Syksyiset moikat!

22.8.2016 |

Viime kirjotuksesta on kulunut hävyttömän paljon aikaa ja uusi lukuvuosi onkin nyt jo viittä vaille alkamaisillaan, joten taitaapa olla updaten aika! Mun kevät menikin siis Zagrebissa, Kroatiassa vaihto-oppilaana ja pakko myöntää että aika menee nopeesti kun on hauskaa!

Kenttäkurssilla vaeltamassa.

Vaihto-oppilas-lukukausi on nykyään todella yleinen kaikissa yliopiston koulutusohjelmissa, ja erittäin helppo ja turvallinen tapa lähteä maailmalle. Tiivistettynä viime kevät oli mulla hyvinkin täynnä reissuja, uusiin ihmisiin tutustumista, juhlintaa, kroatian kieleen ja kulttuuriin tutustumista, kouluhommia ja yleisesti vaan tosi rentoa ja mahtavaa aikaa. Tosiaan mulla ei pahemmin ollut pakollisia luentoja Zagrebissa, joten pääsin tutustumaan eri paikkoihin Kroatiassa ja naapurimaissa toden teolla.

Opintojen suhteen opin toimimaan erittäin oma-aloitteisesti ja sain varmuutta kirjoittamiseen ja esiintymiseen englanniksi. Ihan vaihdon viimeisiin päiviin asti sain tehdä töitä, sillä lukukausi päättyi Zagrebissa vasta kesäkuun lopussa, jolloin minulla oli lopputentit. Maantieteen laitos Zagrebissa ei ollut kovinkaan kokenut erasmusihmisten vastaanottamisessa ja asioiden hoitamisessa, mutta kaikki hommat sain hoidettua, vaikkakin omaa aktiivisuutta siihen vaadittiin. Paikallisilta oppilailta sain paljon apua kouluun liittyvissä käytännön jutuissa ja monet olivat todella kiinnostuneita Suomesta. Välillä kouluhommien suhteen kaipasin Suomen selkeää järjestelmää ja mutkattomia toimintatapoja. Zagrebissa ei tosiaankaan ollut itsestään selvää että professori vaivaantui sovittuun tapaamiseen, tai jos vaivaantui, puolen tunnin odottelu toimiston ulkopuolella oli ihan normaalia… Zagrebin ESN (Erasmus Network) puolestaan toimi erittäin hyvin ja hoiti vaihtareille tosi paljon oheistoimintaa, kaikkea koripallo-otteluiden, bileiden, retkien ja kulttuuri-iltojen väliltä. Ei ollut siis vaikeaa tutustua uusiin ihmisiin ja saada paljon kavereita ympäri Eurooppaa!

Tosiaan keväällä tuli osallistuttua monille retkille sekä matkusteltua itsenäisesti muiden vaihto-oppilaiden kanssa. Yksi mieleenpainuvimmista retkistä oli ehdottomasti maantieteen laitoksen kenttäkurssi, jossa tarkoituksena oli tutustua ja vertailla eri yrityksiä ja elinkeinoja Kroatian sisämaassa, rannikolla ja yhdellä saarista. Pakko myöntää, että reissu oli yksi upeimmista mitä olen koskaan tehnyt; pääsin tutustumaan paikallisiin tapoihin ja kulttuuriin sekä näin upeaa ja erittäin vaihtelevaa Kroatian luontoa. Kuvat voivat puhua puolestaan!

Shibenic (1)
Shibenic.
Upeita maisemia kenttäkurssilla Kornatin saarella (1)
Upeita maisemia kenttäkurssilla Kornatin saarella.

Lukukauden päätyttyä kesäkuun lopussa, päätin lähteä reppureissaamaan vielä ennen Suomeen paluuta. Vietin vielä kolmisen viikkoa Kroatian rannikolla purjehtien ja vierailemalla muutamalla sen lukuisista saarista ja edelleenkin tuntuu että moni paikka jäi näkemättä ja kova polte on päästä takaisin. Lopuksi vielä reissasin Balkaneiden läpi Kreikkaan, josta lensin kotiin. Upeita maita, ihmisiä ja kulttuuria, en voi muuta sanoa! Ennen vaihto-oppilas-lukukautta en juurikaan tiennyt Kroatiasta mitään, tarkoituksena oli mennä tekemään uusi aluevaltaus ja ottaa selvää tästä minulle tuntemattomasta Euroopan kolkasta. Nyt tuntuu että en olisi voinut valita parempaa vaihtokohdetta. Kiinnostus Balkaneita kohtaan heräsi todenteolla ja huomaan oppineeni erittäin paljon tässä puolen vuoden aikana. Kannatti siis ehdottomasti lähteä vähän itselle tuntemattomaan paikkaan ja kumota kaikki stereotypiat ja luoda oma mielipide paikasta. Nyt vaihto-oppilas-lukukauden kokeneena, en voi muuta kuin suositella sitä kaikille. Se on mahtava tapa kansainvälistyä, luoda yhteyksiä ympäri Eurooppaa, oppia uudesta kulttuurista ja kielestä sekä laajentaa perspektiiviä niin opintojen kuin oman maailmankuvan näkemyksestä.

Vaikka paluu Suomeen mahtavan kevään jälkeen olikin aika hankalaa, odotan silti innolla ensi syksyä ja opintojen alkua. Eritoten odotan opintojen etenemistä ja käytännön asioiden mutkattomuutta täällä Suomessa.. :D Siispä oikein hyvää syksyä, tsemppiä opintoihin ja tervetuloa uusille mantsalaisille!

-Jasmiina

Vierailimme kansallispuisto Krkassa (1)
Vierailimme kansallispuisto Krkassa.

 

Ei kommentteja artikkelille “Syksyiset moikat!

Kirjoita kommentti