehittämään opetustaan.

Luonnontieteiden opetustilat, työturvallisuus ja välineet -oppaassa on kattavasti tietoa opetustiloista, työtiloista, jätehuollosta, erilaisten oppimisympäristöjen hyödyntämisestä sekä tieto-ja viestintätekniikan roolista luonnontieteiden opetuksen tukena.

Viime viikolla oululaisten fyysikoiden ja matematiikan ainejärjestö Sigma sai vieraakseen Hiukkasen opiskelijoita Tampereelta ja Deltan opiskelijoita Turusta.

Lauantaina 5.6. vietetään maailman ympäristöpäivää, jonka teemana on tänä vuonna biodiversiteetti. Luonnontieteiden opiskelu ja tutkimus antaa meille parhaat mahdollisuudet ymmärtää luonnon moninaisuutta ja säilyttää se tuleville sukupolville.

Kun mietitään matematiikan, fysiikan ja kemian merkitystä lukiossa, kyse ei ole siitä, harkitseeko jotakin näistä oppiaineista elämänuraksi, vaan siitä, haluaako käsiinsä riittävät työkalut opiskella huomattavan suurta osaa yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen opintosuunnista.

Luonnonvarakeskus on tutkimus- ja asiantuntijaorganisaatio, joka tekee työtä luonnonvarojen kestävän käytön ja biotalouden edistämiseksi.

Aika ja paikka: perjantai 10.9.2010 klo 9.00-16.00 Oulu, Timosenkosken luontokoulu, Timosenkoskentie 44 Sisältö: Miten ”kaappaat” lähiluonnon opetuskäyttöön ja motivoit oppimiseen luokkahuoneen …

maanantai 11.2. klo 18-19 Oulun kaupunginkirjaston Pakkala-salissa

Luonto-Liiton ilmasto-, metsä-, peto- ja Itämeri-lähettiläät vierailevat kouluilla pitämässä teemallisia oppitunteja. Koulut voivat myös käyttää oma-aloitteisesti vierailujen materiaaleja ja ideoita toiminnassaan.

Itämeri on erityisominaisuuksiensa vuoksi erityisen herkkä ihmistoiminnalle. Rehevöityminen ja ympäristömyrkyt johtavat meriluonnon köyhtymiseen. Itämerilähettiläiden pitämien tuntien tavoitteena on vähentää vesistöihin kohdistuvaa uhkaa lisäämällä nuorten ympäristötietoisuutta.

Aika ja paikka: lauantai 12.6.2010 klo 21-23 lähtö Jousiammuntaradan P-paikalta Oulun Hietasaaressa Sisältö: Oulun luonnonsuojeluyhdistyksen Retkikerho järjestää retken hämyisään lähiluontoon, nuokkuvien …

Luontoon.fi antaa ajantasaiset tiedot kansallispuistojen ja muiden Metsähallituksen retkikohteiden palveluista.

LuontoPortista löydät mielenkiintoista tietoa sadoista luonnonlajeista huippukuvaajien parhailla otoksilla kuvitettuna.

Aika ja paikka: Luontosunnuntait järjestetään 1.9.–13.10.13 klo 12–15 Timosenkosken luontokoululla (Timosenkoskentie 44, Oulu) ja luontokoulun retkeilyalueella Huutilammella (Tukkasotkantie ent.Pitkäsuontie). Sisältö: …

Luova on nuorten luonnontiedeverkkolehti. Luovan sivuilla voit esimerkiksi lukea tieteeseen ja tekniikkaan liittyviä blogeja tai kysyä tutkijoilta mieltä kiehtovia kysymyksiä.

Oulun ammattiopiston Kaukovainion yksikön opettajat ja opiskelijat järjestivät Tämä toimii! -teknologiakilpailun aluetapahtuman Oulussa 3.3.2011.

Koulu on lähtenyt menemään sellaista vauhtia eteenpäin, että aivot eivät pysy mukana. Heti ensimäiselle jaksolle on ängetty kaikki maholliset lukiokurssit, tenttimiskurssit, amishommat, ATTO-aineet ja muut.

Aika ja paikka 12.–13.9.2019 Peräpohjolan Opisto, Kivirannantie 13–15, 95410 Tornio Kohderyhmä Ympäristökasvatuspäivät ovat alan asiantuntijatapahtuma ja ne ovat avoimet kaikille …

Tehtävä syventää oppilaan tietoa Maan magneettikentästä ja siihen liittyvistä ilmiöistä.

Perjantai 11.11.2011 päättää LUMA tiede- ja teknologiaviikon. Olemme koonneet opettajien toiveesta perjantaita varten alakoulusta lukioon soveltuvan maagisia lukuja ja hauskoja temppuja -materiaalipaketin.

Tällä ohjeella oppilaat voivat tehdä itse ns. ei-newtonlaista fluidia eli maailman mahtavinta mönjää. Tehtävässä myös tutkitaan fluidin koostumusta ja sen käyttäytymistä sekä pohditaan, miksi fluidi ei käyttäydy muiden nesteiden tapaan.

Tämä tehtävä haastaa aivonystyrät ja kehittää kartanluku- ja tiedonhakutaitoja sekä maantieteellistä tietämystä. Lisäksi tehtävässä käytetään matematiikan eri osa-alueita, kuten tasogeometrian peruskäsitteitä.

Hei sinä viidennen luokan opettaja! Tervetuloa pelastamaan maailmaa 10.2. iltapäivällä! Hiilineutraali tulevaisuus on meidän kaikkien asia. Tule kuulemaan, millä tavalla …

Tervetuloa keskustelemaan kaivostoiminnan merkityksestä Suomessa! Tilaisuus pidetään Oulun yliopistolla ja se on maksuton sekä avoin kaikille. Aika ja paikka: keskiviikko 19.5.2010 klo 12.15-18.00 Oulun yliopiston Saalastinsali

Oulun yliopiston Saalastinsalissa pidettiin 19.5.2010 Maan alla ja päällä -seminaari, jonka aiheena oli kaivostoiminnan merkitys Suomessa. Seminaarin järjestivät Oulun yliopisto ja Oulu Mining School. Seminaarissa kuulluissa esityksissä valotettiin kaivostoimintaa esimerkiksi valtion mineraalipolitiikan ja kaivosinvestointien aluetaloudellisten vaikutusten kannalta.

Aika ja paikka: torstai 24.2.2011 klo 12.00-16:00 Oulun yliopisto, Saalastinsali Sisältö: Oulu Mining School järjestää kolmannen kerran Maan alla ja …

Oulun yliopistolla kokoonnuttiin jälleen kaivosalan osaajat yhteenkokoavaan Maan alla ja päällä -seminaariin 24.2.2011. Aiheena oli "Kaivostoiminnan visiot – erityisesti strategisten metallien merkitys ja saatavuus".

Aika ja paikka tiistai 7.2.2017 klo 12–16 Oulun yliopiston Linnanmaan kampus, sali TA101 Sisältö Koulutuksen tarkoituksena on tutustuttaa erilaisiin geomedian …

Hyvä opiskelija, Maantiede on laaja tieteenala, jolle mikään ympäristöllis-inhimillinen asia ei ole vieras. Maantiede jakautuu laitoksellamme viiteen osa-alueeseen. Ne …

Maantiede oppiaineena on hyvin laaja-alainen ja Oulun yliopiston maantieteen laitoksella maantiedettä voikin opiskella usealta eri kantilta. Maantieteen koulutusohjelmaan valitaan vuosittain noin 35 opiskelijaa.

Tiina opettaa Ilmajoella biologiaa ja maantiedettä. Opettajan työssä jokainen päivä on erilainen.

Maantiede on laaja tieteenala, jolle mikään ympäristöllis-inhimillinen asia ei ole vieras. Maantiede jakautuu laitoksellamme viiteen osa-alueeseen. Ne ovat: luonnon-, kulttuuri- ja matkailumaantiede, aluekehitys ja aluepolitiikka sekä geoinformatiikka.

Maantieteen päiviä vietettiin Oulussa 30.–31.10. Mantsan päivät ovat kiertävä tapahtuma maantiedettä opettavien laitosten välillä ympäri Suomea, joten onneksi ehdin kokea ne Oulussa vielä opiskelujeni aikana!

Tänä vuonna maantieteen osalta minuun teki suurimman vaikutuksen Maantieteen Päivillä 2014 kuultu Gerard Manley Hopkinsin runo:

Oulussa järjestetään Lukion ja yläkoulun maantieteen ja yhteiskuntaopin opettajille maantiedon teemapäivä. Koulutuksen järjestää Helsingin yliopiston Koulutus- ja kehittämiskeskus Palmenia osana opettajien Biologian ja maantieteen täydennyskoulutusta. Tilaisuus on osallistujille maksuton.

Kävin huokailemassa Barcelonan luonnolle ja kauneudelle muutama viikko sitten avomieheni vieraana. Sain huomata myös, ettei maantieteilijyyttä saa käännettyä ”pois päältä”, vaan se antaa matkailulle oman lisäyksensä havaintoina ja huomioina.

Suunnittelumaantieteilijäksi valmistunut Claes Krüger kertoo opinnoistaan sekä työstään Oulun seudun kehittämispäällikkönä.

Oulun yliopiston LUMA-keskuksen koordinoiman MALU-tohtorikoulutusohjelman tohtorikoulutettavien haku on avautunut.

Ensimmäisenä opiskeluvuonna käydään maantieteen perusopinnot. Niihin sisältyy eri suuntautumisvaihtoehtojen johdantokurssit, kieliopintoja, orientoivia opintoja ja mahdollisesti kirjatenttejä.

Tule Laanilan koululle ke 26.1.2011 klo 17.30 kokeilemaan kokkaustaitojasi.

Tervetuloa tutustumaan OAMK:n Tekniikan yksikön Tietotekniikan osaston nykyaikaisiin tiloihin maanantaina 28.2.2011 klo 18.00 Kotkantie 1 (kokoontuminen pääaulassa)

Matemaattisten Aineiden Opettajien Liitto MAOL ry toimii matemaattis-luonnontieteellisen kulttuurin puolestapuhujana ja opetuksen kehittäjänä suomalaisessa yhteiskunnassa. Liitto harjoittaa julkaisu-, koulutus- ja …

Tieto- ja viestintätekniikan käyttötaito on nykyajan kansalaistaito ja sen puute syrjäyttää nykyaikaisesta opiskelusta ja arkipäivän viestintätilanteista. Kaikille oppilaille on taattava vahva pohja perusluonnontieteissä sekä asiantunteva tietotekniikan opetus yläluokille, jossa sitä voi antaa asiaan syvälliseti perehtynyt tietotekniikan aineenopettaja.

Matemaattisten aineiden opettajaksi valmistuvien tutkintovaatimukset muutettiin kahden opettettavan aineen vaatimukseksi. Kuitenkin kuntien ja koulujen virkanimikkeet ovat edelleen kolmen aineen virkoja. MAOL ry:n kannanoton mukaan koulutuksen ylläpitäjän tulee kiireesti uusia kuntien/koulujen virkanimikkeet kahden oppiaineen viroiksi.

Koululaisten ajankäytöstä ovat huolissaan monet tahot. MAOL on erityisen huolissaan siitä, että oppilailla on peruskoulussa liian vähän aikaa syventyä opiskelemaan matematiikkaa, fysiikkaa, kemiaa ja tietotekniikkaa.

MAOL ry:n valtakunnalliset syyskoulutuspäivät järjestetään Oulussa 1.-2.10.2016. Koulutuspäivien toteutuksesta vastaa MAOL-Oulun seutu ry. Koulutuspäivien teemana on ”Energiaa Oulusta”. Päivien ohjelma …

Aika ja paikka: 8.-10.10.2010 Vantaa. Sisältö: Koulutus päivillä on tarjolla luentoja ja työpajoja. Pajoissa esillä muun muassa helppoja demonstraatioita ala- …

Aika ja paikka lauantai 16.11.2019 klo 13.00–14.30 Oulun kaupungin pääkirjaston Pakkalan sali Sisältö Kaikille avoin, maksuton yleisöluento: Mitä ovat aromiyhdisteet? …

Arktiset Aromit ry on haastanut kaikki maamme peruskoulut viettämään koulumarjakuukautta ensi syyskuussa. Koulumarjateemaa on haasteissa pyydetty toteuttamaan eri oppiaineissa siten, että opetus ja käytännön tapahtumat täydentävät toisiaan.

Monet kaverit ovat tänä syksynä valitelleet, että masentaa eikä ole motivaatiota opiskella. Mää taas valitan, että ois motivaatiota, mutta ei aikaa opiskella.

Viimeinen neljännes vaihdosta jäljellä ja tuntuu kuin olisi viime viikolla saapunut Koreaan. Paljon on jo kerennyt kokemaan, mutta näin jälkiviisaana tarkasteltuna yksi lukukausi on ehdottomasti liian lyhyt aika.

Aika ja paikka keskiviikko 30.1.2019 klo 15.00–17.00 Oulun Lyseon lukio, Kajaaninkatu 3, luokka 26 Sisältö Kemian rakennekaavojen esittämiseen voidaan käyttää …

Matemaatikko esittää ystävälleen taikatempun. Onko temppu kuitenkaan taikuutta vaiko sittenkin vain hyvää päättelykykyä?

Matemaatikko esittää vastaantulevalle miehelle näppärän numerotempun. Onko se taikuutta vai päättelykykyä?

Miten onnistuisi leikata yksi munkkirinkilä siten, että siitä muodostuisi kaksi rengasta, jotka ovat toisissaan kiinni?

Veijo Yli-Kätkä on valmistunut matemaattisten tieteiden laitokselta, mutta toimii ohjelmistosuunnittelijana. Ohjelmistokehitys tarjoaa varmasti jatkuvasti uusia haasteita.

Pöydällä on erillisissä riveissä kiviä, joista kumpikin pelaaja saa vuorollaan poistaa haluamansa määrän kiviä, mutta vain yhdestä rivistä. Viimeisen kiven ottaja häviää. Keksitkö, miten voitat aina?

Matemaattinen ongelman ratkaisu on vaarallinen termi. Schoenfeldin määritelmän mukaan ongelmatehtävällä tarkoitetaan tehtävää, johon oppilaalla ei ole valmista ratkaisumallia käytettävissään.

Nyky-yhteiskunnassa vaaditaan, että koko ikäluokka saa hyvät matemaattiset taidot. Nykyisillä opetusjärjestelyillä ja resursseilla koulu ei voi kuitenkaan vastata näihin odotuksiin.

Matemaattista tornipeliä voi pelata useilla eri säännöillä. Sopivat säännöt voi valita tilanteen mukaan tai kehittää omat säännöt.

Aika ja paikka 7.–8.10.2017 Oulussa Pääpaino on lauantain 7.10. tapahtumissa Oulun yliopistolla Linnanmaalla ja sen tutkimuslaitoksilla. Lauantain 7.10. ohjelma Klo …

Tämän koulutuksen päätavoite on yrittää löytää vastausta kysymykseen: miten matemaattisesti lahjakasta lasta koulu voi auttaa – tavallisessa arjessa.

MatikkaPysäkki oli mukana Oulun yliopiston Tutkijoiden yössä. Tarjolle oli laitettu kymmeniä erilaisia pelejä ja pulmia, joiden parissa viihtyi satoja ihmisiä pitkin iltaa.

Aika ja paikka keskiviikkona 18.4.2018 klo 18–19 (kahvitarjoilu klo 17.30 alkaen) Oulun Lyseon lukion juhlasali, Kajaaninkatu 3, 90100 Oulu Sisältö …

Toukokuun 28. päivänä Tiedekeskus Tietomaahan saapui joukko 7.-luokkalaisia Oulusta ja Iisalmesta. He eivät olleet luokkaretkellä, kuten monet muut, vaan he olivat tulleet paikalle ottamaan vastaan Matemaattisten aineiden diplomit.

Matemaattisten tieteiden laitos on yksi Oulun yliopiston vanhimmista laitoksista, joka on aloittanut toimintansa yhdessä yliopiston kanssa jo vuonna 1959.

