Matikkamonsteri

torstaina 19. marraskuuta 2020 | | 2 kommenttia

Avainsanat: geometria, piirtäminen, yhteenlasku

Luokkataso

esi- ja alkuopetus, 3.-6. lk

Välineet

Piirustuspaperi, värikynät, noppa

Kuvaus

Nyt pääset piirtämään ikioman Matikkamonsterin! Saat itse vaikuttaa, millainen monsteristasi tulee, mutta sattuma sanelee sille tietyt ehdot. Noppaa heittämällä selviää, mitä kehonosia monsterillasi on, minkä muotoisia ne ovat ja montako niitä on.

 1. Matikkamonsteri

 


2 kommenttia artikkelille “Matikkamonsteri

 1. Ohjeistuksessa on nähdäkseni virhe.

  Kun arvotaan kehonosaa, heitetään kahta noppaa. Silmälukujen summa on välillä 1+1=2 ja 6+6=12. Näin siis en koskaan saisi monsterille jalkaa (
  tulos 1).

  Toinen pienempi ongelma on, että silmälukujen summien jakauma ei ole tasainen. Toisin sanoen esimerkiksi tuloksen 6 saaminen on todennäköisempää kuin tuloksen 2 saaminen. Siksi voitaisiin käyttää esimerkiksi kymmentahkoista noppaa; tällöin poistettaisiin yksi kehonosavaihtoehto.

  M | lauantaina 27. helmikuuta klo 17:07 #

 2. Kiitos M kommentistasi!

  Olet aivan oikeassa tuon suhteen, ettei kahden nopan systeemillä ole mahdollista saada lainkaan tulosta 1. Tämä vaihtoehto on jäänyt huomioimatta materiaalin tekovaiheessa. Hyvä huomio sinulta myös tuo silmälukujen summien jakauma. Sen korjaamiseksi erinomainen vaihtoehto on esimerkiksi juuri tuo kymmentahkoisen nopan käyttäminen. Jos näitä useampitahkoisia noppia ei löydy, voi vaihtoehtoisesti luvut arpoa käyttäen arvonnassa lukuja 1-12 paperilapuille kirjoitettuna.

  Fanni | maanantaina 1. maaliskuuta klo 13:08 #

Kirjoita kommentti