Hellettä karkuun MatikkaPysäkille

torstaina 17. toukokuuta 2018 | | Ei kommentteja

Oulun Linnanmaa paistatteli helteessä keskiviikkona 16.5. Siitä huolimatta – tai ehkä juuri sen vuoksi – MatikkaPysäkille oli jälleen saapunut lapsia pelailemaan yliopiston mukavan vilpoisiin tiloihin. MatikkaPysäkki oli avoinna viimeistä kertaa tälle keväälle, toiminnan jäädessä kesän mittaiselle tauolle.

MatikkaPysäkki on Oulun yliopiston LUMA-keskuksen (OuLUMA) ja Kasvatustieteiden tiedekunnan järjestämää ohjattua ja maksutonta toimintaa 5-15 -vuotiaille lapsille ja nuorille. Pysäkillä on tarjolla runsas valikoima pelejä ja matemaattisia pulmia, mutta halutessaan ohjaajilta saa myös apua matemaattisten aineiden koulutehtävien ratkaisemiseen. ”Eniten täällä käy 6-10-vuotiaita lapsia. Pääasiassa täällä pelataan, koska kävijät ovat pelaamisesta kiinnostuneita. Joillakin lapsista on koulutehtäviä mukanaan.”, kertoo pysäkin ohjaaja Lilja Tuomaala.

MatikkaPysäkillä on tällä kertaa yksi ensikertalainen, ja muille paikka ja pelit ovat jo tuttuja. Siinä, missä toinen lapsi tykkää eniten Bandu-torninrakentamispelistä, toista miellyttää shakki ja kolmannen mielestä kaikki pelit ovat lemppareita. Ensikertalainen, 5-vuotias Viljo Suokas innostuu robottien ohjelmointipeli Robogemistä siinä määrin, ettei malttaisi lopettaa pelaamista. ”Tämä on ihan paras peli!”, hihkuu Viljo. Myös Circle fun -palasilla kokoaminen tuo pienelle pelaajalle onnistumisen iloa.

Robogem-pelissä robotit keräävät timantteja kaukaisella planeetalla.
”Haastavia! Mutta niin niiden pitääkin olla.” tuumaa Viljo kootessaan piirakkakuviota.

Lasten vanhemmat kokevat MatikkaPysäkin hyödylliseksi. ”Täällä oppii pienempikin lapsi laskemista ja loogista ajattelukykyä.”, toteaa eräs vanhempi. Ohjaajatkin saavat kehuja kärsivällisyydestään. Tuomaala on kokenut ohjaamisen todella mukavaksi, koska on ehtinyt lukuvuoden aikana päästä tutuiksi pysäkillä käyvien lasten kanssa.

Päättely- ja hahmottamiskyvyn lisäksi MatikkaPysäkillä puuhailu kehittää myös mielikuvitusta. Nimittäin lasten keskuudessa aina suositut Polydron-palaset taipuivat tällä kertaa poikien leikeissä supersankarin naamioiksi.

Vain mielikuvitus on rajana polydroneilla rakentaessa!
Pienissä, mutta taitavissa käsissä rakentuu hurjan korkea torni.

MatikkaPysäkki jatkuu jälleen syksyllä, joten nähdään silloin!

__________________________________________________________________________________

Lisätietoa MatikkaPysäkistä löydät OuLUMA-keskuksen portaalista ja Facebookista.

 


Merja Vaaramaa on koulutukseltaan luonnonmaantieteilijä ja työskentelee suunnittelijana OuLUMA-keskuksessa.

Ei kommentteja artikkelille “Hellettä karkuun MatikkaPysäkille

Kirjoita kommentti