Oulun yliopiston matemaattisten tieteiden laitoksella aloitti tänä syksynä 85 uutta opiskelijaa, joille laitos järjesti torstaina 2.9.2010 lukukauden aloitustilaisuuden. Tilaisuuden avasi opetuksen varajohtaja Peter Hästö, jonka jälkeen LuK-vastaava Maarit Järvenpää aloitti kertomalla matematiikan luonteesta ja sen opiskelusta Oulun yliopistossa.

Tiedekeskus Tietomaassa vietetään tänä vuonna Matematiikan teemavuotta. Vuoden aikana tarjotaan paljon erilaisia tapahtumia ja sitä varten Tietomaahan on vuokrattu Ruotsista matematiikka-aiheinen Bagdad ja äärettömyys -näyttely.

Aika ja paikka: 1.-2.9.2014 Oulun yliopisto, Linnanmaan kampus

Matematiikan ja tietotekniikan opettajana työskentelevä Tommi Tauriainen kertoo työstään.

Matematiikan kertauspelin avulla voidaan kerrata perusopetuksen matematiikan oppimäärää.

Ennätysmäärän osallistujia keränneillä maksuttomilla matematiikan kesäkursseilla harjoiteltiin sähköistä yo-koejärjestelmää ja kehitettiin laskurutiinia.

Oulun yliopiston matemaattisten tieteiden yksikön ja Oulun yliopiston LUMA-keskuksen järjestämillä matematiikan kesäkursseilla saatiin tänäkin vuonna jakaa matematiikan oppeja lukiolaisille.

Oulun yliopiston matemaattisten tieteiden yksikkö järjestää yhdessä OuLUMA-keskuksen kanssa kesällä 2016 lukiolaisille matematiikan kertauskursseja. Aika ja paikka: 1.-5.8.2016 klo 10-14 …

Oulun yliopiston matemaattisten tieteiden laitos järjestää jälleen tulevana kesänä lukiolaisille matematiikan kesäkursseja. Huom! Ilmoittautumisaikaa on jatkettu 21.6. asti. Paikka ja aika Ajankohta: 1.-5.8.2011 klo 10-14 Kurssit järjestetään seuraavilla paikkakunnilla: Oulu, Kempele, Keminmaa, Kuusamo ja Sotkamo.

Oulun yliopiston matemaattisten tieteiden laitos järjestää jälleen tulevana kesänä lukiolaisille matematiikan kesäkursseja.

Oulun yliopiston matemaattisten tieteiden laitos järjestää kesäisin lukiolaisille matematiikan kesäkursseja.

Oulun yliopiston matemaattisten tieteiden yksikkö järjestää yhdessä OuLUMA-keskuksen kanssa kesällä 2018 lukiolaisille matematiikan kertauskursseja. Aika ja paikka: 30.7.–3.8.2018 (Poikkeus: Siikajoen …

Oulun yliopiston LUMA-keskus järjestää yhdessä matemaattisten tieteiden tutkimusyksikön kanssa kesällä 2019 lukiolaisille matematiikan kertauskursseja. Aika ja paikka 8.7-12.7.2019 Torniossa 15.7.-19.7.2019 Siikajoella 29.7.-2.8.2019 Kempeleessä …

Oulun yliopiston matemaattisten tieteiden yksikkö järjestää yhdessä OuLUMA-keskuksen kanssa kesällä 2017 lukiolaisille matematiikan kertauskursseja. Aika ja paikka: 31.7.–4.8.2017 klo 10–14 …

Jostain syystä matematiikka, musiikki ja muutama muu laji koetaan vain lahjakkaille tarkoitetuksi. Ajatellaan, että jos en opi suitsait, en opi ollenkaan. Tämä pätee yhtä vähän matematiikkaan kuin musiikkiinkin.

Aika perjantai 8.5.2015 klo 14:45-16:00 tämän kevään valmennustilaisuuksien ajankohdat: perjantait 6.2., 13.3., 10.4. ja 8.5., klo 14:45-16:00 Paikka Oulun Lyseon lukio, …

Aika keskiviikko 11.5.2016 klo 15.30-18.00 HUOMIO! KILPAILUVALMENNUS 11.5. ON PERUTTU VÄHÄISEN OSALLISTUJAMÄÄRÄN VUOKSI! Paikka Oulun yliopisto, Linnanmaan kampus, sali M335 (3. …

Aika keskiviikko 17.5.2017 klo 15.30–18.00 Syksyllä 2017 matematiikan kilpailuvalmennus on Oulussa tauolla, valmennusta ei järjestetä syyslukukauden aikana. Paikka Oulun yliopisto, Linnanmaan …

Aika tiistai 25.10.2016 klo 15.30–18.00 Paikka Oulun yliopisto, Linnanmaan kampus, sali MA342 (3. kerrokseen rapusta J4), opastus saliin ovelta 2T Linnanmaan …

Oulun yliopistolla järjestetään keväällä 2012 kolme matematiikan kilpailuvalmennuspäivää. Tilaisuudet ovat kaikille lukiolaisille ja yläkoululaisille avoimia ja maksuttomia.

Oulun Tietomaassa järjestetään keskiviikkoluentoja, joiden aiheena kevätkaudella 2012 on matematiikka. Luennot ovat osa matematiikka-aihetta, johon sisältyvät muun muassa keskiviikkoiltojen Matematiikkakahvilatoiminta ja matematiikkateemapäivät.

Tule kuuntelemaan matematiikka-aiheisia luentoja Oulun Tietomaahan! Syksyn 2012 aikana järjestetään seitsemän luentotilaisuutta, joista viisi keskiviikkoisin klo 18-19 ja kaksi matematiikan teemapäivänä 22.9.

Matematiikan opettajaksi valmistunut Kaisa Korpela kertoo, millaista on työskennellä projektitehtävissä Oulun seudun ammattikorkeakoululla.

Oulun yliopistossa matematiikkaa opiskeleva Henri Karjalainen kertoo opiskelustaan ja hakeutumisestaan matematiikan opintojen pariin.

Aika ja paikka perjantai 9.3. Kumpulan tiedekampuksella Helsingissä Sisältö Keväällä 2012 järjestetään ensimmäinen valtakunnallinen matematiikan opetuksen päivä. Tapahtuma pidetään Kumpulan tiedekampuksella. …

Matematiikka on tieteen ja teknologian kieli ja matemaattiset menetelmät valtaavat jatkuvasti alaa niin eri tieteiden perustutkimuksen kuin käytännön sovellutustenkin piirissä. Matematiikan osaaminen on siksi arvostettua ja matemaattisilla taidoilla on kysyntää mitä moninaisimmilla työelämän aloilla.

Tämän Vesa-Matti Sareniuksen luennon avulla voit tutustua matematiikan oppimisvaikeuksiin. Luennossa käsitellään esimerkiksi matematiikka-ahdistuksen syntymistä ja virheitä korjaavaa ja oppimishäiriöitä ehkäisevää opetusta.

Matematiikan osaajia tarvitaan yhteiskunnassa useilla eri alueilla. Lue, miten sinäkin voit liittyä näiden osaajien joukkoon opiskelemalla matematiikkaa Oulun yliopistossa!

Aika ja paikka: torstai 25.11.2010 klo 12-15 Opetustoimen tukipalvelut, Taka-Lyötyn katu 4, 4. krs, Werkko-koulutustila Sisältö: Tule tutustumaan matemaattista ajattelua kehittäviin …

Visa Vallivaaran Oulun yliopiston Matemaattisten tieteiden laitokselle tekemä pro gradu -tutkielma sijoittui toiseksi kansainvälisen kyberturvallisuuskonferenssin CyCon 2015 Student Award -kilpailussa.

Nyt on hyvä aika ilmoittautua täydennyskoulutukseen! Syksyllä 2021 on tarjolla useita Opetushallituksen rahoittamia matematiikan täydennyskoulutuksia, joihin osallistuminen on osallistujille maksutonta. Tervetuloa mukaan!

Aika ja paikka: lauantai 22.9.2012 klo 10:00-18:00 Tiedekeskus Tietomaa, Oulu Sisältö: Tule viettämään Matematiikan teemapäivää Tiedekeskus Tietomaahan! Päivän ohjelmassa on ohjattuja puuhapisteitä lapsille sekä matematiikan tutkimusta ja harrastustoimintaa käsitteleviä yleisöluentoja ja esittelypisteitä.

Aika ja paikka: torstai 19.8.2010 klo 12-15 Opetustoimen tukipalvelut, Oulu, Werkko-koulutustila, Taka-Lyötynkatu 4, 4. krs Sisältö: Kurssilla tutustutaan Mavalkaan, jonka avulla voidaan …

Aika kurssi alkaa 15.4. ja päättyy 8.6. Sisältö Oulun yliopiston Sovellettu ja laskennallinen matematiikka järjestää kurssit Matematiikan peruskurssit I ja …

Oulun yliopiston Sovellettu ja laskennallinen matematiikka järjestää kesällä 2017 kaikille avoimen ja maksuttoman verkko-opetuskurssin tekniikan matematiikasta. Kurssi on nimeltään Matematiikan verkkoperuskurssi ja sen laajuus on 5 opintopistettä.

Matematiikan ylioppilastehtävät -sivulla on esitetty kokoelma ylioppilastehtävistä vuodesta 1999 lähtien. Mukana ovat myös tiivistelmät oikeista ratkaisuista.

Oulun LUMA-keskus OuLUMA järjestää 24.3 klo 16:30-19:30 Oulun lyseon lukiolla keskustelutilaisuuden kevään 2011 matematiikan ylioppilastutkintokokeiden korjaajille.

HUOMIOI MUUTTUNUT AIKA! Sunnuntaina 25.3. klo 12:00-16:00 järjestetään keskustelutilaisuus kevään 2012 matematiikan ylioppilastutkintokokeiden korjaajille ja muille aiheesta kiinnostuneille. Tilaisuuden vetäjinä …

Perjantaina 22.3. klo 16:00-19:00 järjestetään keskustelutilaisuus kevään 2013 matematiikan ylioppilastutkintokokeiden korjaajille ja muille aiheesta kiinnostuneille.

Lauantaina 22.3.2014 klo 12:00-15:00 järjestetään keskustelutilaisuus kevään 2014 matematiikan ylioppilastutkintokokeiden korjaajille ja muille aiheesta kiinnostuneille.

Perjantaina 21.3.2014 klo 17:00-20:00 järjestetään keskustelutilaisuus kevään 2014 matematiikan ylioppilastutkintokokeiden korjaajille ja muille aiheesta kiinnostuneille.

Lauantaina 21.3.2015 klo 10:00-13:00 järjestetään keskustelutilaisuus kevään 2015 matematiikan ylioppilastutkintokokeiden korjaajille ja muille aiheesta kiinnostuneille. Tilaisuuden vetäjinä toimivat matematiikan sensorit Maarit ja Esa …

Matematiikassa kilpailemisen juuret ovat kaukana. Antiikista on säilynyt matemaattisia ongelmakokoelmia, joiden parissa voi olettaa kilpaillunkin. Dokumentoituna kilpaileminen esiintyy vaikkapa yhden matematiikan suuren kertomuksen, kolmannen asteen yhtälön algebrallisen ratkaisun keksimisessä. Mutta onko matematiikka tai matematiikassa kilpaileminen urheilua vai ei?

Opiskelu matematiikan laitoksella on joustavaa. Opiskella voi myös itsenäisesti, mikä motivoi Dimitriä.

Vesa-Matti Sareniuksen oppaassa esitellään mitä kaikkea matematiikka onkaan, se on muutakin kuin laskemista.

Oppaan toisessa osassa teemana on geometria, jota on käsitellään monelta eri kannalta. Mukana on tasogeometriaa, fraktaaleja sekä kolmiulotteista geometriaa.

Tehtävämateriaali sisältää eritasoisia matemaattisia ja kielellisiä päättelytehtäviä ja arvoituksia.

Alakoululaisille suunnatulla diplomitoiminnalla pyritään tarjoamaan hauskaa toimintaa ja haasteita matematiikan parissa sekä innostamaan matemaattisen ajattelun kehittämiseen. Tehtävät soveltuvat oppitunneille, kerhoihin sekä kotiin tehtäviksi.

Oulun seudun 7.-luokkalaisten matematiikkakilpailun finaali toteutettiin ensimmäistä kertaa etäjärjestelyin lauantaina 24.10.2020. Finalistit pääsivät pohtimaan mm. summakokoelmia ja aavikolle kätkettyjen aarteiden paikkoja.

Matematiikkalehti Solmun internet-sivuille liitetään esimerkiksi opettajien täydennyskoulutusmateriaalia sekä kouluissa käytettäväksi tarkoitettua opetusmateriaalia. Solmun sivuilta löytyy lukio- ja yläkoulumatematiikan tueksi artikkeleita …

Solmu on kouluille ja kaikille matematiikasta kiinnostuneille tarkoitettu ilmainen matematiikkalehti. Lehdessä julkaistaan koulumatematiikkaa sivuavia ja sitä syventäviä kirjoituksia sekä matematiikan merkitykseen liittyviä ja sitä popularisoivia kirjoituksia.

Tapahtuma on peruttu! Aika ja paikka lauantai 14.3.2020 klo 13–15 Oulun pääkirjasto, Kaarlenväylä 3, 90100 Oulu Ohjelma Lauantaina 14.3. vietetään …

Oulun yliopistolla järjestetään keväällä 2014 matematiikkavalmennusta. Tilaisuuksissa tarjotaan eväät osanottajien ongelmanratkaisutaitojen kehittämiseen matemaattisten tehtävien ja pähkinöiden muodossa.

Math.fi on vapaasti käytettävä sivusto peruskoulun ylempien luokkien matematiikan opiskeluun ja opetukseen. Järjestelmä mahdollistaa opiskelun painopisteen muuttamisen oppijakeskeisemmäksi ja tukee siten opiskelun eriyttämistä.

Kiuruveden lukiolla järjestettiin matikkamaraton pitkän matematiikan ylioppilaskirjoituksiin osallistuville abiturienteille. Maratonin aikana (42 195 s) abiturientit kertasivat lukion pitkän matematiikan kurssisisältöjä.

MatikkaBingossa on yhteensä kolme eri bingo-peliä: yhteenlaskubingo, vähennyslaskubingo ja kellonaikabingo.

Aika ja paikka Keskiviikkoisin 25.1.-25.4. klo 18-20, Tiedekeskus Tietomaa, Oulu Sisältö Tietomaa järjestää yhteistyössä OuLUMA-keskuksen kanssa keskiviikkoiltaisin 25.1.-25.4. matikkakahvilatoimintaa. Tarkoituksena …

Aika ja paikka: 22.4.2010 klo 12.00-15.00 Oulun opetustoimen tukipalvelut, Werkko-koulutustila, Taka-Löytyn katu 4, 4. kerros Sisältö: Koulutuksessa tutustutaan matemaattista ajattelua …

Aika ja paikka: torstai 2.9.2010 klo 12-15 Opetustoimen tukipalvelut, Oulu, Werkko-koulutustila, Taka-Lyötynkatu 4, 4. krs Sisältö: Tervetuloa tutustumaan Oulun Matikkamaan toimintaan ja …

Nyt pääset piirtämään ikioman Matikkamonsterin! Saat itse vaikuttaa, millainen monsteristasi tulee, mutta sattuma sanelee sille tietyt ehdot.

Kun lukioikäisenä aloin ensimmäisen kerran miettiä biologian opiskelua, en tajunnut, kuinka paljon törmäisin matematiikkaan yliopistossa.

Matikkamuistipelin avulla voi harjoitella opetussuunnitelman mukaisia matematiikan 1.–2.‑luokalle kuuluvia keskeisiä sisältöjä, kuten matemaattisen symbolin ja sitä vastaavan käsitteen hahmottamista, kellotaulun ja digitaalisen kellonajan yhteyttä, kymppi- eli sydänpareja ja kertolaskupareja sekä havaintojen ja syy–seuraussuhteiden tekemistä.

Matikkamuistipelin tavoitteena on harjoitella ja kerrata matematiikan keskeisiä sisältöjä vuosiluokilta 3–6.

Pateniemen koululla järjestettiin jo toista kertaa matikkapäivä. Matikkapäivän aikana oppilaat pääsivät ratkomaan erilaisia matemaattisia pulmia ja ongelmia.

