Aineet ympärillämme (5-6)
Maailman mahtavin mönjä
Tällä ohjeella oppilaat voivat tehdä itse ns. ei-newtonlaista fluidia eli maailman mahtavinta mönjää. Tehtävässä myös tutkitaan fluidin koostumusta ja sen käyttäytymistä sekä pohditaan, miksi fluidi ei käyttäydy muiden nesteiden tapaan.
Ihmettele ja oivalla! – tehtäviä tiedekerhoille
Ihmettele ja oivalla! -materiaalissa tutustutaan helppoihin tiedekerhoissa tai oppitunneilla toteutettaviin tehtäviin. Tehtävät on helppo mukauttaa oppilaiden ikää ja tasoa vastaaviksi. Oppaan tehtävät on ryhmitelty kahdeksaan teemaan, joiden tavoitteena on perehdyttää luonnontieteilijän tarvitsemiin taitoihin ja lisätä kiinnostusta luonnontieteisiin.
Sukellusvene
Demonstraation avulla voidaan tutustua sukellusveneen toimintaperiaatteeseen ja nosteeseen. Samalla voidaan myös havainnollistaa, että ”ilma” on ainetta.
Geologiaa helposti
Geologiaa helposti on käsikirja opettajille geologian perusteista ja luonnonvarojen kestävästä käytöstä. Käsikirja sisältää erilaisia tehtäviä peruskouluun.
Pintajännää videolla
Videolla tutkitaan veden pintajännityksen rikkomista astianpesuaineen avulla ja tätä ilmiötä hyödyntäen tehdään taidetta elintarvikeväreillä.
Veden puhdistaminen kaavioina
Oulun Veden kalvoilla esitellään veden ja jäteveden puhdistamisen prosessikaaviot.
Sademittari
Tehtävässä valmistetaan itse sademittari ja tutustutaan sademäärän mittaamiseen ja sadeveden määrän ilmoittamiseen millimetreinä.
Pisaroita
Tehtävässä pyritään yksinkertaisen testin avulla ymmärtämään, mitä tiivistyminen tarkoittaa.
Ilmakehän ominaisuudet
Tällä tehtävällä oppilas voi testata tietonsa maapallon ilmakehän ominaisuuksista ja siihen liittyvistä ilmiöistä.