Aikaisemmin Tiedekeskus Heurekassa pidetty Nuorten ilmastohuippukokous järjestettiin ensimmäistä kertaa Tietomaassa 2. maaliskuuta. Teemoina olivat energia, ruoka ja liikkuminen.
Maaliskuinen ilmastohuippukokous kokosi yhteen 8.-luokkalaisia ympäri Oulua pohtimaan asiantuntijoiden ja toistensa kanssa, kuinka ilmastonmuutosta voidaan hillitä omassa koulussa. Ilmastopitching oli vuorossa 6. huhtikuuta, myös Tietomaassa.
Hyvilläkin hankkeilla on tapana ajanpuutteen tai jonkun muun syyn takia kuivua kasaan tai ainakin jähmettyä suuren alkuinnostuksen jälkeen. Välttääksemme sudenkuopat järjestimme huhtikuussa mahdollisuuden tsempata toisiamme ja keskustella ilmastoprojekteistamme. Paikalle saapuivat yllätyksellisesti kaikki maaliskuun ilmastohuippukokouksessakin olleet koulut. Projektit olivat lähteneet voimalla liikkeelle: saimme kuulla kahdeksan loistavaa myyntipuhetta.
Tuomareiksi oli kutsuttu Aleksanteri Kekonen ja Laura Määttä Oulun nuorten edustajistosta. Lauran ja Aleksanterin mielestä tuomarointikokemus oli vastuullinen ja siitä tuli vaikutusvaltainen olo.
”Huomasimme myös, että kasiluokkalaiset olivat selvästi tosissaan ilmaston puolesta liikkeellä. Päätös palkittavista kouluista ei todellakaan ollut helppo ja lopputuloksesta väännettiin”, Laura ja Aleksanteri kiteyttävät.
Ylikiimingin ja Jokirannan voitokkaat koulut
Hankkeista palkittiin Ylikiimingin ja Jokirannan koulut. Molemmat olivat valinneet teemakseen ruuan. Ruuan onkin todettu olevan yksi keskeisiä ilmastovaikuttavia tekijöitä.
Jokirannan koulun projektissa pyritään hillitsemään ruokahävikkiä viikoittaisen hävikkiruuan punnitsemisen avulla. Jos hävikki pienenee, oppilaat palkitaan. Jokirannan koulun kasiluokkalaisen Silja Karjalaisen mukaan opettajat ovat innoissaan hankkeesta ja hävikkiruuan punnitsemisesta tehdään koulussa pysyvä käytänne.

Ylikiiminki on lähtenyt ehkäisemään ilmastonmuutosta teemalla syödään maapallo kuntoon. He ovat tehneet aiheesta hyvän mielen videon: https://youtu.be/ai_MynsTv6E
Aleksanteri ja Laura ovat itsekin aktiivisia vaikuttajia. Oulun nuorten edustajiston lisäksi Aleksanteri osallistuu Euroopan nuorten parlamentin toimintaan. Laura on opiskelijakunnan hallituksen puheenjohtaja.
”Mielestämme kaikessa päätöksenteossa pitää ottaa huomioon ympäristönäkökulma ja tunnemme asian itsellemme läheiseksi”, Aleksanteri ja Laura tiivistävät.