MatikkaPysäkki järjestetään keskiviikkoisin kello 17.30-19.00 Linnanmaalla Oulun yliopistolla. MatikkaPysäkki on ohjattua ja maksutonta toimintaa 5–15 -vuotiaille lapsille ja nuorille. Ennakkoilmoittautumista ei tarvita ja mukaan joukkoon voi tulla minä tahansa keskiviikkona.

Aika ja paikka 20.1.–24.2.2021 keskiviikkoisin klo 17.30–19.00 verkossa Zoom-etäyhteydellä MatikkaPysäkki on päättynyt tältä keväältä. Kiitos kaikille osallistujille! Sisältö MatikkaPysäkki tarjoaa ohjattua …

Aika ja paikka: keskiviikkoisin 29.1.–26.2. ja 12.3.–23.4.2014. klo 17.30–19.00, Oulun yliopisto, Linnanmaa, Kasvatustieteiden tiedekunta, 1. krs, tila KTK120 Yliopistokatu 9, Oulu

Aika ja paikka: keskiviikkoisin 24.9.2014 alkaen. klo 17.30–19.00, Oulun yliopisto, Linnanmaa, Kasvatustieteiden tiedekunta, 1. krs, tila KTK120 Yliopistokatu 9, Oulu

Aika ja paikka: keskiviikkoisin 11.1.–10.5.2017, klo 17.30–19.00 Oulun yliopisto, Linnanmaa, Kasvatustieteiden tiedekunta, 1. krs, tila KTK120 Yliopistokatu 9, Oulu …

Oulussa Monikulttuurikeskus Villa Victorissa pidettävä MatikkaPysäkki tarjoaa hienon mahdollisuuden uuden harrastuksen aloittamiseksi. MatikkaPysäkki järjestetään keskiviikkoiltaisin 11.9.–27.11.2013 klo 17.30–19.30.

OuLUMA -keskus järjestää yhteistyössä Kansainvälisen toimintakeskuksen kanssa keskiviikkoiltaisin ohjattua ja maksutonta MatikkaPysäkkitoimintaa 5-15 -vuotiaille. Myös vanhemmat ovat tervetulleita mukaan.

Sari Lasanen luennoi Tiedekeskus Tietomaassa Matematiikan teemapäivässä 22.9.2012 aiheesta "Matka peruslaskutoimituksista lääketieteelliseen kuvantamiseen".

Luonnontieteiden kandidaatin opinnäytetyö pitäisi saada valmiiksi, mutta Wienissä riittäisi kaikkea nähtävää ja sosiaalista elämää. Mistä aikaa kaikkeen mahdolliseen?

Moikka! Olen 25-vuotias biologian opiskelija ja aloitan syksyllä neljännen vuoteni (huhhuh, mihin nämä vuodet oikein katoavat!?).

MatTa-projekti (Matematiikkaa Tietokoneavusteisesti) on Teknillisen korkeakoulun matematiikan laitoksella vuonna 1993 alkanut projekti. MatTa-sivustolle on kerätty linkit materiaaleihin, joilla voidaan arvioida …

Olen Matti Karppinen, 22-vuotias Rakennustekniikan opiskelija Oulun seudun ammattikorkeakoulun tekniikan yksiköstä. Tarkoitus olisi valmistua aikanaan rakennusinsinööriksi, mutta tällä hetkellä olen vaihdossa Etelä-Koressa.

OuLUMA-keskuksen väki toivottaa kaikille tunnelmallista joulua ja onnea vuodelle 2013!

Juha Naamangan pro gradu -tutkielmassa tarkastellaan mekaniikan esiintymistä ylioppilaskirjoitusten fysiikan tehtävissä.

Riinan Meksikosta ostama hammasharja ei toiminutkaan hänen palattuaan Suomeen. Keksitkö miksi?

Vaikka viikon päästä alkaakin jo työt niin aina voi fiilistellä! Huhtikuu humahti ohi niin että ihan pitää miettiä että mitä on edes tehnyt koko kuukauden! Loppujenlopuksi se taisi mennä lähinnä kouluhommien parissa – wapun juhliminenkin jäi vähän vähemmälle kuin viimevuonna.

Kevät on ollut melkoista haipakkaa ja alkaa uhkaavasti näyttää siltä, että tämä tyttö tulisi valmistumaan mahdollisesti aika piankin. Näköjään on kulunut taas hieman aikaa edellisestä, joten päivitetäänpäs kuulumiset.. :D

Artikkeli sisältää kolme derivaattaan liittyvää tehtävää: ensimmäisessä pyydetään konstruoimaan tietyt ehdot täyttävä funktio, toisessa mahdollisesti korjaamaan derivoinnissa tehtyjä virheitä ja kolmannessa konstruoimaan derivaattafunktio funktion kuvaajan perusteella.

Tehtävänannossa on esitetty erään opiskelijan yritys määrittää ympyrän säde sekä keskipiste neliöksitäydentämällä. Lukijaa pyydetään korjaamaan ratkaisuyrityksessä mahdollisesti esiintyvä lasku/ajatusvirhe sekä saattamaan se virheen kohdalta loppuun.

Tehtävänannossa on esitetty erään opiskelijan kaksi yritystä ratkaista annettu tehtävä. Lukijaa pyydetään korjaamaan ratkaisuyrityksessä mahdollisesti esiintyvä lasku/ajatusvirhe sekä saattamaan se virheen kohdalta loppuun.

Artikkeli sisältää neljä tehtävää. Jokaisessa tehtävänannossa on esitetty erään opiskelijan kaksi yritystä ratkaista annettu tehtävä. Lukijaa pyydetään korjaamaan ratkaisuyrityksessä mahdollisesti esiintyvä lasku/ajatusvirhe sekä saattamaan se virheen kohdalta loppuun.

Artikkeli sisältää kaksi tehtävää. Molemmissa tehtävänannoissa on esitetty erään opiskelijan yritys ratkaista annettu tehtävä. Lukijaa pyydetään korjaamaan ratkaisuyrityksessä mahdollisesti esiintyvä lasku/ajatusvirhe sekä saattamaan se virheen kohdalta loppuun.

Maapallon ympärysmitta on noin 40 000 kilometriä. Kuinka suuri merkitys siinä on yhdellä metrillä?

Virkistäviä lisätehtäviä matematiikan oppitunneille alakoulusta lukioon. Tehtävät ovat verkkosivustolla, jossa julkaistaan Suomen Geogebra-verkostoon kuuluvien opettajien Geogebra-töitä. Monet niistä on suunniteltu suoraan opetuksen avuksi, mutta mukana on myös sellaista, joka on tehty opeteltaessa ohjelman käyttöä. Samoja töitä löydät myös GeoGebraWikin suomenkielisiltä sivuilta.

Tiedekeskus Pilke tuo Metsäpeliluolan Oulun Tietomaahan 22.–28.3.2016. Metsäpeliluolan pelit liittyvät metsään ja uusiutuvien luonnonvarojen käyttöön. Peliluola innostaa lapsia ja nuoria tutustumaan …

Aika ja paikka: pe 14.2.2014, klo 9-16 Ainolan puiston Alakööki, Oulu Sisältö: Voiko ulkona oppia? Miksi veisin luokan metsään oppimaan? …

Digitaalinen näyttely metsän synnystä maankohoamisrannikolla. Kuvaesitys käy läpi Perämeren rannikon luontotyyppejä Kokkolasta Iin Krunnien kautta aina Tornioon asti.

Johannes valitsi maantieteen opinnoissaan erikoistumisalakseen aluekehityksen ja aluepolitiikan sen poikkitieteellisyyden ja monipuolisuuden vuoksi.

Miilupelissä tavoitteena on saada joko syötyä vastustajalta 7 pelinappulaa tai saada vastustaja sellaiseen tilanteeseen ettei hän voi liikkua.

Biologin tie voi viedä ulos tai laboratorioon ja sivuainevalinnat suuntaavat uraa, mutta millaista työtä erilaiset biologit oikeastaan tekevät?

Tehtävässä pyydetään konstruoimaan funktio, joka täyttää seuraavat ehdot: 1. Alkupiste on (0, 0) ja päätepiste (1, 1). 2. Kun se pyörähtää x-akselin ympäri, se muodostaa kappaleen, jonka tilavuus on 1.

Oulun yliopiston LUMA-keskuksen tehtävänä on organisoida ja edistää Pohjois-Suomessa tehtävää yliopistojen ja koulujen välistä yhteistyötä matematiikan ja luonnontieteiden opetuksen ja opiskelun kehittämiseksi. LUMA-keskuksen uusi johtaja Jouni Pursiainen kertoo, miksi LUMA-toiminta on niin tärkeää.

Mikko Sillanpää luennoi Tiedekeskus Tietomaassa 31.10.2012 tilastollisten mallien soveltamisesta biologiaan.

Matematiikan palveluksessa on pitkään käytetty mitä erilaisimpia apuvälineitä. Antiikissa oli monenlaisia tapoja helpottaa laskemista, mutta yksi näistä oli ylitse muiden. Abakuksen, eli laskutaulun, avulla laskettiin niin yhteen- kuin vähennyslaskuja sekä kerto- ja jakolaskuja.

OSAO:ssa koulutusta kehitetään jatkuvasti yhteistyössä elinkeinoelämän kanssa ja työelämän tarpeita ennakoiden. Hedelmällisen työelämäyhteistyön ansiosta OSAO lupaa opiskelijoilleen aina ajantasaista ja työelämän tarpeisiin vastaavaa koulutusta.

Käytämme lukuja tai lukuihin eri tavoin perustuvia laitteita joka päivä. Harvoin kuitenkaan pysähdymme miettimään, millaisia lukuja on olemassa.

Viime blogissa tuli uhottua siitä Norjan reissusta kirjoittamisella. Ajattelinkin, nyt kun pääsin taas tähän kirjoittamisen makuun, kertoa tuosta elokuisesta autoreissusta Käsivarren Lappiin ja Pohjois-Norjaan. Koska tekstiä todennäköisesti tulee melko reilusti, taidan jakaa stoorin kahteen osaan.

Taas meinasi venyä tämä blogin kirjoittaminen kun olen ollut takerossa noiden gradukoukeroiden kanssa lähes 24/7. Onneksi siinäkin urakassa alkaa viimein näkyä valoa tunnelin päässä; siitä ehkä vähän myöhemmin. Nyt tähän asiaan. Viime vuoden puolella aloittelin matkakertomusta syksyisestä Norjan miniroadtripistä. Laitetaan se nyt tässä blogissa pakettiin niin päästään vähän ajankohtaisempiin asioihin sitten seuraavalla kertaa.

Apua, viimeisin kirjoitus taisi olla huhtikuulta, mihin ihmeeseen tämä aika katosi?

No huhhuh, jopas on edellisestä bloggauksesta vierähtänyt aikaa! Kadonneiden päivien arvoitus ei ole ratkennut, mutta niin sitä vaan jo helmikuun loppupuolta eletään. Uusi vuosi ja uudet tuulet, saa nähdä, mitä ne tullessaan tuovat...

Kämmenet hikosivat, käytävät näyttivät yhä vieraalle, mietinnät uuden vuosikurssin ihmisistä sai jännityksen kohoamaan yhä entisestään – tunteet olivat jännittyneet ja odottavaiset fuksivuoden aloituspäivänä 3.9.2012.

Terveystieteiden koulutusalalta valmistuu asiantuntijoita terveydenhuollon opetus-, tutkimus- ja johtotehtäviin. Lue, millaisia ajatuksia ja muistoja terveystieteiden opiskelu herättää alan opiskelijoissa.

Artikkeli sisältää tehtävän, jonka tehtävänannossa on esitetty erään opiskelijan yritys ratkaista annettu raja-arvotehtävä. Lukijaa pyydetään korjaamaan ratkaisuyrityksessä mahdollisesti esiintyvä lasku/ajatusvirhe sekä saattamaan se virheen kohdalta loppuun.

Innovaatioprojekti, jossa tutustutaan ryhmätyönä esimerkiksi ongelmanratkaisuun ja tuotesuunnitteluun.

Kokemusnäyttely esittelee tulevaisuuden tekniikkaa ja teknologiaa hyödyntäviä ratkaisuja. Oulun yliopiston lisäksi mukana ovat Aalto yliopisto, Tampereen teknillinen yliopisto ja Åbo Akademi.

Vaarin ullakolta tavaroiden seasta löytyi salaperäinen viesti, mitä siitä selviää?

Olen ollut kaiketi ahkerana ensimmäisenä vuotenani yliopisto-opiskelijana. Nopat, eli opintojaksoista saamistani opintopisteistä koostuva luku, lähentelee jo 130:tä.

Kerrottuani uusille ihmisille opiskelevani biofysiikkaa, ensimmäinen kysymys on lähes poikkeuksetta ”Mitä se on?”.

Ensimmäinen harjoittelu on aikalailla ohi, mutta viimeinen tunti oli todellakin räjähtävä! Oppilaat olivat niin innoissaan räjähtävästä demosta, että aikataulujen harpatessa suoraan männikköön suurin osa oppilaista jäi välitunnin ajaksi katsomaan millainen räjähdys oli luvassa.

Tehtävän kautta oppilas perehtyy Euroopan maantietoon sekä kehittää kartanluku- ja tiedonhakutaitojaan.

Vuosi 2015 on kansainvälinen valon vuosi! Siispä nyt ennen vuoden loppumista luvassa on pieni kirjoitus valosta ja sen mielenkiintoisista vaikutuksista meihin ihmisiin.

Näiden Teknokkaan tuottamien tehtävien avulla tutustutaan tuulen nopeuden mittaamiseen. Oppilaat ideoivat, suunnittelevat ja toteuttavat laitteen, jonka avulla voidaan mitata tuulen nopeutta.

Osaatko päätellä säännön, joka määrittää tehtävässä esitellyn lukujen sarjan. Mikä on sarjan seuraava termi?

Oulun yliopistossa kemiaa opiskeleva Juhani Teeriniemi kertoo kemian opiskelusta, gradun tekemisestä ja kesätöistä.

Tämä Vesa-Matti Sareniuksen luento johdattaa lukijan mittaamisen opettamisen perusteisiin. Luento tarjoaa paljon käytännön niksejä opetussuunnitelman mukaisen mittaamisen opettamisen tueksi. Luento on pidetty OuLUMA-keskuksen Mittaamisen perusteet -koulutustilaisuudessa 12.4.2010.

Aika ja paikka: maanantaina 12.4. klo 15.00-17.00 tiistaina 20.4. klo 15.00-17.00 maanantaina 3.5. klo 15.00-17.00 Oulun normaalikoulu, perusaste 7-9 ja …

Mittakaavaa käytetään kartoissa, pohjapiirroksissa ja pienoismalleissa. Suurennoksessa ja pienennöksessä muoto säilyy muuttumattomana.

Aika: 26.6.-4.7.2010 Sisältö: BirdLife Suomi järjestää juhannuksena ja sen jälkeisellä viikolla Mökkibongaus-tapahtuman. Tapahtumassa kerätään lintuhavaintoja ja selvitetään mökkiläisten rakkaimmat lintulajit.

Tiedekeskus Tietomaassa järjestetään keskiviikkona 6.4. kello 18 kaikille avoin yleisöluento teemalla "Molekyyligastronomia – ei pelkkää hifistelyä vaan myös jokapäiväisiä makunautintoja".

OuLUMA-keskuksessa on käynyt kuhina sen jälkeen, kun OuLUMA-portaali avattiin huhtikuussa 2010. Tällä hetkellä keskuksen henkilökunta tuottaa vauhdilla LUMA-opetusta ja oppilaanohjausta tukevaa materiaalia.

Aika ja paikka torstai 1.3.2018 klo 14.15–17.00 Oulun yliopiston Linnanmaan kampus, sali PR101 Kohderyhmä luokanopettajille ja aineenopettajille ja näiksi opiskeleville, …

Järjestömessuilla lukuisat Oulun yliopistossa toimivat ainejärjestöt ja erilaiset harrastejärjestöt esittelivät toimintaansa uusille ja vanhoille opiskelijoille.

Tutustu Oulun yliopiston teknologiapainotteisen luokanopettajakoulutuksen opiskelijoiden ideoimiin, suunnittelemiin ja valmistamiin matematiikan oppimisvälineisiin!

