Oulun seudun 7.-luokkalaisten matematiikkamestari kruunattiin Oulun yliopistolla käydyssä finaalissa

keskiviikkona 25. huhtikuuta 2018 | | Ei kommentteja
Kaikille finalisteille jaettiin kunniakirjat.

Oulun yliopistolla kisattiin 7.-luokkalaisten matematiikkakilpailun finaalissa lauantaina 21.4.2018. Kilpailu järjestettiin tänä keväänä jo seitsemättä kertaa. Finaaliin osallistui 24 alkukilpailun perusteella kutsuttua oppilasta Oulun seudulta. Tiukan finaalin voittajaksi selviytyi Kerttu Törmälä Liminganlahden yhtenäiskoulusta. Kaikille finaaliin osallistuneille jaettiin kunniakirjat, makeispussi ja Solmu-lehti. Lisäksi kärkiviisikko palkittiin ongelmanratkaisutaitoa kehittävillä peleillä ja kirjoilla.

Finaalin viisi parasta kilpailijaa. Voittaja Kerttu Törmälä kuvassa oikeassa reunassa.
Tiivistä tunnelmaa ja äärimmäistä ristinollaa

Kilpailun tarkoituksena on tarjota lisähaastetta koulumatematiikassa hyvin pärjääville oppilaille ja tutustuttaa oppilaita ongelmanratkaisukeskeiseen matematiikkaan. Laskimia kilpailussa ei tarvita, eikä niitä saakaan käyttää. 90 minuuttia kestäneen, tiivistunnelmaisen finaalin aikana ratkottiin muun muassa seuraavanlainen tehtävä:

Lattiassa on (3 x 10)-kokoinen suorakaiteen muotoinen alue, joka halutaan laatoittaa (3 x 1)-kokoisilla suorakaiteen muotoisilla laatoilla. Kuinka monella eri tavalla laatoituksen voi tehdä?

Kilpailun tuloksia odotellessa oppilaat saivat verrytellä älynystyröitään monenlaisilla peleillä ja pulmilla. Mielenkiintoisimmaksi peliksi osoittautui ristinollan haastavampi versio ultimate ristinolla, jonka parissa käytiin tiukkoja taisteluita.

Finalisteja ohjannut Dimitri Tuomela (oik.) haastettiin pelaamaan ultimate ristinollaa useaan otteeseen.

Pelejä pelattiin rentoutuneessa tunnelmassa. Itse kilpailukaan ei ollut aiheuttanut jännitystä Aino Pirnekselle ja Eveliina Mattaselle. Heidän koulussaan Ritaharjussa koko 7. luokka osallistui alkukilpailuun, ja finaaliin selviytyi jopa viisi oppilasta. Tytöt kertoivat tykkäävänsä matematiikasta ja finaalin vaikeustasokin tuntui olleen sopiva, osan tehtävistä ollessa heidän mielestään helppoja ja osan vaikeita. Finalistien vatsojen pohjia mahtoi kuitenkin edes hitusen kutittaa lopullisten tulosten julkistaminen.

Finaalin tulokset:

1. Kerttu Törmälä, Liminganlahden yhtenäiskoulu

2. Jaakko Tuusa, Muhoksen yläkoulu

3. Luukas Lehtiö, Talvikankaan koulu

4. Ella Karjalainen, Ylikylän yhtenäiskoulu

5. Laura Vasko, Kellon koulu

6. Eveliina Mattanen, Ritaharjun koulu

7. Miikka Säily, Muhoksen yläkoulu

7. Antti Kähkönen, Oulu International School

9. Sara Hautamäki, Ritaharjun koulu

9. Luukas Kumpula, Kuulammen koulu

9. Arttu Savilaakso, Liminganlahden yhtenäiskoulu

 

Ennätyksellinen alkukilpailu

Helmikuussa kouluilla järjestetty alkukilpailu rikkoi osallistujamäärältään tähänastisen ennätyksen, vastauksia palautettiin Oulun yliopistolle tarkastettavaksi 878 kappaletta 25 eri koulusta. Mukana kilpailussa olivat Oulun, Hailuodon, Kempeleen, Limingan, Lumijoen, Muhoksen ja Tyrnävän koulut.

Alkukilpailussa ratkottiin muun muassa seuraava tehtävä:

Pullia leivotaan neljä pellillistä ja yhdellä pellillä on 16 pullaa. Valmiit pullat halutaan pakastaa ja ne laitetaan pakastepusseihin. Kuhunkin pussiin laitetaan joko viisi tai kuusi pullaa. Mikä on pienin määrä pusseja, joka tarvitaan, jotta kaikki pullat saadaan pakattua näiden ehtojen mukaan?

Kilpailun järjestivät yhteistyössä Oulun yliopiston matemaattisten tieteiden yksikkö, OuLUMA-keskus ja Suomen matemaattisen yhdistyksen valmennusjaos. Vastaava kilpailu finaaleineen käytiin myös Helsingissä, Turussa ja Satakunnassa. Lisätietoa ja kilpailukysymykset ratkaisuineen löytyvät täältä.

 

 

 

 


Merja Vaaramaa on koulutukseltaan luonnonmaantieteilijä ja työskentelee suunnittelijana OuLUMA-keskuksessa.

Ei kommentteja artikkelille “Oulun seudun 7.-luokkalaisten matematiikkamestari kruunattiin Oulun yliopistolla käydyssä finaalissa

Kirjoita kommentti