Syksyn kuulumisia

4.10.2015 |

Edellisestä blogauttelusta taitaa olla kuukauden verran aikaa, joten on varmaan hyvä aika tehdä hieman tilapäivitystä. Kesätyöt ja sitä seurannut ”miniloma” ovat pikku hiljaa karisseet mielestä ja sitä on siirtynyt enempi arkiseen ahertamiseen. Tai näin ainakin pitäisi olla.

Syksy on pyörähtänyt ihan kohtalaisesti käyntiin. Kieltämättä tänäkin vuonna on valloillaan sama ilmiö mitä aiempina vuosina: kesän jälkeinen motivaation puute. Tällä hetkellä pakollisia tehtäviä juttuja on vain tuo gradu-projekti, jota olenkin tässä nyt tosissani koittanut aloitella. Muutamia kursseja suunnittelin ihan lämpimikseni suorittaa, mutta voi olla, että joudun suunnitelmistani karsimaan. Tahdon nyt tuon pienen motivaation pilkahduksen, joka on alkanut jostain kytemään, hyödyntämään täysin tuon gradun kirjoittamisessa.

Kävin tuossa läpi aineistoja graduani varten ja laskin mm. tutkittavien ohuthieiden määrän: 61 kappaletta! Keväällä niitä oli vielä kolmisenkymmentä, mutta toukokuussa tehty maastokäynti taisi poikia aika lailla lisää töitä. Tuosta nyt kun laskee, että yhden hieen läpikäyntiin ja muistiinpanojen tekoon menee aikaa 15 minuutista reiluun tuntiin, niin melko mukavasti tässä on hommaa. Tosin kun tuohon mikroskopointiin pääsee kunnolla kiinni, niin homma nopeutuu. Varsinkin kun hieet ovat melko lailla samanlaisista kivilajeista, joiden kohdalla ei suuria eroja ole. Kun eri mineraalit oppii tunnistamaan, homma hoituu aika näppärästi. Mahdollisten valokuvien ottamiseen saa varata sitten enempi aikaa, koska muistan viime syksystä, millaista säätämistä se oli.

Mikroskooppihommien perusteella pitäisi valikoida muutamia pisteitä tarkempaa tutkimista varten, joka siis suoritetaan mikroanalysaattorilla. Nyt syksyn mittaan pitäisi myös valmistua viimeiset kemialliset analyysit näytteistä, joten nekin materiaalit ovat pian kasassa. Noista tulosten tulkinnasta en osaa vielä sanoa mitään, mutta luulen asian selkenevän kun hommaa pääsee käsiksi. Työ tekijäänsä opettaa.

Alkuvaikeutena itselleni on tässä projektissani ollut se, että vaikka aihe on kohtalaisen hyvin rajattu, materiaalia on todella paljon ja aikaisempaa tutkimustietoa ei ole olemassa kovinkaan paljoa. Kirjoitustyön aloittaminen teorialla siis hankalampaa kuin kandissani, joka käytännössä oli kokonaan kirjallisuuskatsausta. Tällä kertaa pitää painottaa tuota empiiristä puolta heti alussa. Ensin on saatava raakaa faktaa omien havaintojen pohjalta, että pystyy etsimään tietoa teoriapuolta varten. Koska graduni aiheena on kuvata kohtuullisen tarkkaan rajattua aluetta, teorian kirjoittamisen voisi aloittaa alueellista geologiaa kuvaamalla ja siirtymällä siitä pienempään, paikalliseen mittakaavaan. Aloittaminen aina hankalaa, mutta kuten kandinkin tapauksessa, kun pyörän saa pyörimään se kulkee melkein omalla painollaan.

Vastapainona istumiselle ja sisätiloissa oleilulle olen nyt syksyn mittaan taas aloitellut aktiivisempaa pyöräilyä, josta itsellä olikin aika monen kuukauden tauko. Pitääkin toivoa nyt mukavia aurinkoisia syysilmoja ja ettei tuo räntäsade ja loskainen vuodenaika ihan vielä alkaisi. Talvea varten onkin varastossa sitten odottamassa uudet sukset, joita vuosien tauon jälkeen on mielenkiintoista päästä kokeilemaan. Varmaan joutuu opettelemaan senkin taidon ihan uudestaan ja perehtymään myös voitelun saloihin.

Tämmöistä tällä kertaa, näihin kuviin ja tunnelmiin!

-Ville K.

Syksynkuulumisia02

 

 

Ei kommentteja artikkelille “Syksyn kuulumisia

Kirjoita kommentti