Koulutuksen sisältö: 1) Mitä maantiede on, planetaarisuus, maapallo ja sen toiminta 2) Tutkiva oppiminen, opetusmuodot ja työtavat, eriyttäminen 3) Karttaopetus, TVT, tarinallisuus 4) Maastotyöt maantieteessä

Montako sangollista vettä virtaa joka päivä Koivukosken voimalaitoksen kautta?

MOOC eli “massive open online course” tarkoittaa tapaa järjestää osallistujamäärältään skaalautuvia mutta opettajaresurssien käytöltään rajattuja, helposti ylläpidettäviä verkkokursseja. MOOC.fi-sivuston kurssit …

Tällä ohjeella oppilaat voivat rakentaa Mörkökarkottimen eli pullonkorkkikastanjetit. Tehtävässä myös tutkitaan Mörkökarkottimesta lähtevän äänen voimakkuutta mittaamalla desibelejä Sound Meter Pro -sovelluksella.

Oulun yliopiston vara- ja koulutusrehtori Olli Silvén luennoi opettajan keinoista parantaa kurssien läpäisyä Tukea LUMA-aineiden opiskeluun -koulutuksessa 4.9.2010.

Tervehdys taas! Suuri vuotuinen munajuhla, elikkä pääsiäinen, alkaa taas olla varsin ajankohtainen. Henkilökohtaisesti tähän ajankohtaan ei liity mitään erityistä, mutta tällainen pidennetty viikonloppu kevään aherruksen keskellä on kyllä varsin tervetullut.

Suomessakin paikkalintuina esiintyvät lajit ovat pakkasten kourissa kovilla. Kesällä lisäännytään, mutta talvella kaikki voimavarat kuluvat hengissä säilymiseen. Voiko mikään lintulaji lisääntyä arktisissa olosuhteissa?

Tässä oppimispelissä on tarkoituksena kehittää oppilaan kykyä tunnistaa ja luokitella tasokuvioita ja geometrisiä peruskäsitteitä. Samoin harjoitetaan kykyä määrittää lukumääriä.

Asiallisen ja ajankohtaisen faktatiedon löytäminen alati kehittyvistä muoveista ei aina ole helppoa. Muoviteollisuus ry:n sivustolta saa opiskelijoille, oppilaille ja opettajille suunnattua koottua tietoa muoveista. Muovi-ilmiö virikepaketista löytyy tehtäväideoita eri aineiden opetukseen.

Muoviteollisuus ry:n opetuspaketin muovien ilmeellisestä maailmasta voi ladata joko kokonaisena dokumenttina tai paketti kerrallaan. Paketti sisältää tietoa muoveista ja tehtäviä oppilaille. Myös opettajan materiaali on saatavilla.

Mitä muovi on, mihin sitä käytetään ja miksi? Mitä ongelmia muovin käytöstä seuraa luonnolle? Näitä kysymyksiä oppilaat pääsevät pohtimaan ja tutkimaan toiminnallisissa tehtävissä, kun pidät luokallesi Muovipäivän.

Murtokakkujen avulla voidaan pohjustaa ja konkretisoida murtoluvun käsitettä. Ne sopivat myös muunnosten ja peruslaskutoimitusten laskemisen apuvälineiksi.

Murtolukupeli on strateginen oppimispeli, jossa harjoitellaan murtolukujen yhteen- ja vähennyslaskua.

Olen 23-vuotias ja oon kotoisin Oulaisista. Olen siis oulaistelainen, mikä on monen mielestä jotenki tosi hassu sana. Opiskelen maantiedettä kolmatta vuotta, suuntaudun luonnonmaantieteeseen ja aineenopettajaksi.

Kesätyöpaikka varmistui Kokkolassa Boliden Oy:llä. Heti hurjan vapun juhlinnan jälkeen siis suuntaan nokan kohti kotia ja vasta syyskuun alussa tulen takaisin Ouluun, jos tulen. Nimittäin keksin niinkin hullun idean kuin vaihtoon lähteminen!

MyScience is for young people who are interested in science, mathematics, and technology around the world. Our goal is to …

MyTech-palvelussa nuoret ammattilaiset teknologia-alojen erilaisista yrityksistä kertovat työtehtävistään, osaamisestaan, työyhteisöstään sekä siitä, missä heidän ajattelunsa ja tekemisensä näkyy.

Náboj on toiseen asteen oppilaille suunniteltu matematiikan joukkuekilpailu, jossa joukkueet koostuvat viidestä samaa koulua edustavasta oppilaasta.

Oulun yliopiston tietotekniikan uudet opiskelijat eli fuksit pääsivät heti lukuvuoden aluksi suunnittelemaan tekokäden, ja sitä ohjaavan hanskan.

Jostain syystä tytöt ilmeisesti vieroksuvat tietotekniikan opintoja. Alalla ei kuitenkaan ole oikeastaan mitään, mitä kannattaisi pelätä.

Tilaisuudessa julkistetaan Naisia ICT-alalle! -tutkimus. Teknologiateollisuus on teettänyt laajan tutkimuksen ala- ja yläkouluikäisten, lukiolaistyttöjen sekä ammattikorkea- ja korkeakouluissa opiskelevien nuorten keskuudessa.

Oulun yliopistossa biologian opiskelija voi erikoistua biotieteisiin, ekologiaan tai aineenopettajaksi. Ulkoilmaa rakastava maastobiologikaan ei kuitenkaan välty näppäimistön naputtelulta.

Vuonna 2005 aloittanut Nanokoulu tukee ja kehittää nanotieteiden koulutusta Suomessa. Nanokoulun tavoitteena on lisätä luonnontieteen, nanotieteen ja uusien teknologioiden kiinnostavuutta ja tavoitettavuutta.

Nanokoulu auttaa luonnontieteiden opettajia lisäämään opetukseensa uusimpia tieteen saavutuksia. Tätä varten Nanokoulu järjestää koulutustapahtumia sekä tarjoaa opetusmateriaalipaketteja opetuksen tai demonstraatioiden …

Sovelluksessa esitetään kolmioita koskeva tasogeometrian lause, sen konstruktio ja vihjeet todistamiseen.

Hanna Heikkinen opettaa Tilastotieteen perusteet -kurssilla, jolla pääasiallisena opiskelumuotona on pienryhmissä työskentely. Tilastotiedettä opiskellaan kurssilla yhteisöllisesti ja tilastollisia lukuja lasketaan opiskelijoiden itse hankkimasta datasta.

Nyt se on edessä, niin kuin monen muunkin kurssin lopussa... Näyttö. Se pelottavaltakin kalskahtava ja aikaavievä asia, joka loppujen lopuksi on ihan hauska ja rento työ.

Piia ja Milla ihmettelivät koulun pihalla ollutta ruudukkoa, montakohan neliötä siinä oikein on?

Neliulotteinen kuutio voidaan projisioida kolmiulotteiseen avaruuteen periaatteessa samalla tavalla kuin kolmiulotteinen kuutio voidaan projisioida kaksiulotteiseen tasoon.

Sovellus sopii hyvin neljännen asteen (tai alle) polynomin havainnollistamiseen.

Vuonna 1911 huomattiin, että beetahajoamisen – eli elektroni- tai positronihajoamisen – energiaspektri oli vastoin odotuksia jatkuva. Tämä oli ristiriidassa energian ja liikemäärän säilymislakien kannalta.

Nim-21-pelissä poistetaan laatikosta vuorotellen joko 1, 2 tai 3 palloa. Laatikossa on aluksi 21 palloa. Viimeisen pallon ottaja häviää. Keksitkö voittavan strategian?

Teekkaritalon ympärihiihdot & Kaamoksen Kaatajaiset, OYY:n Annos-53, World Cup of Kyykkä, Oululainen Teekkariseminaari. Kaikki nämä samalle viikolle. Täytyy sanoa että yöunet jäi vähiin ja ei ollut tekemisen puutetta.

Nopein muoto -pelissä opetellaan tunnistamaan geometrisia muotoja sekä kehitytään yhteen-, vähennys- ja kertolaskuissa.

Näiden Teknokkaan tuottamien tehtävien avulla tutustutaan nopeuden käsitteeseen ja nopeuden mittaamiseen. Oppilaat saavat tehtäväkseen valmistaa mahdollisimman suuren vauhdin mäestä saavan laitteen sekä mahdollisimman hitaan putoajan.

Tässä noppapelissä harjoitellaan lukujen vertailua ja päässälaskua. Pelaajat saavat timatteja/timatteja sovittujen sääntöjen heittämiensä silmälukujen mukaisesti.

Opetus- ja kulttuuriministeriö järjestää pohjoismaisen Nord Start -ilmastonmuutoskilpailun syksyllä 2021. Kilpailuun osallistutaan kertomalla jo toteutetuista tai parhaillaan toteuttamistanne projektitöistä sekä hyvistä opetuskäytänteistä verkkolomakkeella 3.1.2022 mennessä.

Päivät seuraavat samanlaisina toisiaan; luentoja ja harjoituksia kahdeksasta neljään… paitsi, että kahta samanlaista päivää ei ole tainnut tänä syksynä sattua kertaakaan peräkkäin.

Aika ja paikka tiistai 1.10.2019 Seminaari klo 9-16.30, Lasaretti, Merikoski-Sali, Kasarmintie 13b, Oulu Kutuyö-iltatapahtuma klo 18, Hupisaaret, Oulu

NRICH is a team of qualified teachers who are also practitioners in RICH mathematical thinking. This unique blend means that …

Järjestä palat siten että, jokaiselle toisiaan vastaavalle vaaka- ja pystyriville muodostuu sama luku.

Kuvittele maailma ilman numeroita. Saatat yllättyä, missä kaikkialla numeroita tarvitaan! Tätä materiaalia voi käyttää esimerkiksi matematiikan tunnin piristykseksi tai aamunavauksessa.

Nuorten ilmastohuippukokous kokosi yhteen 8.-luokkalaisia ympäri Oulua pohtimaan asiantuntijoiden ja toistensa kanssa, kuinka ilmastonmuutosta voidaan hillitä omassa koulussa.

T-Median uusimman Nuoret ja johtaminen –tutkimuksen tuloksia voit kuunnella 7.9. klo 13.00 alkaen verkossa.

Nuoret ja työelämä - kaksi eri maailmaa? -raportti on kooste Nuoret ja ammatinvalinta -tutkimuksista, jotka toteutettiin verkkokyselyinä vuosina 2009-2011.

Aika ja paikka: torstai 1.10.2015 kello 17-18 Kokoonnumme klo 17 Linnanmaan kampuksella bussipysäkin lähellä olevalle 2T-ulko-ovelle. Linnanmaan kampusalueen kartta Sisältö: …

Paikka ja aika: Tiedekeskus Tietomaa 2.—6.8. kello 12.30–16.30 Sisällöt ja kohderyhmä: Nuorten tiedeleiri on Tiedekeskus Tietomaan leirikesän 12–14-vuotiaille suunnattu leiri. Leirillä seikkaillaan matematiikan ja luonnontieteiden kiehtovassa maailmassa. Viikon aikana tutkitaan mm. pelien matematiikka ja kolmiulotteisuuden havaitsemista sekä perehdytään teemanäyttely- ja jättielokuvatarjontaan. Toiminnallisena tukikohtana leirillä on Tietomaan Tiedeluokka. Leiri toteutetaan yhteistyössä Oulun yliopiston Matemaattisten tieteiden laitoksen ja OuLUMA-keskuksen sekä Teknologiateollisuus ry:n kanssa.

Oulun Ammattikorkeakoulun verkkosivuilta löydät tietoa hakemisesta Oamkin nuorten ja aikuisten amk-tutkintoon sekä ylempään amk-tutkintoon johtaviin koulutusohjelmiin.

Oulun seudun ammattikorkeakoulun (OAMK) tekniikan yksikön koulutusohjelmiin voit tutustua opiskelijahaastatteluiden ja esittelyvideoiden avulla.

Selvitä todennäköisyyslaskennan avulla, millä todennäköisyydellä kaverukset eivät joudu odottelemaan toisiaan kymmentä minuuttia pitempään, jos kumpikin saapuu tapaamispaikkaan satunnaisesti tietyllä aikavälillä.

Voisin tässä kertoa vähän mitä olen puuhaillut opintojen ohella maantieteen laitoksella. Kuten aikasemminkin oon todennut niin Oulussa on tosi helppoa lähteä erilaisiin aktiviteetteihin ja oheistoimintaan mukaan, ja se vähän niinkun kuuluukin koko yliopistokokemukseen!

Mihin se kaikki kolme vuotta katosi? Ei siitä ole kauaa aikaa, kun parturi-kampaajan ja lukion opinnot alkoivat. Silloin ylioppilaskirjoitukset ja muut ammattiin valmistumiset tuntuivat kaukaisilta ajatuksilta. Nyt ne kaikki kuitenkin on ohitse.

Edelliset viisi blogitekstiä menivät aika pitkälti matkakertomuksen merkeissä ja nyt olisi viimein aika palailla näihin normaalimpiin aiheisiin. Syksy alkaa olla vaihtumassa talveksi ja kaikenlaista pitäisi saada aikaiseksi, että pääsisi etenemään opiskeluissa ja ehkä myös elämässä.

Aika ja paikka 1. osa lauantaina 24.2.2018, klo 9.30–16.00 2. osa lauantaina 17.3.2018, klo 9.30–16.00 Kaukovainion koulu, Hiirihaukantie 4, 90250 Oulu Sisältö …

Aika perjantai 31.3.2017 klo 10–16 ja lauantai 22.4.2017 klo 10-16 Paikka Oulu (tarkempi paikka varmistuu myöhemmin) Sisältö Koulutuksen tavoitteena on tukea …

Aika ja paikka maanantai 16.9.2019 klo 14.30–17.30 Laanilan koulu, Hintantie 66, 90650 Oulu Huom: Lähes vastaava koulutus järjestetään 17.9. Kaukovainion …

Aika ja paikka tiistai 17.9.2019 klo 16.00-19.00 Kaukovainion koulu, Hiirihaukantie 4, 90250 Oulu Huom: Lähes vastaava koulutus järjestetään 16.9. Laanilan …

Kajaanin ammattikorkeakoulu järjestää yhteistyössä peruskoulujen kanssa ohjelmointiaiheista iltapäiväkerhotoimintaa ylä- ja ala-asteikäisille lapsille.

Kesä on hujahtanut hurjaa vauhtia, ja kahden kuukauden työmaaharjoittelustani on enää pari viikkoa jäljellä! Aika on mennyt todella nopeasti. Olen oppinut valtavasti, sekä työmaan toiminnasta että arkkitehdin työnkuvasta työmaalla.

Yliopistossa luennoille ei ole pakko mennä. Opiskelutahti on määriteltävä itse. Tällainen etätyö vaatii itsekuria. Itseään on tarkkailtava: Opinko nämä asiat, ymmärränkö mistä puhutaan, onko minulle hyödyllistä istua luennoilla, jaksanko keskittyä?

…joka ei tiennyt mitä tehdä elämällään. Sitten tuli Satu. Eiku ei tullutkaan.. sitten tuli yhteishaku!

Voisi kuvitella, että wanhojen tanssit saisivat olon tuntumaan vanhalta, mutta se ei ole mitään verrattuna siihen kuinka vanhalta olo tuntuu, kun tajuaa istuvansa ihan oikeissa kirjoituksissa.

Selvitä, kuinka paljon maapallon maapinta-alasta yhdellä ihmisellä on käytettävissään?

Koko alkuvuosi on ollut yhtä hulinaa, eikä maaliskuu ole ollut poikkeus. Vaikka kuun puolivälissä koittikin pieni hiihtolomanpätkä, juuri ennen sitä oli pienaluesuunnittelun kurssin deadline ja loppukritiikki.

Vuosi lähenee loppuaan. Samoin meikäläisen taival Sähköinsinöörikilta ry:n hallituksessa.

Kuinka onnistuu tornin rakentaminen sanomalehdistä? MatikkaPysäkillä pidettiin 29.4. toiminnallinen ongelmanratkaisutuokio, jossa tehtävänä oli rakentaa sanomalehdistä mahdollisimman korkea torni käyttämättä mitään sidosmateriaaleja apuvälineinä.

Rolf Nevanlinna -instituutin tukisäätiö palkitsi filosofian tohtori Tuukka Salmen 31.5.2010 parhaasta vuonna 2009 matematiikan alaan kuuluvasta väitöskirjasta.

