Talviunilla

18.1.2016 |

Huomasin tuossa, etten ole liiemmin päivitellyt blogia sitten lokakuun lopun. Nyt kun on jo vuosi 2016 päässyt mukavasti alkuun, niin voisi varmaan hieman kirjoitella päivitystä omista kuulumista ja viime aikojen puuhasteluista.

Mikroskooppikuva granodioriitista, jossa kvartsia, biotiittia ja kalimääsälpää.

Marras- ja joulukuu menivät melko lailla hissukseen. Aktiivisemman lokakuun jälkeen tuli vetäydyttyä hetkeksi ”talviunille” ja pidettyä hieman matalampaa profiilia. Joululomani venähti hieman pidemmäksi kuin oli tarkoitus. Lähtiessäni lomailemaan kotipuoleen Etelä-Pohjanmaalle hieman ennen joulua sää oli vielä melko leuto ja varsinkaan etelämpänä ei ollut talvesta tietoakaan. Joulun jälkeen se talvi sitten tuli ihan tosissaan. Olin varustautunut vähän liian heppoisesti koviin pakkasiin ja jouduin viettämänä kotipuolessa yhden ylimääräisen viikon, että sää hieman lauhtui. Kevyellä syksyisellä kuoritakilla ei oikein tuntunut pärjäävän -25 asteen pakkasella… Noh, nyt taas tarkenee kun Ouluun palattuani kaivoin kaapista asianmukaiset talvivarusteet.

Graduni tiimoilta tuli viime vuoden puolella käytyä useampaan otteeseen yliopistolla mikroskooppiin tiirailemassa. Jonkin verran valmistakin tuli, sillä sain kaikki 60 hiettä jollain tasolla tutkittua läpi ja kirjoitettua niistä muistiinpanot. Näin ollen on olemassa jonkinlainen kuva millaisia mineraaleja noista näytteistä löytyy.

Mikroskoopin ääreen on kuitenkin vielä palattava, kunhan saan vähän muita materiaaleja järjestykseen. Mikroanalysaattoria varten on merkittävä tutkittavat mineraalirakeet, jotta ne sitten löytyvät nopeasti, eikä kallista aikaa kulu hukkaan. Mikroanalysaattorilla saadaan selville tarkasti kunkin mineraalirakeen kemiallinen koostumus.

Viime aikoina olen pyöritellyt kemiallisten kokokivianalyysien tuloksia Excelissä ja koittanut saada jonkinlaista kokonaiskuvaa myös kemiallisesta näkökulmasta. Jonkin verran olet väsäillyt diagrammeja GDCKit-ohjelmalla, mutta mitään lopullista en ole vielä saanut aikaan. Noita eri tapoja kivien kemialliseen luokitteluun ja graafiseen esittämiseen on niin paljon, että vaatii hieman kokeilua ja tarkempaa perehtymistä, ennen kuin asia on hallussa.

Olen lueskellut myös aiemmin tekemääni tekstirunkoa ja todennut, että sekin kaipaa vielä aika lailla hiomista. Sitähän tämä kirjoitustyö kyllä aina on: jatkuvaa hiomista kunnes lopputulos miellyttää. Työni on edennyt ehkä hieman hitaasti pienten käynnistelyvaikeuksien. Homma etenee silti koko ajan ja jonkinlainen kipinä työn tekemiseen ja aito kiinnostus tutkimusaiheeseen on palaamassa. Johtuu kyllä myös siitä, että olen saanut materiaalit parempaan järjestykseen, jolloin niiden tarkastelu on helpompaa. Aluksi työtä vaikeutti se, että analyysitulokset olivat useassa eri osassa ja ne täytyi yhdistää yhteen taulukkoon, ennen kuin niitä pystyi kunnolla tarkastelemaan.

Teoreettinen tausta gradulleni on vieläkin hieman hakusessa. Useat artikkelit, joita olen pitänyt relevantteina, ovat melko vanhoja ja niiden saatavuus on kiven alla. Täytyy nyt kuitenkin keskittyä enempi tuohon empiiriseen osuuteen ja tulosten esittämiseen, koska ne muodostavat suurimman osan lopullisesta työstä. Työn olisi tarkoitus olla valmis syyskuuhun mennessä, joka tietysti laittaa omat paineensa tekemiseen. Olen karsinut kalenteristani kaiken ylimääräisen, joten halutessani voin tehdä gradua kokopäiväisesti. Vaikka kandintyöni toissavuona venähti yli puolen vuoden projektiksi, työtunteina laskettuna se valmistui alle 3 viikossa. Onhan tämä gradu toki suurempi, mutta toisaalta aihe on tarkemmin rajattu ja kun rutiinit ovat hallussa, ei asioiden opetteluun tarvitse käyttää niin paljoa aikaa.

Kesätyönhakukin alkaa tässä pikku hiljaa käynnistyä. Työtilanne tuskin on parantunut viime vuodesta, mutta haku on jo sen verran rutiinia, että liikaa stressiä asian suhteen ei varmaan tarvitse ottaa. Ensi viikolla (muistaakseni) taitaa olla taas PESTI-päivä yliopistolla, jossa varmaan voisi käydä kiertelemässä ja haistelemassa kaivannaisalan uusia tuulia. Ainakin kyniä ja muuta tilpehööriä sieltä ainakin jää käteen, jos ei muuta.

Ei kai tässä sitten muuta. Kevättä odotellaan ja nautitaan nyt tästä talvesta kun noita kunnon talvikelejäkin taas on. Näihin tunnelmiin!

-Ville K.

 

 

 

 

Ei kommentteja artikkelille “Talviunilla

Kirjoita kommentti