Aine ja säteily (lukio)
Open ruokaopas
Open ruokaopas on kaikille avoin ja ilmainen verkkosivusto, jossa käsitellään monipuolisesti vastuullisen ruuan ja kestävän maatalouden teemoja. Opas on suunnattu erityisesti yläkouluissa ja lukioissa toimiville aineenopettajille.
Avaruussää
Mitä avaruussäällä tarkoitetaan ja mitä ilmiöitä siihen liittyy? Näiden materiaalipakettien avulla on mahdollista tutustua aiheeseen yläkoulun ja lukion oppitunneilla.
Atomin elektronirakenteen tutkiminen synkrotronisäteilyn ja elektronispektroskopian avulla
Tätä opetuspakettia käyttäen lukion opettaja pystyy tutustuttamaan oppilaita atomin elektronirakenteen tutkimukseen synkrotronisäteilyn avulla ja siihen miten tällaista tutkimusta tehdään Oulun yliopistossa.
Kvanttipiirit
Tässä materiaalissa kerrotaan kvanttimekaniikan tärkeydestä modernissa tietotekniikassa sekä siihen liittyvästä kvanttioptiikan tutkimuksesta. Materiaali ei sinänsä varsinaisesti sovi suoraan oppitunnille, vaan sen avulla voi tukea asiasta yleisesti kiinnostuneita oppilaita.
Revontulet
Minkä värisiä revontulia voi esiintyä? Mitä eri muotoja revontulissa voi olla? Miten revontulet syntyvät?
Muun muassa näihin kysymyksiin vastataan tässä tietopaketissa, joka on suunniteltu käytettäväksi lukioissa ja yläkouluissa.
Ilmakehän pienhiukkasten ja aerosolien tutkimus
Tämä materiaali sopii yläkoulun ja lukion aaltoliikkeen ja lämpöopin kurssien jatkoksi. Materiaali alkaa siirtämällä lämpöopin ja aaltoliikkeen käsitteitä arkielämään ja siten selittämällä ilmakehän perusilmiöitä. Materiaali syvenee ilmakehän fysikaaliseen tutkimukseen, missä biologiasta ja maantieteestä tuttuja ilmiöitä käsitellään keskustelun avulla.
Röntgenfluoresenssin käyttö tutkimuksessa
Tässä opetusmateriaalissa esitellään röntgenspektroskopiamenetelmä nimeltä GEXRF. Menetelmällä voidaan tutkia erilaisia materiapintoja ja ohuita kalvoja fluoresenssisäteilyn avulla. Aineisto sisältää havainnollistavia kuvia sekä menetelmästä, että sillä tuotetuista tutkimustuloksista; laskutehtäviä ja tehtävien ratkaisut.
Pro gradu -tutkielma CUPPin tiedekasvatus- ja opetustoimintaan liittyen
Samuli Lintulan pro gradu -työssä on tutkittu sumukammion ja sillä tehtävien hiukkashavaintojen vaikutusta ymmärryksen kehittymiseen taustasäteilystä ja säteilyn luonteesta.
WWF Suomen Earth Hour -materiaalit
WWF Suomi on tuottanut vuosittain vietettävää Earth Hour -viikkoa varten oppimateriaaleja eri oppiaineisiin.
Materiaaleja on tarjolla mm. matematiikkaan, biologiaan, fysiikkaan sekä ympäristöoppiin.