Baltian Tie 2016 -kilpailu Oulussa

maanantaina 14. marraskuuta 2016 | | Ei kommentteja

bwlogo-1

Baltian Tie on vuosittain marraskuun alussa järjestettävä lukiolaisten matematiikkamaaottelu. Ensimmäinen Baltian Tie -kilpailu pidettiin vuonna 1990 Riiassa Latvian, Viron ja Liettuan kesken. Sittemmin osallistujamaiksi ovat vakiintuneet myös Suomi, Ruotsi, Norja, Islanti, Tanska, Saksa, Puola sekä Venäjää edustava Pietari. Kukin osallistuja lähettää kilpailuun viisihenkisen lukiolaisjoukkueen ja kaksi johtajaa. Toisin kuin matematiikan koululaiskilpailuissa yleensä, Baltian Tie -kilpailussa kukin joukkue toimii yhdessä yrittäen ratkaista kaikkiaan 20 vaativan tehtävän sarjaa.

Kuinka Oulu valittiin kilpailupaikaksi?

Suomi on ollut mukana vuodesta 1993 alkaen kaikissa Baltian Tie -kilpailuissa. Järjestämisvuoro sattuu Suomelle noin joka kymmenes vuosi. Vuonna 1996 kilpailu oli Päivölän Opistossa Valkeakoskella ja kymmenen vuotta myöhemmin Turussa. Suomen osallistumisesta kilpailuun vastaa Suomen matemaattisen yhdistyksen Valmennusjaosto, ja sen tehtävänä on myös panna tapahtuma pystyyn silloin, kun Suomen vuoro on. Valmennusjaosto päätti järjestää vuoden 2016 kilpailun Oulussa. Ensi vaiheessa vaihtoehtona oli myös Lappeenranta, mutta Oulun puolesta puhuivat itämerellisyys, hyvät yhteydet, yliopisto ja toki myös henkilösuhteet. Valmennusjaosto sai yhteistyökumppaneikseen Matemaattisten Aineiden Opettajien Liiton Oulun kerhon ja Oulun yliopiston LUMA-keskuksen. Järjestävät organisaatiot asettivat järjestelytoimikunnan, johon kuuluivat Valmennusjaoston Anne-Maria Ernvall-Hytönen ja Matti Lehtinen, MAOL-Oulun kerhon Eero Ijäs ja Maisa Spangar sekä OuLUMA-keskuksen Kati Kyllönen. Järjestelytoimikunta sai apua monelta taholta. Suurimman työmäärän kilpailun hyväksi tekivät varmaan kuitenkin Maisa Spangar ja Matti Lehtinen.

Baltian Tie -kilpailussa samoin kuin Kansainvälisissä Matematiikka­olym­pialaisissa vallitsevan käytännön mukaisesti kukin järjestäjämaa vastaa vuorollaan kaikista kilpailun kuluista, mukaan lukien kilpailijoiden majoituksen ja täysihoidon. Kun mitään vakiintunutta kanavaa tällaisen epäsäännöllisin välein toistuvan tapahtuman rahoittamiseksi ei ole, kilpailun järjestäjät joutuivat keräämään sponsoritukea eri lähteistä. Huonosta ajasta huolimatta aika moni taho piti matematiikan huippu-urheilua tukemisen arvoisena, ja tapahtuma onnistuttiin resursoimaan tyydyttävästi. Kun matematiikkakilpailu ei ole yleisölaji, sponsoroinnin palkkiona olevaa näkyvyyttä pyrittiin tarjoamaan kilpailun verkkosivuilla olevien linkkien ja ohjelmavihkosen kautta. Tämä tuntui tukijoille riittävän.