Artikkeli sisältää kolme jatkuvuuteen liittyvää tehtävää. Kahdessa ensimmäisessä tehtävässä pyydetään pohtimaan annetun funktion jatkuvuutta: Voiko funktio olla jatkuva, vaikka se ei ole piirrettynä yhtenäinen käyrä? Kolmannessa tehtävässä pyydetään konstruoimaan tietyt ehdot täyttävä funktio.

Elsi Torn luennoi Kemian opetuksen päivillä 13.4.2012 kemikaalien luokituksesta ja varoitusmerkinnöistä erityisesti kemikaalivarastoa ylläpitävän opettajan näkökulmasta.

Aika: lauantai 4.9.2010 klo 11.00-15.00 Sisältö: Oulun Päivien ohjelmaan sisältyy opastettu sieniretki, jonka opastuksesta vastaa Oulun Sieniseura ry.

Aika ja paikka: 8.12. kello 18:00 Oulun yliopiston biologian laitoksen toisessa kerroksessa, salissa YB210 (sisäänkäynti A-ovesta, eläinmuseon vierestä) Sisältö: Talvi on hyvää aikaa aloittaa …

Aika 20.2.-30.4.2012 Sisältö Open Helsinki on kaikille alle 19-vuotiaille avoin tiedon visualisointikilpailu. Kilpailuun voivat osallistua kaikki alle 19-vuotiaat asuinpaikasta riippumatta. …

Open ruokaopas on kaikille avoin ja ilmainen verkkosivusto, jossa käsitellään monipuolisesti vastuullisen ruuan ja kestävän maatalouden teemoja. Opas on suunnattu erityisesti yläkouluissa ja lukioissa toimiville aineenopettajille.

Tehtävässä on valittavissa seitsemän vihreää korttia. Kun kortin laittaa tehtävässä mainittuun operaatiokoneeseen, saadaan laskemalla ulos operaatiolla käsitelty kortti. Tehtävässä on annettu kuusi maalia (siniset kortit), joihin on etsittävä reitti operaatioita ja vihreitä kortteja käyttämällä. Tehtävä on osittain haastava.

Opetin.fi on opettajien ja yritysten kohtaamisen foorumi. Opetin.fi-verkkopalvelu tarjoaa työkaluja opetuksen tueksi. Palvelusta löydät mm. hyviä käytäntöjä ja malleja yritysyhteistyöhön, tehtäviä …

Opetusharjoittelu on sitten vihdoin takanapäin! Vielä pitäisi rynnistää loput kasvatustieteet, ja sitten pitäisi siltä osin olla pätevä opettaja! No, pääaineen opintoihin menee toki vielä aikaa, mutta yksi vaihe opiskeluissa alkaa olla mennyttä aikaa.

Kaisa Sillanpää haki teknologiapainotteiseen luokanopettajakoulutukseen, koska arveli pääsevänsä sinne todennäköisemmin kuin perinteiseen. Lukiossa opiskeltu pitkä matematiikka toi lisäpisteitä ja painavana syynä oli myös toive löytää erilaista ajattelu- ja lähestymistapaa luonnontieteisiin tulevaa opettajan työtä varten.

Vuosi on vierähtänyt jo pitkälle - kohta tammikuu lopuillaan! Toivottavasti kaikilla on vuosi alkanut hyvissä tunnelmissa! Mulla se on alkanut melkoisen työntäyteisenä, työsarkaa kun on riittänyt monella rintamalla.

Keväisessä monimuotoisessa kevätkarkelossa on nykyisten ja entisten opiskelijoiden ja muun henkilökunnan esityksiä, muisteluja, näyttely, myynti- ja arvontapisteitä sekä kuvataiteilijoiden Reijo Hukkasen ja Moosa Myllykankaan lahjoittamien taideteosten huutokauppa. Tilaisuuden järjestelyistä huolehtivat nykyiset opiskelijat ja henkilökunta.

Opiskelijan täytyy siis ottaa myös välillä rennosti, että jaksaa opiskella. Itse otin rennosti helmikuun viimeisenä viikonloppuna opettajaopiskelijoiden talvipäivillä Kajaanissa.

Järjestämme aineenopettajille tutustumisvierailuja Linnanmaan ja Kontinkankaan kampuksilla helmi-maaliskuussa 2020. Tule kuulemaan Oulun yliopiston lukioyhteistyöstä ja tiedekasvatuksesta, tutustumaan kampuksiimme ja saamaan uusia ideoita opetukseesi!

Aika ja paikka: 13.9.2013 klo 12.00-15.30, paikka ilmoitetaan lähempänä koulutusta Sisältö ja kohderyhmä: Ajankohtaista ja toiminnallista metsätietoutta perus- ja toisen …

Aika ja paikka tiistai 7.9.2021 klo 14.00-16.00 Oulun yliopiston kasvitieteellinen puutarha, Kaitoväylä 5, Linnanmaa Sisältö Tervetuloa tutustumaan Oulun yliopiston kasvitieteellisen …

Kertaus on totisesti opintojen äiti. Omaehtoinen vanhojen asioiden kertaaminen vaatii kuitenkin valitettavasti yleensä sellaista tahdon lujuutta, jota ei ainakaan itseltäni tahdo löytyä.

Opetus.tv:n opetusvideoiden ja niitä tukevien harjoitusten avulla opiskelija voi valita juuri hänellä henkilökohtaisesti sopivan vaikeusasteen ja opettajan on mahdollista muuttaa oppituntirakenne …

Kuten otsikkokin kertoo, tältä keväältä opetusharjoittelu päättyi viime keskiviikkona. Täytyy sanoa, että olen kyllä tykännyt. Tässä blogitekstissä voisin kertoa opetusharjoittelusta ja vähän enemmän kahdesta ensimmäisestä oppitunnista.

Nyt se kauan odotettu opetusharjoittelu on sitten alkanut – tai melkein alkanut. Tähän mennessä en ole vielä oppitunteja päässyt itse pitämään, mutta niitä on kuitenkin tullut seurailtua.

OPI-päivät täytti tänä vuonna 40 vuotta. Teemana oli Voikko nää hyvin, kuulukko porukkaan -hyvinvointia rakentamaan.

Oulun seudun ammattikorkeakoulussa laboratorioanalyytikoksi opiskeleva Toni Inkilä kertoo laboratorioalan opiskelusta.

Opintopolku-sivustolta löydät monipuolista tietoa tutkinnoista, ammateista sekä opiskelusta eri oppilaitoksissa. Sen kautta voit löytää koulutusvaihtoehtoja ja hakea niihin.

Terve taas! Leijonajuhlista aletaan olla hiljalleen toivuttu, ja Nurmisen ilmaveivistäkin kohta, toivottavasti muutkin! Viimeiset tentit olivat vihdoin ja viimein viime perjantaina, ja molemmat läpi!

Taantuma vaikka onkin, niin kesätyöpaikkoja varmasti löytyy monen monta eri aloilta, joten ei kannata lannistua.

Työnteko on alkanut tuntumaan arjelta eikä aikainen herätys enää tunnu yhtään vaikealta. Unirytmi on tasoittunut samaan kaavaan: yhdeksältä nukkumaan ja viideltä ylös.

Opiskelijan päiviin mahtuu paljon muutakin kuin opiskelua. Toiset hankkivat lisätuloja iltatöissä, kun taas toiset urheilevat ja jotkut toimivat erilaisissa järjestöissä ja yhdistyksissä.

Opiskelijan elämä on kyllä niin parasta. Varsinkin näin Wapun lähestyessä se tuntuu erityisen kivalta.

Lukiossa Samuli on yhdeksi aineekseen valinnut fysiikan, josta on suorittanut jo suurimman osan. Millaista fysiikan opiskelu on lukiossa?

Oskari opiskelee Haapaveden lukiossa ja häntä kiinnostavat kemia ja englanti. Hän on jo käynyt suorittamassa kemian laboratoriotöitä Oulun yliopistolla.

Opiskelijan on paljon vaikeampi sairastaa kuin työssä käyvien ihmisten. Opiskelija joutuu sairaana ollessaankin huolehtimaan siitä, että saa joltain tutultaan tai kaveriltaan luennoilla ja laskareissa käydyt asiat.

Opiskeleminen on hyvin raskasta ja aikaa vievää ja aina välillä opiselija haluaa päästä omaan kotiin rentoutumaan. Suurelle osalla oululaisista opiskelijoista oman asunnon ja kodin tarjoaa PSOAS eli Pohjois-Suomen opiskelija-asuntosäätiö.

Oulun seudun ammattiopistossa voit valita sinua kiinnostavan ammatin 33 perustutkinnon ja 65 koulutusohjelman joukosta. Suorittamalla kolmivuotisen ammatillisen perustutkinnon saat ammatin sekä saman jatko-opintokelpoisuuden kuin lukiosta.

Lukio on oppilaitos, joka jatkaa yleissivistävää koulutusta perusopetuksen jälkeen. Vahvan yleissivistyksen luomalta pohjalta on helppo oppia uutta. Ylioppilastutkinto on edelleen arvostettu tutkinto, joka antaa jatko-opintokelpoisuuden ammattikorkeakoulu- ja yliopisto-opintoihin.

Aloitettuani opiskelut syksyllä 2008 huomasin pian että yliopistossa on todella erilaista opiskella kuin lukiossa. Yliopistossa voi itse päättää mitä kursseja käy minäkin vuonna.

Huomasin, että hetkeen en ole kirjoitellut tekstiä ihan vain kuulumisista. Tässäpä siis kuulumisia liittyen opiskeluun, mutta myös hieman vapaa-aikaan.

Suomielämään on palauduttu hyvinkin ja oikeastaan aikaa ikävöimiselle Wieniin ei olekaan ollut!

Taas sitä istutaan junassa, tällä kertaa varsin aikaisessa sellaisessa. Kello on puoli seitsemän aamulla. Suuntana on jälleen kerran tuttu Seinäjoki. Kolmena edellisenä viikkona on tullut ylitettyä itsensä ja pitkään tekemättömänä lojuneita asioita on saanut tehtyä eteenpäin.

Opiskelu todenteolla alkoi muutama viikko sitten, alkuhäslinkien jälkeen. Opiskelen täällä mm. mekaniikkaa, rakennusjohtamista, ympäristövaikutusten arviointia sekä maaperän mekaniikkaa, johon kuuluu myös laboratoriotunnit.

Onpas viime tekstistäni kulunut aikaa! Syynä tämän kirjoituksen viivästymiseen ei ole puheenaiheiden ehtyminen, päinvastoin - viime viikot ovat olleet niin kiireisiä, etten ole ehtinyt kirjoittaa niistä mitään. Pitkän aikaa kirjoittaminen on kyllä ollut tehtävälistalla, mutta vasta nyt pääsin kunnolla työn ääreen.

Sekä vappu että Wappu ovat tältä vuodelta jääneet taakse. Vapusta minun tuskin tarvitsee kenellekään kertoa, mutta mitä ihmettä opiskelijaWappuna oikein tapahtuu? Itse suuntasin Wapun jälkeen akut latautuneena kohti alkavia kesätöitä.

Opo-aamiaisen puheenvuorojen avulla pääset tutustumaan prosessialojen monipuolisiin opiskelu- ja uramahdollisuuksiin.

Aika ja paikka: Perjantai 13.2. klo 9.00-12.00, aamiaistarjoilu klo 8.30 alkaen, Oulun yliopisto, Linnanmaa, luentosali L8 Opo-aamiaiselle voi osallistua myös …

Aika ja paikka: Perjantai 2.10. klo 9.00-12.00, aamiaistarjoilu klo 8.15 alkaen Oulun yliopisto, Linnanmaan kampus, luentosali L2 (1. kerros). Opasteet saliin …

Aika ja paikka perjantai 24.2.2017 klo 9.00–12.00, aamiaistarjoilu klo 8.15 alkaen Oulun yliopisto, Linnanmaan kampus, luentosali L8 (1. kerros). Opasteet …

Aika ja paikka perjantai 21.10.2016; Oamk, Kotkantien kampus (Kotkantie 1, Oulu) Sisältö Opopatio-tapahtumasta saat tietoa Oulun korkeakouluista ja niiden koulutustarjonnasta.

Oppikirjamaratoniksi nimetyssä tapahtumassa ryhmä matematiikan opettajia, tutkijoita ja opiskelijoita yhdistää voimansa tavoitteenaan tuottaa laadukas lukion matematiikan oppikirja yhdessä viikonlopussa.

Tehtävävässä on esitetty kuuden funktion sekä niiden integraalifunktioiden kuvaajat. Tehtävänä on yhdistää funktio ja sen integraalifunktio kuvaajien perusteella.

Oulun seudun ammattikorkeakoulu järjestää 7.-8.6.2010 Osaava Opettaja -koulutustapahtuman. Sisällöt 7.6. Fysiikan ja kemian töitä sekä demonstraatioita 8.6. GeoGebra-ohjelman käyttö Tavoite Tavoitteena …

Aika: 6.-7.6.2011 Sisältö: Osaava Opettaja -koulutustapahtuma on ammatillisen toisen asteen opetushenkilöstölle suunnattu täydennyskoulutustapahtuma. Tapahtuman tavoitteena on vastata työelämän osaamistarpeisiin ja …

Kevätlukukauden 2022 aikana on tarjolla useita Opetushallituksen rahoittamia, osallistujille maksuttomia matematiikan täydennyskoulutuksia. Poimi joukosta mieleisesi kurssit tai suorita kokonaisuuksia!

Pääkallokiitäjä, heinätöpökatti, huutomerkkiyökkönen ja vaapsasvieras taistelevat niityn herruudesta. Valitse armeijallesi päällikkö ja kokoa mahdollisimman nopeasti oma ötökkäarmeijasi. Jos nopat ovat sinulle suotuisat ja osaat harkitun riskinoton, voitto voi olla sinun! Pelissä tutustutaan hyönteislajien lisäksi todennäköisyyteen.

Vastikään lapsiperheiden arkikäyttöön tullut Otometri-korvatulehdusmittari on syntynyt kolmen tekijän yhteisvaikutuksesta. Nämä tekijät ovat koti, Oulun seudun ammattikorkeakoulu ja Oulun yliopistosairaala.

Luonnonmaantieteen kenttäkurssi 19.–29.8. Oulangan kansallispuistossa jätti poislähtemättömän vaikutuksen tulevaan maantieteilijään.

Aika ja paikka Lauantai 13.1.2018 ja sunnuntai 14.1.2018 Tapahtumapaikkana ovat Oulun yliopistolla Linnanmaalla Tellus Innovation Arena ja Fab Lab Oulu. …

Ajattelin kirjoittaa teille vähän Oulusta muualta tulleen opiskelijan näkökulmasta. Olen itse kotoisin kaksikielisestä Pedersören kunnasta, missä bussi kulkee kerran tunnissa. (Ja tämä siis aikavälillä 8-16.) Yläkoulun ja lukion olen kulkenut Pietarsaaren kouluissa.

Aika ja paikka Perjantai-illasta 11.1.2019 klo 17.00 alkaen, sunnuntai-iltaan 13.1.2019 saakka Tapahtumapaikkana ovat Oulun yliopistolla Linnanmaalla Agora ja Fab Lab …

Kemian kokeellinen oppiminen -koulutuksessa perehdytään teoriassa ja käytännössä kemian kokeelliseen opettamiseen ja oppimiseen lukiotasolla. Koulutuksessa suunnitellaan ja toteutetaan kevään kuluessa lukion kemian kursseille sopivia laboratoriotöitä.

Uudet kemikaalisäädökset koululaboratoriossa: Tule päivittämään tietosi mm. käytännön toimenpidetarpeista kemikaalien varastoinnissa ja merkinnöissä sekä jätelain vaatimuksista vaarallisten jätteiden keräämisestä, varastoinnista ja merkitsemisestä.

Koulutuksessa perehdytään GeoGebraan, joka on monipuolinen ja ilmainen sovellusohjelma. 1. osa 30.11.2011, kello 16:30-20:00. 2. osa 7.12.2011, kello 16:30-20:00.

