Ekosysteemin perusrakenne ja toiminta (7-9)
Hyönteisten maailma 7-9
Hyönteisten maailma on materiaalipaketti yläkoulun biologian opetukseen. Toiminnallisissa tehtävissä käsitellään hyönteisten elämänkiertoa, niiden ominaisuuksia, anatomiaa, ravintoa ja jaottelua. Materiaalissa tarkastellaan myös hyönteisten merkitystä niin ilmastonmuutoksen torjujana kuin ihmisen ravintona, oppilaan itse tietoa etsien, sekä tutustutaan tarkemmin 18 ei niin tuttuun hyönteislajiin, joista jokaisen voi tavata Suomessa. Tehtävissä keskustellaan ja pohditaan asioita yhdessä ja vuorovaikutteisesti.
Jännittäviä faktoja kasveista
Tämä ympäristöopin ja biologian lisämateriaali tutustuttaa oppilaan kasvikunnan ihmeellisyyksiin mielenkiintoisten faktojen kautta.
Jännittäviä faktoja eläimistä osa 2
Jännittäviä faktoja eläimistä -materiaali saa nyt jatkoa osalla 2. Tämä ympäristöopin ja biologian lisämateriaali tutustuttaa oppilaan eläinkunnan ihmeellisyyksiin mielenkiintoisten faktojen kautta.
LUOMUS – Suomen hyönteislahkojen tunnistusopas
Suomen hyönteiset – Lahkojen tunnistusoppaan avulla kuka tahansa pystyy määrittämään löytämänsä hyönteiset lahkotasolle. Opasta voidaan käyttää opetuksen tukena esimerkiksi yläkoulun eliökokoelman koostamisessa.
Jännittäviä faktoja eläimistä
Jännittäviä faktoja eläimistä -materiaali sopii ympäristöopin ja biologian tunnin kevennykseksi kaikilla luokka-asteilla tai vaikkapa aamunavaukseksi.
Tunnista lintu – opas aloittelijoille
Pyöreä kuin punarinta vai vankka kuin varis? Ylen tuottamassa oppaassa neuvotaan niksit, joilla pääset alkuun ja pitemmällekin opetellessasi lintujen tunnistamista.
WWF Suomen Earth Hour -materiaalit
WWF Suomi on tuottanut vuosittain vietettävää Earth Hour -viikkoa varten oppimateriaaleja eri oppiaineisiin.
Materiaaleja on tarjolla mm. matematiikkaan, biologiaan, fysiikkaan sekä ympäristöoppiin.
Yhteinen käsitys – Kestävän kehityksen kasvatuksen sanasto ja käytännöt
Yhteinen käsitys – Kestävän kehityksen kasvatuksen sanasto ja käytännöt -materiaali tuo ympäristökasvatuksen keskeisimmät ja yleisimmin käytetyt käsitteet ajan tasalle sekä kuvaa ympäristökasvatuksen kentällä toimivia tahoja ja ympäristökasvatukselle asetettujen tavoitteiden siirtymistä käytäntöön.
Hyväksi havaittua – Opetusaineistoa Fennoskandian vihreän vyöhykkeen ja Baltian luonnonsuojelualueilta
Hyväksi havaittua -aineisto on koottu Fennoskandian vihreän vyöhykkeen luonnonsuojelualueiden ja eräiden Baltian ympäristökasvatuksen toimijoiden parhaista opastus- ja opetusmateriaaleista.
Lisäksi aineistoon on koottu hyödyllistä tietoa ja työvälineitä erilaisten vierailuohjelmien, leirikoulujen ym. ohjelmien suunnitteluun. Opetusaineisto on jaoteltu aihepiireittäin: luonnon monimuotoisuus, luonnon toiminta ja ihmisen ja luonnon suhde.
Jokamiehenoikeudet
Valtion ympäristöhallinnon yhteiseen verkkopalveluun on koottu tietoa jokamiehenoikeuksista. Saatavilla on mm. ladattavia julkaisuja ja usein kysyttyjä kysymyksiä vastauksineen.