Matemaattisia temppuja, pulmia ja liuta lautapelejä Tutkijoiden yössä: MatikkaPysäkillä viihtyivät kaikenikäiset

keskiviikkona 3. lokakuuta 2018 | | Ei kommentteja
Shakki on osoittautunut MatikkaPysäkin kestohitiksi.

Tutkijoiden yö Oulun yliopistolla perjantaina 28.9.2018 keräsi paikalle arviolta 2500 tieteestä ja tutkimuksesta kiinnostunutta ihmistä. Joukossa oli hyvin paljon lapsiperheitä. Nämä perheet löysivätkin nopeasti tiensä MatikkaPysäkille, joka oli sijoittunut keskeiselle paikalle Linnanmaan kampuksen keskusaulaan. MatikkaPysäkillä alkoi kuhina jo heti Tutkijoiden yön käynnistyttyä. Tarjolle oli laitettu kymmeniä erilaisia pelejä ja pulmia, joiden parissa viihtyi satoja ihmisiä pitkin iltaa.

Hulinaa keskusaulassa.

MatikkaPysäkin ohjaajat hyörivät iloisen hulinan keskellä opastaen vierailijoita pelien säännöissä ja pulmatehtävien ratkaisemisessa. Ehkä kaikkein suosituimmaksi peliksi osoittautui jonoakin kerännyt, kaikenikäisille sopiva karkkipeli, jossa kiviä ja karkkia siirtelemällä saattoi ottaa karkkivoiton vastustajastaan! Moni vierailija kehui pelin olevan todella hyvä, koska siinä pitää laskeskella ja miettiä omia siirtojaan.

Karkkipelin helpot säännöt ja maistuva palkinto innostivat ihmisiä haastamaan toisensa.
Polydroneilla rakentaminen on pienimpienkin mieleen.

Sohvat täyttyivät nopeasti innokkaista pelaajista ja myöskin pysyivät täynnä koko illan. Monet pienet kädet tutkivat polydron-palasia ja sohville ilmestyikin monenmoisia niistä rakennettuja muotoja. Yhteenlaskua opetteleville lapsille sopiva valinta oli noppapeli Shut the box, joka oli niinikään helppo ja nopea oppia. Peli oli myös lasten vanhempien mieleen.

Shut the box harjaannuttaa yhteenlaskutaitoa ja sopii hyvin lapsen ja vanhemman yhteisiin pelihetkiin.

Ihmetystä ja spontaaneja hymyjä puolestaan herätti allekirjoittaneen ”taito” lukea ajatuksia. Kysymyksessä olivat ajatustenlukukortit, joiden avulla lukija tietää toisen ajatteleman numeron. Kerta toisensa jälkeen leuat loksahtelivat auki. ”Tosi jännää! Mistä näitä saa itselle?!”, tuumasivat eräät tytöt. Ajatustenlukukortit ja muita hauskoja temppuja löydät Oulun yliopiston LUMA-keskuksen portaalista, josta ne voi myös tulostaa itselleen. Matemaattiset taikatemput sopivat hyvin matematiikan tuntien piristykseksi ja vaikka kavereiden ällistyttämiseen. Tutkijoiden yössä monista lapsista kehkeytyi hetkessä taitavia ajatustenlukijoita.

Taikaneliö, tikkutehtävät ja muut pulmat harjoittivat vierailijoiden päättelykykyä ja antoivat aivoille sopivasti jumppaa. Taikaneliössä luvut 1-9 sijoitetaan neliöön siten, että kaikille pysty- ja vaakariveille (ja myös vinoittain) muodostuu sama summa. Taikaneliön ratkaisseet tytöt luonnehtivat pulmaa ”mukavan haastavaksi” ja miettivät, olisivatko koskaan saaneet tehtävää ratkaistua, jos eivät olisikaan hoksanneet numeroiden sijoittelussa sitä yhtä, ratkaisun kannalta tärkeintä seikkaa (jota emme tietystikään voi tässä paljastaa). Klassikkopulma Rubikin kuutiokin taidettiin ratkaista illan aikana useampaan kertaan.

Ajatustenlukua.
Taikaneliötä ratkottiin yhteistyössä.

MatikkaPysäkillä sai osallistua myös arvontaan, jossa kolme onnekasta voittivat lautapelit itselleen. Lykästäneille on ilmoitettu voitostaan henkilökohtaisesti!

MatikkaPysäkki on avoinna keskiviikkoisin klo 17.30-19.00 Linnanmaan kampuksella Kasvatustieteiden tiedekunnassa, huoneessa KTK120. Toiminta on maksutonta ja avointa 5-15-vuotiaille lapsille ja nuorille. Tervetuloa pelailemaan, oppimaan ja viihtymään! Lisätietoa MatikkaPysäkistä löydät täältä.

MatikkaPysäkki on myös Facebookissa.

Entä osaatko sinä ratkaista tämän Huteran sillan pulman:

Neljän ihmisen on päästävä sillan yli. Silta kestää kahden ihmisen painon kerrallaan. On pilkkopimeää ja heillä on vain yksi taskulamppu. He eivät voi ylittää siltaa ilman valoa, sillä sillassa on ammottavia aukkoja, joihin he voisivat pimeässä tipahtaa. Taskulampusta riittää valoa 17 minuutiksi.

Jari ylittää sillan minuutissa.
Katrilta menee sillan ylitykseen kaksi minuuttia.
Simolta kuluu ylitykseen viisi minuuttia.
Tanelilta menee ylitykseen 10 minuuttia.

Kuinka kaikki pääsevät sillan yli 17 minuutin aikana?

Katso vastaus tästä!

Artikkelin kuvat: Merja Vaaramaa


Merja Vaaramaa on koulutukseltaan luonnonmaantieteilijä ja työskentelee suunnittelijana OuLUMA-keskuksessa.

Ei kommentteja artikkelille “Matemaattisia temppuja, pulmia ja liuta lautapelejä Tutkijoiden yössä: MatikkaPysäkillä viihtyivät kaikenikäiset

Kirjoita kommentti