Kokeellinen työ
Maailman mahtavin mönjä
Tällä ohjeella oppilaat voivat tehdä itse ns. ei-newtonlaista fluidia eli maailman mahtavinta mönjää. Tehtävässä myös tutkitaan fluidin koostumusta ja sen käyttäytymistä sekä pohditaan, miksi fluidi ei käyttäydy muiden nesteiden tapaan.
Muovipäivä
Mitä muovi on, mihin sitä käytetään ja miksi? Mitä ongelmia muovin käytöstä seuraa luonnolle? Näitä kysymyksiä oppilaat pääsevät pohtimaan ja tutkimaan toiminnallisissa tehtävissä, kun pidät luokallesi Muovipäivän.
Ilmakehän pienhiukkasten ja aerosolien tutkimus
Tämä materiaali sopii yläkoulun ja lukion aaltoliikkeen ja lämpöopin kurssien jatkoksi. Materiaali alkaa siirtämällä lämpöopin ja aaltoliikkeen käsitteitä arkielämään ja siten selittämällä ilmakehän perusilmiöitä. Materiaali syvenee ilmakehän fysikaaliseen tutkimukseen, missä biologiasta ja maantieteestä tuttuja ilmiöitä käsitellään keskustelun avulla.
Ihmettele ja oivalla! – tehtäviä tiedekerhoille
Ihmettele ja oivalla! -materiaalissa tutustutaan helppoihin tiedekerhoissa tai oppitunneilla toteutettaviin tehtäviin. Tehtävät on helppo mukauttaa oppilaiden ikää ja tasoa vastaaviksi. Oppaan tehtävät on ryhmitelty kahdeksaan teemaan, joiden tavoitteena on perehdyttää luonnontieteilijän tarvitsemiin taitoihin ja lisätä kiinnostusta luonnontieteisiin.
Sukellusvene
Demonstraation avulla voidaan tutustua sukellusveneen toimintaperiaatteeseen ja nosteeseen. Samalla voidaan myös havainnollistaa, että ”ilma” on ainetta.
Arkhimedeen laki
Demonstraatioiden avulla tutustutaan tilavuuden ja massan käsitteisiin sekä nosteeseen.
Kiivin DNA
DNA eli deoksiribonukleiinihappo sisältää kaikkien eliöiden solujen geneettisen materiaalin. Tässä demovideossa eristetään kiivin DNA.
Koagulaatio ja flokkaus osana vedenkäsittelyä
Työohje veden sisältämien humus- yms. orgaanisten yhdisteiden koagulaatioon ja flokkaukseen eli ns. kemialliseen saostukseen.
Linnuille talviherkku
Kun maa jäätyy tai peittyy lumeen, on aika aloittaa lintujen talviruokinta. Tässäpä vinkki lintujen talviherkun valmistukseen.