Siirtolaisena Sotkamossa

4.4.2018 |

Kirjoitan tätä huhtikuun ensimmäisellä viikolla, pääsiäisen jälkeen. Maaliskuu oli kiireinen. Alkukuu meni uutta asuntoa etsiessä ja kuun puolivälissä käytin vajaan viikon auton etsimiseen. Uusi asunto löytyikin melko helposti, Sotkamosta. Se on puolta pienempi kuin vanha asuntoni, mutta on ehkä hieman hyväkin, että pääsen turhista nurkissa lojuneista rojuista eroon.

Auton hankinta oli vaivalloisempi urakka mitä olin etukäteen ajatellut. Olin miettinyt etukäteen muutamaa merkkiä. Käytettyä, suht edullista autoa haettaessa täytyy yleensä hakea jonkinlaista kompromissia. Itse en voi sanoa olevani mikään asiantuntija autoasioissa, joten otin konsultiksi mukaani viisaamman kaverin. Olin etukäteen katsonut Nettiautosta muutaman potentiaalisen kohteen, joita lähdimme sitten tarkastelemaan lähemmin. Hakualueena oli vain Oulun lähiympäristö, koska suht nopealla aikataululla ei ollut mahdollisuuksia lähteä mistään kovin kaukaa autoja etsimään. Koeajoin muutaman Nissanin ja Toyotan. Osittain ihan ok pelejä, ainakin Nissanin Primera oli ajotuntumaltaan itseäni miellyttävä. Valitettavaa vain oli, että varustelutasoltaan ja korimalliltaan ei oikein löytynyt sellaista, mitä olin hakemassa. Ja oli niissä muutakin pikkuvikaa, ainakin joissakin. Mustana hevosena mukaan valikoitui myös Ford Focus, joka onnistui koeajon aikana vakuuttamaan. Muutamien korjausta vaativien juttujen takia kauppoja ei kuitenkaan syntynyt ensimmäisenä testatusta Focuksesta, mutta lähialueella löytyi myös toinen, aavistuksen kalliimpi yksilö, josta sitten koeajon ja pienen tinkaamisen jälkeen tehtiin kaupat. Nyt olen muutaman viikon ajellut tuollaisella Farkku-Focuksella ja kohtalaisen tyytyväinen olen ollut hankintaan. Eihän se mikään helmi ole: maalipinnassa näkyvät vuosien jäljet ja peltiä on maalailtu uudestaan muutamasta kohtaa, takaluukun avausmekanismissa on jotain pikkuvikaa ja talvirenkaiden kovettunut rengasseos aiheuttaa kabiiniin uskomattoman mekkalan maantiellä. Mutta kokonaisuutena toimii hyvin ja liikkuu pisteestä A pisteeseen B. Ihan kuten kuljettajansakin. :D Eiköhän tuolla vuoden pari ajele.

Tavaroiden siirto Oulusta Sotkamoon on sujunut melko kivuttomaksi. Osan isommista tavaroista, kuten parisängyn rungon ja sohvan, olen lahjoittanut tai myynyt pois. Ensi viikonloppuna tullaan hakemaan tietokonepöytä. Uuteen kämppään mukaan otettavia huonekaluja varten vuokrasin pakettiauton päiväksi. Vuokra oli suhteellisen edullinen, 80 euroa isosta pakettiautosta, johon sisältyi kaikki (toki polttoainekulut luonnollisesti siihen päälle). Kaupan päälle sai vielä 10 muovista muuttolaatikkoa. Vuokrafirma on GorillaRent, jota voin suositella kyllä muillekin.

Pienempiä irtotavaroita olen kuljetellut Focuksella. Tässä tarkoituksessa farmarimalli on kätevä. Kahdella reissulla olen saanut jo melkein kaikki tavarat siirrettyä. Huhtikuun aikana menen käymään vielä viikonloppuisin Oulussa, jolloin tuon sitten loput tavarat. Ja siivotakin vanhalla kämpällä vielä pitää.

Ajelin eilen tänne Sotkamoon suoraan pääsiäisen vietosta Etelä-Pohjanmaalta. 450 km ajomatka jännitti etukäteen hieman, koska säätiedote oli lupaillut lumimyräkkää. Pelko oli kuitenkin turha, sillä suurimman osan matkasta sai ajella lähes kesäkelissä sulia ja kuivia teitä. Ehdin perille reilua tuntia ennen lumipyryn alkua. Ilta kului tavaroita järjestellessä ja paikkaa asumiskuntoon laittaessa. En ollut huomannut pakata mukaan minkäänlaisia pyyhkeitä, joten iltasuihkun jälkeen jouduin miettimään vaihtoehtoisia tapoja kuivaamiseen.

Viime yö oli ensimmäinen viettämäni täällä uudessa asunnossa. Lukuun ottamatta pientä liesituulettimesta kuuluvaa huminaa, täällä alkaa tuntua jo ihan kodikkaalta. Tulee vähän sellainen ”paluu juurilleen” -tunne, sillä vastaavankokoisessa pikkuluukussa asuin aluksi opiskeluaikanani; joskin se oli solu. Verhot ikkunassa vaikuttavat muuten melko paljon yleisilmeeseen. Olen kyllä melko suuripiirteinen näissä sisustusasioissa ja muutenkin aika vähään tyytyväinen.

Tänään on vielä vapaapäivä, mutta huomenna alkavat uudet työkuviot ja leppoisat lekottelupäiväni ovat takanapäin. Aamupäivällä kävin tekemässä pienen tutkimusretken lähiympäristöön jalkaisin. Lunta sateli edelleen melko runsaasti ja korkeiden nietosten keskellä oli välillä hankala hahmottaa missä meni kävelytie. Kaikkialla oli valkoista. Löysin kuitenkin tieni 1,5 km päässä olevaan keskustaan, joka on tällaiseksi tuppukyläksi mielletyksi paikaksi yllättävänkin vilkas. Muutaman kilometrin päässä sijaitseva Vuokatti ja talven lasketteluturismi varmaan on yksi syy paikan eläväisyyteen. Ostin hieman täydennystarpeita jääkaappiin. Ja sen kylpypyyhkeen.

Päivä alkaa kallistua pikkuhiljaa iltaan. Täytynee laittaa tavaroita valmiiksi aamua varten ja käydä harjailemassa auto lumesta, niin pääsee aamulla vähemmällä työllä. Nukkumaan täytyy yrittää suhteellisen varhain, koska liikenteeseen pitää lähteä aamulla seitsemän pintaan. Onneksi aamuksi on lupailtu aurinkoista ilmaa, niin ei tarvitse ensimmäisenä päivänä stressailla ajo-olosuhteista, ainakaan kovin paljoa. Hyvissä ajoin kun lähtee liikenteeseen, niin ei tarvitse hosua. Kahdeksalta aamulla pitäisi olla Terrafamen pääportilla.

– Ville K

 

 

 

 

Ei kommentteja artikkelille “Siirtolaisena Sotkamossa

Kirjoita kommentti