Lasken täyttä vauhtia

maanantaina 2. marraskuuta 2015 | | 17 kommenttia

Laskentayttavauhtia01

Katson Cristóbal Vilan lyhytfilmin Nature by Numbers. Katson uudelleen. Näen kukkia, kotiloita ja hyönteisiä, joista muodostuu geometrisia kuvioita. Näen geometrisia kuvioita, joista muodostuu kukkia, kotiloita ja hyönteisiä. Mitä oli ensin? Geometria, matematiikka vai kasvit ja eliöt. Kuka otti mallia luonnosta? Kuka otti mallia geometriasta? Oliko matematiikka ensin ja luonto sitten? Oliko matemaatikko ennen kaikkea muuta? Olen pyörällä päästäni. Matemaatikot eivät ole millänsäkään. Heille asia on päivän(kakkaran)selvä.

Nypin päivänkakkaran terälehtiä, mutta en kysele rakastaako vai eikö rakasta. Nypin päivänkakkaran terälehtiä ja lasken. Saanko summaksi saman luvun? Onko luonnon synnyttämä terälehtien määrä vakio. No, eihän se joka kerta sama ole, mutta melkein. Ja siksi pitää laskea ja laskea ja laskea, että tulee todistetuksi, että on. Mikä? kysyt. No se, että jokin logiikka siinä on, vaikka ei aina sama. Ja siksi aina pitää laskea ja pää on kohta yhtä karusellia.

En ole luonnossa liikkuva. Luonto ei ole viholliseni, mutta se on outo ja pelottava, omalakinen ja yllättävä. Olen pikkukaupunkilainen. Lapsuuden kesät sain kuitenkin viettää Pohjois-Karjalassa tädin maatilalla. Parhaiten marjankeruu onnistui pensaista, mutta joskus pakotettiin metsään. Sienireissuilla liimauduin tätini viereen niin lähelle, että tämä hermostui. Jokaisen poimimani sienen syötävyyden kysyin erikseen. Sekin hermostutti. Minua tietysti eniten, koska pelkäsin kuolevani myrkkyyn.

Laskentayttavauhtia02

Olisipa silloin joku osannut kertoa, mitä salaisuuksia luonnolla on minulle kerrottavanaan. Ilman matematiikan viekoittelua. Ilman Allin, valtakunnan virallisen matikkatädin, painostusta, ilman ystäviäni Anskua ja Armasta, ilman Piin (vai piin) säteilyä minulla ei olisi aavistustakaan siitä, kuinka matematiikka on, geometria on, luvut ja numerot ovat kaikki, mitä on. Yhtäkkiä muistan! Ainoa kuvaamataidon tunnilla opettajan kehuma työni muodostui geometrisista kuvioista, joita elävöitin vesiväreihin kostutetulla sienellä. Opettaja istahti viereeni, sanoi, että hyvä ja paineli siihen muutaman oman parantavan väriläiskänsä.

Ei tuolloin edes mielen taaimpaan sopukkaan olisi juolahtanut, että luonnossa, kasveissa, pienen pienissä muurahaisissakin on itsessään kaikki se, minkä ihmissilmä kokee kauniiksi. Että kultainen leikkaus, matemaattinen säännönmukaisuus, geometria syntyy ja synnyttää. Onpa kaunis, sanomme. Emmekä ajattele, että totta kai on kaunis. Se on niin laskettavan laskelmoidun kaunis juuri siksi, että se on symmetrinen. Luonto, numerot ja geometria ovat olleet rakennusten ja taideteosten innoittajina jo ammoisista antiikin ajoista.

Katson kuvaa pyramidista. Se ei ole enää pelkkä hauta. Se on geometrinen kappale. Se on kartio, jonka pohja on monikulmio. Se on monitahokas, jonka sivutahkot ovat kolmioita. Tiberiuksen sillalla ajetaan autoilla. Parthenon sinnittelee, vaikka turistit ja saasteet koettelevat. Maanjäristyksistä selvinnyt Colosseum kärsii Rooman keskustassa. Sen olemassaoloa uhkaavat liikenne ja ryöstelijät. Käsitän, että suunnittelijat ovat taitaneet mittasuhteet ja lujuuslaskelmat. Matematiikka on muuttanut ajatteluani. Matematiikka on muuttanut maailmani.

Näen unta. Vitruviuksen mies heiluttelee käsiään ja nauraa. Hohottaa ja vakuuttaa, että ihmisruumiin mittasuhteet ovat just eikä melkein. Fibonaccin lukujono vilistää ohi vasemmalta ja oikealta. Piin desimaalit juoksevat avaruuteen. Kultainen leikkaus häikäisee. Vuoren huipulla matikkatäti antaa vauhtia ja minä lasken. Täyttä vauhtia.

———————————————————–

9789523151567

Ritva Kokkolan uusin lastenkirja Ansku ja Armas Piin pauloissa julkistettiin 13.10.2015.

