Seitsemäsluokkalaiset kilpailivat matematiikassa

lauantaina 30. huhtikuuta 2016 | | Ei kommentteja

Seiskojenmatematiikka

Oulun seudun seitsemäsluokkalaisten matematiikkakilpailu järjestettiin tänä keväänä viidettä kertaa. Mukana kilpailussa olivat Oulun, Limingan, Kempeleen, Muhoksen, Tyrnävän, Hailuodon ja Lumijoen koulut.

Kilpailun tarkoituksena on tarjota lisähaastetta koulumatematiikassa hyvin pärjääville oppilaille ja tutustuttaa oppilaita ongelmanratkaisukeskeiseen matematiikkaan. Helmikuussa järjestettyyn alkukilpailuun osallistui yhteensä 623 oppilasta 25 koulusta. Lauantaina 23. huhtikuuta Oulun yliopistolla pidettyyn finaaliin kutsuttiin alkukilpailussa parhaiten menestyneet oppilaat. Alla finaalin tulokset:

1. Otto Uolamo Oulun steinerkoulu
1. Veeti Veteläinen Kellon koulu
3. Atte Rahikkala Ylikylän yhtenäiskoulu
3. Seela Saartoala Liminganlahden yhtenäiskoulu
5. Elmeri Nissilä Kuulammen koulu
5. Roosa Perttunen Maikkulan koulu
5. Joosua Valkonen Muhoksen yläkoulu
8. Otto Kemppainen Ritaharjun koulu
9. Viivi Alitalo Oulu International School
9. Maija Koivisto Haukiputaan koulu

Yhteensä finaaliin osallistui 31 oppilasta. Kaikille loppukilpailuun osallistuneille jaettiin kunniakirjat, ja kärkinelikko palkittiin matematiikka-aiheisilla palkinnoilla.

Loppukilpailussa pähkäiltiin mm. seuraavaa:

*Huoneessa on 25 hehkulamppua numeroituna yhdestä kahteenkymmeneenviiteen. Jokaisessa lampussa on katkaisija, jota kerran painamalla lamppu syttyy ja uudestaan painamalla taas sammuu. Lamput ovat aluksi kaikki pois päältä. Painetaan ensin jokaista katkaisijaa, jonka numero on jaollinen yhdellä (1,2,3,…,25). Sitten jokaista, jonka numero on jaollinen kahdella (2,4,6,…,24), sitten kolmella jaolliset ja niin edespäin aina 25:llä jaollisiin asti. Mitkä lampuista ovat lopuksi päällä ja miksi?

Alkukilpailussa oli puolestaan ratkottu muun muassa tällaisia tehtäviä:

*Aino ja Oona tekevät koetta. Ainolla kuluu kunkin tehtävän ratkaisemiseen 4 minuuttia ja Oonalla vain 1 minuutti. Oona ottaa kesken kokeen tunnin nokoset. Aino ja Oona saavat kokeen valmiiksi täsmälleen yhtä aikaa. Kuinka monta tehtävää kokeessa on?

*Mikä on jakojäännös, kun luku A = 1 + 2 + 3 + 4 + 5 + … + 2016 jaetaan luvulla 5?

Kilpailun kotisivuilta löytyvät kaikki kilpailutehtävät, malliratkaisut ja tulokset sekä muuta tietoa kilpailusta.
http://matematiikkakilpailut.fi/seiskat/

Kilpailun järjestivät Oulun yliopisto, OuLUMA-keskus sekä Suomen matemaattisen yhdistyksen valmennusjaos. Vastaava kilpailu järjestettiin myös Helsingissä ja Turussa.


Emma Leppälä vastaa seitsemäsluokkalaisten matematiikkakilpailun organisoinnista Oulun seudulla.

Ei kommentteja artikkelille “Seitsemäsluokkalaiset kilpailivat matematiikassa

Kirjoita kommentti