mittaaminen
Maailman mahtavin mönjä
Tällä ohjeella oppilaat voivat tehdä itse ns. ei-newtonlaista fluidia eli maailman mahtavinta mönjää. Tehtävässä myös tutkitaan fluidin koostumusta ja sen käyttäytymistä sekä pohditaan, miksi fluidi ei käyttäydy muiden nesteiden tapaan.
Mörkökarkotin
Tällä ohjeella oppilaat voivat rakentaa Mörkökarkottimen eli pullonkorkkikastanjetit. Tehtävässä myös tutkitaan Mörkökarkottimesta lähtevän äänen voimakkuutta mittaamalla desibelejä Sound Meter Pro -sovelluksella.
Ovelat ötökät 3-6
Ovelat ötökät on materiaalipaketti 3.-6. luokkien ympäristöoppiin. Toiminnallisissa tehtävissä käsitellään hyönteisten elämänkiertoa, niiden ominaisuuksia, anatomiaa ja ravintoa. Materiaalissa tarkastellaan myös hyönteisten merkitystä ihmisen ravintona sekä tutustutaan tarkemmin 18 hassunnimiseen hyönteislajiin, joista jokaisen voi tavata Suomessa.
Mittaamisen opettamisesta – luentodiat
Tämä Vesa-Matti Sareniuksen luento johdattaa lukijan mittaamisen opettamisen perusteisiin. Luento tarjoaa paljon käytännön niksejä opetussuunnitelman mukaisen mittaamisen opettamisen tueksi. Luento on pidetty OuLUMA-keskuksen Mittaamisen perusteet -koulutustilaisuudessa 12.4.2010.
Nopeuden mittaaminen
Näiden Teknokkaan tuottamien tehtävien avulla tutustutaan nopeuden käsitteeseen ja nopeuden mittaamiseen. Oppilaat saavat tehtäväkseen valmistaa mahdollisimman suuren vauhdin mäestä saavan laitteen sekä mahdollisimman hitaan putoajan.
Rallirullat ja mittaaminen
Teknokkaan tuottamien rallirullatehtävien avulla tutustutaan pituuden mittaamiseen. Oppilaat haastetaan valmistamaan mahdollisimman pitkälle kulkeva rallirulla, mittaamaan rullan kulkemaa matkaa ja pohtimaan seikkoja, jotka vaikuttavat rullan kulkeman matkan pituuteen.
Avaruuskappaleiden hahmottaminen
Tehtävän tavoitteena on rohkaista opettajaa ja varsinkin oppilaita rakentamaan avaruuskappaleita konkreettisesti ja havainnoida, tunnistaa, nimetä ja mitata mallista geometrisiä ominaisuuksia.
Vetomittojen väliset suuruussuhteet
Kokonaisuus koostuu toiminnallisista tehtävistä arkipäivän mittojen parissa. Niiden avulla pyritään ymmärtämään ja sisäistämään arvioimalla sekä kokeilemalla tavallisimpien vetomittojen välisiä suuruussuhteita.
Mittakaava
Mittakaavaa käytetään kartoissa, pohjapiirroksissa ja pienoismalleissa. Suurennoksessa ja pienennöksessä muoto säilyy muuttumattomana.