Tule kuulemaan luentoa koululaisprojektien avulla suoritetuista ilma- ja vesistömittauksista! Luento pohjustaa tulevan talven Kuusamo-OuLUMA -yhteistyön teemaksi valittua "vesi ja ilmakehä" -aihetta. Luennon jälkeen kasataan tulevan talven yhteistyöryhmä paikalla olevista Kuusamon opettajista.

Osalla Oulun alueen tiedekerhoista on ollut tällä viikolla ensimmäinen kerhokerta. Mukana projektissa on 13 alakoulua ja 17 kerho-ohjaajaa. Täytyy sanoa, että on ollut ilo huomata, kuinka monta koulua ja ohjaajaa projektiin on lähtenyt mukaan.

Koulutus alkaa kaikille osallistujille yhteisellä osuudella (klo 9:30-10:00), minkä jälkeen osallistuja voi valita joko alakoulun opettajille suunnatun työpajan tai yläkoulun ja lukion opettajille suunnatun työpajan.

Koulutuksessa perehdytään GeoGebran käyttöön ja tutustutaan kuinka GeoGebraa voi hyödyntää yläkoulun ja lukion matematiikan opetuksessa.

OuLUMA-keskus järjestää yhteistyössä Suomen GeoGebra-verkoston kanssa suuren suosion saaneen GeoGebra koulutuksen kesäkuussa.

Koulutus on tarkoitettu ala- ja yläkoulujen opettajille, sekä opettajaksi opiskeleville. Tavoitteena on perehtyä toiminnallisen matematiikan opetuksen suunnitteluun, ohjaamiseen ja materiaaleihin. Lisäksi kurssi antaa nimensä mukaisesti eväät kerho-ohjaajatyöhön.

Tukea LUMA-aineiden opiskeluun -koulutuspaketti on suunnattu pääasiassa 5-9 luokkien luokan- ja aineenopettajille. Kokonaisuus sisältää luentoja ja käytännön työpaja-opetusta. Ensimmäisessä osassa pureudutaan oppilaiden motivointiin ja toisessa käsitellään matematiikan oppimisvaikeuksia.

Yhteistoiminnallinen ja projektimuotoinen oppiminen ja opettaminen -koulutus on suunnattu LUMA-aineenopettajille yläkoulussa, lukiossa, ammattiopistoissa, ammattikorkeakoulussa ja yliopistolla. Koulutuksessa perehdytään yhteistoiminnalliseen opettamiseen projekti- ja tutkimustöiden kautta.

Tänä syksynä OuLUMA.fi-portaaliin on koottu erityisesti tietoa LUMA-aineiden tarpeellisuudesta opiskelussa ja työelämässä. Näin pyritään välittämään opiskelijavalintatietoa ja esimerkkejä LUMA-aineiden opiskelusta sekä LUMA-aineisiin perustuvista työtehtävistä opinto-ohjaajille ja aineenopettajille.

Toivotamme teidät tervetulleeksi OuLUMA-portaalin avajaisiin! Aika ja paikka 27.4.2010 klo 14.15 Oulun yliopiston luentosali M101.

OuLUMA-portaalin avajaisia vietettiin tiistaina 27.4. klo 14-16 Oulun yliopiston salissa M101. Paikalle ehti parikymmentä LUMA-henkistä osallistujaa, jotka edustivat laajasti Oulun seudun kouluja ja oppilaitoksia. Avajaisissa kuultiin professori Peter Hästön, luonnontieteellisen tiedekunnan dekaani Jouni Pursiaisen, yliopiston koulutusrehtori Olli Silvénin ja OuLUMA-keskuksen projektisuunnittelija Jussi Tynin puheenvuorot.

StarT-ohjelman kausi 2019-2020 on nyt päätöksessään. Tuomaristo valitsi Oulun alueen hienoista StarT:iin osallistuneista projekteista ja hyvistä käytänteistä voittajat. StarT:n lisäksi palkitsimme myös LUMA2020-hankkeessa ansioituneet tiedekasvatuskäytänteet. Kurkkaa voittajat!

Kasvioiltapäivässä tarkoituksena on pohtia kuinka kasvioiden keräämistä voitaisiin kehittää.

Aika ja paikka: Keskiviikko 5.10. klo 14:00-16:00 Oulun opetustoimen Iso-Riihi -kokoustila, Taka-Lyötyn katu 4, 4. krs Sisältö: Tule kahville jakamaan …

Aika ja paikka: Torstai 3.3. klo 12:00-15:00 Opetustoimen tukipalvelut, Werkko-kokoustila, Taka-Lyötyn katu 4, 4. krs Sisältö: Murtolukujen peruslaskutoimitukset toiminnallisen matematiikan välinein.

Oulun Energian Pohjoista voimaa ympäristöraati järjesti Oulun ylä- ja alakouluille suunnatun kilpailun, jonka tavoitteena oli osallistaa oululaisia lapsia ja nuoria vaikuttamaan lähiympäristöönsä.

Aika: 30.4. asti Paikka: Oulun Ympäristötalon aula, Solistinkatu 2, 90140 Oulu Sisältö: Oulun kulttuuriympäristöohjelma laadittiin viime vuonna. Monipuolinen kulttuuri- ja …

Oulun Matikkamaa on sivistys- ja kulttuuripalveluiden alainen pedagoginen keskus, joka tarjoaa oululaisille perusasteen ja lukion opettajille sekä koulunkäynninohjaajille toiminnalliseen matematiikkaan …

Oulun yliopistolla kisattiin 7.-luokkalaisten matematiikkakilpailun finaalissa lauantaina 21.4.2018. Kilpailu järjestettiin tänä keväänä jo seitsemättä kertaa.

Aika ja paikka: sunnuntai 6.6.2010 klo 10 alkaen Haapalehdon Shelliltä kimppakyydeillä Ylikiimingin maastoihin Sisältö: Oulun Sieniseuran perinteisellä kevätretkellä havainnoidaan ja …

Oulun tiedepäivä 2020 tarjoaa tiiviin annoksen Oulun yliopiston tutkijoiden esityksiä omasta tutkimustyöstään. Ohjelmassa on arkeologian, kielen ja aivojen eli ihmisen …

Oulun yliopiston tarjoamat perus- ja jatkotutkintoon tähtäävät koulutukset sekä eri maisteriohjelmat tuottavat työelämässä arvostetun yliopistotutkinnon. Lisäksi osaamisen päivittämiseen tarjoutuu lukuisia …

Aika: tiistaina 1.3. ja torstaina 3.3. klo 15:00–15:30 Sisältö: Kysy hakemisesta ja opiskelusta, vastailemme suorissa Periscope-lähetyksissä tiistaina 1.3. ja torstaina …

Aika keskiviikkona 1.11.2017 klo 9.00–14.30 torstaina 2.11.2017 klo 10.00–15.30 Paikka Oulun yliopiston Linnanmaan kampus, sisäänkäynti tapahtumaan R-ovesta Linnanmaan kampusalueen kartta …

Aika keskiviikkona 7.11.2018 klo 9.00–15.00 torstaina 8.11.2018 klo 9.00–15.00 Paikka Oulun yliopiston Linnanmaan kampus Sisäänkäynti tapahtumaan on tänä vuonna uudelta …

Aika ja paikka 9.-10.11.2016, Oulun yliopisto, Linnanmaan kampus Sisältö ”Jatkakaa tälläista ihan ainiaan, abina todella tarvitsin tällaista päivää. Infoa tuli …

Oulun yliopiston eläinmuseo löytyy Linnanmaan kampukselta. Yleisölle avoin näyttely tarjoaa näyteikkunan Suomen eläimistöön ja eläintieteeseen. Näyttelysalissa on esillä noin 1300 …

Luonnontieteellisen tiedekunnan dekaani Jouni Pursiainen esitteli Oulun yliopistoa opinto-ohjaajien LUMA-päivässä 1.2.2013.

Aika ja paikka: tiistai 11.3. Business Kitchen (Torikatu 23, 4. krs) klo 9-15 ja torstai 27.3. Linnanmaan kampus, Opiskelijakeskus klo …

Oulun yliopiston info lukiolaisten vanhemmille järjestettiin ensimmäistä kertaa 23.2.2016. Tapahtumassa kuultiin mm. koulutusrehtori Helka-Liisa Hentilän ja professori Jouni Pursiaisen puheenvuorot.

Aika ja paikka: tiistai 23.2.2016 kello 17.00-19.00 Tapahtuma järjestetään Oulun yliopiston Linnanmaan kampuksen tiloissa. Tarkka salitieto ilmoitetaan myöhemmin. Linnanmaan kampusalueen …

Tervetuloa katsomaan suorien lähetysten sarjaa Instagramissa! Lähetyksissä eri alojen opiskelijat kertovat opiskelusta ja vastaavat katsojien kysymyksiin. Instagram Live -lähetyksiä voi …

Oulun yliopiston kasvitieteellinen puutarha löytyy Linnanmaan yliopistoalueen pohjoislaidalta läheltä Kuivasjärveä. Käyntiosoite on Kaitoväylä 5. Puutarhan monipuoliset kokoelmat tarjoavat mainion paikan …

Oulun yliopiston kasvitieteellisen puutarhan Facebook-sivut elävät vuodenaikojen mukaan. Sivusta tykkäämällä saat päivitykset omalle sivullesi.

Aika ja paikka maanantai 14.8.2017 klo 14–17 Stage, Tellus Innovation Arena, Oulun yliopiston Linnanmaan kampus Linnanmaan kampusalueen kartta Sisältö Tule …

Aika ja paikka 17.2.2021 klo 17-19 alkaen, joka toinen keskiviikko Zoom-etäyhteydellä Sisältö Oulun yliopistolla alkaa pyöriä matemaattisia haasteita kaipaaville yläkoululaisille ja …

Aika ja paikka 1.2.2022 klo 17-19 alkaen Zoom-etäyhteydellä Sisältö Oulun yliopistolla pyörii matemaattisia haasteita kaipaaville yläkoululaisille ja lukiolaisille suunnattu matematiikkakerho. Kerho järjestetään …

Tule tutustumaan kasvojentunnistukseen ja ICT-alan opiskelumahdollisuuksiin! Jaamme 10 konepaikatonta VIP-lippua verkkopelitapahtuma Vectoramaan!

Oulun yliopiston yleisesittely pdf-muodossa. Esitykseen on koottu ajankohtaista tietoa mm. opiskelijamääristä, koulutusohjelmista ja tutkinnoista. Oulun yliopiston esittely pdf-muodossa

Ovelat ötökät on materiaalipaketti 0-2. luokkien ympäristöoppiin. Toiminnallisissa tehtävissä käsitellään hyönteisten elämänkiertoa, niiden ominaisuuksia, anatomiaa ja ravintoa. Materiaalissa tarkastellaan myös hyönteisten merkitystä ihmisen ravintona sekä tutustutaan tarkemmin 18 hassunnimiseen hyönteislajiin, joista jokaisen voi tavata Suomessa.

Ovelat ötökät on materiaalipaketti 3.-6. luokkien ympäristöoppiin. Toiminnallisissa tehtävissä käsitellään hyönteisten elämänkiertoa, niiden ominaisuuksia, anatomiaa ja ravintoa. Materiaalissa tarkastellaan myös hyönteisten merkitystä ihmisen ravintona sekä tutustutaan tarkemmin 18 hassunnimiseen hyönteislajiin, joista jokaisen voi tavata Suomessa.

Aika ja paikka: lauantai 14.5.2011 klo 10.30 alkaen Oulun tori Sisältö: 24. päässälaskukilpailut järjestetään Rotuaarin remontin vuoksi Oulun torilla. Kilpailusarjat: alle …

Lauantaina 27.4. järjestettiin perinteiset Päässälaskukisat Oulun keskustassa, Rotuaarin esiintymislavalla. Nyt jo 27. kerran järjestetty kilpailu houkutteli paikalle runsaasti sekä osallistujia että heitä kannustavaa yleisöä.

Aika ja paikka: 2.10.2016 klo 10 alkaen Tiedekeskus Tietomaassa Sisältö: Perinteinen päässälaskukilpailu järjestetään Oulussa jo 30. kerran!

Aika ja paikka: 25.4.2015 klo 10 alkaen Rotuaarin esiintymislavalla Oulun keskustassa Sisältö: Perinteinen päässälaskukilpailu järjestetään Oulussa jo 29. kerran. Säännöt ja …

Aika ja paikka lauantai 6.5.2017 klo 10 alkaen, Rotuaarin esiintymislavalla Oulun keskustassa Sisältö Perinteinen päässälaskukilpailu järjestetään Oulussa jo 31. kerran. …

Oulun kevääseen oleellisena osana kuuluvat kaikille avoimet Päässälaskukisat järjestettiin lauantaina 26.4. Rotuaarin esiintymislavalla. Nyt jo 28. kerran järjestetyt kisat houkuttelivat paikalle runsaasti kilpailijoita ja heidän kannustusjoukkojaan sekä laskemisesta kiinnostunutta yleisöä.

Lauantaina kisailtiin hieman tuulisessa säässä päässälaskukisoissa neljässä eri sarjassa.

Perinteikkäät Päässälaskukisat järjestettiin lauantaina 25.4. Oulun keskustassa Rotuaarin esiintymislavalla. Nyt jo 29. kerran järjestetyt kisat houkuttelivat paikalle yhteensä 71 osallistujaa ja runsaasti yleisöä.

Perinteiset päässälaskukilpailut järjestettiin lauantaina 23.4. Oulun Rotuaarilla. Koleasta ja väliin jopa räntäsateisesta kevätsäästä huolimatta kilpailu houkutteli paikalle noin 80 osallistujaa ja runsaasti yleisöä. Kilpailun järjestäjiä ovat MAOL Oulun Seutu ry ja Oulun Liikekeskus, joiden ohella järjestävänä kouluna toimi tänä vuonna Kaakkurin koulu.

Nyt on vuosi alkanut todenteolla. Hallituksessa olen tänä vuonna päätoimittajan roolissa eli kirjoitan Valenssilehteen pääkirjoituksen sekä kannustan Valenssilaisia kirjoittamaan itselleen tärkeistä jutuista. Ensimmäinen lehti ilmestyy laskiaisen jälkeen ja toivon saavani siihen jutun liittyen työllistymiseen.

Yksi vinkki kaikille vaihtoonlähtijöille: pidä pääsi oli kyse mistä asiasta tahansa!

LUMA-kahvilassa on tarjolla runsaasti erilaisia pelejä ja pähkinöitä. Voit tutustua mm. salakirjoitukseen, Tangram-kuvioihin, pulmapeleihin sekä moniin lautapeleihin. Maksuton LUMA-kahvila on Tietomaassa keskiviikkoisin klo 18.00-19.30, myös syyslomaviikolla!

Pääsin katsomaan ensimmäistä kertaa PahkiSpeksiä, mikä oli todella mieleenpainuva esitys. Tarinassa seikkaili Maisteri Mikä, joka kirjoitti jo kolmatta graduaan.

Lahden Yliopistokampuksen yhteydessä toimiva Päijät-Hämeen LUMA-keskus on osa valtakunnallista LUMA-keskusten verkostoa.

Opetushallituksen kehittämishankkeena käynnistynyt PaikkaOppi on laajentunut muutaman pilottikoulun projektista valtakunnalliseksi paikkatietotaitojen verkkopalveluportaaliksi.

Aika ja paikka torstai 23.3.2017 klo 12.00–15.30 Ritaharjun monitoimitalo Sisältö PaikkaOppi on kouluille maksuton, suomalainen verkkopohjainen oppimisympäristö, jossa on interaktiivinen …

Koulutuksen tavoitteena on tutustuttaa osallistujat paikkatiedon verkko-opetuksen mahdollisuuksiin käyttäen hyväksi PaikkaOpin verkko-oppimisympäristöä.

Oulun yliopistolla 20.11. järjestetyssä Science Cafe -tilaisuudessa tutustuttiin maantieteen laitoksella tehtävään tutkimukseen.

Päiväkoti Piilometsän mielikuvituksellinen projekti "Hyppy kivikauden elämään: talvi" toi ansaitusti palkinnon kansainvälisessä StarT-gaalatilaisuudessa Tampereella.

Aika ja paikka: keskiviikko 6.10.2010 klo 14.00-19.10 Oulun Lyseon lukio, Kajaaninkatu 3, 90100 Oulu Sisältö: – Nuorten oppimisvaikeuksien arviointi ja …

Pakkauspeli on oppimispeli, jota pelataan unkarilaisilla värisauvoilla. Hauskassa pelissä opitaan pinta-ala- ja tilavuuskäsitteitä sekä pinta-alan ja tilavuuden hahmottamista.