Kilpailujoukkueet saapuivat kylmään Ouluun 3.11. ja majoittuivat Nallikarin loma­mökkeihin (tosin Norjan joukkue saapui jo edellisessä viikonvaihteessa pitämään viimeistelyharjoitustaan). Etukäteen vähän arveluttanutkin majoitus­muoto osoittautui toimivaksi: samaa mökkiä asuneet varsin poikavaltaiset joukkueet kokivat parempaa yhteishenkeä, kuin mikä hotellimajoituksessa olisi saavutettu. Ongelmaa syntyi siitä, että joukkueiden ateriointi oli järjestettävä eri päivinä eri tavoin, Nallikarissa kun ei ole ravintolaa. Kilpailupäivien aikana pakkanen kiristyi yli kymmeneen asteeseen, mutta ilma oli kaunis.

 

finland1-2
Suomen kilpailujoukkue.

 

Tuomaristo työn touhussa

Joukkueiden johtajista koostuva tuomaristo majoittui ja työskenteli myös Hietasaaressa sijaitsevassa Pohto-instituutissa. Myös tätä järjestelyä vieraat kiittivät.

Tuomaristo käytti kokonaan perjantain 4.11. kilpailun tehtäväsarjan valmistamiseen. Pohjana olivat eri osallistujamaiden toimittamat vajaa puolisataa ehdotusta, joista Kerkko Luoston, Antti Honkelan, Joni Teräväisen ja Matti Lehtisen muodostama kilpailun tieteellinen toimikunta oli toimittanut yhtenäisen tehtävä- ja ratkaisuvihkosen. Tuomaristo, puheenjohtajanaan Kerkko Luosto ja sihteerinään Antti Honkela, valitsi 20 tehtävää, joista tavan mukaan algebran, lukuteorian, kombinatoriikan ja geometrian tehtäviä oli viisi kutakin lajia. Tuomaristo laati ensin tehtäväsarjan englanniksi, hioi muotoilut mieluisikseen ja käänsi sarjan sitten kaikille joukkueiden käyttämille yhdelletoista kielelle. Tehtävät voi lukea osoitteessa http://matematiikkakilpailut.fi/BW2016/problems/.

Tuomariston laatiessa tehtäviä kilpailijat tekivät ekskursion Rovaniemelle ja napapiirille. Joulupukkikin tavattiin.

Itse kilpailu oli lauantaina 5.11. Oulun normaalikoulussa. Kukin joukkue suljettiin omaan luokkahuoneeseensa tehtävien ja vastauspapereiden kanssa. Miten kukin työn jakoi ja yhdessä toimi, jäi joukkueiden omaksi asiaksi. Neljän ja puolen tunnin kuluttua joukkueilta kerättiin melkoiset tukut vastauspapereita. Tuomaristo oli myös koulussa valmiina vastaamaan joukkueiden tehtäviin mahdollisesti jääneitä epäselvyyksiä koskeviin kysymyksiin. Ensimmäistäkään kysymystä ei kuitenkaan esitetty, ja tuomaristo saattoi palata Pohto-instituuttiin hiukan Oulun keskeisiä nähtävyyksiä sivunneen kiertoajelun jälkeen.

Koordinaattorit vastauksia arvioimassa

Miten vastauksia arvioitiin? Yhtenäinen ja oikeudenmukainen arvostelu on hieman ongelmallista, kun vastaukset ovat eri kielillä kirjoitettuja. Kansainvälisissä matematiikkakilpailuissa pulma on ratkaistu niin, että kieltä ymmärtävät ja sitä yhteiselle kielelle kääntää osaavat joukkueenjohtajat neuvottelevat järjestäjien asettamien koordinaattorien kanssa vastausten arvosta. Baltian Tie -kilpailussa arvosteluasteikko on 0 – 5 pistettä. Jos yhteisymmärrykseen vastauksen pistemäärästä päästään, niin hyvä, mutta ellei päästä, niin peliin puuttuu pääkoordinaattori. Viime kädessä ratkaisuvalta on tuomariston kokouksella.

