Ohjelmointia Arduinolla -koulutus 17.9.2019

torstaina 29. elokuuta 2019 | Kati Kyllönen | Ei kommentteja

Aika ja paikka

tiistai 17.9.2019 klo 16.00-19.00
Kaukovainion koulu, Hiirihaukantie 4,
90250 Oulu
Huom: Lähes vastaava koulutus järjestetään 16.9. Laanilan koululla.

Sisältö

Ohjelmointia Arduinolla -koulutuksen tarkoituksena on antaa opettajille ideoita ja tukea ohjelmoinnin ja elektroniikan opetukseen. Koulutuksessa tutustutaan Arduino elektroniikka-alustaan ja ohjelmointiympäristöön sekä Arduinon monipuolisiin mahdollisuuksiin eri oppiaineiden opetuksessa sekä monialaisissa oppimiskokonaisuuksissa.

Koulutus on tarkoitettu kaikille kiinnostuneille opettajille, eikä aikaisempaa kokemusta vaadita. Koulutus soveltuu erityisen hyvin fysiikkaa, matematiikkaa, käsityötä tai kuvataidetta yläkoulussa opettaville. Tämä Kaukovainion koululla järjestettävä koulutus soveltuu hyvin myös alakoulun opettajille.

Arduino on edullinen elektroniikka-alusta sekä ohjelmointiympäristö, joka soveltuu hyvin opetukseen ja tarjoaa monipuolisen ja mielenkiintoisen alustan tutustua teknologiaan ja sen toimintaan itse tekemisen, kokeilun, laiterakentelun ja ohjelmoinnin kautta. Arduinon avulla voidaan toteuttaa hyvinkin erilaisia ja eritasoisia projekteja, kuten mittalaitteita, robotteja ja interaktiivisia taideteoksia.

Koulutuksessa tutustutaan Arduinoihin rakentamalla kytkentöjä peruskomponenteilla sekä ohjelmoimalla niiden toimintaa. Koulutuksessa tehdään yhdessä pieniä kokeiluita sekä liikennevalot ja sääasema työt. Koulutuksessa tehtävät harjoitukset ja käytettävät materiaalit voidaan ottaa sellaisenaan käyttöön oppilaiden kanssa.

Liikennevalot

Työssä rakennetaan liikennevalot kolmesta ledistä. Ledit ohjelmoidaan toimimaan kuten autoilijoiden liikennevalot. Tämän jälkeen liikennevaloja voidaan kehittää omien ideoiden pohjalta.
Avainsanat: Rakennettu elinympäristö, tulevaisuuden elinympäristön kehittäminen, automaatio
Aineet: fysiikka (elektroniikka, sähkö), matematiikka (ohjelmointi), käsityö (sulautetut järjestelmät), maantieto (elinympäristö, liikennejärjestelmät)

Sääasema

Työssä rakennetaan sääasema, jolla voidaan mitata valoa, lämpötilaa ja sadetta. Saatujen arvojen perusteella kirjoitetaan käyttäjälle katsaus sään tilasta.
Avainsanat: Mittauslaitteen rakentaminen, ympäristön mittaaminen, käyttäjäystävällinen suunnittelu
Aineet: fysiikka (elektroniikka, sähkö), matematiikka (ohjelmointi), käsityö (sulautetut järjestelmät), biologia ja maantieto (mittaaminen, sää)

Lisätietoja ja ilmoittautuminen

Koulutukseen mahtuu mukaan 16 osallistujaa. Koulutus on osallistujille ilmainen eikä vaadi esitietoja. Koulutuksen aikana tarjotaan kahvit.

Koulutus on täynnä, joten ilmoittautumisia ei voida enää ottaa vastaan (tilanne 4.9.2019).

Koulutukseen tarvitset mukaan oman USB-portilla varustetun tietokoneesi. Koneella tulisi olla etukäteen ladattuna ilmainen Arduino IDE -ohjelma: https://www.arduino.cc/en/Main/Software  -> ”Download the Arduino IDE”.

Tässä Kaukovainion koululla järjestettävässä koulutuksessa lähdetään liikkeelle graafisesta ohjelmointiympäristöstä, joten tarvitset koneelle asennettuna myös mBlock-sovelluksen: https://www.mblock.cc/en-home/

Kouluttajina toimivat Riikka Keto-Tokoi ja Pirjo Putila Aalto-yliopisto Juniorista. Koulutus järjestetään yhteistyössä Aalto-yliopisto Juniorin ja LUMA-keskus Suomen kanssa.

Lisätietoja koulutuksesta voit tarvittaessa kysyä Kati Kyllöseltä (kati.kyllonen@oulu.fi).

 

 


Ei kommentteja artikkelille “Ohjelmointia Arduinolla -koulutus 17.9.2019

Kirjoita kommentti


OuLUMA toisaalla

LUMA-uutisia