Etäsuojelussa kymmeniä kasvilajeja

maanantaina 23. marraskuuta 2015 | | Ei kommentteja

Etasuojelussa01

Oulun yliopiston kasvitieteellisessä puutarhassa on tällä hetkellä etäsuojelun piirissä yhteensä 65 uhanalaista tai silmälläpidettävää kasvilajia, -alalajia tai
-variaatiota. Niistä suurin osa kasvaa puutarhan ulkokokoelmissa. Useita kymmeniä on lisäksi solukkoviljelyssä, joista edelleen osa on kryosäilytyksessä eli pakastettuna. Oulussa on työn alla myös kolmen uhanalaisen sammallajin kasvatus.

Kasvien etäsuojelu Oulussa on osa Euroopan unionin rahoittamaa Suomen luonnonvaraisten kasvien ex situ- eli etäsuojeluhanketta (ESCAPE). Hanketta toteuttavat sitä koordinoiva Helsingin yliopisto, Oulun yliopisto, Suomen ympäristökeskus ja Metsähallitus. Hankkeen tavoitteena on alkuperäisten luonnonvaraisten lajien ja luonnon monimuotoisuuden säilyttäminen tuleville sukupolville.

Oulun yliopiston kasvitieteellisen puutarhan vastuulla ovat erityisesti uhanalaisten ja harvinaisten kasvien solukkoviljely- ja kryosäilytysmenetelmien kehittäminen sekä kasvien lisääminen ja kasvattaminen puutarhassa.

Etasuojelussa02

Etäsuojelusta kertova näyttely koko perheelle

Oulun yliopiston kasvitieteellisen puutarhan aulassa on avattu näyttely, joka esittelee kasvien etäsuojelua, menetelmiä ja tulevaisuuden näkymiä tekijöiden ja tutkijoiden kautta. Näyttely koostuu 11 havainnollisesta tietotaulusta sekä lapsille tarkoitetusta etäsuojelulautapelistä. Esillä on myös pieni kokoelma solukkolisättyjä kasveja ja sammalia.

Kaikille avoin ja maksuton näyttely on avoinna puutarhan aukioloaikoina (ma-pe 8–15, su 12–15) maaliskuun 2016 loppuun saakka. Oulun yliopiston kasvitieteellinen puutarha sijaitsee Linnanmaan yliopistoalueen pohjoislaidalla lähellä Kuivasjärveä, osoitteessa Kaitoväylä 5.

ESCAPE – Suomen luonnonvaraisten kasvien etäsuojeluhanke

Oulun yliopiston kasvitieteellinen puutarha

 

Etasuojelussa03
Kuvat: Annikki Kestilä

Annu Ruotsalainen toimii Oulun yliopiston kasvitieteellisen puutarhan intendenttinä.

Ei kommentteja artikkelille “Etäsuojelussa kymmeniä kasvilajeja

Kirjoita kommentti