Jaahas kylläpä on aika rientänyt. Viimeksi kirjoitellessa tuntui, ettei tämä kevät lopu ikinä, mutta nyt päivät vierivät sormien lävitse kuin vesipisarat, joihin epätoivoisesti yritän takertua.

Helsingin yliopiston Koulutus- ja kehittämiskeskus Palmenia järjestää kasvintuntemuksen kenttäkurssin Oulussa. Kurssi on tarkoitettu luokanopettajille, erityisopettajille ja biologianopettajille.

Aika ja paikka 5.-7.8.2011, Hailuoto Kohderyhmä Biologian aineenopettajat ja luokanopettajat

Aika ja paikka: 19.10.2011 klo 13-19, Kasvitieteellinen puutarha, Oulun yliopisto Sisältö: Luonnontuntemuksen teemapäivä antaa eväitä tutkivaan oppimiseen ja opetuksen elävöittämiseen …

Seminaarissa on luentoja ja pienryhmätyöskentelyä sisältäen myös ulkona työskentelyä. Tavoitteena on kannustaa ympäristön tutkimiseen ja antaa konreettisia helppoja työtapoja ja menetelmiä toteuttaa opetusta kaupunkiluonnossa.

Koulutuksessa käsitellään mm. teoriaa paikkatietojen käytöstä, valtakunnallisia paikkatietopalveluita ja GPS:n hyödyntämistä opetuksessa.

Tammikuu meni vauhdikkaasti. Koulu alkoi arkisissa merkeissä, eikä asiat juurikaan olleet muuttuneet vanhasta. Kevään lukujärjestys on sopivan väljä, jotta kerkeän suorittamaan joitakin syksyn aikana rästiin jääneitä harjoituksia.

Taitaa olla vajaa parisen viikkoa siitä kun sain kandidaatin tutkielmani valmiiksi. Ajattelin, että voisi samantien alkaa hieman himmailemaan ja virittäytymään lomailutunnelmiin. Tutkintopapereiden saaminen ei kuitenkaan ole ihan niin yksinkertainen juttu, mitä sitä yhtäkkiä ajattelisi.

Mitä biotalous on? Mitkä ovat sen tavoitteet ja laajuus? Entä merkitys Euroopalle ja suomalaiselle yhteiskunnalle?

Loppusuoralla ollaan ja viimeistä vuotta viedään. Hieman yli puoli vuotta ja ammatti pitäisi olla hommattuna, kuin myös ylioppilastodistukset ja toisella meistä vielä sen lisäksi lukion päästötodistus. Vaikka opinnot ovat jo loppupuolella, tekemistä riittää vielä valtavasti.

Tänä syksynä opiskeluni on ollut täysin erilaista kuin aiempina vuosina: Syksyni alkoi opetusharjoittelulla.

Muutama viikko pedagogisia opintoja takana. Urheilutoimittaja voisi kysyä tähän väliin: "Mitkä ovat fiilikset?" Vastaisin, että todella hyvät.

Neljännet Pedapäivät järjestettiin Kastellin monitoimitalolla viime viikonloppuna (27-28.11.) Pedapäivät pitivät sisällään erilaisia luentoja ja työpajoja, joihin osallistui opettajia alakoulusta lukioon. Myös OuLUMA-keskuksen Tiedekerhot näkyivät Pedapäivillä kahdella työpajalla ja messusosaston esittelypisteellä.

PeerWise on ilmainen järjestelmä, jossa oppilaat voivat luoda monivalintakysymyksiä toisilleen. PeerWisen käytössä yhteisöllinen oppiminen on vahvasti esillä.

Nyt vietetään jälleen valtakunnallisia LUMA-viikkoja! OuLUMA-keskus tarjoaa LUMA-viikoille peli- ja pulmatehtäväpaketin, josta löytyy monipuolisesti tekemistä kaikille esikoulusta lukioon. Pelaamisen ja pähkäilyn iloa!

MatikkaPysäkki-toiminta pyörähti käyntiin ensimmäistä kertaa syksyisenä keskiviikkoiltana 12.9.2012. Toiminta pysäkillä on kerhomaista, vapaaehtoista, maksutonta sekä ohjattua. Lisää lapsia mahtuu mukaan!

LUMA-tiede- ja teknologiaviikkoja vietetään 30.10.–14.11.2013. OuLUMA tarjoaa LUMA-tiede- ja teknologiaviikoille pelipaketin, josta löytyy tekemistä kaikille alakoulusta lukioon!

LUMA-viikkoa vietetään 5.–9.11.2012. OuLUMA-keskus tarjoaa opettajien käyttöön LUMA-viikolle pelipaketin, joka sisältää useita pelejä ala- ja yläkoululaisille sekä lukiolaisille. Pelipaketista riittääkin varmasti tekemistä LUMA-viikon jokaiselle päivälle!

Koeviikkohan se sieltä saapui kylmää säätä piristämään. Koeviikko tuo melkoista vaihtelua koulunkäyntiin, sillä kotiin pääsee viimeistään yhden aikaan joka päivä.

Pentomino on kappale joka koostuu viidestä neliöstä. Penta tarkoittaa viittä ja tulee kreikan kielestä.

Aika 8.-12.6.2020 klo 9-15 Paikka Etäyhteydellä Google Meetin kautta Kohderyhmä 9-12-vuotiaat lapset Kuvaus Kesäkuun toisella viikolla (8.-12.6.2020) järjestettävässä luonnontieteet ja …

Aika ja paikka: torstai 16.1.2014, klo 12–16, Oulun normaalikoulu (alakoulu), Yliopistokatu 48, Oulu Sisältö: Kaipaatko työkaluja tuodaksesi opetukseesi/toimintaasi lisää paikallistietoutta …

Voiko kortit sekoittaa niin, että tiedetään sekoituksen jälkeen korttien järjestys?

Aika ja paikka: keskiviikko 17.10.2018 18:00–19:30 Tiedekeskus Tietomaan auditorio, Nahkatehtaankatu 6, Oulu Sisältö: Tiedekeskus Tietomaan 30-vuotisjuhlavuoden syksyn luentosarjassa tähtitieteen dosentti …

Innolukion vuoden 2012 voittaja Perttu Pölönen on palkittu 24.9.2013 ensimmäisellä palkinnolla Euroopan Unionin Young Scientists -kilpailussa Prahassa.

Suoritan tänä vuonna pedagogisia opintojani aineenopettajaksi suuntautuessani. Meille ajoittui perusharjoittelu tälle keväälle, ja syventävät harjoittelut päästään pitämään osaltamme syksyllä kahdessa osassa.

Suomessa saavutetun erinomaisen sähköturvallisuuden tason yhtenä perusedellytyksenä on, että jo lapsille opetetaan oikea tapa käyttää sähkölaitteita. Lapset ja nuoret ovatkin yksi Sähköturvallisuuden edistämiskeskus ry:n (STEK) tärkeimmistä kohderyhmistä.

Aika ja paikka: lauantai 21.11.2015 klo 10-16 Oulun yliopisto, Linnanmaan kampus, Pentti Kaiteran katu 1 Kohderyhmä: peruskoulujen matematiikan, fysiikan ja …

Oulun seudun biologian ja maantiedon opettajien yhdistys on huolestunut perusopetuksen uuden tuntijakosuunnitelman ehdotuksesta luonnontieteiden tuntimäärän vähentämiseksi.

Ouluun perustetaan luonnontieteistä kiinnostuneiden 15-25-vuotiaiden nuorten tiedeyhdistys. Yhdistyksen perustava kokous pidetään torstaina 20.1.2011 klo 16.30 Oulun Lyseon luokkahuoneessa 14.

Aika ja paikka: Torstai 26.1.2017, klo 9-15, Oulun yliopisto, Linnanmaan kampus Kohderyhmä: Tapahtuma on kaikille kävijöille avoin ja ilmainen. Kuvaus: …

Pesti-päivä valtasi Oulun yliopiston Linnanmaan kampuksen 16.1.2013 klo 9–16. Pesti-päivä on kaikille avoin ja ilmainen tapahtuma, joka kokoaa vuosittain yhteen opiskelijat ja työnantajat.

Taantumasta huolimatta tekniikan eri aloilla tarvitaan edelleen osaavaa työvoimaa. Pesti-päiviä on järjestetty Oulun yliopistolla jo vuosien ajan vastaamaan työvoiman tarpeeseen. Pesti-päivien aikana opiskelijoilla ja jo valmistuneilla on mahdollisuus tuoda itseään ja osaamistaan esille, kun taas alan työnantajat voivat katsastaa potentiaalisia rekrytoitavia kasvoista kasvoihin.

Aika ja paikka: torstai 3.3.2011 klo 17.00 Oulun yliopisto, eläinmuseo Sisältö: Petolintujen tunnistaminen varsinkin kaukaa on tunnetusti kiehtovaa ja haasteellista …

Pienryhmäohjaajaksi minut sitten huijattiin! Mukavalta hommalta se vaikuttaa ja kaavake oli varsin helppo täyttää eikä tungostakaan ollut vaan kaikki halukkaat tuli valituiksi.

Aika: Perjantai 27.1., korkeintaan tunti Paikka: Tarkkailupaikka voi olla mikä tahansa sopiva paikka, esimerkiksi koulun piha, läheinen puisto, metsänreuna tai …

BirdLife Suomi kutsuu sinut mukaan Pihabongaukseen tulevana viikonloppuna 24.-25.1. Pihabongauksessa tarkkaillaan tuttuja lähiympäristön lintuja. Samalla kerätään arvokasta tietoa maamme talvisesta …

BirdLife Suomi kutsuu kaikki mukaan yhdeksättä kertaa järjestettävään Pihabongaukseen viikonloppuna 25.-26.1.2014. Pihabongauksessa tarkkaillaan tuttuja lähiympäristön lintuja.

Aika: Lauantai 28.1. tai sunnuntai 28.1., 1 tunti Paikka: oma piha tai muu paikka Kuvaus: Pihabongaus-tapahtumassa tarkkaillaan tunnin ajan lintuja …

Aika ja paikka: Lauantai 29.1. ja sunnuntai 30.1. Sisältö: BirdLife Suomi järjestää Pihabongaus-tapahtuman tammikuun viimeisenä viikonloppuna 29.–30.1. Kaikille luonnosta kiinnostuneille …

Aika ja paikka: Torstai 9.4.2014, klo 9-16, Alakööki, Hupisaarten kaupunginpuisto, Oulu Kohderyhmä: Koulutus on suunnattu esi- ja alkuopetuksen opettajille, luokanopettajille,peruskoulun …

Tiedekeskus Pilke tuo Metsäpeliluolan Oulun Tiedekeskus Tietomaahan 22.-28.3.2016. Peliluola innostaa lapsia ja nuoria tutustumaan metsään uudesta näkökulmasta. Metsäpeliluolan vierailun yhteydessä Tietomaassa järjestetään 23.3. kello 18-19.30 myös kaikille avoin luentotilaisuus, jonka aiheena on "Tutkijat biotalouden mahdollistajina".

Sijoita pilvenpiirtäjien korkeutta kuvaavat numerot ruudukkoon annettujen ohjeiden mukaisesti.

Videolla tutkitaan veden pintajännityksen rikkomista astianpesuaineen avulla ja tätä ilmiötä hyödyntäen tehdään taidetta elintarvikeväreillä.

Onko PISA-tutkimuksen matematiikan osio lähempänä luetun ymmärtämisen testiä tai perinteistä älykkyystestiä kuin varsinaista opitun matematiikan taidon selvitystä?

Tehtävässä pyritään yksinkertaisen testin avulla ymmärtämään, mitä tiivistyminen tarkoittaa.

Varmaan jokainen opiskelija joutuu silloin tällöin rasittamaan laskupäätään plussaamalla kertyneitä opintopisteitä yhteen. Tässä kyllä on hyvänä apuna weboodi, joka laskee pisteet puolestasi.

Sovelluksessa selitetään pistetulon merkitys ja esitetään siihen liittyvät kaavat.

Kappas, syksy vilahti ja kirjoitellu en ole tainnut ollenkaan. Korjataan siis vääryys!

Miten aurinkokuntamme on muodostunut? Millaisia planeettoja ja muita kappaleita aurinkokunnastamme löytyy? Nämä lukiolaisille ja yläkoululaisille suunnatut diaesitykset sisältävät tietoa aurinkokuntamme synnystä ja rakenteesta.

Aika ja paikka 5.10.2010 klo 8.45 alkaen ja 6.10.2010 klo 8.00-14.00 Hotelli-ravintola Lasaretti (Aurora-sali, Kasarmintie 13, Oulu) Sisältö Pohjoinen Energiafoorumi …

Aika Keskiviikko 29.3.2017, klo 9-19 Paikka Tiedekeskus Tietomaa, Nahkatehtaankatu 6, Oulu ja Oulun yliopisto, Linnanmaan kampus

Pohjois-Pohjanmaan kesäyliopisto tarjoaa koulutuspalveluja eri asiakasryhmille. Pääosa opetuksesta on avointa yliopisto-opetusta ja ammatillista täydennyskoulutusta, joiden lisäksi järjestetään valmentavia ja harrastustavoitteisia …

Pohjois-Suomen Opettajainpäivien ohjelmasta löytyy mielenkiintoista ja ajankohtaista opettajuuteen liittyvää asiaa kaikille opettajaryhmille. Päivien teemana on Opettajuus – myrskyä ja myötätuulta.

Kaksi viikkoa pohjoisen maisemissa alkaa olla takana. Huomenna koittaa lähtö takaisin Oulun maisemiin. Kahteen viikkoon on mahtunut joulun sekä uuden vuoden viettoa, paukkupakkasia ja leutoakin säätä.

Ilmastopäivän tavoitteena on saada pohjoismaiset lapset ja nuoret mukaan ilmastotyöhön. Sen tarkoituksena on edistää ilmastoon keskittyvää pohjoismaista kouluyhteistyötä ja lisätä oppilaiden sitoutumista ilmasto-ongelmiin.

Oulun yliopiston maantieteen laitoksen Pohjoisen luonnon tutkimus -kenttäkurssi vei opiskelijat Pohjois-Lappiin ja Norjaan tutkimaan ilmastonmuutoksen vaikutuksia pohjoiseen ympäristöön - niin elolliseen kuin elottomaankin.

Syyskuun ensimmäinen täysi viikko on yliopiston lukuvuoden avausviikko. Silloin on kaikenlaista juhlaa – akateemisia alkajaisia, vulcanaliaa, bileitä, bileitä jne. Tämä syksy oli toinen, jolloin en mihinkään noihin päässyt.

Olli, Pekka ja Timo eivät palanneet viikon pituiselta kalareissultaan tyhjin käsin. Osaatko sinä selvittää vihjeiden perusteella, kuka sai minkäkin kalan ja minä päivänä?

Olen 22-vuotias biofysiikan opiskelija. Olen muuttanut Ouluun vuonna 2008, jolloin aloitin opinnot Oulun yliopistossa. Tänä keväänä tavoitteeni on saada kandin tutkinto suoritetuksi.

Opetushallitus toteutti järjestykseltään viidennen matematiikan seuranta-arvioinnin 9. luokan oppilaille kouluissa 5.4.2011. Arvioinnin tulokset virittänevät keskustelua muun muassa matematiikan opetuksen ja geometrian tavoitteista, oppilasarvioinnista ja oppilaiden asenteista.

Uusi suomalainen verkkopeli Polar Heroes on innovaatio monessa suhteessa. Se on 5–9-vuotiaille lapsille tehty online-pelimaailma, joka yhdistää hauskat seikkailut opetuksellisiin sisältöihin.

Löydätkö talonmiehelle reitin, jota pitkin hän kulkee kutakin polkua täsmälleen yhden kerran?

Teoriapaketti polttokennoista antaa tietoa polttokennojen toimintaperiaatteesta, rakenteesta ja ominaisuuksista. Polttokennoauton ohjekirja ja oppilaille jaettavat työohjeet tukevat polttokennoauton kanssa tapahtuvaa kokeellista työskentelyä.