Ansku ja Armas Piin pauloissa on saatavilla
mm. kirjastoista ja verkkokaupoista:
Nordbooks,
Adlibris,
CDON.COM ja
Suomalainen.com.

Ansku ja Armas Piin pauloissa on jo toinen Kokkolan kirjoittama matematiikka-aiheinen lastenkirja. Aiemmin on julkaistu Ansku ja Armas ynnä matikkatäti. 

Lasten- ja nuortenkirjojen lisäksi Ritva Kokkola on kirjoittanut rikosromaaneja, novelleja, runoja ja kolumneja. Lisätietoa Ritva Kokkolasta ja hänen tuotannostaan löytyy esimerkiksi Kirjasampo.fi-sivustolta hakusanoilla Ritva Kokkola.

 


Ritva Kokkola on kemiläinen kirjailija, jonka tuotannosta löytyy niin dekkareita kuin lasten- ja nuortenkirjojakin.

17 kommenttia artikkelille “Lasken täyttä vauhtia

 1. Ritva Kokkola kirjoittaa ilmeisesti tästä videosta: http://www.youtube.com/watch?v=kkGeOWYOFoA&feature=related

  Alli Huovinen | keskiviikkona 4. marraskuuta klo 09:43 #

 2. Tämäkin on hyvä: https://www.facebook.com/JonathanQuintinArt/videos/554289754587787/

  Alli Huovinen | keskiviikkona 4. marraskuuta klo 10:14 #

 3. Lue, miten humanisti hurahti matematiikkaan!
  http://ouluma.fi/2013/05/kuka-olisi-uskonut/

  Alli Huovinen | keskiviikkona 4. marraskuuta klo 10:20 #

 4. Ritva Kokkolan muuta kirjallista tuotantoa:

  https://fi.wikipedia.org/wiki/Ritva_Kokkola

  Alli Huovinen | torstaina 5. marraskuuta klo 20:52 #

 5. Dimensiossa 1/2016 on Kokkolan kirjasta ”Ansku ja Armas Piin pauloissa” Hannu Korhosen kirjoittama arvio otsikolla ”Lastenkirja, joka jokaisen matematiikanopettajan pitäisi lukea”.

  Mielestäni tuo kirja pitäisi lukea kaikkien opettajien. Kirja sisältää paljon sellaista yleissivistystä, joka saattaisi poistaa negatiivisia asenteita matematiikkaa kohtaan. Kokkolan kirjoja kannattaa ottaa lukemiseksi äidinkielen tunneille.

  Lukioaikaisen äidinkielen opettajani Anna-Maija Nenosen mielipide kirjasta: ”Mielenkiintoinen, helppo lukea. Vievää tekstiä!”

  Alli Huovinen | sunnuntaina 7. helmikuuta klo 12:29 #

 6. ”Minä pelkäsin matematiikkaa. Siksi Armas alkoi kirjoittaa juttua ja keksi juonen. Sen verran paljon minua harmittaa, että kun matikkatäti Alli halusi jatkaa, pä…ätin oitis ottaa kynän käteeni ja tällä kertaa minä kirjoitan tämän kirjan, vaikka se matematiikkaa käsitteleekin.”

  http://verkkokauppa.mfka.fi/Ansku-ja-Armas-ynna-matikkatati

  Alli Huovinen | perjantaina 29. huhtikuuta klo 10:33 #

 7. ”Valtakunnan virallinen matikkatäti Alli esittelee Anskulle ja Armakselle salaperäisen tytön, josta tulee matematiikan lähettiläiden uusi jäsen.

  Ryhmä päättää perustaa huvipuiston, koska joskus saa olla vähän hurlumhei, mutta kun osaa matematiikkaa, ei joudu suden suuhun eikä hukka peri. On vain otettava lusikka käteen ja mietittävä, mihin rahat riittävät.

  Matematiikka on niin hauskaa, ettei kukaan malttaisi edes välitunnilla mennä kirkumaan vuoristoradalle, pelkäämään kummitusjunaan tai nauramaan vääristävien peilien saliin.

  Lasten- ja nuortenkirjojen lisäksi Ritva Kokkola on kirjoittanut rikosromaaneja, novelleja, runoja ja kolumneja.”

  http://verkkokauppa.mfka.fi/epages/OVK.sf/fi_FI/?ObjectPath=/Shops/29062009-148111/Products/201650

  Alli Huovinen | perjantaina 29. huhtikuuta klo 10:34 #

 8. Senioriopettajassa 3/2016 on Markku J. Rajaniemen arvio Ritva Kokkolan kirjasta ”Ansku ja Armas Piin pauloissa” otsikolla: ”Paljonko kangasta tarvitaan Piin kellohameeseen”.

  Todella hyvä arvio! Muut kirja-arviot ovat naisilta. Tämän matemaattisen kirjan on arvioinut mies! ;)

  Arvio päättyy: ”Mielenkiintoisimmaksi asiaksi muovautuu että miksi näin mukaansa tempaavan ja opettavaisen matematiikan oppimiseen kannustavan kirjan kirjoittaja on eläkkeellä oleva englanninkielen lehtori Ritva Kokkola.”

