Lastuja matematiikasta

maanantaina 18. syyskuuta 2017 | | Ei kommentteja

Matti Lehtinen: Matematiikkaa ja matematiikasta. Lastuja. Eukleides-kirjat. Oulu 2017. 178 s.

Paperikirjan kuolemaa on povattu jo ainakin 1800-luvun alusta, jolloin ranskalainen kirjailija Théophile Gautier pelkäsi sanomalehtien – silloisen uuden median – tappavan kirjan. Sähköisen verkkojulkaisemisen kaudella tätä on jo alettu pitää selviönä. Mutta paradoksaalisesti juuri tietotekniikka on avannut uusia elinmahdollisuuksia paperikirjoillekin. Pienet yhden miehen tai naisen kustantamot – usein jollekin erikoisalalle suuntautuneina – ovat ponnahtaneet maasta kuin sienet sateen jälkeen. Tähän syyssatoon on ilahduttavasti ilmaantunut matemaattiseen kirjallisuuteen erikoistunut pienkustantamo Eukleides-kirjat (eukleideskirjat.fi), jonka perustaja Matti Lehtinen on tuttu mm. suomalaisen kilpailu- ja olympiamatematiikan pitkäaikaisena johtohahmona ja matematiikan historian asiantuntijana.

Otsikossa ilmoitettu uunituoreen kustantamon ensimmäinen kirjakin on Lehtisen omasta hyvin teroitetusta kynästä lähtöisin. Kirja koostuu alkulauseesta ja 32 lyhyehköstä itsenäisestä kirjoituksesta sekä nimi- ja asiasanahakemistosta. Tekijä kutsuu kirjoituksiaan Juhani Aholta lainattua kielikuvaa käyttäen ”lastuiksi”. Esipuheessaan tekijä kertoo, että jotkin niistä pyrkivät esittelemään suhteellisen helposti haltuun otettavia matematiikan osia tai kertomaan ihan alkeislaskennonkin takana olevasta matematiikasta; toiset ovat saaneet innoituksensa matematiikkakilpailutehtävästä; jotkin pyrkivät valaisemaan koulumatematiikassa lapsipuolen asemaan jääneitä alueita; muutamissa käsitellään tuttua ongelmaa tai tulosta, jonka perustelut eivät kuitenkaan ole päivänselvät; jotkin liittyvät matematiikan historiaan.

Lastut ovat matemaattisesti eksaktia, mutta luettavaa tekstiä. Päättelyt perustellaan huolellisesti ja yksityiskohtaisesti eikä niitä jätetä lukijalle ”harjoitustehtäviksi”. Matematiikan omaa kieltä – symboleita, lausekkeita, yhtälöitä ­– käytetään täysimääräisesti ja ammattimaisesti, mutta kertomuksen ”juoni” etenee täsmällisen ja ilmeikkään luonnollisen kielen varassa. Moniin lastuihin kietoutuu jokin hauska elävöittävä tarina tai muisto. Noin puolet lastuista avautuu keskittymiskykyiselle lukijalle peruskoulun matematiikan pohjalta ja loputkin lukion pitkän matematiikan hallitsevalle.

Lastuja -kirjaa voi suositella kaikille matematiikan opettajille oman ymmärryksensä (ja opetuksensa) syventämiseen. Matematiikkaa rakastaville koululaisille kirja voi tarjota haasteita ja niiden voittamisen riemullisia tunteita. Erinomainen lahja kouluvuoden päätteeksi tai vaikka välilläkin. Verkkosivuilta löytyy sähköpostiosoite, jonka kautta kirjaa voi tilata.


Teuvo Laurinolli on Lyseon entinen matematiikan opettaja ja toimii Galois-kerhon yhtenä vetäjänä.

Ei kommentteja artikkelille “Lastuja matematiikasta

Kirjoita kommentti