Matematiikan kesäkursseilta apua Abittiin

keskiviikkona 8. elokuuta 2018 | | Ei kommentteja
Ennätysmäärän osallistujia keränneillä maksuttomilla matematiikan kesäkursseilla harjoiteltiin sähköistä yo-koejärjestelmää ja kehitettiin laskurutiinia. Kuva: Heidi Niemi

Pitkän matematiikan kesäkurssin oppilailla on täysi tohina päällä. Lukiolaiset laskevat keskittyneesti, ja ohjaaja Sami Määttä kiertää auttamassa. ”Tällä kurssilla karistellaan ruosteita pois ennen abivuotta ja kehitetään laskurutiinia”, hän kuvailee.

”Pelkkä ulkoa opettelu voi tehdä hallaa”, hän pohtii. Määttä painottaa käsitteiden ymmärtämistä mekaanisen ratkaisutaidon sijaan. Hänen mukaansa jokaisella osallistujalla on omat vahvuusalueensa, mutta motivaatio oppia yhdistää kaikkia. ”Matikka voi olla ihan kivaa”, Määttä hymyilee.

Kertaamisen ohella lukiolaiset syventyivät sähköiseen ylioppilaskoejärjestelmään eli Abittiin. Tänä syksynä matematiikan voi vielä kirjoittaa perinteiseen paperikokeeseen osallistumalla, mutta keväällä 2019 koe tehdään sähköisesti.

Kuva: Heidi Niemi

Kurssien suunnittelija Anna-Helena Isopahkala huomasi opettajien ja lukiolaisten tarpeen oppia sähköisten järjestelmien käyttöä sijaistaessaan matematiikan opettajana viime syksynä. Moni tuleva matematiikan opettaja kohtaa Abitin ensimmäistä kertaa vasta työelämässä, joten myös kursseja ohjaavat Oulun yliopiston matematiikan opiskelijat ovat kehittäneet taitojaan.

Oulun yliopiston LUMA-keskus ja matemaattisten tieteiden yksikkö järjestivät matematiikan kesäkursseja lukiolaisille elokuun ensimmäisellä viikolla. Jo vuoden tai kaksi lukiota käyneille järjestettiin Apua abeille ajoissa –kursseja pitkästä ja lyhyestä matematiikasta. Tänä vuonna matematiikasta kiinnostuneita kurssilaisia oli ennätysmäärä. Heistä osa matkasi laskin laukussaan Etelä- ja Itä-Suomesta asti.

Aloittavat lukiolaiset kertasivat peruskoulun matematiikkaa Nivel-kurssilla. Nivel-kurssi aloitettiin peruslaskutoimituksilla, murtoluvuilla ja potenssilaskuilla, joita opeteltiin domino-pelin avulla. Nuorimmille osallistujille tarkoitetun kurssin tavoitteena on motivoida tulevia lukiolaisia matematiikan opinnoissa ja virkistää muistia ennen lukion alkua.

Kuva: Heidi Niemi

 

 


Heidi Niemi on viestintäharjoittelija sekä tiedeviestinnän ja kirjallisuuden opiskelija Oulun yliopistolla.

Ei kommentteja artikkelille “Matematiikan kesäkursseilta apua Abittiin

Kirjoita kommentti