  Alli Huovinen | perjantaina 3. kesäkuuta klo 15:31 #

 9. Ritva Kokkola on Oulussa MAOL:n päivillä. Hän puhuu erittäin innostavasti siitä, miten hän hurahti matematiikkaan. https://ouluma.fi/2016/06/maol-ryn-syyskoulutuspaivat-oulussa-1-2-10-2016/

  Alli Huovinen | lauantaina 27. elokuuta klo 06:45 #

 10. ”Kun seitsemänvuotias Ritva Korhonen aloitti kansakoulutaipaleensa vuonna 1955, oli Sauvosaaren iso koulurakennus pelottava paikka. Koulu muuttui kuitenkin ilon ja innostuksen paikaksi, kun nuori koululainen oppi lukemaan ja kirjoittamaan.”

  Neljän kansakouluvuoden jälkeen oppimisen innon saavuttaneesta koululaisesta tuli tyttölyseolainen. Lopulta hänestä tuli myös englanninopettaja ja Ritva Kokkola, kemiläisten tuntema kirjailija.”

  http://www.pohjolansanomat.fi/lounaislappi/iloa-ja-intoa-lasten-opintielle/

  Alli Huovinen | perjantaina 7. lokakuuta klo 00:41 #

 11. – Yritin aluksi liikaa väkisin. Vapauduin, kun kirjoitin ensimmäisen dekkarini, sanoo nyt viidennen romaaninsa julkaiseva Ritva.
  Hän on ehtinyt toteuttaa kirjailijana itseään jo usealla eri tyylillä. Kansiin on painettu neljä dekkaria, kuusi lastenkirjaa ja useita runoja ja novelleja. Pariskunta julkaisee torstaina yhtä aikaa uudet kirjansa Kemin kaupungin kirjastossa. Markun uusin runokokoelma on miehen neljäs.

  http://yle.fi/uutiset/3-9213211

  Alli Huovinen | perjantaina 7. lokakuuta klo 13:51 #

 12. Ritva Kokkola oli kirjoittanut Oulun MAOL:n päiviä varten sadun, joka löytyy Solmu-lehdestä.

  Satu surullisesta numerosta:
  http://matematiikkalehtisolmu.fi/2016/3/surullinen_numero.pdf

  ja muita uusiakin kirjoituksia Solmussa:
  http://matematiikkalehtisolmu.fi/

  Alli Huovinen | perjantaina 14. lokakuuta klo 17:12 #

 13. Opettajat voivat tilata kouluillensa ilmaisen paperisen Solmun.
  Lehdestä löytyy alle kouluikäisillekin sopiva Satu surullisesta numerosta (Ritva Kokkola). Sopivaa lukemista koko perheelle!

  http://matematiikkalehtisolmu.fi/2016/3/

  Alli Huovinen | sunnuntaina 30. lokakuuta klo 14:37 #

 14. Tiivistelmä Ritva Kokkolan luennosta MAOL:n päivillä Oulussa 1.10.2016:
  https://ouluma.fi/wp-content/uploads/2016/10/TiivistelmaRitvaKokkola.pdf-.pdf

  Alli Huovinen | sunnuntaina 30. lokakuuta klo 14:44 #

 15. Satu surullisesta numerosta löytyy täältäkin
  https://ouluma.fi/2016/11/luma-viikko-7-13-11-2016/

  Alli Huovinen | perjantaina 11. marraskuuta klo 12:19 #

 16. Limonaatia ja silliä 😍 Ritva Kokkola, 2017

  ”Limonaatia ja silliä on runokokoelma lapsille. Kasvit ja eläimet osoittavat, että sopu on riitaa parempi ja tieto luuloa tärkeämpi. Runot yhdistävät toden ja tarun, leikittelevät sanoilla ja merkityksillä.

  Ei haittaa, vaikka kampa tarttuisi hiuspörröön aijaijaijai tai lennosta joutuisi mahalaskuun oijoijoijoi tai sadun muistaa takaperin sikin sokin sekaisin huhhahhei. Lopulta saa kuitenkin tietää, mikä on ainoa tapa olla maailman napa.”

  Posti toi tänään ”Limonaatia ja silliä” – kaunis runokirja lapsille.

  https://www.adlibris.com/fi/kirja/limonaatia-ja-sillia-9789523153219

  Alli Huovinen | torstaina 4. tammikuuta klo 00:15 #

 17. Kesälukemista 🌻
  Hannu Korhosen arvio Ritva Kokkolan kirjasta ”Ansku ja Armas Piin pauloissa” on julkaistu Dimensiossa 1/2016.

  https://www.facebook.com/143583699021157/photos/a.221432751236251.54871.143583699021157/1027941077252077/?type=3&theater

  Valtakunnan virallinen matikkatäti | lauantaina 16. kesäkuuta klo 10:26 #

Kirjoita kommentti