Baltian Tie 2016 -kilpailussa pääkoordinaattorina oli Antti Honkela. Hänen johdossaan oli 12 koordinaattoria, jotka jakautuivat neljään tiimiin. Koordinaattoreista seitsemän oli Valmennusjaoston toimijoita, viisi Oulun yliopiston matemaatikkoja. Kukin tiimi arvioi yhden tehtävissä esiintyvän alan vastauksia. Koordinaatiokokouksia jouduttiin siis pitämään 44, ja järjestäjät olivat hiukan epävarmoja käytettävissä olevan ajan riittävyydestä. Lopulta kuitenkin koordinointiprosessi sujui varsin hyvin. Tästä kiitos kuuluu asiantuntevasti ja joustavasti toimineille tiimeille.

Kun pisteet sitten laskettiin yhteen, kävi ilmi, että kahdella joukkueella, Puolalla ja Pietarilla, oli aivan sama pistejakauma. Vaikka säännöissä oli erityinen algoritmi, jota käyttäen tasatulos olisi pitänyt välttää, ei tällä kertaa ollut mahdollista tehdä eroa kahden yhtä hyvän kesken. Kolmannelle sijalle tuli sitten selvällä erolla Ruotsi, ja muut osallistujat seurasivat järjestyksessä Liettua, Saksa, Viro, Tanska, Latvia, Suomi, Norja ja Islanti. Tehtäväkohtaiset pisteet löytyvät osoitteesta http://matematiikkakilpailut.fi/BW2016/results/BW2016_results.pdf.

 

trophy1-1
Tuomariston puheenjohtaja Kerkko Luosto antaa kiertopalkinnon Pietarin ja Puolan joukkueiden johtajille.

 

Palkintoseremonia Oulun kaupungintalolla

Kansainvälisissä matematiikkakilpailuissa ei ole tapana jakaa raha- ja esinepalkintoja, kunnia riittää. Baltian Tie -kilpailussa on ikuisesti kiertävä kiertopalkinto, jonka toi Ouluun edellisen vuoden kilpailun Tukholmassa voittanut Pietarin joukkue. Tuomaristo totesi, että kiertopalkinto on seuraavan vuoden Pietarin ja Puolan yhteistä omaisuutta. Fyysisesti se kuitenkin oleskelee seuraavan vuoden Puolassa.

Ennen kilpailun päätöstilaisuutta sunnuntaiaamupäivänä 6.11. joukkueet saivat kosketusta high tech -Ouluun vierailulla VTT:n Oulun toimipisteessä. Päättäjäistilaisuuden järjestämispaikaksi Oulun kaupunki oli antanut käyttöön Kaupungintalon upean juhlasalin. Isäntien tervehdyksen esitti Oulun sivistys- ja kulttuurijohtaja Mika Penttilä. Oulu sinfonian ykkösviulistin, sopivasti virolaisen Lasse Joametsin ja basistin Harri Sarkkisen taidokkaan musiikkiesityksen jälkeen Antti Honkela esitteli kilpailun tulosta ja sitten kukin joukkue kävi yleisön edessä noutamassa Kerkko Luoston jakamat diplomit. Tilaisuus huipentui siihen, että Pietarin joukkueen johtaja Konstantin Kokhas ja Puolan joukkueen johtaja Tomasz Cieśla nostivat yhdessä kiertopalkinnon kaikkien nähtäväksi.

Iltaa jatkettiin vielä Pohdon ravintolassa kilpailijoiden ja johtajien yhteisellä loppuillallisella. Joukkueiden kotimatka alkoi maanantaina, joillakin jo varsin aikaisin.

 

stpetersburg1-1
Pietarin voittoisa joukkue.

 

poland1-1
Puolan joukkue jakoi voiton.

 

 


Matti Lehtinen on Helsingin yliopiston matematiikan dosentti ja entinen Maanpuolustuskorkeakoulun lehtori. Hän toimii Suomen matematiikan olympiavalmennuksen johtajana.

Ei kommentteja artikkelille “Baltian Tie 2016 -kilpailu Oulussa

Kirjoita kommentti