Syyskuun väliblogi

19.9.2016 |

Taas sitä aikaa on vierähtänyt liki kuukausi siitä kun viimeksi blogailin. Oli aiemmin tarkoitus kirjoitella jatkoa tuolle kesätyöstoorille, mutta gradu-urakka on työllistänyt täysipäiväisesti syyskuun ajan, joten ”luovemmalle” kirjoittamiselle ei ole jäänyt aikaa. Ajattelin, että nyt kun akuutein kiire on hieman hellittänyt, voisin kirjoitella pientä väliaikaraporttia tuon gradun suhteen. Sitä kesästooria jatketaan sitten seuraavalle kertaa.

Elokuun loppupuoli kului kesätöistä palautuessa, johon sisältyi lomailua kotipuolessa Lakeuksilla ja tulipa siinä lyhyt Pohjois-Norjan visiittikin tehtyä (siihen liittyvää juttua kirjoitan sitten myöhemmin). Ouluun palailtuani kuun vaihteessa siirryin lähes samantien graduprojektin pariin.

Hieman harmitti, etten ollut kesän aikana ehtinyt juuri miettimään graduympyröitä. Tai olihan se mielessä ollut, mutta mitään varsinaista eteenpäin vievää pohdintaa ei ollut ehtinyt tekemään. Graduun liittyvä ensimmäinen deadline on syyskuun 23. päivä, jolloin pitää jonkinlainen tiivistelmä gradun pääpiirteistä olla kirjoitettuna. Ei mitään syvällisempää pohdintaa, kunhan perusfaktat tulevat ilmi. Tuo tiivistelmä tulee olemaan osa GTK:n Keski-Suomen mineraalipotentiaalin kartotuikseen liittyvää väliraporttia, jossa käydään läpi projektissa vuoden aikana tehtyjä töitä.

Parisen viikkoa onkin tuon gradun kanssa pienen pakon edessä tullut aherrettua lähes täysipäiväisesti. Deadlinen aiheuttama stressi on kyllä ihmeellinen motivaatio-moottori. Tähän asti gradun kirjoittaminen on ollut sellaista tyhjäkäynnillä tekemistä, jota on tehnyt ehkä parisen tuntia päivässä aina silloin tällöin. Nyt kun työtä teki pienen pakon edessä parhaimmillaan kellon ympäri, asiaan alkoi päästä jotenkin ihan uudella tavalla sisään. Ensimmäistä kertaa näki työn kokonaisuutena eikä pelkästään yksittäisinä palikoina. Ja samalla kun tietämys aiheesta on lisääntynyt, sitä on tullut kiinnostuneemmaksikin aiheesta. Saman ilmiön huomasin kyllä kandiakin tehdessä, että parisen viikkoa kestäneen loppurutistuksen aikana työhön vasta pääsi kunnolla sisään.

Tuon ”tiivistelmä-kyhäelmän” sain valmiiksi muutama päivä sitten ja se asia on nyt poissa päiväjärjestyksestä. Seuraava deadline on sitten joulukuun lopussa, jolloin koko työn pitää olla paketissa. Lisänä siihen päälle pitäisi naputella laajennettu englanninkielinen tiivistelmä, josta tehdään erillisjulkaisu.

Siihen on onneksi vielä jokunen kuukausi aikaa, joten ehdin hyvin tekemään nuo tarvittavat osiot valmiiksi. Tässä gradun parissa puuhaillessani ja vähän syvemmälle paneuduttuani olen kuitenkin huomannut monia puutteita noissa keväällä tehdyissä mikroskooppihavainnoissa. Olen nyt aluksi valokuvien pohjalta käynyt noita hieitä uudestaan läpi ja huomannut useita pikkujuttuja, mihin en aiemmin ole kiinnittänyt huomiota. Tämä tarkoittaa sitä, että joutunen tekemään vielä hieman täydentävää mikroskooppityötä. Noh, se ei ole iso juttu, koska tiedossa on selkeät asiat jotka täytyy käydä läpi.

Nyt täytyisi vain saada pidettyä tämä työskentelymotivaatio yllä, niin saisi tehty tuon ”riippakiven” joskus valmiiksi. Josko sitä ehtisi vähän vaikka nauttimaan hienoista syysilmoistakin jossain vaiheessa; jonkinlaista vastapainoa kirjoittamiselle ja istumiselle.

Mutta tämmöistä tällä kertaa. Seuraavassa tekstissä ihan jotain muuta kuin gradu-juttuja.

– Ville K.

Version 2

 

 

Ei kommentteja artikkelille “Syyskuun väliblogi

Kirjoita kommentti