Polynomipelin avulla voidaan kerrata tai opettaa polynomien yhteen-, vähennys- ja kertolaskuun liittyviä asioita.

Aika ja paikka: viikonloppu 7.-8.6.2014, kaikkialla Suomessa Sisältö: Pönttöbongauksessa tarkkaillaan pihapiirin linnunpöntöissä pesiviä lintuja viikonloppuna 7.-8.6.2014. Samalla kerätään arvokasta tietoa …

Onko sinulla linnunpönttöjä? Mitä lintuja niissä asuu? BirdLife Suomi kutsuu kaikki linnuista kiinnostuneet osallistumaan ensimmäistä kertaa järjestettävään Pönttöbongaukseen 8.–9.6.2013. Pönttöbongauksessa …

Tutkimusprojekti on taas hyvin liikkeellä, sillä röntgendiffraktiolaitteisto eli XRD ei ollutkaan rikki vaan vika oli käyttäjässä. Ylläri… Noh ei se mitään, sillä nyt on näytteet tutkittu ja tulokset analysoitu.

Muistan edelleen kirkkaasti päivän, jolloin opintoni yliopistossa alkoi. Ensimmäisenä päivänä oli kokoontuminen Maantieteen laitoksen kahvioon, jossa oli määrä olla laitoksen esittely ja pienryhmiin jako.

Aika ja paikka: 28.2. klo 9.30-15.30 ja 27.3.2013 klo 9.00-15.00, Timosenkosken luontokoulu (Timosenkoskentie 44), Oulu Kohderyhmä: Peruskoulun luokanopettajat ja aineenopettajat …

Samuli Lintulan pro gradu -työssä on tutkittu sumukammion ja sillä tehtävien hiukkashavaintojen vaikutusta ymmärryksen kehittymiseen taustasäteilystä ja säteilyn luonteesta.

Aika ja paikka: keskiviikko 18.5.2011 klo 12.15 Oulun yliopisto, Linnanmaa, OP-sali

Oulun yliopiston teknillisessä tiedekunnassa on neljä professoriluentoa 1.6. klo 12.15 alkaen.

Maantieteilijä Heini Rosqvist kertoo työstään Oulun kaupungilla projektipäällikkönä Homelike Oulu -hankkeessa. Projektin tarkoituksena on maahanmuuttajien kotouttamisen edistäminen Oulussa.

Opintojen edetessä alkaa valinnaisuutta olla yhä enemmän, mikä antaa mahdollisuuden keskittyä itseä kiinnostaviin kursseihin ja räätälöidä tutkinnosta omannäköisensä - kunhan kurssit liittyvät omaan alaan, tietenkin. Lukukausi onkin tarjonnut roppakaupalla mielenkiintoisia kursseja kunnolla vauhtiin päästyään.

Teknillisen tiedekunnan vuoden 2010 viimeisessä publiikissa oli valmistuneita ennätysmäärä, yhteensä 253 teknillisen tiedekunnan opiskelijaa valmistui. Tämä on yhtä paljon kuin normaalisti puolessa vuodessa. Valmistumisrynnistys johtui tulevasta tutkinnon uudistuksesta, jossa tutkinto muuttuu kaksi portaiseksi.

Tehtävänä on laskea kuvassa esitetyn "pullistuneen neliön" pinta-alan approksimaatio laskemalla suurimman sen sisään mahtuvan neliön pinta-ala. Lopuksi pyydetään laskemaan kuvan "pullistuneen neliön" pinta-alan tarkka-arvo.

Sinulla on 24 samannäköistä kuulaa, joista yksi painaa enemmän kuin muut. Käytössäsi on kahden kupin vaaka. Mikä on pienin määrä punnituksia, jolla saat selville, mikä kuulista on erilainen?

Nyt on sitten yksi virstanpylväs saavutettu. Luonnontieteiden kandidaatin tutkinto on kasassa ja todistus kourassa. Ehkä voisi jopa hieman tuulettaa, vaikka tämä onkin vasta eräänlainen puolivälin etappi ja se isoin urakka on vielä edessä. Tai miten sen nyt ottaa.

Opettele puuttuvan luvun mysteeri, jolla voit hämmästyttää ystäviäsi. Yhdessä voitte miettiä, miksi menetelmä toimii.

Aika lauantai 12.11.2016 klo 9.00–14.00 Paikka Oulun yliopiston Linnanmaan kampus, mikroluokka MA343 Kohderyhmä maantiedettä lukiossa tai peruskoulun yläluokilla opettavat opettajat …

Aika lauantai 8.4.2017 klo 9.00–14.00 Paikka Oulun yliopiston Linnanmaan kampus, mikroluokka MA337, opasteet saliin ulko-ovelta R, 3. kerrokseen rapusta J4 …

Viime viikolla me maantieteen fuksit pääsimme käyttämään ihka ensimmäistä kertaa haalareita! Monta iltaa on tuskailtu haalarimerkkejä ommellen, mutta hyvässä seurassa rakot ja neulanpistokset eivät tuntuneet niin tuskaisilta.

Syksyn alku on ollut jännittävä ja mukava, sillä opetusharjoittelussa on päässyt taas puuhaamaan käytännön juttuja. Sain opetettavaksi 7 luokkalaiset ja oppiaineeksi kemian.

Aika ja paikka 16.–17.1.2020 klo 9–16 Tiedekeskus Tietomaa, Oulu Sisältö CanSat on juomapurkin kokoisessa kotelossa oleva täysin toimiva satelliitin pienoismalli, …

Opiskelen siis kolmatta vuota ammattikorkean puolella rakennusinsinöörin tutkintoon johtavassa koulutusohjelmassa. Monille tulee ensimmäisenä mieleen kun sanoo opiskelevansa rakennustekniikkaa, että siellä opetetaan ainoastaan jotain talojen rakentamiseen liittyvää.

Teknokkaan rakennetehtävissä oppilaat suunnittelevat ja toteuttavat esimerkiksi kurotinrakennelman ja rakennelman, joka kannattelee kirjaa mahdollisimman korkealla pöydän tasosta.

Oulun seudun ammattikorkeakoulun tekniikan yksikön autolaboratoriossa on kehitetty moottoriurheiluun liittyvää osaamista jo vuodesta 1995. Laboratoriossa ei ole jääty pyörimään omalle mukavuusalueelle, vaan yhteistyötä tehdään voimakkaasti niin tekniikan yksikön opetuksen, kuin yksikön ulkopuolisten toimijoiden kanssa.

Teknokkaan tuottamien rallirullatehtävien avulla tutustutaan muodon ja liikkeen suhteeseen. Oppilaat haastetaan esimerkiksi valmistamaan mahdollisimman pitkälle kulkeva rallirulla sekä takaisin palaava rallirulla.

Teknokkaan tuottamien rallirullatehtävien avulla tutustutaan pituuden mittaamiseen. Oppilaat haastetaan valmistamaan mahdollisimman pitkälle kulkeva rallirulla, mittaamaan rullan kulkemaa matkaa ja pohtimaan seikkoja, jotka vaikuttavat rullan kulkeman matkan pituuteen.

Materiaalissa käydään läpi Quantum GIS -ohjelman käyttöä aineistorajapintaan kytkettynä sekä harjoitellaan mm. digitoimista ja yksinkertaisien analyysien tekoa kartta-aineiston pohjalta.

Irlannin maassa on taas ollut niin kiirusta, ettei ole meinannut ehtiä kirjoitella.

Aika ja paikka torstai 21.2.2019 klo 13.00–17.00 Oulun Normaalikoulu, Kaitoväylä 7 Sisältö Koulutuksessa tutustutaan selainpohjaisiin reaaliaikaisiin paikkatietosivuihin ja niihin liittyviin …

Hallitushommissa tapahtuu melko vähän juuri nyt, kun taloudenhoitajan hommista on saanut otteen ja tiliotteen tarkistus sujuu mutkattomasti.

Teknokas järjestää Reisjärvellä Luovuus, teknologiakoulutus ja erityisopetuksen seminaarin.

Tässä parin viikon sisällä tuli tehtyä reissu jos toinenkin, joskin toinen vähän vahingossa..

Olen Anu, kolmannen vuoden fysiikan opiskelija. Nämä kolme vuotta olen asunut Oulussa, mutta olen pohjoisen tyttöjä ja kotoisin Ivalosta – pienestä kylästä täältä noin 550 km pohjoiseen.

Pitemmittä puheitta. Tulin eilen illalla viikonlopun mittaiselta Kuusamon visiitiltä, joten tämänkertaisen tekstin aihe olkoon osuvasti opiskelijan ajoittainen reppureissuelämä.

En stor del av verksamheten inom LUMA-center Finland: Åbo Akademi sker genom eller i samarbete med Resurscenter för matematik, naturvetenskaper …

Talvinen luonto on mitä mielenkiintoisin kohde retkeilylle. Etenkin lumisateen jälkeisenä aurinkoisena päivänä luonto on täynnä katseltavaa ja ihmeteltävää, kun eläinten jäljet näkyvät tuoreena hangella, pehmeä lumivaippa peittää ja hiljentää maisemaa ja valot ja varjot leikkivät kontrasteillaan metsiköissä.

Kiinnostaako kivet, miellyttääkö mineraalit? Geologian tutkimuskeskuksen tuottama Retkeilijän kiviopas on tarkoitettu kaikille luonnossa liikkujille, jotka ovat kiinnostuneet kivistä, mineraaleista ja malminetsinnästä. Opasta voi hyödyntää myös koulujen luonnontieteen opetuksessa.

Aika: sunnuntai 26.9.2010 klo 12.00 Lähtö- ja paluupaikka: Parhalahden koulu, Parhalahdentie 68, Pyhäjoen kunta Sisältö: Retkellä tutustutaan Hanhikivenniemen geologisiin piirteisiin. Merkittävien maankohoamisrannikon …

Aika: lauantai 25.9.2010 klo 9.00-18.00 Lähtö- ja paluupaikka: Oulun linja-autoaseman tilausajojen pysäkki Sisältö: Retkellä tutustutaan Rokuan harjumuodostelma-alueeseen ja paluumatkalla mahdollisesti Utajärven kivipuistoon. …

Minkä värisiä revontulia voi esiintyä? Mitä eri muotoja revontulissa voi olla? Miten revontulet syntyvät? Muun muassa näihin kysymyksiin vastataan tässä tietopaketissa, joka on suunniteltu käytettäväksi lukioissa ja yläkouluissa.

Miten turvaamme jatkossa kaikkien nuorten − tyttöjen ja poikien − mahdollisuudet sekä yhteiskunnan että työelämän edellyttämään osaamiseen? Miten saamme riittävästi osaajia lukuisille matematiikka ja luonnontieteitä tarvitseville aloille?

Ristikkokertolasku on vaihtoehtoinen tapa moninumeroisten lukujen kertolaskulle perinteisen allekkainlaskun rinnalle.

Ristiviivapistepeli avulla pelaaja oppii ratkomaan yksinkertaisia ongelmia ja kehittämään erilaisia pelistrategioita mahdollisimman monipuolisesti. Pelaaja pyrkii löytämään kuviosta jatkomahdollisuuksia, jotta peli etenee mahdollisimman pitkälle.

Kesäloma huipentui leppoiseen 5 päivän autoreissuun viime viikolla. Pitkään tuollaista reissua oltiinkin suunniteltu, ja kohdekin muuttunut useampaan otteeseen.

Matkakertomuksessa päästiin edellisessä osassa Iniölle saakka. Iniö on muutamasta pienestä saaresta koostuva, nykyään Paraisiin kuuluva pitäjä Saaristomerellä.

Edellisessä osassa päädyimme Houtskarin saaristomaisemista takaisin mantereelle ja leiriydyimme Paraisten Aurinkorantaan. Alkuilta Paraisilla oli aurinkoinen, eikä sateesta ollut tietoakaan.

Kahden edellisen blogin välissä vierähti odotettua pitempi aika, joten tehdäänpäs tämä nyt hieman nopeammalla aikataululla ja laitetaan tämä matkakertomus pakettiin.

Edellisen neljän blogin ajan on käyty läpi päivä kerrallaan elokuista roadtrippiä Turun saaristoon ja Etelä-Suomen alueelle. Viime kerralla saavutettiin reissun ns. kääntöpiste ja matka kohti kotikontuja alkoi.

Robotiikka-teemapäivässä 20.4.2013 on luvassa on toiminnallisia työpajoja, teemaan liittyviä luentoja sekä robottinäytöksiä.

Kopin viralliset avajaiset oli viimeinkin ja kakku oli hieno, vaikka itse sanonkin ja leivoinkin. Keksien tarina onkin hieman jännittävämpi, sillä niistä oli tarkoitus tulla marianne crush makuinen kakku, mutta jotain outoa tapahtui.

Joka kevät kemistit ovat käyneet tutustumassa Tyrnävän pottuviinatehtaaseen, mutta tänä vuonna yritimme järjestää matkan Kokkolan tehdasalueille, jossa riittäisi kemisteille erilaisia labroja katseltavaksi.

Herätyskello kilisee ja aamu on jo avautunut ulkona, kun heräät yksin. 5-50 avaamatonta pahvilaatikkoa ja 6-60 hoitamatonta asiaa, mutta vain yksi päivä aikaa hoitaa ja järjestää kaikki tämä. Seuraavana päivänä uudet mieleen tulleet asiat hoidettavana. Tästäkö se opiskelijaelämä lähtee?

Oulun ainoan "tunturin" juurella raikasi rock Rusko Open Air -tapahtumassa 16.9.2011. Ruskon jätekeskuksen maisemoidun jätevuoren kupeelle kerääntyi kestävästä kehityksestä ja rennosta musiikista kiinnostuneita ihmisiä.

Rokua Geopark on Suomen ensimmäinen ja maailman pohjoisin kohde UNESCO:n suojeluksessa olevassa, ainutlaatuisten geologisten kohteiden verkostossa.

Ennen kuin alat lukea tätä kolumnia, mieti hetki, mitä sana geopark tuo mieleesi? Kenties jonkinlaisen kivipuiston? Kenties kalliojyrkänteitä? Kivilohkareita? Ehkäpä jotain ihan muuta?

Oulujokilaakson, Rokuan ja Oulujärven alueen kattava Rokua Geopark on osa UNESCO:n suojeluksessa olevaa maailmanlaajuista geopark-verkostoa.

Tässä opetusmateriaalissa esitellään röntgenspektroskopiamenetelmä nimeltä GEXRF. Menetelmällä voidaan tutkia erilaisia materiapintoja ja ohuita kalvoja fluoresenssisäteilyn avulla. Aineisto sisältää havainnollistavia kuvia sekä menetelmästä, että sillä tuotetuista tutkimustuloksista; laskutehtäviä ja tehtävien ratkaisut.

Nyt kun kirjoittelen tätä, on torstai 5. päivä syyskuuta ja istun Telluksessa. Aurinko paistaa pihalla ja sää näyttää kaikin puolin mukavalta. Lukuvuotta on kerennyt kulua neljä päivää. Tämä syksy on viides vuoteni yliopistossa.. wait what!?

Ruprecht von der Pfalzin probleemassa on selvitettävä, voidaanko kuutioon työstää sellainen reikä, että siitä voidaan työntää läpi toinen samankokoinen kuutio.

Aika ja paikka Tapahtuma on peruttu, pyritään järjestämään vuonna 2021. tiistai 6.10.2020 klo 14.00-16.00 Oulun yliopiston kasvitieteellinen puutarha, Kaitoväylä 5, …

Aika ja paikka Perjantai 16.9.2011 klo 13-20, Ruskon jätekeskus, Oulu Sisältö Ruskon jätekeskuksessa järjestetään perjantaina 16.9. kestävän kehityksen teematapahtuma Rusko …

Pelissä siirretään yhtä pelinappulaa vuorotellen. Nappulaa siirretään joko alaspäin tai vasemmalle tai alaviistoon vasemmalle (samansävyisiä ruutuja pitkin) niin monta ruutua kuin haluaa, kuitenkin vähintään yhden ruudun verran. Voittaja on se, joka saa pelinappulan maaliin.

Kun viime keväänä pyysin kanditaatin tutkielman aiheen, sain aiheen lisäksi kutsun osallistua analyyttisen kemian ryhmäpalavereihin.
